Sfaturi ce ar fi bine de urmat pentru Ianuarie,Februarie.

Creat de filip, Ianuarie 02, 2008, 09:02:54 PM

« precedentul - următorul »

filip

E Iarna afara incepe sa ninga abundent,in unele locuri in tara zapada ajunge la 1 metru.Care ar fi sfaturile utile pentru a salva stupii?Ascultarea cu furtunul sa scris,curatarea zapezii din fata stupilor ar fi necesara pentru ca odata cu incalzirea vremii sa faciliteze zborul de curatire.O chestiune importanta ar fi Formarea de rame{Baterea accestora in cuie,gaurirea si introducerea sirmei fara a o intinde}.Vinzarea de miere si alte produse ale stupului,incheierea de contracte viitoare sau cel putin discutii cu potentialii clienti.Va rog spunetiva parerile.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Eu ramin la parerea ca atita timp cit este frig si multa zapada este bine sa nu le deranjam in nici un fel.Din exces de zel s-ar putea sa le provocam mai mult rau decit sa le ajutam.Spun acest lucru deoarece se stie ca cel mai mare dusman al albinelor este omul.

PricopArthur

Zapada e necesar sa fie indepartata doar in momentul in care prinde crusta.
Prin zapada afanata se face transferul de aer intre interiorul stupului si exterior. In momentul in care se intareste stratul superficial al zapezii acesta nu mai este posibil.
                       Cu stima,
Miere multă şi inimă curată!

bee_lover

Dupa parerea mea cel mai periculos e atunci cand este 1 zi mai cald si se topeste din zapada si peste noapte ingheata la urdinis.Cine are site dedesubt (mai nou fund antivarroa) ala nu are de ce sa-si faca probleme.

D006

Citat din: bee_loverDupa parerea mea cel mai periculos e atunci cand este 1 zi mai cald si se topeste din zapada si peste noapte ingheata la urdinis.Cine are site dedesubt (mai nou fund antivarroa) ala nu are de ce sa-si faca probleme.
da domnu lover dar cine are stupi pusi pe capre sau pe picioare cu spatele mai sus nu sunt probleme, apa se scurge cand se topeste si nu ramine sa inghete

balasbebe

In stup este cald. Chiar daca apa curge, pe urdinis, si ingheata, din cauza temperaturii crecute in lada, atata aer, cat trebuie sa intre este suficient orificiul. Cu cat este mai inchis, cu atat  este mai mare caldura in stup, si astfel va topi gheata, sau zapada. Atata aer, intra la albine, si prin alte orificii. Lazile chiar daca sunt noi, tot se mai gaseste pe unde sa intre

PricopArthur

Acum 3 ani si la noi au fost acoperiti stupii cu troiene de zapada. Cand am curatat zapada din fata stupilor, in dreptul urdinisului era pe fata stupului un horn de la urdinis catre in sus, inalt cat lada.
Si asa, vin la vorba lui bucovineanu, care a spus ca nu e nevoie sa le deranjezi peste iarna.
                                 Cu stima,
Miere multă şi inimă curată!

alt stupar

Citat din: bucovineanuEu ramin la parerea ca atita timp cit este frig si multa zapada este bine sa nu le deranjam in nici un fel.Din exces de zel s-ar putea sa le provocam mai mult rau decit sa le ajutam.Spun acest lucru deoarece se stie ca cel mai mare dusman al albinelor este omul.
Ar trebui sa cam evitam deranjul, nu de alta dar se anunta iarna crancena si la cel mai mic deranj mai saervesc nitel din celule...si se aduna... :uimit:  :uimit:

D006

avand in vedere sezonul prost din 2007 familiile sunt slabuti si unele nu prea mai au hrana asa ca trebuie sa intervenim

D006

eu anul acesta AM CUMPARAT  turte gata preparate din Grecia

D006

D006

sunt familii care au ajuns la capat

D006

unele au mancat deja din turta

D006

altele nu s-au atins de ea

D006

avanta jupl pavilionului este ca in interior ai o temperatura mai mare decat afara , afara erau -5 grade