• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

cand punem turta

Creat de dragos2006, Ianuarie 04, 2010, 11:53:28 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

cand se pune,cand e frig sau intr o zi cand e mai cald,in la inceputul lunii ianuarie sau la sfarsit? e prima iarna cu stupi si nu stiu ce se face in aceasta perioada,multumesc anticipat.

bucovineanu

Eu nu pun si nu am pus niciodata turte. Daca au mancare suficienta nu au nevoie de turte.

D006

si daca nu am mancare suficienta  ?

bucovineanu

Eu ma refeream la albine nu la stupar. :rotfl:  :rotfl:

bucovineanu

Ai terminat asa repede porcul? :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

D006


crombra

Nici eu. Le las miere la greu, ca in primavara daca ramane e aur curat in combinatie cu polenul proaspat de pomi fructiferi si papadie si ce-o mai da Domnul sa infloreasca. Explodeaza de puiet. :nod:
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

valter

Stii, se purtau oracolele in vremea noastra, cand timiditatea si iubirea in ascuns erau forme de fericire suprema, iar la lucruri ce corespundeau ca si atitudine raspundeam- idem.
Punga folosita-idem-crombra, teinegru si atat de multi stupari.
..........................................................
dragos zice:
''si daca nu am mancare suficienta  ?''
Judec si zic- ba da taran calic sunt, le iau tot si le dau nimic.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

piti

In primul rand vreau sa urez un calduros La multi ani ! tuturor stuparilor de pe acest forum, iar in ceea ce priveste administrarea turtelor in perioada de iarna eu iti recomand sa alegi o zi linistita, cand nu sufla vantul si cand afara nu sunt mai putin de minus 10 grade. In rest ca este la inceputul lunii sau la sfarsit asta tu decizi in functie de cata mancare ai lasat in stupi pentru iarna. In ceea ce priveste stuparii care spun ca ei nu dau turte iarna ( ma refer la stupari in general ) nu te lua dupa ei pentru ca multi dintre ei nu vor sa recunoasca acest lucru. De ce aceasta nu am inteles niciodata. Sincer nici eu nu am dat turte iarna pana de vreo 3 ani incoace, decand am observat ca dupa ce am dat turte nu am mai avut pierderi aproape de loc. Numai bine si sanatate.

valter

Ma draga PITI-urca... sa inteleg ca pana acu trei ani erai stupar, de atunci te-ai specializat in infometare si interventie cu 112, punga de la Obregia.
Continua...pana intr-o zi...dar sa nu plangi pe forum ca n-o sa te credem.
Retine''Sincer nici eu nu am dat turte iarna pana de vreo 3 ani incoace, decand am observat ca dupa ce am dat turte ''-m-am desteptat.
Baga turte frate.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Asigurarea cu hrana a familiilor de albine trebuie facuta toamna, pana la 20 septembrie cu miere sau unde este nevoie completare cu sirop sau apiinvert. Familiile trebuie sa aiba cate 12-16 kg de hrana. Trebuie bine stiut ca albinele nu consuma mai mult decat au nevoie, iar ce ramane e tot a apicultorului. Daca din toamna vom asigura cantitatile de mai sus, vom putea dormi linistiti fara a ne teme ca vor muri de foame pana in martie cand facem revizia si intervenim acolo unde e cazul. In timpul iernii nu trebuie deranjate decat in caz de stricta nevoie: daca vedem ca au intrat soareci sau alte accidente. Cu cat vor fi deranjate mai putin cu atata vor ierna mai bine. Daca la -10 grade deschidem stupii si punem turte nu este in favoarea unei bune iernari.

ioanardelean55

trebuie sa-i intelegem pe incepatori din mai multe motive .
  1. nu stiu.
 
  2. nu au vazut
3. nu au prea multe posibilitati la indemina .
4. inca nu au patit
de accea eu consider ca raspunsurile noastre trebuie sa le fie de ajutor .si date atunci cind e nevoie .raspunsul meu din practica e ca se poate da turta de acum incolo oridecite ori este nevoie fara restrictii ,rau ar fi daca nu s-ar da .deranjul nu e asa de mare precum binele facut fam.de albine mai ales acelora care sint in criza .

D006

Cine vrea sa citeasca cu atentie :
    CLIMA SE SCHIMBA , APICULTURA SE SCHIMBA !
   In principiu hrana energetica solida  poate fi prezenta in stup pe toata perioada anului , albinele o vor consuma numai la nevoie . In aceasta perioada daca familia nu are nevoie de hrana de la stupar - turta - nici nu o va consuma daca este pusa pe rame. Albinele se vor ocupa de ea doar atunci cand vor avea nevoie.
   Problema se pune in legatura cu tipul de turta energetica administrata , de miere , de zahar , de ameste de glucoza si fructoza , etc.
   Decat sa lasati familiile sa moara de foame la sfarsit de februarie mai bine ridicam un capac si arucam pe rame o turta de control.

orbanstefan64

eu nu mai dau turte de 4 ani decit rame cu miere

D006

mancare ar trebui sa aibe nu am scos miere din ei deloc si sunt luati in iulie anul acesta in toamna la impachetare  toate ramele au fost pline cu miere(deh incepator) dar fiind prima iarna as baga si o turta pentru siguranta zaharul kandi e bun sau sa fac turta cu miere si zahar pudra?multumesc.