Forum discuții Apiardeal

STUPINE => SUNT ÎNCEPĂTOR => Subiect creat de: D006 din Ianuarie 04, 2010, 11:53:28 p.m.

Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 04, 2010, 11:53:28 p.m.
cand se pune,cand e frig sau intr o zi cand e mai cald,in la inceputul lunii ianuarie sau la sfarsit? e prima iarna cu stupi si nu stiu ce se face in aceasta perioada,multumesc anticipat.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 05, 2010, 12:44:26 a.m.
Eu nu pun si nu am pus niciodata turte. Daca au mancare suficienta nu au nevoie de turte.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 05, 2010, 12:46:54 a.m.
si daca nu am mancare suficienta  ?
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 05, 2010, 12:59:49 a.m.
Eu ma refeream la albine nu la stupar. :rotfl:  :rotfl:
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 05, 2010, 01:02:02 a.m.
Ai terminat asa repede porcul? :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 05, 2010, 01:31:44 a.m.
Nici eu nu pun turte.
Titlu: cand punem turta
Scris de: crombra din Ianuarie 05, 2010, 02:38:46 a.m.
Nici eu. Le las miere la greu, ca in primavara daca ramane e aur curat in combinatie cu polenul proaspat de pomi fructiferi si papadie si ce-o mai da Domnul sa infloreasca. Explodeaza de puiet. :nod:
Titlu: cand punem turta
Scris de: valter din Ianuarie 05, 2010, 03:03:19 a.m.
Stii, se purtau oracolele in vremea noastra, cand timiditatea si iubirea in ascuns erau forme de fericire suprema, iar la lucruri ce corespundeau ca si atitudine raspundeam- idem.
Punga folosita-idem-crombra, teinegru si atat de multi stupari.
..........................................................
dragos zice:
''si daca nu am mancare suficienta  ?''
Judec si zic- ba da taran calic sunt, le iau tot si le dau nimic.
Titlu: cand punem turta
Scris de: piti din Ianuarie 06, 2010, 09:05:33 p.m.
In primul rand vreau sa urez un calduros La multi ani ! tuturor stuparilor de pe acest forum, iar in ceea ce priveste administrarea turtelor in perioada de iarna eu iti recomand sa alegi o zi linistita, cand nu sufla vantul si cand afara nu sunt mai putin de minus 10 grade. In rest ca este la inceputul lunii sau la sfarsit asta tu decizi in functie de cata mancare ai lasat in stupi pentru iarna. In ceea ce priveste stuparii care spun ca ei nu dau turte iarna ( ma refer la stupari in general ) nu te lua dupa ei pentru ca multi dintre ei nu vor sa recunoasca acest lucru. De ce aceasta nu am inteles niciodata. Sincer nici eu nu am dat turte iarna pana de vreo 3 ani incoace, decand am observat ca dupa ce am dat turte nu am mai avut pierderi aproape de loc. Numai bine si sanatate.
Titlu: cand punem turta
Scris de: valter din Ianuarie 06, 2010, 09:58:52 p.m.
Ma draga PITI-urca... sa inteleg ca pana acu trei ani erai stupar, de atunci te-ai specializat in infometare si interventie cu 112, punga de la Obregia.
Continua...pana intr-o zi...dar sa nu plangi pe forum ca n-o sa te credem.
Retine''Sincer nici eu nu am dat turte iarna pana de vreo 3 ani incoace, decand am observat ca dupa ce am dat turte ''-m-am desteptat.
Baga turte frate.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 06, 2010, 10:18:44 p.m.
Asigurarea cu hrana a familiilor de albine trebuie facuta toamna, pana la 20 septembrie cu miere sau unde este nevoie completare cu sirop sau apiinvert. Familiile trebuie sa aiba cate 12-16 kg de hrana. Trebuie bine stiut ca albinele nu consuma mai mult decat au nevoie, iar ce ramane e tot a apicultorului. Daca din toamna vom asigura cantitatile de mai sus, vom putea dormi linistiti fara a ne teme ca vor muri de foame pana in martie cand facem revizia si intervenim acolo unde e cazul. In timpul iernii nu trebuie deranjate decat in caz de stricta nevoie: daca vedem ca au intrat soareci sau alte accidente. Cu cat vor fi deranjate mai putin cu atata vor ierna mai bine. Daca la -10 grade deschidem stupii si punem turte nu este in favoarea unei bune iernari.
Titlu: cand punem turta
Scris de: ioanardelean55 din Ianuarie 06, 2010, 10:45:07 p.m.
trebuie sa-i intelegem pe incepatori din mai multe motive .
  1. nu stiu.
 
  2. nu au vazut
3. nu au prea multe posibilitati la indemina .
4. inca nu au patit
de accea eu consider ca raspunsurile noastre trebuie sa le fie de ajutor .si date atunci cind e nevoie .raspunsul meu din practica e ca se poate da turta de acum incolo oridecite ori este nevoie fara restrictii ,rau ar fi daca nu s-ar da .deranjul nu e asa de mare precum binele facut fam.de albine mai ales acelora care sint in criza .
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 01:03:09 a.m.
Cine vrea sa citeasca cu atentie :
    CLIMA SE SCHIMBA , APICULTURA SE SCHIMBA !
   In principiu hrana energetica solida  poate fi prezenta in stup pe toata perioada anului , albinele o vor consuma numai la nevoie . In aceasta perioada daca familia nu are nevoie de hrana de la stupar - turta - nici nu o va consuma daca este pusa pe rame. Albinele se vor ocupa de ea doar atunci cand vor avea nevoie.
   Problema se pune in legatura cu tipul de turta energetica administrata , de miere , de zahar , de ameste de glucoza si fructoza , etc.
   Decat sa lasati familiile sa moara de foame la sfarsit de februarie mai bine ridicam un capac si arucam pe rame o turta de control.
Titlu: cand punem turta
Scris de: orbanstefan64 din Ianuarie 07, 2010, 01:08:10 a.m.
eu nu mai dau turte de 4 ani decit rame cu miere
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 01:19:06 a.m.
mancare ar trebui sa aibe nu am scos miere din ei deloc si sunt luati in iulie anul acesta in toamna la impachetare  toate ramele au fost pline cu miere(deh incepator) dar fiind prima iarna as baga si o turta pentru siguranta zaharul kandi e bun sau sa fac turta cu miere si zahar pudra?multumesc.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 01:24:24 a.m.
Si rama cu miere tot un fel de turta este ... 
  Prefer zahar pudra cu miere si Protofil dar de cand  a aparut  Apifonda cumpar gata preparat.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2010, 01:26:35 a.m.
Daca aveau ramele pline in toamna poti sta linistit. Pana acum nu au consumat prea mult. Poate se incalzeste si fac zbor de curatire si atunci poti deschide stupii si te vei convinge ca au mancare. Zaharul kandi il iau mai greu.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 01:34:26 a.m.
Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje , spre exemplu mierea : nu  uzeaza albina dar recontamineaza familia cu nosema apis.
turtele energetice si cu un cules de polen la alun fac minuni.
  Eu am o vorba , oricine ierneaza o familie burdusita cu miere si albine dar numai meseriasii scot o familie mica si fara mancare in primavara si fac record la salcam !
  Degeaba ai in martie familiile lui peste prajit  daca in debutul salcamului intra in frigurile roitului.
    Consider ca mierea o fac pentru comercializare  si nu pentru a o risipi inutil in stup.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2010, 01:54:39 a.m.
Raportat la consumul de mancare pe kg de albine o familie slaba consuma mai mult decat o familie puternica. Daca e sa facem o comparatie cu oamenii un organism slabit e atacat mult mai usor de boli decat un organism sanatos. Acest lucru e valabil si la familia de albine care in intregul ei este un organism. Afirmatia ca albinele pot fi obisnuite cu mancare putina imi aduce aminte de gluma cu tziganul care a dat in fiecare zi tot mai putina mancare la cal. In cele din urma calul nu mai manca deloc si dupa cateva zile a murit. Tiganului nu ii parea rau ca a murit, ii parea rau ca a murit gata invatat sa traiasca fara mancare.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 02:10:22 a.m.
Apare urmatoarea situatie: a doua jumatate a lui februarie 7 zile cu ger de  -10 grade.Familiile deja au puiet,iar mincarea in jurul puietului e putina.Din cauza frigului nu se pot deplasa pe alte rame sa aduca mancare.  Albinele stau pe puiet sa-l incalzeasca .Atunci mor familiile daca nu au o turta deasupra! :nod:
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2010, 02:12:39 a.m.
Referitor la turte si la risipa, eu spun ca mai mare risipa facem daca dam turte in loc de miere.Pretul Apifonda este apropiat de cel al mierii vanduta en gross. Albinele vor cara si depozita turta pe rame dar o vor consuma daca nu au miere. Daca au miere o vor consuma pe aceasta, iar  zaharul cristalizat din turte il vor scoate pe urdinis in primavara. Daca nu au rezerve si vor trai numai cu turta, vor supravietui pana in primavara, dar nu putem astepta sa avem mare recolta de la asemenea familii.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2010, 02:24:12 a.m.
Da, in cazul amintit de lav este utila turta. Dar de obicei pana la acea data albinele fac un zbor de curatire si se poate da si sirop 2\1.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 02:25:55 a.m.
Frate bucovineanu stai putin ori Apifonda ori zahar cristalizat ? e o mare diferenta intre ele.
  Eu incep sa pun cate o turta pe rame si la sfarsitul lui ianuarie ma uit care familie a consumat-o .  Mai ales ca in zona mea in jur de 15 ianuarie incepe ponta la matca.
  Un kg. miere de salcam = 3 kg.  Apifonda.
  La 15 februarie daca vremea permite incep stimulare cu sirop din zahar invertit in cantitati mici.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2010, 02:35:49 a.m.
Nu cred ca din cei care au mai multi stupi ierneaza cineva pe miere de salcam. In zona mea nici nu exista astfel de miere. Si in zona mea la familiile puternice in functie de vreme cam tot atunci incepe ponta. Eu mi-am spus parerea si am aratat cum procedez. Fiecare procedeaza cum crede ca e mai bine pentru el si pentru albine.
Titlu: cand punem turta
Scris de: valter din Ianuarie 07, 2010, 02:35:56 a.m.
Doamne cate prostii spune-ti unii.
Barrrrrrrrrrr!
Mi-e frig si stau in ce.lula mea.
I-mi imprumuta si mie cineva o punga sa vad cum se fabrica?
pa.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2010, 02:39:25 a.m.
Nu rezulta clar care spune prostii.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 02:42:10 a.m.
Cel mai simplu calcul:
5 rame x 3kg miere rama =15kg miere=stau linistit pana la 1aprilie.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 03:27:08 a.m.
Din cele 15 kg. 10 le vindem si la 200 de familii  inseamna un venit de 15000 lei . FAmiliile au nevoie doar de 3 kg. Apifonda adica 2800 lei si 3 de zahar  2000 lei , iti ramane profit net  10.000 lei , e ceva nu ?
  Apropo de 1 aprilie , eu atunci vreau sa recoltez primul polen ! daca nu tin familiile in forta nu fac productie plus ca la mai vreau sa le dau pe toate in doua.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2010, 03:36:26 a.m.
Asa ziceai si anul trecut ca la rapita le dublezi numarul si vinzi roiurile. Nu ne-ai spus daca ai reusit ce ti-ai propus.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 03:53:40 a.m.
Cresterea a fost doar de 80% , daca totul merge conform planului  anul acesta  cel putin 100% .  Dar in anul ce a trecut am invatat ca este bine sa-mi tin gura si sa nu mai dau totul din casa .
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 11:53:53 a.m.
hai nene valter zi si mata o parere pentru un incepator amarat,fie ti mila.
Titlu: cand punem turta
Scris de: valter din Ianuarie 07, 2010, 12:29:05 p.m.
Ma nene, fii cuminte.
Ete cum judec eu.
Lenesul mai mult alearga. Las miere but, de calitate in ce.lula ei, deci nu extrag-un pas spre lenevie, controlez de rutina in fe-martie si constat ca totu-i bine, scap de banii de buzunar ce-i da dragos pe apisacaz dandui copilului sa se'ncalte, inbrace si sa ma pomeneasca cand nu ai mai fi.
Ca musai e 131 nervos, fara matca si a halit tot, fur trei rame de la vecinii economi si-i pun s-o punga. ASa sa nu ziceti ca nu am vazut pungi.
Ca ,daca-i spui pinguinului ca mierea are x microelemente, in celulele de miere exicta ascunsa o cantitate rezonabila de pastura, zice '' ce ma nene chiar le stii pe toate''.
////
Da cu apilonda color e jecmaneala pe fata.
Faceti cur. mare lu ai da vand, bineinteles procesatorilor de miere.
Spor la bagat.
Asta vrea tara asta ,, noi nu gandim, noi muncim''.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 07, 2010, 10:51:24 p.m.
Valtere am cumparat WII  ( intreab-o  pe Miruna )  !!!  Cand vii la mine  facem o partida  de tenis . 
  Nu conteaza cata miere faci , conteaza cati bani scoti !!!!!!
Titlu: cand punem turta
Scris de: valter din Ianuarie 07, 2010, 11:23:39 p.m.
Da-i naibi de bani! multi ai, multi cheltui. Sanatate sa avem.
Miere face ei singuri si fara noi, numa ca trebuie scoasa si carata la ...
La tenis as dori sa te bat! la masini ma bati 2-1, la copii ma bati 2-1, la servicii ma bati2-1, la case ma bati 3-0,5, macar la asta sa ma razbun.
Ca asa-i in tenis.
Va salut florestilor.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 08, 2010, 02:04:47 a.m.
Din  cauza  turtei am  cateva  nelamuriri:
-apicultorii  X si Y scot  pe  sezon 60kg miere  pe  familie.
-apicultorul X scoate  60kg si  lasa  si 20 kg  de  miere pt  iernare
-apicultorul Y jefuieste  toate  mierea  din  stup si  umbla  cu  turtite  si  completari de  rezerve pt iarna.
Oare  la  facut-ul  bilantului  apicultorul Y  poate  sa  spuna  ca  este  la  fel  de  profesional  ca-si  apicultorul  X?
Titlu: cand punem turta
Scris de: orbanstefan64 din Ianuarie 08, 2010, 02:09:29 a.m.
se poate trai toata viata cu pita cu unsoare dar cred ca nici citeun gratar de cotlet sau de pulpa de porc nu strica :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Titlu: cand punem turta
Scris de: dan din Ianuarie 08, 2010, 11:30:15 p.m.
E clar ca albinele trebuie pregatite pt iernat inca din toamna devreme pt. a nu intervenii in plina iarna cu turte sau diferite metode de hranire.Eu personal dupa salcam am stors o neasteptat de buna cantitate miere polifflora cu gandul ca pana la toamna mai trebuie sa infloreasaca in masa trifoiul salbatic de unde albinele vor aduna indestula miere pt iernat.era bine gandit daca nu urma seceta care a fost pe la noi.Am micsorat cuibul, vizibil cu miere putina pe iarna. Le am pus la fiecare in parte adapatori cu miere de salcam .Nu sunt sigur ca nu va trebuii sa intervin pana la primavara la unele familii pt a le ajuta cu turte.
Titlu: cand punem turta
Scris de: puiu din Ianuarie 08, 2010, 11:38:40 p.m.
Da,jefuiesc toata mierea din stup in luna august,pun  Apiinvert pentru necesarul de hrana pe timpul iernii,azi am pus 1 kg de stimulent cu polen.
Pretul: 1 kg Apiinvert-3,50 ron /kg,1 kg supliment cu polen-12 ron/kg. Avantaje: produsele folosite sunt de f.f. buna calitate,verificate de ANSV,au certificate de calitate si merg la sigur.Calculele sunt usor de facut:1 kg Apiinvert=1 kg de miere,iernare fara diaree sau alte necazuri. :hi:
Titlu: cand punem turta
Scris de: orbanstefan64 din Ianuarie 09, 2010, 01:22:02 a.m.
nu vreu sa conving pe nimeni fiecare e liber sa decida singur si sa se convinga singur :nod:
Titlu: cand punem turta
Scris de: sfantul spiridon din Ianuarie 09, 2010, 03:22:52 a.m.
trebuie sa gandim rational si economic...altfel ne bate CHINA la fund de ne suna romantismul in urechi...iubesc albinele dar nu ma culc cu ele....apiinvertul e bun...apifonda e bun....bun, de la anul bag si gata...tara are nevoie de euro si eu de lei
Titlu: cand punem turta
Scris de: orbanstefan64 din Ianuarie 09, 2010, 03:28:06 a.m.
Citat din: abejaDin  cauza  turtei am  cateva  nelamuriri:
-apicultorii  X si Y scot  pe  sezon 60kg miere  pe  familie.
-apicultorul X scoate  60kg si  lasa  si 20 kg  de  miere pt  iernare
-apicultorul Y jefuieste  toate  mierea  din  stup si  umbla  cu  turtite  si  completari de  rezerve pt iarna.
Oare  la  facut-ul  bilantului  apicultorul Y  poate  sa  spuna  ca  este  la  fel  de  profesional  ca-si  apicultorul  X?

:wink:
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 09, 2010, 03:54:52 a.m.
Citat din: puiuDa,jefuiesc toata mierea din stup in luna august,pun  Apiinvert pentru necesarul de hrana pe timpul iernii,azi am pus 1 kg de stimulent cu polen.
Pretul: 1 kg Apiinvert-3,50 ron /kg,1 kg supliment cu polen-12 ron/kg. Avantaje: produsele folosite sunt de f.f. buna calitate,verificate de ANSV,au certificate de calitate si merg la sigur.Calculele sunt usor de facut:1 kg Apiinvert=1 kg de miere,iernare fara diaree sau alte necazuri. :hi:

Perfect  deacord  daca  va  iasa  rentabil.Eu  ma  refer la  apicultorii  care  fac  tot  felul  de  hraniri  si  la  finalul  sezonului  scoat  aceiasi  productie  de  miere casi  ceilalti  care  nu  au  miscat  un  pai  toata  iarna.Deci  in  apicultura  vorbim de  realitate  si  adevar.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 09, 2010, 04:10:08 a.m.
Intai vorbim de zona , nu se potriveste o stupina din Ardeal cu una din Dobrogea sau una din Moldova cu una din Oltednia. Treaba este mult mai complicata decat pare la prima vedere dar numai cine lucreaza in stupina de peste 150 de famile stie cum sta treaba. E usor sa vorbesti din auzite sau din citite , numai practica te face sa intelegi fenomenul in profunzime . Pana nu ramai macar odata noaptea cu camionul impotmolit in noroi sau nu mergi la un cules unde nu faci nimic nu ai cum sa simti stuparia.  Pana nu investesti bani sa-ti tatie curul pentru fiecare gram de miere e cam greu cu apicultura.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 09, 2010, 04:50:34 a.m.
Si  cel  cu  149  de  stupi  nu  intra?
Da  cel  cu  1000-1500?
Nu  ca  le-as  sti  pe  toate ,dar  la  numaratul  butoaielor  de  miere se  vede  adevaratul  apicultor.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 09, 2010, 04:51:30 a.m.
Eu zic ca se vede la numaratul banilor !nn :wink:
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 09, 2010, 05:06:42 a.m.
Citat din: dragos2006Eu zic ca se vede la numaratul banilor !nn :wink:

E bine  si  asa. :hi:
Titlu: cand punem turta
Scris de: dorindafi din Ianuarie 13, 2010, 02:54:35 a.m.
Citat din: dragos2006Frate bucovineanu stai putin ori Apifonda ori zahar cristalizat ? e o mare diferenta intre ele.
  Eu incep sa pun cate o turta pe rame si la sfarsitul lui ianuarie ma uit care familie a consumat-o .  Mai ales ca in zona mea in jur de 15 ianuarie incepe ponta la matca.
  Un kg. miere de salcam = 3 kg.  Apifonda.
  La 15 februarie daca vremea permite incep stimulare cu sirop din zahar invertit in cantitati mici.

:hi: mai fratioare daca la 15 feb. incepi stimularea salcamul cand infloreste la tine pt. ca la mine dupa 20 martie imi permite temperatura sa incep stimularea :smile:
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 13, 2010, 03:14:23 a.m.
La mine dupa 20 martie infloreste cornul .
  Dupa cum evoluiaza vremea stimularea va incepe undeva intre 20 februarie si 1 martie , bineinteles cu cantitati mici.
Titlu: cand punem turta
Scris de: ionut.api din Ianuarie 13, 2010, 04:13:57 a.m.
Citat din: dragos2006Si rama cu miere tot un fel de turta este ... 
  Prefer zahar pudra cu miere si Protofil dar de cand  a aparut  Apifonda cumpar gata preparat.

puneti si putin protofil peste apifonda?
eu cel putin le dau apimel si le stropesc(turtele) cu putin protofil. ce parere aveti?
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 13, 2010, 04:21:25 a.m.
Si pe mine ma bate gandul la asa ceva dar anul acesta am in vedere o stimulare precoce cu sirop si protofil . Totul depinde de vreme..
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 16, 2010, 02:31:35 a.m.
BUNA SEARA .. am si eu intrebare
am vorbit cu un stupar mai in varsta si mi-a zis ca sa pun turta cam pe la mijlocul lui februarie din cauza ca albinele consuma turta si apoi si apuca de ouat  si ingheata puietul (vreau sa apun ca familiile stau cam rau cu mancarea :sad: )
dumneavoastra ce ziceti cand ar fi mai bine ??????
ms  la revedere :hi:
Titlu: cand punem turta
Scris de: dorindafi din Ianuarie 16, 2010, 02:35:39 a.m.
stuparul de care vorbesti cati stupi ?
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 16, 2010, 02:44:35 a.m.
eu am doar doi
:smile:sunt incepator
Titlu: cand punem turta
Scris de: sfantul spiridon din Ianuarie 16, 2010, 02:45:22 a.m.
Citat din: VLAD VASILEBUNA SEARA .. am si eu intrebare
am vorbit cu un stupar mai in varsta si mi-a zis ca sa pun turta cam pe la mijlocul lui februarie din cauza ca albinele consuma turta si apoi si apuca de ouat  si ingheata puietul (vreau sa apun ca familiile stau cam rau cu mancarea :sad: )
dumneavoastra ce ziceti cand ar fi mai bine ??????
ms  la revedere :hi:

daca stau rau cu mancarea acum, le pui turta acum!!!!!!!!
Titlu: cand punem turta
Scris de: dorindafi din Ianuarie 16, 2010, 02:48:06 a.m.
Citat din: VLAD VASILEBUNA SEARA .. am si eu intrebare
am vorbit cu un stupar mai in varsta si mi-a zis ca sa pun turta cam pe la mijlocul lui februarie din cauza ca albinele consuma turta si apoi si apuca de ouat  si ingheata puietul (vreau sa apun ca familiile stau cam rau cu mancarea :sad: )
dumneavoastra ce ziceti cand ar fi mai bine ??????
ms  la revedere :hi:

:zzz: fratioare cand vei prinde o zi prielnica le poti introduce turtele daca nu mai rame cu miere :nod:
Titlu: cand punem turta
Scris de: puiu din Ianuarie 16, 2010, 02:53:18 a.m.
Daca stai rau cu mancarea si pastura putem pune turta cu polen fara probleme.Nu uita peste ceva timp sa verifici si adaugi serbet,...apiinvert,etc. In raport de starea familiei de albine si a vremii din zona. :hi:
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 16, 2010, 02:54:08 a.m.
si eu zic tot asa ,cind prinzi o zi mai insorita cu temperaturi peste 0 grade  nu mai sta pe ginduri pune turte ,mai ales dc zici ca stai rau cu rezervele
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 16, 2010, 02:58:34 a.m.
Nu stie nimeni cum va evolua vremea in continuare deci mai indicat este o punga cu miere acum numai in cazul ca nu mai au mancare si turta mai tarziu dupa un zbor de curatire sau cu cateva zile mai inainte daca este previzibil acel zbor.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 16, 2010, 03:04:27 a.m.
Turta incarca mai repede intestinul albinei  continand polen sau inlocuitori iar acestia se consuma pt cresterea puietului si albinele tinere dar in lipsa mieri vor consuma toate ,dar parerile fiind inpartite tu hotarasti uni vezi ca pun din decembrie.
Titlu: cand punem turta
Scris de: puiu din Ianuarie 16, 2010, 03:06:16 a.m.
Decat miere mai bine APIINVERT. E mult mai indicat.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 16, 2010, 03:07:29 a.m.
ok deci dupa dumneavoastra dn liviu ziceti ca mai bine ar fi o punga cu miere peste rame ???
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 16, 2010, 03:17:21 a.m.
Da asa am procedat cand si la care am avut probleme legi punga si dai doua trei intepaturi in punga cu un ac pui si doua bete peste rame si asezi punga acolo sa fie peste albine nici nu trebuie sa astepti sa fie mai cald caci sar putea sa fie prea tarziu aici tu hotarasti cum am mai zis.
Titlu: cand punem turta
Scris de: dorindafi din Ianuarie 17, 2010, 03:44:38 a.m.
Citat din: liviuNu stie nimeni cum va evolua vremea in continuare deci mai indicat este o punga cu miere acum numai in cazul ca nu mai au mancare si turta mai tarziu dupa un zbor de curatire sau cu cateva zile mai inainte daca este previzibil acel zbor.

:zzz: sa traesti ,,mosule'' buna idea cu punga cu miere.foloseste lumea! :nod:
Titlu: cand punem turta
Scris de: gudas valentin din Ianuarie 17, 2010, 05:24:46 p.m.
Citat din: liviuDa asa am procedat cand si la care am avut probleme legi punga si dai doua trei intepaturi in punga cu un ac pui si doua bete peste rame si asezi punga acolo sa fie peste albine nici nu trebuie sa astepti sa fie mai cald caci sar putea sa fie prea tarziu aici tu hotarasti cum am mai zis.

Daca mierea e cristalizata e si mai bine ca nu curge asa ca,cea lichida.
             valy
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 17, 2010, 07:42:00 p.m.
am pus azi cate o turta la cei 2 stupi pe care ai am,la primul ghemul era sus dar albina nu iesise printre rame ,doar catevape care cred ca le-am omorat  cand am pus turta la celalalt era mai jos si nu am avut probleme.cel puternic era sus iar cel mai slab mai jos,de ce?am procedeat corect cand am introdus turtele?multumesc.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 17, 2010, 09:36:11 p.m.
Da ai procedat corect, desi cred ca amandoua familiile au mancare daca nu erau multe albine deasupra ramelor. Cel mai puternic are ghemul mai mare si marginea ghemului a ajuns pana sus.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 17, 2010, 10:34:08 p.m.
deci cand raman fara mancare ies deasupra ramelor?
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 17, 2010, 11:40:02 p.m.
Nu ies toate deasupra ramelor, majoritatea raman si mor intre rame si in celulele goale. Cate rame are fiecare familie si cata mancare aveau la intrarea in iarna pe acele rame? Daca la urmatorul control rapid peste vreo 15 zile au consumat turta, le pui alta.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 17, 2010, 11:46:09 p.m.
in noiembrie aveau toate ramele respectiv 7 si 6 pline cu miere de sus pana jos(fiind incepator am tot scos rame din cuib la restrangere si le an dat la lins dupa diafragma pana au umplut ramele de iernare cu miere dar la rezerva nu am decat 1 rama cu mier),turta am facut o din miere si zahar pudra e bine?am vrut sa bag si protofil si faina de soia dar un apicultor din zona mi a spus ca nu e bine sa bag acum ci in februarie deoarece contine proteina si incarca intestinele albinelor este adevarat?multumesc.
Titlu: cand punem turta
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 18, 2010, 12:17:15 a.m.
Poti sta linistit, au miere sa iasa din iarna. Da, turta e corect facuta. Turta cu proteina se da in februarie, dupa ce albinele fac un zbor intens de curatire. Eu nu dau nici un fel de turte, dar la mine au rezerve importante de pastura si de obicei prind culesurile timpurii  de polen la arin si alun.
Titlu: cand punem turta
Scris de: D006 din Ianuarie 18, 2010, 12:22:21 a.m.
multumesc domnule bucovineanu.
Titlu: Re: cand punem turta
Scris de: Dumitru Ivanov din Ianuarie 22, 2019, 02:07:55 p.m.
Multumesc mult pentru sfaturi!
Foarte folositoare.
_________________________
Dumitru Napoli (https://pizzerianapolicentrale.ro/)