Nedumerire

Creat de dragos2006, Iulie 11, 2009, 02:02:01 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Eu consider ca sfatul dat de Pab a fost corect. Doua rame goale in centrul cuibului este un spatiu care permite matcii sa-si extinda puietul. Nu cred ca cineva a lasat stupii blocati incat sa nu mai aiba deloc puiet. Deci este o suprafata cu puiet care se elibereaza treptat, la care se adauga cele doua rame goale. Stiu ca sunt stupari care iau toata mierea si dau inlocuitori. Daca au experimentat si le e convenabil, sa faca. In mod sigur este o solicitare suplimentara a familiilor si cu siguranta suprasolicitarile slabesc intr-o anumita masura albinele si le scad imunitatea. Se zice ca cine nu risca nu castiga. Depinde cum calculezi castigul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Dupa cum stiti Argentina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de miere , daca nu ma insel primii dupa China.  Un stupar din Romania l-a intrebat pe un stupar din Argentina cum de fac atata miere , raspuns din partea argentinianului : diferenta dintre noi este urmatoarea : voi sunteti buni apicultori adica  CRESCATORI DE ALBINE  pe cand noi suntem  doar  EXTRACTORI DE MIERE !
   Cand ai doar cativa stupi te chemi apicultor si o faci de placere si nu te intereseaza daca scoti bani sau nu .
  Cand numeri stupii cu sutele si risti o suma de bani te intereseaza OBLIGATORIU productia de miere pt .ca altfel se numeste faliment.
  PS . Pt cine nu stie Pab este  D. drd. med. vet . Bogdan Poncea ANDRONESCU  , membru in colegiul de redactie al revistei  "Romania Apicola ".

centrifuga

e o problema de optiune!
produsele stupului,ale albinelor,difera total de celelalte produse obtinute de la animale!
unele sunt obtinute prin sacrificarea animalului-carnea,altele fara sacrificarea animalului de productie,ci doar a oualor(care si ele sunt-daca sunt fecundate-fiinte vii)sau a laptelui,care este un produs cu componente de celule animale,vii!
In Canada,cu cativa ani in urma se aplica o tehnologie barbara de exploatare a albinelor,in sensul ca toamna erau omorate cu sulf toate familile,se extragea mierea,se topea ceara iar primavara se importau roi la pachet din USA.
Aceasta tehnologie era rentabila,deoarece costurile iernarii familiilor in conditiile iernilor canadiene erau mai mari decat costurile repopularii in primavara cu roi la pachet din USA.
Asta a fost la inceput:costurile adevarate le platesc si azi prin pierderile provocate de varoa si alte boli importate odata cu roiurule la pachet.
In prezent aceasta tehnologie este interzisa prin lege.
In ceea ce ma priveste,as "rade la mustata"ramele din cuib si as face furajarea cu inlocuitori de sinteza doar daca as avea o banuiala de existenta mierei de mana.
Cineva,la un moment dat,pe acest forum sau pe celalalt spunea ca in ramele din stupii furajati cu apiinvert sau gasit reziduuri de produse chimice toxice.

D006

La noi in tara si in general in lume se "ascunde gunoiul sub pres " si nu  se vorbeste despre nosemoza . Din sursa sigura va spun , este jale , calculati cate oua depune matca si unde este atat popor , veti constata o diferenta mare intre ouale depuse si albinele existente.
   Mierea si reginele sunt principalii vectori ai aceste boli . Inainte vreme exista FUMIDILUL  dar a fost interzis la comercializare , ce nenorociti sunt cei care au luat aceasta hotarare !!!  macar in crescatoriile de matci acest produs ar fi trebuie sa fie prezent pt. a impiedica imprastierea nosemozei prin comertul cu matci.
  Singurele masuri pe care le putem lua sunt , schimbarea reginei anual si iernarea pe miere cat mai sterila .
  Nu cred in teoria conspiratiei dar in ultimii 50 de ani prea multe s-au abatut asupra noastra si asupra albinelor .
  Nu uitati ca inainte de anii 60 in ROMANIA NU EXISTA VAROOA  !!

centrifuga

sa inteleg ca nosemoza este o boala endemica in Ro?
s-ar putea sa fie asa,nu va contrazic,dar exista protofil care are un efect formidabil in combaterea nosemei;iar in lipsa acestuia se poate folosi pelinul
prin furajare cu furaje de sinteza,nu se rezolva problema,raman in stupi destule gazde :ceara,ramele,corpurile

D006

Sa o luam pe rand :
    Ramele si corpurile se pot steriliza ,
   La  ceara scadem incarcatira prin schimbarea cat mai multor faguri anual , eu am familii anul acesta la care am schimbat si 8 din 10 faguri.
  Reginele schimbate cat mai des , plec in pastoral doar cu regine din anul anterior.
  Miere ??? protofil dau si eu greu dar sincer cred ca are acelasi efect pe care il are si ceaiul la omul cu dizinterie ...

valter

Nu trebuie sa fii de acord intotdeauna cu prietenii, chiar ar fi culmea sa devenim toti niste iesmani.Adicatelea:
''Frate , daca nu iese banul vand toti stupii si fac alta afacere in timpul liber. Dar deocamdata cred ca am invatat cu ce se mananca apicultura si fac si eu cateva tone de miere plus niste zeci de roi. Daca nu as avea profit decat sa frec tiparul la stupi pot sta linistit la o terasa si sa pierd timplul. Oricum la stupi se munceste foarte mult si daca nu ai sadisfactie materiala nu mai vad rostul sa stau pe camp si sa ma coc la soare''.
Frate draga este mai mult decat clar ca ne prabusim in credibilitate asa cum au facut-o si occidentalii la toate capitolele, rosii cu gust de carton, ciapa si varza de aceasi marime plina de azotati etc...
Dar la gaze e cu totul altceva, le hranesti cu inlocuitori, mai devreme sau mai tarzii platesti nota de plata, asa cum platesc amerindienii din sua, smecherii din franta, germania.
Blestem firmele ce produc inlocuitorii ''sa le tabarasca viespiile butoaiele cu marfa''
si asta nu pentru ca mijlocesc obtinerea de surogate ci pentru faptul ca piata Grivitei si piata bric din Constanta comercializeaza miere cu adaos direct de apiinvert.
Azi vrem profit mare, maine pot suferi si eu din pricina celor ce folosesc pe scara larga a inlocuitorilor, cum- se duce de rapa usor usor credibilitatea in produsul de baza al stupului- mierea ca si aliment medicament.
Sa ne vedem sanatosi.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

pab

Folosirea in combaterea varroozei numai a uleiurilor eterice volatile si a acizilor organici, fara medicamente de sinteza, a dus la depopularea familiilor de albine, si de aici s-a nascut CCD-ul. pt ca odata cu varrooza, s-au desfasurat in voie in familiile de albine si virozele.
Nu uitati ca occidentalii si americanii doar mulg familiile de albine si baga in loc de miere chimicale, nu trateaza corect varrooza, nu flambeaza lazi si nu schimba faguri, fac ceea ce ar vrea sa faca dragos 2006, si finalul a fost ca au dat vina pe CCD, care nu este o boala, este un sindrom, datorat- produs din vina apicultorului. La acestea se mai adauga si pesticidele folosite in agricultura, toxice ce se regasesc in polen si nectar.
Bineinteles, ca sa poata beneficia de despagubiri si sa nu dea vina pe managementul defectuos si pagubos pe care l-au practicat, s-a inventat CCD-ul.
Ei si-au dat seama de greseala si incerca a repare pe ici pe colo, iar noi, incepem sa-i copiem, sa facem exact ce au facut ei de au ramas fara albine.
Ce ma intriga pe mine este faptul ca luam de afara numai ce-i prost, repetam la interval de ani dupa occident, aceleasi greseli pe care le-au facut ei. Acum nu mai stiu ce sa faca sa scape de hibrizii de Buckfast, si-au stricat toate rasele, iar noi suntem inebuniti ca sa aducem de afara matci, in loc sa conservam si sa amelioram ce avem.
Va spun ca matcile de la institut se vand in Germania si nu numai, si este posibil ca de acolo sa se revanda in Europa sub denumirea de carnica produsa in tara de unde este vanduta.

D006

Pab fii sincer ! ce matca este mai buna : carpatina noastra sau Aureea ? daca poti in cateva cuvinte prezinta-ne avantajele si dezavantajele fiecarei matci din cele enumerate.
   "fac ceea ce ar vrea sa faca dragos 2006," te rog frumos daca poti fi mai explicit ce fac eu si fac si ei ?
   S-a interzis Fumidilui si e jale cu Nosemoza , daca se interzice si Amitrazul va fi jale cu Varooa , eu cred ca acestea sunt problemele grave ale apiculturii nu ce dam de haleala la albine . In curand este 1 august cel putin in zona mea sursele de nectar sunt 0 ( zero) ce facem la albine pentru a stimula ponta si a intra in iarna cu familii puternice si hrana suficienta ?  Pe criza aceasta de nectat Varooa va exploda !!!  acestea sunt problemele arzatoare la acest moment !!!

D006

Pana vine Pab cu raspunsul , sa prezint si o familie de la mine la ora aceasta , din 10 rame parca 5 sunt 2009 . vrei sa scapi de boli la doi ani schimbi ramele . Dupa cum se vede cele negre sunt in margine si vor fi excluse in toamna , cuibul de iernare va fi organizat numai pe rame 2009 si 2008.

D006

Acid oxalic nu cunoasteti?

D006

Cat timp am Varachet si Mavrilol  nu simpt nevoia de alte substante pentru combaterea varooa . La bio nu sunt pt. ca eu consider ca in Romania apicultura bio este doar o mare minciuna cu acte in regula.

D006

De2 ani tratez cu TAK-TIK din Ungaria tot un fel de amitraz,dar cu furetto in timp de 10 minute am tratat 100 de familii.Nu cer subventie de medicamente.Protofilu nu este subventionat?

stefan1

Citat din: szlörincProtofilu nu este subventionat?
Daca socotim ca Protofilul este eficient in prevenirea nosemozei, o boala destul de raspandita, mai cu seama ca se extinde si forma asta noua, ceraneae, ar putea sa-l subventioneze macar partial, ca e totuna daca stupii mor de varroa sau de nosemoza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Citat din: szlörincDe2 ani tratez cu TAK-TIK din Ungaria tot un fel de amitraz,dar cu furetto in timp de 10 minute am tratat 100 de familii.Nu cer subventie de medicamente.Protofilu nu este subventionat?
Sa nu exageram prea tare. Acel aparat are un timp de folosire. Dupa 60 de fam,ilii trebuie lasat la racire, iar daca se pompeaza la foc automat, riscam sa incendiem stupii. Sa nu-i invatam prost, pe cei care vor totusi doar sa trateze stupii.
  In 10 minute sunt 600 de secunde. In 6 secunde nu se poate trata un stup, cu tot cu deplasare de la un capat la altul. Zi 30 de minute, si poate ca ar fi mai bine. Stiu ca se pot trata, folosesc un astfel de aparat, dar sa nu uitam de protectia muncii.
Va rog sa ma scuzati ca am intervenit poate brutal, dar am vrut sa fiu cat se poate transant la o problema delicata.

Am primit si o stire, pentru mine cat se poate de noua. La acest aparat se poate folosi ulei mineral, in loc de petrol lampant, sau ulei de parafina. In aceste zile, vreau sa testez, dar sa mai incerce si alt stupar, sau stupari nu ar fi lipsit de importanta.
Inca o data mii de scuze.