Hranirea in afara stupului

Creat de dragos2006, Martie 14, 2009, 10:44:12 AM

« precedentul - următorul »

D006

Domni mei,
Vazind ca se vorbeste despre hranire si mi-am pus intrebarea despre hranire in afara stupului.
Nu stiu daca cineva a incercat hranirea in afara stupului  si daca poate impartasi din experienta. Eu am incercat-o in urma cu doi ani , toamna , in doua zile consecutiv apoi lucrul nu mi-a permis sa continui.
Poate cineva sa spuna daca a incercat?
Sanatate

D006

in anii in care nu am mers la Dunare , toamna duceam stupii unde sa nu am vecini si dadeam 50 litri de sirop la uluc la doua zile. Siropul il prepar cu protofil si il puneam la ora 5 dupaamiaza , pana seara nu mai era nici o picatura .  la un timp albinele sau obisnuit si asteptau ca oile sa torn siropul. Ulecele erau puse la cca . 100 metri de stupina .
  Secretul este sa nu ai si alti stupi pe langa tine pentru a nu-ti cara munca. :wink:

bucovineanu

Nu este indicata aceasta metoda de hranire. Foarte usor se poate declansa furtisagul, care odata pornit este greu de oprit. Si in afara de asta ne putem trezi cu intreaga stupina infestata cu diferite boli. Este o metoda pentru apicultori "comozi", ca sa nu zic  un termen mai dur.

D006

ce boli ?  de unde ? din zahar ?!  :razz:
cum am mai precizat eu nu am probleme cu furtisagul , el este declansat doar din vina stuparului care NU A SELECTIONAT REGINELE si tine in stupina pseudofamilii.
  Copii , pe timpul lui ceasca se dadea la uluc sirop cu cisterna si nu se facea furtisag ci doar miere . :hi:

filip

Eu am totusi unele rezerve,da ma rog fiecare face cum considera ca-i mai bine. :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Am avut sansa in viata sa vorbesc cu stupari fruntasi in intrecerea socialista care  aveau spor de 6 kg. la cantar de la sirop de cisterna. :hi:

D006

Ma bucur dragos2006 ca macar unul a facut hranire in afara stupului.Din cunostintele mele unii hranesc si polen in afara stupului.Citind pe la alti mai destepti ca se pare hranirea afara stupului simuleaza culesul, stimuleaza poanta reginei.
Acum dragos2006 e greu sa te feresti de vizite nedorite, asa ca le mai dai din munca ta.

david nick

Dupa parerea mea nu cred ca este bine sa se faca astfel de hraniri din doua motive,
  1. o sa care doar stupii puternici
  2.daca nu o sa le mai dam si nu este cules deloc in natura oricat de precauti vom fi tot o sa avem surprize.
Sa spunem ca suntem siguri ca nu avem stupi cu boala si nici stupini in apropiere in unele cazuri cred ca se pot face si asfel de hraniri dar numai toamna tarziu in vederea curatarii ramelor ce urmeaza a fi reformate si cu miere necapacita care oricum sar pierde peste iarna .Asa ca pentru prima data am practicat si eu asta toamna timp de 8 zile aceasta metoda dar cu peste 600 de rame care trebuiau reformate.Aceasta treaba mia usurat lucrarile de echipare de iarna dar daca nu se racorea bine afara sincer nustiu cum mi-as fi scos camasa ca se obisnuise sa culeaga nu gluma.
si o poza in care se poate vedea albinele din timpul#culesului#
Am uitat sa mentionez  data 25 oct-3 nov.2008.
http://dvdnick.sunphoto.ro   http://dvdnick.blogspot.com/

D006

bucovineanu poti sa-mi spui cu ce boli infestezi intreaga stupina?In privinta furtisagului cred ca tot atit de usor de pornit este daca hranesti albinele in stup.

D006

Intr-un an am avut niste stupi langa o moara de malai din cea mica chinezeasca si toata primavara albinele au stat pe malaiul care cadea de la moara , o fi coincidenta , nu stiu! dar acele familii la salcam au defilat cu recorduri la cantar.

Bătrânul

Am mai dat faine de soia si de griu in stupi descoperiti primavara foarte timpuriu  :)      dar sirop ???????? :nono:

bucovineanu

Citat din: albina proletarabucovineanu poti sa-mi spui cu ce boli infestezi intreaga stupina?In privinta furtisagului cred ca tot atit de usor de pornit este daca hranesti albinele in stup.
La "troaca" in care le punem mancarea pot sa vina orice albine, de oriunde, care pot fi purtatoare de diferiti spori sau microbi.Venind in contact cu albinele noastre si consumand aceeasi hrana, cine garanteaza ca nu pot sa transmita microbii? Hranirea se face de obicei toamna, cand nu exista alte surse de cules si cand furtisagul se poate declansa foarte usor.
Hranirea albinelor in stupi se face seara atunci cand albinele nu mai zboara si  se da o cantitate de sirop care sa fie luata pana dimineta. Este suficient sa varsam o cantitate mica de sirop in preajma stupilor sau pe stupi pentru a declansa furtisagul.Daca le vom pune cu buna stiinta siropul la dispozitie in afara stupului, odata ce siropul se va termina, albinele din stupii puternici vor cauta in continuare sursa si o vor gasi in stupii slabi.

D006

riscul de boala mi se pare mai mare cand ma duc la tei si sunt inconjurat de cel putin 10000 de familii .  cand dau sirop  toamna  cel mai aproape stup este cel putin la doi km. asa ca pierderea este mica , sau ii pun in mijlocul campului la cel putin 5 km. de sate.

bucovineanu

Citat din: dragos2006Am avut sansa in viata sa vorbesc cu stupari fruntasi in intrecerea socialista care  aveau spor de 6 kg. la cantar de la sirop de cisterna. :hi:
Asa se facea vara, in timpul culesului si de aceea nu era pericol de furtisag. Toamna cand in natura nu exista nici o sursa de cules e cu totul altceva.
Dar in stupina proprie ficare face cum crede, pentru ca o face pe riscul sau.

stefan1

Sunt de aceeasi parere cu Bucovineanu. Nu am facut si nu as face niciodata asa ceva. Probabil sunt albine invatate cu 'trocutza'.  Poate albinele mele se comporta altfel, dar eu daca uit un fagur cu o pata de miere la care au acces albinele, il gasesc ros , cu ceara din zona fosta cu miere complet mancata. Albinele la culesuri de acest fel se ataca reciproc, se hartuiesc, se uzeaza. Albinele mai slabe sunt obligate sa cedeze inclusiv din mierea din gusha, are poate fi cu germeni de boli ca loca sau nosemoza.
La asemenea culesuri facile, albinele nu mai pleaca in camp, se invart in zona aceea zile intregi. Si fagurii reformati dati in afara stupului pot contine miere contaminata de ex cu nosama, care se introduc in stupii puternici, care cara cel mai mult. Alta este cand dai stupului propria miere fara a risca sa raspandesti boli. Parerea mea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)