• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

albine foarte agitate dupa mutare

Creat de hadrian, Mai 05, 2010, 10:41:06 p.m.

« precedentul - următorul »

hadrian

Am cumparat ieri 8 familii de albine de la o distanta de aprox 110 Km. Am ajuns cu ele acasa pe la 12 noaptea. Astazi fiind prima zi in noua lor pozitie ma gandeam ca o sa fie ceva normal sa le vad mai agitate asa... Problema este ca le vad foarte agitate, foarte multe albine zburand in jurul stupilor si mai ales in fata lor. Nu stiu daca acesta reactie este normala... mai ales ca eu sant incepator. Cei care aveti mai multe cunostinte dati va cu parerea va rog. Va multumesc.

hunter

Salutare
Stai linistit ca e normal, sunt in zbor de recunoastere :smile:

orbanstefan64


Kiwi Bee

Nici o problema Hadriane.Sa nu le deschizi.Poti sa astepti chiar sio sapt.
Bun venit de altfel  si pune o poza cu familiile tale daca poti.

hadrian

Multumesc pentru raspunsuri. De moment merge bine treaba.. cred. Am cateva familii foarte bine dezvoltate, le am pus si magazinu' deasupra si sper sa le pot controla ( am observat intr o seara ca la cativa stupi erau ceva albine ramase la urdinis). Duminica o sa incerc sa pun ceva poze.. asa o sa va dati mai bine cu parerea.

D006

cateva zile incearca sa nu le deranjezi

hadrian

Nu am mai intrat din cauza ca nu prea am mai avut timp. Am vorbit cu 2 stupari mai cu exp. cu privire la cladirea ramelor de la magazin. Unul a zis sa pun doar 2 .. 3 rame si cand vad ca au inceput sa cladeasca sa mai adaug. Celalalt a zis sa le pun pe toate o data...... Nu stiuam cum sa fac asa ca am facut cum a zis primu, pt ca mi sa parut mie ca ar avea mai multa dreptate. rezultatul o sa l vedeti in urmatoarea foto..... am cam dato nbara.. a ramas mult spatiu si au cladit aiurea in loc sa cladeasca pe rame..

hadrian

si inca una cu stupii mei..

dedu

Frumoase foc lazile :nod:
Dupa cate vad in prima poza se pare ca ai ceva cules in zona :wink2:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

stefan1

Hadrian, sigur ca ai gresit, ca nu ai inteles ce ti-a spus acel stupar. Daca pui numai cativa faguri, faci asta ca stupul nedezvoltat la maxim sa nu aiba de incalzit un spatiu prea mare. Deci trebuia sa pui folie peste ramele de cuib unde nu aveai reme de cat si diafragma dupa cei cativa faguri din cat. Spatiile goale, in special deasupra cuibului, nu le place la albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Citat din: hadrianNu am mai intrat din cauza ca nu prea am mai avut timp. Am vorbit cu 2 stupari mai cu exp. cu privire la cladirea ramelor de la magazin. Unul a zis sa pun doar 2 .. 3 rame si cand vad ca au inceput sa cladeasca sa mai adaug. Celalalt a zis sa le pun pe toate o data...... Nu stiuam cum sa fac asa ca am facut cum a zis primu, pt ca mi sa parut mie ca ar avea mai multa dreptate. rezultatul o sa l vedeti in urmatoarea foto..... am cam dato nbara.. a ramas mult spatiu si au cladit aiurea in loc sa cladeasca pe rame..

Eu unul as razui fagurii crescuti si apoi leas scutura de albine.(TOT FAGURELE CEMI ESTE IN CALE)
Apoi as umple catul cu rame.
Apoi as pune o placa PFL peste(un fel de podisor) cu o gaurica de 20-30mm intrun colt.
Apoi as pune inca o cutie peste(goala).
Apoi as pune toti acei faguri pe PFL-ul meu special.
Apoi as pune capacul.
Toata operatiunea asta trebuie facuta in timpul cel mai scurt posibil sa nu atragi albine de la alte familii, si atunci poti so faci in orice zi oricind.
In 2-3 zile (intrun caz mai extrem intro singura zi) fagurii vor fi goi si mierea va fi jos in cat in RAME.Apoi colectezi fagurii si ramasitele lor si le dai la topit.
Totodata indepartezi cutia goala si PFL-ul acela.
Avantajele operatiunii:
-ai remediat problema(problema numai pt. tine la extragerea mierii ca defapt albine sau simtit  foarte bine asa cum siau cladit fagurii)
-nu ai delansat furtisag punind fagurii in fata stupilor si carei mai tare.......
-ai recuperat toata mierea din faguri
-in cazul in care acel stup are vreo boala(si tu nu stiai de ea pt. ca sa zicem ca boala era in stadiu foarte de inceput cind este greu so observi) nu ai transmis boala la alt stup.Eu consider acest avantaj cel mai important.
-intro buna zi cu mare bucurie in ochi vei povesti, si aceasta intimplare, copiilor/nepotilor tai
Dezavantaj:
-nu este pt. ca nu ti sa intimplat situatia la o mie de familii simultan

hadrian

Da kiwi , merci pt detalii, mi se pare o buna idee.. insa am apucat sa intervin si nu am facut chiar cum ai explicat dar oricum.. ceva am facut. Am curatat toti fagurii claditi nepotrivit si am adaugat rame. fagurii nu aveau foarte multa miere, in schimb aveau larve la greu. Problema mea este ca nu am rame suficiente pt toti stupii. am mai cumparat sapt. asta si am mai adaugat insa tot ce adaug sant doar rame noi nu am rame cladite.

hadrian

Astazi  multe albine la zbor

hadrian


hadrian