Intretinerea albinelor in stupi vertcali.

Creat de bucovineanu, Septembrie 26, 2009, 01:29:00 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Sa mai discutam si despre albine. Propun ca cei care doresc , sa scriem despre felul in care procedam fiecare de-a lungul anului pentru ca sa avem randament si profit maxim folosind acest model de stup. Daca se poate sa scriem din experienta proprie si nu din carti.

D006

Bun subiect si  m-am  gandit  ca  ar  fi  bine sa  se  puna  poze,video si  cu  fam.de  albine care  au  greutati  si  probleme  in  dezvoltare.In  concret  adevarul  dintr-o stupina,eu  asa  voi  proceda.

D006

Cum  faceam  eu  pana  am  primit  informatii  de  la  domnul  Lulachy in  legatura
  cu  ingrijirea  fam.. de albine  in  stupi  ME:
-am  cumparat 10 stupi  care  ocupau  un corp  de  albine  prin  data  de  2  Mai 2005.
-dupa  aproximativ 15 zile  a urmat  adaugarea  celui  de-al doilea  corp  cu  10  faguri  artificiali.
-corpul  al  doilea a  fost  pus  deasupra  primului  corp .
-pt   ca  albinele  sa  urce in  corpul  doi  am luat  doua  rame  cu  puiet din  corpul de  baza  si le-am  pus in  centrul corpului  doi,iar  cele  doua  rame  cu  faguri  artificiali din corpul  doi  le-am  pus  in  corpul  unu, intre  ultima rama  de  miere si  puiet.
-a urmat  adaugarea  celui  de-al  treilea  corp ,corp  pus  pt  miere si  bune intentii.
-fara a  face  inversarea  corpurilor am  dereglat  circuitul  de  crestere si  dezvoltare ;in  corpul  trei miere si  ceva puiet,corpul  doi  blocat  cu  puiet ,primul  corp plin  de  pastura si  fara randament.
In  concluzie pot  zice  ca  am  fost  multumit  de  productia  de  miere dar  foarte  nemultumit  de puterea  familiilor  in  toamna.Pt  iarna puneam  si  pun  un  corp  plin  cu  miere si  pastura,deci  iernez  pe  doua  corpuri fara  probleme.

D006

Inversarea  corpurilor  unu si  doi este  o  reusita  totala.La  unii  stupi  am  pus  cel  de-al  treilea  corp in  mijloc,a urmat  ruperea  familiei  in  doua  si  fara  rezultate  bune. In  acest  caz a  disparut  instictul  de  roire  dar  nu  a  produs  prea  multa  miere.Unde  este  greseala?
Sa  nu  credeti  ca a ramas  asa,am  inceput sa  fac  rocada  si  si-a  revenit.

bucovineanu

Introducerea celui de-al treilea corp intre corpul unu si doi se face in doua situatii:
-atunci cand vrem sa scoatem familia din friguri, caz in care in acest corp punem atat rame cladite goale, cat si rame cu faguri artificiali, alternativ.In acest fel eu am reusit sa redresez in acest an  majoritatea familiilor care la inceputul lui iunie erau pregatite de roit si nu au fost  putine. In continuare familiile respective s-au comportat normal si au dat recolta normala. Acest lucru da rezultate cand familia are deja doua corpuri bine umplute cu albine. Daca nu exista deloc cules metoda nu da rezultate. In cazul de mai sus dereglarea a fost prea mare introducand odata un corp intreg cu faguri artificiali si nu stiu cat de populate erau familiile.
-se pune al treilea corp intre corpul unu si doi atunci cand corpul doi este umplut cu miere care incepe sa fie capacita, avem cules intens si exista pericolul blocarii cuibului.In acest caz punem rame gata cladite, dar goale. Procedand astfel familia se va debloca singura.

PricopArthur

Este normal.  Trebuia reparata unitatea cuibului.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Repararea avea  un  sigur plan.Adica  trebuia  facuta inversarea  intre corpul  unul  si  doi,apoi  urma  corpul  trei  la mijloc,2-3-1.

D006

Citat din: bucovineanuIntroducerea celui de-al treilea corp intre corpul unu si doi se face in doua situatii:
-atunci cand vrem sa scoatem familia din friguri, caz in care in acest corp punem atat rame cladite goale, cat si rame cu faguri artificiali, alternativ.In acest fel eu am reusit sa redresez in acest an  majoritatea familiilor care la inceputul lui iunie erau pregatite de roit si nu au fost  putine. In continuare familiile respective s-au comportat normal si au dat recolta normala. Acest lucru da rezultate cand familia are deja doua corpuri bine umplute cu albine. Daca nu exista deloc cules metoda nu da rezultate. In cazul de mai sus dereglarea a fost prea mare introducand odata un corp intreg cu faguri artificiali si nu stiu cat de populate erau familiile.
-se pune al treilea corp intre corpul unu si doi atunci cand corpul doi este umplut cu miere care incepe sa fie capacita, avem cules intens si exista pericolul blocarii cuibului.In acest caz punem rame gata cladite, dar goale. Procedand astfel familia se va debloca singura.
Corpul  trei  avea  rame  cladite si  totusi  cred  ca  sunt  fam. de  albine  care  le  poti  face  de  toate si  tot  nu  face  treaba.

D006

Nu sunt familii de albine care nu ,, fac treaba".O simpla schimbare a reginei face de obicei minuni,

bucovineanu

Si asa ajungem din nou la selectie, care asa cum am zis de mai multe ori, este obligatorie pentru a obtine rezultate care sa ne multumeasca.

D006

Nu  fac schimbari  de  regine decat  cu  botci luate  de  la  alti  stupi  mai  buni si numai in  cazuri  de  necesitate.Aici  am albinele  doar  pt omorarea timpului liber si  a  strica  ceva  bani,cand  ma  voi  intoarce  acasa am  sa  fac tot  cei  mai  bun  pt stuparit.Este  adevarat  ca  regina  are  o  importanta  mare ,dar  si  mana  apicultorului  isi  spune  cuvantul.Nu  dau kg  de  miere  scoase de  mine din  stupi  neselectionati  pt  a  nu  produce  o  neincredere  in  fata  colegilor.In  acest  an  am  avut  satisfactia sa-mi  zica  un  om  cu  1500 de  stupi ca  este  incredibil sa scot  atata  miere  si  ca  fam. de  albine  sa  aiba  asa  mult  puiet.Omul respectiv  a  fost  la  fata  locului.

maximus

si eu lucrez pe ME,dar nu inversez corpurile.doar in cazul in care corp 3 e umplut bine si culesul se mentine adaug corp 4 sub el.inversarea corpurilor duce la intarzierea pontei matcii(mai ales primavara),albinele isi distribuie rezervele haotic,avem de lucru la extras,la organizat pt iarna....multe batai de cap.
  sa nu mai spun ca ME pe 10 rame e total nepotrivit pentru familia de albine in primul rand,si apoi pentru noi.

bucovineanu

Citat din: maximussi eu lucrez pe ME,dar nu inversez corpurile.doar in cazul in care corp 3 e umplut bine si culesul se mentine adaug corp 4 sub el.inversarea corpurilor duce la intarzierea pontei matcii(mai ales primavara),albinele isi distribuie rezervele haotic,avem de lucru la extras,la organizat pt iarna....multe batai de cap.
  sa nu mai spun ca ME pe 10 rame e total nepotrivit pentru familia de albine in primul rand,si apoi pentru noi.
Daca familia ierneaza pe 2 corpuri, dupa ce corpul 2 este plin si dorim  dezvoltare in continuare,  facem  inversarea corpurilor. In rest sunt de acord cu cele spuse de Maximus.

maximus

cne are ME pe 10 rame inverseaza ca nu are ce face.dar pe 8 rame nu inversam ca nu e nevoie.

D006

Citat din: maximuscne are ME pe 10 rame inverseaza ca nu are ce face.dar pe 8 rame nu inversam ca nu e nevoie.
Alta provocare pt. mine.Iarna e lunga asa ca la primavara voi avea si un ME pe 8 rame.Pana la urma voi avea si o stupina .....in scop didactic.