trantori

Creat de dragos2006, Aprilie 04, 2010, 04:44:28 PM

« precedentul - următorul »

filip

La cel cu 7 rame de puiet fi atent daca mai trag si alte botci.
Poate fi din neam Roitor :)
Am avut si eu stupi cand ajungeau pe 7-8 rame incepeau sa roiasca.
Totusi cred ca e prea devreme de roit.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Adrian Roman

Am dat si eu de o botca inainte de capacire, pozitionata langa rama, intro fam. care a roit masiv anul trecut. Cu matca de un an, ouatul e aiurea, trantori putini, nu are decat trei rame cu puiet din sase, albina totusi multa. A intrat bine in iarna.

filip

Citat din: Adrian RomanAm dat si eu de o botca inainte de capacire, pozitionata langa rama, intro fam. care a roit masiv anul trecut. Cu matca de un an, ouatul e aiurea, trantori putini, nu are decat trei rame cu puiet din sase, albina totusi multa. A intrat bine in iarna.
De acum nu mai e o problema imperecherea,timp frumos sa fie.
La schimbarea linistita avantajul e ca convietuiesc un timp ambele matci in stup.Deci stupul nu stagneaza pana la imperecherea noii matci.
Cand gasesti o BOTCA doua nu-i de speriat,cand gasesti mai multe in toate stagiile atunci e clar ROIRE.
Cand sunt Botci trase din puietul de albina in mijlocul ramei si sunt mai multe atunci matca a patit ceva.Sunt botci de salvare.
Asta pentru incepatori sa faca diferenta intre tipurile de botci.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

deci cand botca/botcile se afla cam pe mijlocul ramei de puiet nu tbb sa imi fac griji pt ca isi fac ele o schimbare naturala/linistita/de salvare deoarece matca veche fie nu mai e prolifica fie a patit ceva. corect? si in acest caz nu este pericol de roire? daca nu stiu de cat timp e matca pot afla cumva sigur? mi-e frica sa nu omor botcile si sa raman si fara matca, dar pe de alta parte nici nu prea vreau sa roiasca

filip

Citat din: alin2770deci cand botca/botcile se afla cam pe mijlocul ramei de puiet nu tbb sa imi fac griji pt ca isi fac ele o schimbare naturala/linistita/de salvare deoarece matca veche fie nu mai e prolifica fie a patit ceva. corect? si in acest caz nu este pericol de roire? daca nu stiu de cat timp e matca pot afla cumva sigur? mi-e frica sa nu omor botcile si sa raman si fara matca, dar pe de alta parte nici nu prea vreau sa roiasca
O matca mai in varsta are aripile mai roase,asta e singurul indiciu care poti sa-l vezi fara a avea o experienta prea mare.
BOTCILE de roire de obicei sunt la marginea ramului,pe lateralele ramului ori in partea de jos.
ATENTIE!
Orice stup construieste BOTCI,daca nu e nimic in ele nu va alarmati,e un fenomen normal la toti stupii.

D006

o informatie de mare folos. multumesc