miere necapacita

Creat de dragos2006, Octombrie 06, 2008, 12:27:41 AM

« precedentul - următorul »

D006

:hi:
Ce fac cu mierea nacapacita care nu a fost trasa in cuib si a ramas in fagurii trecuti dupa diafragma? Nu cred ca de acum inainte o sa mai capaceasca miere, a cam venit frigul. Cat sa mai las ramele dupa diafragma?
P.S. Acum o saptamana am dat dupa diafragma 2 rame cu miere capacita 50%, cu care am incadrat alte 2 rame mai vechi, cu ceva ramasite de miere netrasa in cuib. Prima rama am pus-o lipita de diafragma, apoi, distantate, cele 2 rame mai vechi si cea de a doua rama  cu miere (bineinteles descapacite). Dupa 4 zile au tras mierea din rama cea mai indepartata dar la cea de langa diafragma au refacut celulele si parca ar fi vrut sa o capaceasca!? E posibil ca din cauza ca a fost lipita de diafragma sa o considere ca rama marginasa de cuib si sa o pregateasca pentru iernare? Cand se va indrepta vremea o sa-l verific sa vad ce s-a mai intamplat.

bee_lover

Nu e bine sa o lipesti de diafragma ca albinele cred ca e rama din cuib mai ales daca intre peretele stupului si diafragma este loc liber. Ramele cu miere necapacita lasa-le acolo ca le trag ele, mai este toata luna octombrie!

D006

:hi:
Banuiam eu ca asta ar putea fi. Azi cred ca vremea imi va permite sa corectez situatia. Multumesc pentru raspuns!

balanescuadrian

greseala asta mam facut si eu..... am descapacit mierea si am pus-o langa diafragma...... albinutle au capacit-o la loc.... :rotfl: ...asta sa fie invatatura de minte pe viitor...acum le-am pus departate...sa invete si ele ca aia nu era ptr iernare... :rotfl:  :rotfl:  :rusine:  :rusine:

bee_lover

Daca tot vorbim de miere descapacita... as dori sa-l intreb pe domnul Balas ca daca dam acum la albine miere maturata si nu o capacesc ce pot sa pateasca?Precizand ca albinele sunt stranse la maxim si ocupa toata rama asa ca practic sa steie pe mierea necapacita.

bucovineanu

Imi permit sa raspund eu la intrebarea de mai sus.Albinele nu vor pati nimic chiar daca rama cu rezerve pentru iarna nu este capacita in intregime. Nu cred ca cineva din apicultorii care au mai multe familii poate spune ca are numai miere capacita in stupi.Probleme vor fi daca este miere de mana si albinele nu vor avea cel putin o fereasta pentru zbor in ianuarie sau februarie, sau si mai grav,daca nu le va ajunge mierea pana in primavara.Nu este bine sa lasam rame cu miere dupa diafragma peste iarna.Se poate intampla ca albinele sa nu termine de tras mierea pana la venirea frigului si sa ramana o parte din albine pe  aceste rame unde vor muri.
In rest multa sanatate si iernare in bune conditii pentru albine.

PricopArthur

Citat din: bucovineanuImi permit sa raspund eu la intrebarea de mai sus.Albinele nu vor pati nimic chiar daca rama cu rezerve pentru iarna nu este capacita in intregime. Nu cred ca cineva din apicultorii care au mai multe familii poate spune ca are numai miere capacita in stupi.Probleme vor fi daca este miere de mana si albinele nu vor avea cel putin o fereasta pentru zbor in ianuarie sau februarie, sau si mai grav,daca nu le va ajunge mierea pana in primavara.Nu este bine sa lasam rame cu miere dupa diafragma peste iarna.Se poate intampla ca albinele sa nu termine de tras mierea pana la venirea frigului si sa ramana o parte din albine pe  aceste rame unde vor muri.
In rest multa sanatate si iernare in bune conditii pentru albine.
O problema ar mai fi daca umiditatea este prea mare. Mierea absoarbe apa din mediu.
Miere multă şi inimă curată!

alex_sa

as avea si eu o intrebare  cum si unde de pozitati ramele cu miere ce se scot cind strintorim cuibul pt iernat ?

bucovineanu

Eu cand scot ramele pentru a stramtora cuibul le depozitez in centrifuga. :rotfl:

filip

Ganditiva ca totusi mai sunt aproape 2 luni in care albinele pot zbura afara si deci consuma miere.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Si nu aduna nimic?
Oare zboara degeaba? Eu le-am vazut carand polen. probabil ca mai aduc si ceva nectar. Logic mi s/ar parea sa consume mai putin cand e cald decat cand e frig, plus ca mai aduc ceva din natura.
Nici eu nu am puiet deloc.

bucovineanu

Citat din: filipGanditiva ca totusi mai sunt aproape 2 luni in care albinele pot zbura afara si deci consuma miere.
Eu fac stramtorarea cuiburilor odata cu ultima extractie care in acest an am terminat-o pe18 sept. In acest an am avut noroc de zile racoroase si nu a fost pericol de furtisag. Dupa aceasta data am facut hranirea pentru iernare.Am  mai deschis stupii pe 4 octombrie pentru a pune benzile de Mavrirol.Urmatorul control il fac in martie, revizia de primavara.

PricopArthur

Citat din: filipGanditiva ca totusi mai sunt aproape 2 luni in care albinele pot zbura afara si deci consuma miere.
Adevarat, mai sunt 2 luni de zbor. Insa albinele consuma mult pentru cresterea puietului, iar in aceasta perioada ponta matcii e zero. Albinele in sine nu consuma mult.
Si eu trag excedentul de miere, dar rezerva pt iarna si primavara e tabu.

PricopArthur

Citat din: bucovineanu
Eu fac stramtorarea cuiburilor odata cu ultima extractie care in acest an am terminat-o pe18 sept. In acest an am avut noroc de zile racoroase si nu a fost pericol de furtisag. Dupa aceasta data am facut hranirea pentru iernare.Am  mai deschis stupii pe 4 octombrie pentru a pune benzile de Mavrirol.Urmatorul control il fac in martie, revizia de primavara.
Ce intelegi prin hranirea pentru iernare?

bucovineanu

Intre 8 si 10 kg de zahar sub forma de sirop 2/1 pentu fiecare familie.