cintar control

Creat de dragos2006, Octombrie 13, 2007, 05:53:42 PM

« precedentul - următorul »

D006

folosesc aproape de la inceput cintarul de control...pt cei care nu stiu  un stup ,de putere medie, este asezat pe un cintar ..si prin cintarire periodica ne dam seama de evolutia culesului in perioada de timp respectiva ,,adica intre doua cintaritri succesive...
Sunt multumit deoarece am toate datele legate de cules ..daca albinele pun ceva deoparte si pentru noi...Daca cintarul nu inregistreaza spor inseamna ca e de plecat sau de administrat sirop pentru stimulare..
Mai nou..suntem la floarea soarelui...si cintarul nu urca ,e de plecat inseamna ca este un soi care nu ne intereseaza pt nectar...

filip

Eu am citiva stupi etalon care ii deschid prin rotatie si am idee despre cules.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

PricopArthur

Eu pun cantarul in timpul culesului pe un stup foarte puternic. Considerentul pt. care folosesc un stup f. puternic si nu unul mediu este ca, atunci cand cel mediu este gata pt. extractie cel f. puternic nu mai are unde sa depoziteze nectar de cateva zile.
Miere multă şi inimă curată!

D006

...acum cind intram in iarna am pe pavilion o familie pe cintar ...imi place sa ma uit din cind in cind la 2-3 saptamini..la luna.. sa vad cit maninca albinutele..

balasbebe

Am vazut la  un pavilion, un fel de cantar improvizat . Stia acel batranel, cat baga intr-o zi dupa cum se inclina pavilionul. Poate era o gluma de-a batranului,  poate afla, de la un cantar de control. Avea tot timpul cate o explicatie. de meserie a fost fotograf.
  Eu in stupina, am pus o familie pe cantar, tot as ade putere medie, si pot sa-mi fac o parere. Este o lada pe orizontala, cu 20 de rame. Mut daka este cazul doar diafragma, pentru a ramane tara aceeasi greutate.
   Totusi nie mii se pare ca acel stup este cam deranjat, si nu lucreaza asa de bine. Se cam balanseaza, se misca. Nu am un mod de a-l ancora mai bine. Iarna aduk ramele la  mijloc, ca sunt mai putine, si verific lunar consumul.

D006

..am cintar tip valiza ,stupul este vertical  ..sta tot timpul pe cintar...nici nu ajung bine la albine ca la cintar ma uit prima data ,sa vad diferenta ,fata de cind am plecat...
Parca ar fi un cont in banca si vad dobinda..creste ..scade...

filip

Cintarul da un pronostic relativ[in stup poti avea miere,polen sau puiet]nu in todeauna tot sporul e miere.Trebuie spus pentru incepatori caci kilogramele dintr-o zi acumulate nu sunt miere marfa,ele vor fi procesate de albine si va ramine la maturare mult mai putin.Mierea daca nu e capacita daca se scoate se va acrii si se va deprecia.Eu ramin fidel sondarii stupilor pentru ami face o parere.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

frantescu

Eu personal cred ca folosirea cantarului ajuta foarte mult.E foarte adevarat ca sporul zilnic nu e cel inregistrat seara , dar la sfarsitul zilelor de cules se poate trage concluzia daca productia e in crestere sau in descrestere.Tot cantarul ne va spune si cand sa ne cam anuntam nevestele ca venim acasa.

balasbebe

Si anul acesta, daca nu era cantarul de control, puteau murii albinele de foame. Cand ai familii multe, nu te prea uiti prin stupi, ca nu te intereseaza. Eu cel ,mai mult timp pierd cu roii, si familiile fara matca. In rest, cum fac polen, treba merge snur. Iau polenul, daca este mult, mai las cate o gaura, sa ma pacaleasca albinele, daca ete putin, pun o mana de iarba pe stup. Dac am timp ma uit, in lada, daca  nu nu. Daca la a doua tura, ete tot asa, polen putin, trebuie sa vad ce s-a intamplat. Trec multe saptamani pana sa desfac o lada.
  Cantarul spune mai mult si mai rapid. Spune exact, cand se deschide salcamul, cand incepe teiul, el stie tot. Degeaba vezi salcamul in floare, daca nu secreta nectar.

D006

...intr-adevar orice spor la cintar nu trebuie interpretat ca productie marfa ...cresc rezervele de polen ..cresc coroanele...creste populatia...
Stim totusi ce face familia de albine ..daca este balanta pozitiva este ok...daca da in inapoi..incepem sa ne intrebam de ce ?..ce trebuie facut?..

PricopArthur

Citirea cantarului o fac de regula seara. Daca citesti de dimineata pana seara vei sti cat nectar ti-a intrat in lada . In timpul sezonului rece nu il mai folosesc, cu toate ca ar fi bine. Am un cantar tip platforma ca cele de la piata.

D006

...saptamina aceasta cintarul a fost ceva cu minus..sa zic un minus 50-100 de grame...pe ultimile 4-5 zile...
Totusi miercuri ,joi ,vineri..au adus polen cu putere ...de azi ploaie si frig nici albinele nu au zburat ...
Daca a plouat si duminica fiind, eu am baut vin fiert...pe vremea asta este ok...

D006

..am intrat, sa spunem la iernat ,cintarul arata 30,300kg...
  Cintarul pentru mine este un ''angajat '' care-mi spune ce au facut familiile de albine in ultima perioada de timp...un ajutor de nadejde...

PricopArthur

Ai dreptate cu cantarul. Decat sa doarma undeva in casa, mai bine il pun sub o lada.

PricopArthur

Cantarul meu arata 38 kg. 16 kg are lada goala, si fam ierneaza pe 6 rame dadant + 6 rame 3/4. Dupa diafragma mai am 3 rame goale.