picatura de nectar

Creat de PricopArthur, Noiembrie 04, 2007, 12:58:59 AM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Acum  5- 6 ani , la Ciucurova la tei.
    Nea Suciu Simion, un stupar din Reghin, cand a inceput culesul mi-a aratat cum, apasand cu degetul o albina ce intra grabita pe urdinis a lasat pe scandurica de zbor o picatora de nectar.
    De atunci am tot incercat miscarea dar nu mi-a reusit niciodata.
    Poate cineva sa dea lamuriri in acest sens?
Miere multă şi inimă curată!

balasbebe

Anul acesta a fost seceta mare, si nu prea a fost cules. Trebuie sa apesi o albina, care vezi ca are o pozitie oblica. Cand vine incarcata, dupa ce aterizeaza, sta putin. Pe aceea o poti apasa dar usor, fara sa o stresezi, sau sa o strivesti. Albina fiind obosita, nu se poate misca prea usor, si este simplu. Poate ai apasat o albina care era planton la urdinis.

D006

...am incercat si am reusit la floarea soarelui, miscarea...

D006

Dle PricopArthur,
Postarea dv m-a facut sa mi se umezeasca ochi, gindindu-ma la bunul meu prieten(D-zeu sa-l Ierte) cu care la inceputuri mergeam in pastoral si care printre altele m-a invatat sa "mulg" albinele.Recunosc ca pina am invatat m-au intepat putin,dar am invatat.
Cu stima

pngflorin

In amintirea celor care v-au invatat sa " mulgeti albina", va rog sa trasmiteti detaliat metoda. :hi:

D006

se asteapta o albina obosita sa "aterizeze" pe scandura de zbor si se preseaza usor pe abdomen. datorita presiunii regurgiteaza din nectarul pe care-l are in gusa plasata in abdomen. cam asta este "mulsul albinei".

filip

Culesurile adevarate se observa cu ochiul liber,cind in fata stupului cad albine sau pe scindura de zbor se aseaza aproape de pamint.Atunci e posibil,gusa e incarcata la maxim.Eu anul asta nu am observat,dar acum vre-o 7 ani am prins un cules la salcim cind am scos de la un stup 35Kg de miere[seara puneam foite iar dimineata erau aproape cladite iar ziua puneau nectar in ele].
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

balasbebe

Da  dar in stup aveai albine "ca la carte" Daca un stupar merge la salcam cu trei patru rame in stup, nici bani de drum nu va scoate. Pana acum trei ani faceam si eu pastoral. Cand deschidea cate un stupar o lada, te mirai de ce mai poarta aceea cutie. Multi veneau, in speranta ca albinele se vor ratacii, si poate vor mai intra si la el in lada. Nu o data am fost acuzat ca am pus stupii, iar la vecinu ii s-au depopulat stupii, dar el nu avea albine, iar cand ajungeam acasa, aveam cu ce sa ma lupt . Trebuia sa fac tratamente, si sa recuperez, populatia.

PricopArthur

Dle Balas, cum sa apas un planton la urdinis? Te-ar intepa 5 -6 lejer.
    Culesul se observa usor. Albina vine in linie dreapta la urdinis, usor planat. Cand culesul e mai slab, mai face cateva balansari inainte de a intra. la acea ora m-a impresionat miscarea lui nea Suciu.

Florin, Cristi a detaliat aici "metoda". Dar trebuie sa ai viteza de reactie. Ca la pescuit. Pana vezi albina ce trebuie sa o mulgi, pana te hotarasti, a trecut de urdinis.

D006

Dle PricopArthur,
Da, daca e cules vedem intr-adevar dupa cum vine albina la stup,dar mulgind-o vezi ce culege. Dupa citeva incercari iti dai seama.
Cu stima

balasbebe

Am mai glumit, dar nu asa de tare, si sunt convins ca nu te-am suparat.  Azi a fost duminica, a plouat, asa ca s-au spalat pacatele.

PricopArthur

Am avut pentru ce sa ma supar? Langa lada de albine nu sunt pacate.

PricopArthur

Ultimul cules din anul acesta e o picatura de miere pe topitor.
Poza e de duminica.

D006

..e binisor pina acum,...ma refer la zilele caldute cind albinele au mai zburat.
  Harnicuta albina...

pngflorin

Numai la mine e frig si ploua.Nu le-am vazut sa iasa afara.
Tare i-mi e teama  de mierea de strugure.............. :mad: