miere

Creat de dragos2006, Mai 02, 2007, 01:29:42 PM

« precedentul - următorul »

filip

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
Am avut 500 kg de miere de tei de anul trecut,dar sa vandut.
Am avut lasata 100kg de salcam pentru primavara,nu am folosit-o la albine.In vara am vandut-o cu 25 lei /kg la un patron.
Ce am vrut sa spun ,e urmatorul lucru:
Ne plangem ca nu avem vanzare,dar noi suntem seriosi?
Nu e suficient sa ai miere buna,trebuie discutat cu clientul.Uneori trebuie sa ascultam.
Doctorul cel mai bun asculta,apoi spune ce trebuie sa faci.
10 ani am umblat cu borcane cu miere in geanta la munca,acum culeg roadele.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Da, acuma am eu magazin apicol in birou.  :rotfl:

D006

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.

   Asta este o mare bazaconie cu termenul de garantie nelimiat ...  :uimit:  Se stie prea bine ca in timp in miere creste HMF-ul care este TOXIC pentru om ! Mierea mai veche de un an este adevarat ca nu te omoara dar nici bine nu-ti face !

D006

#48
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 10:57:56 PM
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
Asta este o mare bazaconie cu termenul de garantie nelimiat ...  :uimit:  Se stie prea bine ca in timp in miere creste HMF-ul care este TOXIC pentru om ! Mierea mai veche de un an este adevarat ca nu te omoara dar nici bine nu-ti face !
Cu astfel de postari ti-ai distrus credibilitatea.
Cu astfel de postari te-ai dat alaturi de procesatori.
Si ca ai o portita sa-ti sprijini argumentele poate ne spui si noua ce rau iti face mierea de un an.
Tu chiar nu sti ca 90% din miere de pe rafturi are mai mult de un an?
Intreaba-l pe Dobrescu.

D006

ORDIN nr.122/298 din 2001
al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii şi familiei pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, prezentarea, compoziţia, calitatea şi etichetarea mierii

CAPITOLUL IV
Condiţii privind compoziţia şi calitatea

Art. 7. - (1) Mierea nu trebuie să conţină corpuri organice sau neorganice străine de compoziţia sa, cum ar fi: mucegaiul, insectele, fragmentele de insecte, puieţi sau impurităţi, când mierea este comercializată ca atare sau utilizată în alt produs pentru consumul uman.

(2) Mierea are următoarele caracteristici:
a) nu are gusturi sau mirosuri străine;
b) nu este începută fermentaţia sau fierberea;
c) nu este încălzită atât de mult încât enzimele sale naturale să fie distruse sau inactivate;
d) nu are o aciditate modificată artificial.

(3) Mierea nu trebuie să conţină substanţe peste limitele prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru a nu periclita sănătatea umană.

(4) Conţinutul aparent de zahăr calculat ca zahăr invertit este:
a) la mierea de flori - minimum 65%;
b) la mierea de mană şi la amestecurile din miere de flori şi miere de mană - minimum 60%.

(5) Conţinutul de umiditate este:
a) în general - maximum 21%;
b) la mierea de Calluna vulgaris şi la mierea de trifoi - maximum 23%.

(6) Conţinutul aparent de zaharoză este:
a) în general - maximum 5%;
b) la mierea de mană şi la amestecurile din miere de mană şi miere de flori, miere de salcâm, de levănţică şi de Banksia menziesii - maximum 10%.

(7) Conţinutul de substanţe insolubile în apă este:
a) în general - maximum 0,1%;
b) la mierea presată - maximum 0,5%.

(8) Conţinutul de minerale (cenuşă) este:
a) în general - maximum 0,6%;
b) la mierea de mană şi amestecurile din miere de mană şi miere de flori - maximum 1%.

(9) Aciditatea - maximum 40 - miliechivalenţi - acid per 1.000 g.

(10) Activitatea diastazică şi conţinutul de hidroximetilfurfurol (HMF) determinat după procesare şi amestecare sunt:
a) activitatea diastazică (Scara Schade) este în general de minimum 8 şi de minimum 3 la mierea cu conţinut scăzut de enzime naturale, de exemplu de chitru, şi cu conţinut de HMF ce nu depăşeşte 15 mg/kg;
b) conţinutul de HMF - maximum - 40 mg/kg.

Art. 8. - Metodele de prelevare a probelor şi de analiză necesare pentru verificarea compoziţiei şi caracteristicilor mierii sunt conforme cu STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de analiză".

Popescu Gheorghe

Interesanta comunicarea d-le Dragos;multumim pentru lamuriri.

bucovineanu

 Nici chiar asa. Adevarul e undeva la mijloc. Daca  nu are alte adaosuri, a fost extrasa  bine maturata, a fost depozitata corespunzator si nu a fost incalzita este buna de consum cativa ani. Din ultima postare nu  rezulta nicidecum ca mierea care e mai veche de un an e toxica.

D006

Dar unde scrie ca dupa un an e daunatoare?
Oricum acea ordonanta e blanda cu procesatori acolo.
Aici esti obligat sa scri pe borcan ORICE ai amestecat in mierea naturala.

D006

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 11:15:32 PM
Daca  nu are alte adaosuri, a fost extrasa  bine maturata, a fost depozitata corespunzator si nu a fost incalzita este buna de consum cativa ani.
Mierea gasita in Piramidele din Egipt era inca comestibila.
5000 de ani. :hi:

D006

 Pentru a fi obiectivi daca mai aveti  miere mai veche de un an duceti o proba la laborator si cereti un HMF . Vedeti rezultatul si atunci putem comenta.
  O a doua chestiune , se stie ca mierea cristalizeaza , cum vinteti mierea mai veche de un an ?
  Pentru cine nu stie HMF-ul este un produs cancerigen care apare in miere ori prin incalzirea ei excesive ori prin invechirea ei .
  Sa mai spunem ca dupa lege a spune ca mierea are termen de valabilitate  nelimitat  este o incalcare flagranta a legii .
  Cand vindeti miere mai veche de un an , informati clientul asupra acestui fapt ?

bucovineanu

Oare miere obtinuta din apiinvert o fi mai putin toxica?

D006

#56
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 11:29:19 PM
Oare miere obtinuta din apiinvert o fi mai putin toxica?

  Teoretic este mai putin toxica decat o miere veche , practic sunt niste semne de intrebare deoarece nemnii au inceput sa faca analiza la amidonul din miere.

HMF este un produs de descompunere a zahărului format în miere în timpul procesării termice şi depozitării. Testarea HMF este foarte importantă pentru stabilirea autenticităţii mierii. La depozitare, conţinutul de HMF creşte cu 2-3 mg/kg pe an, în funcţie de valoarea pH-ului şi de temperatura de depozitare. Cantitatea de HMF din miere este de aceea un indicator al prospeţimii şi al procesării termice efectuate pe miere şi poate da o indicaţie asupra perioadei de depozitare. Unele federaţii ale crescătorilor de albine din Europa, printre care Germania, Belgia, sau Italia, comercializează o parte din miere ca ,,miere de calitate" cu o cantitate maximă de 15 mg HMF pe kg. EU solicită un maxim de 40 mg/kg pentru mierea produsă în condiţii europene şi 80 mg/g pentru mierea cu originea declarată în regiuni cu climat tropical.

bucovineanu

Autor    
Mesaj    Pagini: 1
stefan1
Apicultor
Mesaj Privat

Din: Sibiu
Inregistrat: 08-10-2007
Postari: 1330
   
Se discuta destul de mult despre acest produs care apare in miere si ii scade calitatea, incat peste anumite limite mierea se considera improprie consumului uman.
HMF (hidrometilfurfurolul) este o aldehida care rezulta din descompunerea termica a zaharurilor si carbohidratilor. Desi despre el se discuta aproape exclusiv in legatura cu mierea, HMF se poate gasi in multe alte alimente prelucrate termic, cum ar fi laptele, sucurile de fructe, bauturi alcoolice etc. Mai recent s-a demonstrat ca se gaseste si in tigari.
HMF a fost descoperit de un chimist francez in 1912, cand studia reactiile neenzimatice ale glucozei si lizinei.
HMF in miere este un indicator al vechimii mierii. Daca mierea este incalzita, un mic procent in special din fructoza se transforma in HMF, reactie favorizata de aciditatea mierii. La mierea proaspata, procentul de HMF este mic, dar in timpul pastrarii, acest procent creste continuu. La aciditate normala si temperaturi de pastrare mai scazute, acest procent creste cu 2-3 mg/kg*an. Pastrata insa la 21 grade, procentul de HMF creste cu 20 mg/kg*an.
In UE limita admisa de HMF in miere este de 40 mg/kg. In unele tari aceasta valoare admisa este mai mica (in Germania de ex. limita este de 15 mg/kg pentru "Echter Deutscher Honig"
Din 2009 procentul de HMF din miere se poate masura mult mai usor si rapid cu un reflectometru specializat (masoara unghiul de refractie intr-o solutie de 1/4 miere dizolvata in apa distilata).
   Toxicitatea HMF
Aici exista inca discutii. Americanii socoteau intr-un rand HMF ca fiind foarte toxic atat pentru om cat si pentru albine. Aceasta insa mai mult prin analogie cu 5-sulfoximetilfurfurol, dovedit mutagen si cancerigen. Cercetarile substantelor cancerigene nu au dovedit pentru HMF nici un astfel de efect. Eroarea in ceea ce priveste presupusa toxicitate a HMF unii o explica prin posbilele confuzii facute de cercetatorii mai vechi, din cauza esantioanelor impure. Doar de cativa ani s-a reusit obtinerea de HMF mai pur (pana la 99%). S-a dovedit astfel ca de fapt HMF este un praf alb si nu galben cum se credea pana de curand.
In aprilie 2009 s-a raportat obtinerea de HMF direct din celuloza, utilzand catalizatori pe baza de cupru si crom (cloruri). Curios, prin anumite reactii se poate obtine din HMF un biocombustibil lichid superior etanolului. De asemenea se poate produce din el un acid care sa inlocuiasca acidul folosit de obicei la producerea maselor plastice.
Ca parere personala, s-a exagerat toxicitatea acestui produs gasit si in miere si este gresita parerea ca mierea mai veche de 3-4 ani nu ar mai fi comestibila din cauza procentului crescut de HMF. Pe de alta parte trebuie sa avem grija cu prelucrarea termica a mierii, care pe langa faptul ca distruge enzimele si aminoacizii din ea, mareste considerabil procentul de HMF. Dar si la acest capitol cred ca occidentalii stau mai rau, ca ei prelucreaza si termic mierea inainte de ambalare. Pe mine m-a frapat gustul de caramel care se simte in multe sorturi de miere dei Vest, ori acest gust am citit la francezi ca ar fi in legatura cu acest HMF (era vorba de un sort de hidromel facut prin prelucrare termica).
O postare a colegului Stefan de acum 3 ani. Inclin sa cred ca era destul de bine documentat.

D006

Articolul  sigur nu este de acum 3 ani deoarece in el daca citeati se face referire la aprilie 2009 !!!!!!  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Dumneavoastra ati consuma o miere cu HMF-ul peste valorile admise ?????

bucovineanu

Greseala mea. Din fuga am confundat data inscrierii pe forum cu data postarii.
Eu zic sa nu mai zapacim oamenii spunandu-le ca mierea e toxica.
Pe langa cantitatile de substante cancerigene pe care le contin celelalte alimente pe care le consumam in ultimii ani, respectiv E -urile,, HMF e minor. Rezulta din articol ca nici nu a fost demonstrat ca ar fi cancerigen.