Nedumerire

Creat de dragos2006, Iulie 11, 2009, 02:02:01 AM

« precedentul - următorul »

D006

Cititi cu atentie urmatorul text :

pab
Moderator
Mesaj Privat
Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: 21-11-2006
Postari: 849 
blocarea cuibului la fs este normala la familiile care nu au suficienta albina in cat, pe de o parte, iar pe de alta parte, albina noastra adaptata la zona noastra simte ca se micsoreaza ziua, si isi face provizii in cuib, pt ca vine iarna.
daca a blocat cuibul, extrageti 2 rame din cuib care sunt mai inchise la culoare, apoi dupa extractie, spargeti cuibul cu ele si intr-o sapt vor fi pline de puiet.
  Daca eu am cutii pe 10 rame care actualmente sunt toate blocate cu miere credeti ca extragerea mierii din "doua rame mai inchise la culoare"   rezolva problema dezvoltarii familiei in continuare ?

bucovineanu

"Daca eu am cutii pe 10 rame care actualmente sunt toate blocate cu miere credeti ca extragerea mierii din "doua rame mai inchise la culoare"   rezolva problema dezvoltarii familiei in continuare ?"
Daca la aceasta ora cuiburile sunt total blocate cu miere, familiile vor intra la iernat cu putine albine tinere, orice masuri am lua pentru stimularea pontei. In primavara vor iesi slabe si vor fi greu de redresat. Aceasta deoarece oricum ponta este in regres, iar  pe de alta parte se anunta si o perioada de seceta, perioada cu lipsa de polen. De aceea apicultorul trebuia sa ia masuri pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, respectiv adaugare de caturi cu rame goale, sau extractie la timp. Nu trebuie sa uitam ca pregatirea urmatorului an apicol incepe acum. Intradevar solutia cu cele doua rame nu rezolva problema.

D006

Parerea mea:-puietul din luna august va fi albinele de iernat.Deci de la inceputul lunii auigust,trebue creat spatiu pt.matca si un cules de intretinere permanenta pana la sfarsitul lui septembrie,Este bine ca la ultima extractie sa asiguram provizile necesare pt.iernat,deoarece nu se stie daca va mai fi cules.Eu asa procedez,nu complectez proviziile cu zahari.

andrei_salaj

aici depinde mult de vreme.
sunt zone unde are puiet si la sf lui septembrie.

D006

Eu acum scot toata mierea pt. a face loc la cat mai mult puiet , oricum am cules de intretinere pana la sfarsitul lui septembrie . Daca va fi nevoie voi interveni cu zahar . Dar mierea e prea scumpa sa o las in stup.
  Acesta este punctul meu de vedere ,

filip

Citat din: dragos2006Eu acum scot toata mierea pt. a face loc la cat mai mult puiet , oricum am cules de intretinere pana la sfarsitul lui septembrie . Daca va fi nevoie voi interveni cu zahar . Dar mierea e prea scumpa sa o las in stup.
  Acesta este punctul meu de vedere ,
Asta da punct de vedere,nu am cuvinte. :rotfl:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Frate , daca nu iese banul vand toti stupii si fac alta afacere in timpul liber. Dar deocamdata cred ca am invatat cu ce se mananca apicultura si fac si eu cateva tone de miere plus niste zeci de roi. Daca nu as avea profit decat sa frec tiparul la stupi pot sta linistit la o terasa si sa pierd timplul. Oricum la stupi se munceste foarte mult si daca nu ai sadisfactie materiala nu mai vad rostul sa stau pe camp si sa ma coc la soare. :hi:

filip

Dragos,
Te cred,dar nu pot fi de acord cu tine in privinta modului de lucru.
Daca nu vor mai avea nectar sa asigure mierea pentru iernare?
Daca zaharul si produsele cumparate nu fac bine albinelor Daca..........
Sunt prea multi de daca,...
Eu nu las stupii sa depinda de multi factori necunoscuti.
Cunosc si eu stupari care le mor stupi cu sutele,iar in primavara cumpara stupi sa poata sa faca pastoralul cu efectiv complect.
Chiar merita?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

In zona mea familiile consuma foarte putin in perioada noiembrie - februarie si cum am cules de nectar si in August , sigur isi vor asigura provizii suficiente pt. iarna  iar din martie trec oricum la stimulare. Mortalitatea la mine se incadreaza intre 1 - 2 % pe iarna ceea ce mi se pare un procent rezonabil.
  Daca anul este bun si eu m-am gandit ca este o afacere sa vinzi toate familiile toamna si sa cumperi altele la Aprilie astfel jumatate de an nu trebuie sa mai duci grija albinelor , toata smecheria este sa ai cui vinde familiile toamna. :wink2:

ALBINEL 1984

Citat din: filipDragos,
Te cred,dar nu pot fi de acord cu tine in privinta modului de lucru.
Daca nu vor mai avea nectar sa asigure mierea pentru iernare?
Daca zaharul si produsele cumparate nu fac bine albinelor Daca..........
Sunt prea multi de daca,...
Eu nu las stupii sa depinda de multi factori necunoscuti.
Cunosc si eu stupari care le mor stupi cu sutele,iar in primavara cumpara stupi sa poata sa faca pastoralul cu efectiv complect.
Chiar merita?
nu ai cum sa intelegi deoarece nu practici pastoral iar dl Dragos stie ce face

D006

Fratii mei , acum la floarea soarelui am stat langa apicultori din mai multe judete , toti extrag la fel : in cuib raman doar 3 maxim 4 rame neextrase , restul se curata de miere pt. a face loc la ouat , mierea nu este o problema , odata sunt florile de balta iar varianta de rezerva este turta la februarie.
  Voi veni in jurnal si cu niste filme.

D006

Daca desfiinteaza o familie de albine economiseste cca.15 kg miere/familie,care vinde cu 15 lei/kg,cu valoarea mierii cumpara albinele si ramane ceara,ramele si fara risc,fara sa mai trateze sa ierneze,cu acest bani cumpara albine inca pe alese puternice primavara.Merita sa iernez pt,asemenea indivizi?Unu mi-a spus,daca la salcam nu reuseste sa scoata banii cu ce a cumparat,nu merita sa cumpara,deoarece el trebuie sa asigura 12 kg miere pt.iernare.Dar cel care a vandut lui primavara n-a trebuit sa asigura 12 kg miere?
Fratiloor!Nu iernat albine pt.altii.Daca aveti familii mai multe cat puteti ingrijii unificatile,veti iesii din iana cu familii puternice!,economisit si miere,care puteti valorifica un cursul iernii.

D006

Traim in economie de piata sau mai pe romaneste : capitalism salbatec !  daca nu ai banul in buzunar mirosi a fraier , fiecare face cum vrea

pab

Citat din: dragos2006Cititi cu atentie urmatorul text :

pab
Moderator
Mesaj Privat
Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: 21-11-2006
Postari: 849 
blocarea cuibului la fs este normala la familiile care nu au suficienta albina in cat, pe de o parte, iar pe de alta parte, albina noastra adaptata la zona noastra simte ca se micsoreaza ziua, si isi face provizii in cuib, pt ca vine iarna.
daca a blocat cuibul, extrageti 2 rame din cuib care sunt mai inchise la culoare, apoi dupa extractie, spargeti cuibul cu ele si intr-o sapt vor fi pline de puiet.
  Daca eu am cutii pe 10 rame care actualmente sunt toate blocate cu miere credeti ca extragerea mierii din "doua rame mai inchise la culoare"   rezolva problema dezvoltarii familiei in continuare ?
dragos 2006,
Scoateti voi la ras, de uscati doaga stupului, dati cu chimicale in loc de miere si pe urma veniti pe la usa mea ca nu stiti de ce v-au murit familiile de albine, si faceti pe nestiutorii.
Pt mine este suficient daca extrag 1-2 rame pline din cuib, si le introduc goale in mijloc, pt ca, cuibul nu are cum sa fie blocat complet, 100%. Albina mai si mananca si face loc pt puiet. Eu nu am timp sa dau zahar sau Apiinvert, prefer sa las miere.
Te lauzi ca nu ai loca americana in zona ta, eu as fi mai rezervat in locul tau. La ce comert cu familii de albine aveti in zona, va vindeti familiile scump si cumparati altele ieftine, mie imi miroase a hotul striga hotii.
Daca prin copierea acestei postari a mea ai crezut ca ma intariti, ai gresit. O data si o data ne vom intalni, si, tine minte - Valter stie- nici nu iut nici nu iert.
Pa. :hi:

D006

Draga Pab trei remarci pot sa fac :
   - Pupe a fost cinstit si a explicat cum procedeaza cu Apiinvertul , intreaba-l daca i-au murit familiile ?
  - Valter traieste , intreaba-l cum a fost cand ne-am intalnit fata in fata ?
- cine dintre noi a venit la usa ta ? sigur nu a venit nimeni din gruparea mea , eu cel putin daca am o problema discut cu doamna Chioveanu.
PS. " Valter stie- nici nu iut nici nu iert" , nu peste mult timp plec cu Valter ca congresul Apimondia , ma gasesti acolo ! :hi: