Hranirea in afara stupului

Creat de dragos2006, Martie 14, 2009, 10:44:12 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Am scris despre acest subiect aici: http://www.apiardeal.3xforum.ro/post/18 ... lbinelor_/
Am ramas dator cu tipul de hranitor pe care il folosesc. Hranitorul este unul de podisor si se monteaza in locul unei scandurele a podisorului deasupra cuibului toamna si ramane acolo pana in primavara. Cand se toarna siropul albinele nu pot sa se inece si nu pot iesi afara. Nu am acum poze, dar promit ca o sa revin cu poze si alte explicatii despre tipul de hranitor.

stefan1

Citat din: albina proletaraDomnule stefan 1, nu scriu aceste rinduri numaide dragul de a ma afla in treaba sau de dragul de a ma face interesant dar daca aveti bunatate sa-mi explicati citeva lcruri din postarea pusa mai sus, aq caror inteles si logica imi scapa.
"Nu am facut si nu as face niciodata asa ceva." E interesanta acuratetea cu care descrieti lucruri pe care nu le-ati facut niciodata.
"Albinele mai slabe sunt obligate sa cedeze inclusiv din mierea din gusha, are poate fi cu germeni de boli ca loca sau nosemoza." Ati vazut dumneavoastra, ati citit despre asa ceva?
"La asemenea culesuri facile, albinele nu mai pleaca in camp, se invart in zona aceea zile intregi." Eu chiar nu am obervat asta facund-o. Dumneavoastra care nu ati hranit exterior ati observat?
Nu incerc sa discut decit cu respect dar mi se pare ca e deplasat sa vorbesti de ceva fara sa-l faci folosind numai logica, cred ca logica e buna dar nu tine locul la toate.
Cat priveste schimbarea username-lui va priveste, cine au citit mai atent postarile au cunoscut de mult autorul. Este dreptul lui daca doreste.
Nu putem sa ne extindem aici cu toate explicatiile. In 30 de ani de stuparit am acumulat cat de cat experienta si am intalnit multe situatii.
Spun doar o intamplare: Chiar o ruda a vrut sa inceapa si el sa se ocupa de stuparit. Si-a cumparat 7 stupi care s-au dezvoltat binisor. Spre toamna a recoltat niste miere, dar venind seara nu a mai putut pune ramele la lins. Le-a asezat intr-o shura deschisa si le-a acoperit cu nyloane, neglijent. A doua zi am fost chemat ca stupii respectivului zboara prea tare. Cand am ajuns, toti cei 7 stupi erau furati puternic. Abia am putut opri furtisagul, cu stupii mutati si alte masuri. Am gasit si acei faguri, la cam 15-20 m distanta de stupi. Din pacate masurile au fost tardive, la 5 stupi matcile erau deja omorate. Si ceilalti doi stupi au fost afectati si peste iarna au murit. Respectivul nu s-a mai facut niciodata stupar.
Cat priveste albine hartuite si la care li se ia mierea, trebuie doar putina atentie la comportamentul lor. Primavara eu pun adapatoare, la care presar putin zahar in primele zile, pentru a atrage albinele. Desi este vorba de doar 1-2 lingurite de zahar, se observa pe scandura adapatorului albine care se hartuiesc, albinecare nu sunt lasate pana nu dau din gusha mierea avuta, alte albine intepate. De aici am observat comportamentul albinelor la o sursa deschisa si punctuala de hrana. Am mai scris ca eu nu stimulez albinele nici in stupi, decat foarte, foarte rar. De aceea am spus ca poate albinele mele reactioneaza mai puternic la aceste surse de hrana.
Nu am criticat pe nimeni pentru cum procedeaza, cat nu ma afecteaza pe mine. Am auzit ca altii se plang ca albinele nu le iau nici macar siropul pus in stupi. Cred ca acei stupi nu se vor omori la aceste culesuri externe.
Am mai vorbit despre diferentele intre rase. Sunt soiuri de albine mai predispuse sa fure, sunt altele care se apara mai slab, unele care reactioneaza mai energic la o sursa de hrana, fata de altele mai indolente. Chiar daca rasa ta se descurca cu o asemenea situatie de hranire externa, se poate ca sa pui in pericol stupine vecine, care au alte rase de albine. Si aici as avea date concrete, dar nu mai pot sa ma extind.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

stefan 1
Nimeni nu contesta experienta acumulata in 30 de ani de stuparit si nici nu e vorba despre aceasta experienta, e vorba despre un caz  care nu se cheama hranire exterioara ci cu totul altfel.
Mi se pare interesanta experienta cu adapatoarele pe care eu nu pun niciodata 1-2 lingurite de zahar sa obisnuiesc albinele la adapator ci pun 1-2 bucati de ampora (albe) ca sa le ghideze.Sper sa aiba acelasi efect,nu credeti?
Poate nu am 30 de ani de experienta dar nu am urmarit acest lucru si nu l-am facut.
"De aici am observat comportamentul albinelor la o sursa deschisa si punctuala de hrana." Ati observat dar concluzia cred ca ati tras-o gresit si daca credeti ca am intentia sa fac misto, va inselati folosind logica. Pot sa va spun ca logica umana nu corespunde logici albinelor.
Mergind pe aceeeasi logica paguboasa in cazul dv trageti dupa 30 de ani concluzia ca "Cum poti sa omori cu turte un stup? Eu zic ca se poate. Fie grabeste cresterea de puiet anormal, consuma si acumuleaza reziduuri excesiv si nu le pot elimina daca sund lungi perioade de frig.." postata la turta proteica.Eu fara30 de ani stiu ca prima turta se da dupa primul zbor de curatire, dar poate gresesc,si atunci cred logic ca nu e valabila explicatia dv.
"Nu putem sa ne extindem aici cu toate explicatiile. In 30 de ani de stuparit am acumulat cat de cat experienta si am intalnit multe situatii. " donmule stefen 1 eu nu m-am legat de experienta dv de 30 de ani ci m-am legat de postarea facuta la hranirea exterioara stupului care mi se pare sugubeata iar explicatia nu lamureste nimic.Nu incerc sa va jignesc dar pe un forum activ cum e acesta se mai intimpla sa gasesti pe cineva care nu poate explica afirmatiile decit cu" cine au citit mai atent postarile au cunoscut de mult autorul.".Tu ai citit mai atent postarile? Spune-mi atunci 3 indicii dupa care ai cunoscut autorul.

stefan1

Nu imi place sa intretin controverse la infinit. Eu doar mi-am exprimat parerea si nu sustin ca doar eu am dreptate. Nici nu ma supar pe cei ce ma contrazic, ca fiecare are un bagaj de experienta si vede lucrurile in felul sau. stuparitul nu este matematica sa se faca intr-un singur fel. Poti proceda intr-o suta de feluri iar rezultatul este mai bun sau mai rau ca suma a lucrurilor bune si rele pe care le faci. Totdeauna este loc de mai bine. Cu unele explicatii interlocutorul ma poate convinge, altele ramane sa le verific, altele imi par de-a dreptul gresite.
Atragerea albinelor cu ampora nu am experientat. Am facut unele plutitoare de ampora, dar nu atrageau albine. Apa putin indulcita atragea albinele. La o concentratie insa mai mare de 1-2 linguri de zahar/litru de apa apareau albine care se bateau sau se hartuiau, cum am descris. De asemenea o bucatica de fagur cu miere cazuta in stupina lasa in urma multe albine intepate si ma impiedica uneori una-doua zile sa mai umblu in stupi, ca imediat apar hoate la fagurii controlati. Sigur ca asta este in perioadele fara cules. Cand este cules bun oricine poate fi stupar.
Ma intrebati de unde stiu comportamentul albinelor daca eu nu am facut hraniri exterioare. Am scris undeva ca multi ani am avut o familie, altfel buna, care era implicata in toate cazurile de furtisag, care gasea prima locuri de acces la lazi in care tineam faguri cu miere de rezerva. O astfel de situatie neobservata la timp altera toata atmosfera din stupina, la toti stupii crestea paza, agresivitatea albinelor la control era mai mare, chiar era pericol sa fie atacate matci in timpul controalelor, ca albinele erau foarte vigilente. Ba albinele atzatzate zburau si in gradinile si curtile vecine, in cautare de miere moca, deranjand vecinii. Nu mai reiau alte motive pe care le-am expus si care pe mine ma fac sa nu recurg la astfel de hraniri.
"Cum poti omori cu turte un stup?". Eu am spus ca se poate. Nu uitati ca multi incep din ianuarie cu turte, altii chiar din decembrie. Chiar si dupa primul zbor de curatire pot fi probleme. Chiar anul asta am avut primul polen in 6 si 7 februarie, dupa care pana in 6 martie nu a mai fost nici o ora de  cules si vreme f rece. De atunci pana acum de asemenea nici un cules. Am stat la Timisoara si stiu cum este clima acolo, deea fiecare sa faca cum a vazut ca-i este mai bine. Continui sa cred ca se pot omori stupi cu turte.
Sa va spun trei indicii dupa care v-am recunoscut:
- o suspiciune neintemeiata fata de colegi
- obiceiul de a da citate din postarile colegilor si a le analiza scrupulos, desi formularile pe forum pot fi uneori mai neglijente si nu trebuie despicat firul in patru
- obiceiul de a monitoriza intrarile colegilor cu numarul si orele de intrare
- preferinta pentru anumite teme, cum ar fi produsele bio
- preferinta de a da teme de discutie la care va abtineti sa va pronuntati desi suntet poate cel mai informat
Eu continui sa va citesc cu placere postarile si va apreciez cunostintele. :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Uff , bine ca am iesit eu din colimatorul albinei proletare ! :rotfl:

valter

Abia asteapta sa ma ia pe mine-n colimator, daca na facut-o pana astazi sub alt nikname.
Stii care-i bucuria mare, se pune cu aia cu care are ce contra, cu restul nare nimic parsivul.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

Bătrânul

Mai dar bun e palinca asta !!!!!!

Adrian Roman

D006

Nici mie nu-mi place sa intretin controverse mai ales pe seama numelui ales care se pare ca le desteapte f multor useri nostalgii asa ca nu le dau satisfactia sa mai faca postari.(Ei vor face ca se simt lejati in eul lor si tin sa apuna dreptatea sus si tare)Ce ma distreaza este este viata paralela a forumului care imi da de gindit ca sintem urmasi demni ai lui Caragiale adica mesajele private si emailurilor.Nu, nu am primit multe(numai 6 )dar care m-au lamurit despre vremea de afara despre relatiile intre useri.Deci domnule stefan 1 sa purcede la o autocritica .
"Sa va spun trei indicii dupa care v-am recunoscut" dar cu psihologia nu-I matematica nu trebuie sa fiti asa sigur, lasati totusi o portita.
*"- o suspiciune neintemeiata fata de colegi"Cum sa nu am suspiciune cind de la prima postare ocoleste subiectul vorbind povesti despre postare pusa de el fiind obligat sa justifici tu postare ta nu el postarea  facuta cu aer de atoate cunoscator.
8" obiceiul de a da citate din postarile colegilor si a le analiza scrupulos, desi formularile pe forum pot fi uneori mai neglijente si nu trebuie despicat firul in patru" Dumneata socotesti tot ce spune drept bune si nu le analizezi chiar simai putin scrupulos? Dar vad ca postarea facuta de mine o analizezi scupulos fara o o fi facut macar. Vad ca dupa 30 de ani analizezi scrupulos numai unele altele lasi sa treaca.
*"- obiceiul de a monitoriza intrarile colegilor cu numarul si orele de intrare"Nu monitorizez ci doar ma uit sa vad daca cele postate pentru ca la unu care vrea sa invete dupa forum am sa incep "Pe form nu se invata ci doar se discuta probleme de apicultura"Nu ti se pare normal?
*"- preferinta pentru anumite teme, cum ar fi produsele bio" Preferinta este ptr biologia albinei si despre sisteme de dirijare a familiei de albine. Aici te pot contrazice Apicultura e arta si stiiinta, dar trebuie sa ai cunostinte multe.
*"- preferinta de a da teme de discutie la care va abtineti sa va pronuntati desi suntet poate cel mai informat". Te inseli am cautat sa spun tot ce stiu dar in momentul in care subiectul este trecut in derizoriu si tratat asa de dragul lelii prefer sa ma abtin. Nu sint cel mai informat dar incerc sa ma informez ceea nu fac se pare toti useri.
  Am raspuns la o serie din pv expuse de dv.E greu sa lamuresti cind un user isi face justificare cu afirmatia "este Drone" la nestiinta lui si arunca in derizoriu un subiect lasind lipsa lui de cunostinte sa fie pusa pe seama  unor cause externe.
"Eu continui sa va citesc cu placere postarile si va apreciez cunostintele." Am sa incerc sa postez cit mai putin si atunci cu precadere asupra greselilor facute de useri "neintentionat" , deci useri de pe forum nu gresesc deci voi avea putin de postat.
Ca sa spun cu elan proletar: NU SINT DRONE.

D006

La cate stii fratioare cred ca esti Mama Omida si noi nu ne-am dat seama pana acum ! scuze!
  Faptul ca te ascunzi in spatele anonimatului spune de la sine multe lucruri despre caractetul tau.

D006

Domnul  cu "sa cumpar si eu plasa dar luam din cea metalica (rapitz) pentru a resista mai multi ani "
Tin sa te informez ca "spune de la sine multe lucruri despre caractetul tau." Si mai mult despre asta . Plasa rabit  se defineste dupa dex si dupa cunoscatori ca : "Plasă de sârmă galvanizată, cu ochiuri mari, folosită pentru fixarea tencuielilor pe suprafaţa unor elemente de construcţie la care tencuiala aderă greu sau pentru executarea unor ornamente".
Dar plasa  pe care vrei s-o folosesti asa numita "rapitz" e un nou produs pe care vrei sa ni-l descrii dupa vizita..... Dar lasa .
Eu folosesc ceva mai simplu, dar daca confunzi albina proletara cu toti proletarii...

D006

"Faptul ca te ascunzi in spatele anonimatului spune de la sine multe lucruri despre caractetul tau."
Faptul ca nu te ascunzi in spatele anonimatului e un lucru rau lumea ar trece fara sa te retina asa ..
De la cine e citatul. Si la apicultura faci greseli, acuma le adun sa putem discuta in liniste.

D006

Daca tot esti asa de atent la ce scriu , nu vrei sa scrii si o carte despre mine ? Iti platesc drepturi de autor si poate asa vei avea bani sa faci o stupina adevarata si nu una virtuala cum ai acum. :zzz:

D006

Da, sint atent la tot ce scrii pentru ca pe linga unele greseli pe care le faci din nestiinta mai ai toane de sef care le stie pe toate dar dai cu parul. Cu ce ma acuza stefan 1 mi se pare ca era pentru tine" preferinta de a da teme de discutie la care va abtineti sa va pronuntati desi suntet poate cel mai informat"Aici devine intrebarea esti omul care poti sa raspunzi si nu vrei dar se pare totusi ca nu stii.
Bani nu-ti iau pentru cartea pe care o voi scrie dupa toate postarile tale de pe Apiardeal si stuparitul. Cred ca va avea succes mare. Mai trebuie sa-I gasesc un titlu haios.Va avea succes.
Ramin cu stupina de acum, mi-e destul.

D006

La o varsta afli ca nu stii nimic ! treaba cu cartea este serioasa , la cata solicitare este pentru cartea apicola ne umplem de bani. :wink: