• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

sa o luam de la zero+

Creat de blue66, Decembrie 28, 2009, 11:37:08 p.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

Sa ai noroc de ei si sa ii ingrijesti cu placere. Rezultatele vor veni in timp.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

blue66

Salutare.
    Sunt convins ca toata lumea are de lucru mult in aceasta perioada dar poate s-o gasi un sfat pe undeva.
    Deci situatia este urmatoarea: am 5 familii si as vrea sa divizez la maxim posibil,Majoritatea au 6-8 rame cu puiet cu matci zic eu "bune" care depun oua compact .Am bagat si rama claditoare , si rame la cladit .Un pic cam agresive (sa fie din lipsa de cules? Sau cum sa-mi dau seama ca nu au cules, Nu aduc polen?). Cum sa procedez?

blue66

Salutare.
   Azi pe la pranz (adica ora 14) am observat la doi dintre stupi mare agitatie si la urdinis si langa stup.Aveam pus catul de 1/2 dar folia dintre cuib si cat era desfacuta in dreptul urdinisului doar peste trei rame .Ramele din cat sunt necladite dar nu sau apucat de ele.Am dat folia dintre cat si cuib ca sa aiba acces 1oo% la cat si le-am pus in hranitor sirop .Cum am facut asta s-au linistit.De ce.CE s-a intamplat.La controlul de saptamana trecuta am observat doar potirase ,matcile erau acolo ,si albina ocupa toate intervalele.Am mai avut "barbi " la urdinis cand am uitat sa desfac aerisirile de la fundul de plasa si cum am remediat s-au linistit.
  Referitor la a "diviza la maxim" nu vreau sa fiu inteles gresit dar la anul as vrea (daca reusesc sa trec onorabil peste iarna) sa merg in pastoral .De aceea Cred ca pentru inmultire cel mai rentabil ar fi sa cumpar cateva matci si doar atunci sa formez nucleele si in felul asta as castiga o luna de oat al matcii
Multumesc de intelegere si atept sfatul dvs.

stefan1

In fiecare zi, dar in special dupa una sau mai multe zi ploioase, in care nu a fost zbor, au loc 'zboruri de puiet', asta in special in perioada de amiazi. In acea perioada puietul face zbor de recunoastere, albinele doice ies pentru curatire. Acest zbor intens dureaza sa zic o jumatate ora si nu are loc la toate familiile deodata. Probabil asa o perioada de zbor de puiet ai surprins la cei doi stupi. Acele perioade de zbor de puiet sunt si momentele cele mai probabile in care unii stupi roiesc. Bineinteles ca cei care sunt pregatiti de roire, deci au botce capacite.
  Daca ai caturile cu faguri necrescuti si nu ai cules, albinele vor sta preponderent tot in cuib, deci conditiile sunt mai favorabile pregatirii de roire in stupi cu caturi cu faguri artificiali. Daca insa au cladit sau cladesc la faguri, activitatea asta mai uzeaza albina si ii ia din avantul de roire. Numai ca mai repede se apuca sa cladeasca faguri daca acestia sunt intercalati intre fagurii crescuti, decat daca sunt numai faguri artificiali.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

blue66

Cred ca asta a fost. La fel ca atunci cand le-am adus pe noua vatra.
   Ma gandeam ca pe strada unde am casa din oras sunt f multi tei, si salbatici si selectionati.Sa ma risc si sa aduc cativa stupi sau roi la locatia asta atunci cand va fi cazul?trafic prea mare nu este si sunt vreo 50 -100 de tei pe strada

blue66

Unul din stupi a roit natural si atunci am decis sa fac roiuri si din ceilalti trei .Am luat cate patru rame de puiet cu botci si una cu polen si miere si l-am inchis cu o rama necladita dar matca batrana am lasat-o in stupul vechi,si recunosc :-nu am distrus celelalte botci. L-am pus inalt loc in stupina roiul format.Azi surpriza :unul din cei trei stupi a roit si cred ca a mai fost si un paroi( cam la o ora distanta si putina albina).Gresala sa fi fost ca nu am facut roii cu matca batrana si mutat in alt loc in stupina si lasat pe loc familia cu botci trase?

stefan1

Aproape sigur ti se intampla asa daca lasi stupul de pe vechiul loc cu matca si botce sau chiar numai cu botce mai multe. Acolo revin toate culegatoarele din roiul format , e aglomerat si cu gand de duca. Deci lasi fie numai matca batrana, fie una-doua botce cu revizitare sa nu-si traga si altele din puietul tanar.
  Roi paroi nu ai cum sa ai la ora asta. Paroiul este un roi dintr-un roi din acelasi an. Deci roiul scoate unul-doua randuri de puiet, se populeaza si apoi face la randul lui unul sau chiar doi roi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)