Intretinerea albinelor in stupi vertcali.

Creat de bucovineanu, Septembrie 26, 2009, 01:29:00 AM

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: bucovineanu
Citat din: maximussi eu lucrez pe ME,dar nu inversez corpurile.doar in cazul in care corp 3 e umplut bine si culesul se mentine adaug corp 4 sub el.inversarea corpurilor duce la intarzierea pontei matcii(mai ales primavara),albinele isi distribuie rezervele haotic,avem de lucru la extras,la organizat pt iarna....multe batai de cap.
  sa nu mai spun ca ME pe 10 rame e total nepotrivit pentru familia de albine in primul rand,si apoi pentru noi.
Daca familia ierneaza pe 2 corpuri, dupa ce corpul 2 este plin si dorim  dezvoltare in continuare,  facem  inversarea corpurilor. In rest sunt de acord cu cele spuse de Maximus.
sa inteleg ca se ridica numai magazia de strinsura..??.
se merge pe 3-4 corpuri..??.iar corpurile pt cuib nu se prea umbla la ele..??

bucovineanu

La stupii Me iernarea pe un singur corp este dificila, ramele avand inaltimea redusa si stim cu totii ca in timpul iernarii albinele se deplaseaza numai pe vertical si numai atunci cand temperatura exterioara permite pe orizontal. Iernarea va decurge foarte bine si la familiile care nu ocupa in intregime 2 corpuri, daca vom pune la o familie mai slaba 5 rame in corpul 2, pline cu miere si alte 5 in corpul 1, rame care au numai coronita. Ghemul se va forma in corpul 1 si va urca incet in corpul 2. In primavara va fi ocupat de al bine numai corpul 2, care va fi completat cu rame si apoi inversarea corpurilor.
Da, se merge de obicei pe 3 corpuri. Cuibul poate fi pe 1 sau 2 corpuri folosnd gratia Haneman.

maximus

Citat din: bucovineanuLa stupii Me iernarea pe un singur corp este dificila, ramele avand inaltimea redusa si stim cu totii ca in timpul iernarii albinele se deplaseaza numai pe vertical si numai atunci cand temperatura exterioara permite pe orizontal. Iernarea va decurge foarte bine si la familiile care nu ocupa in intregime 2 corpuri, daca vom pune la o familie mai slaba 5 rame in corpul 2, pline cu miere si alte 5 in corpul 1, rame care au numai coronita. Ghemul se va forma in corpul 1 si va urca incet in corpul 2. In primavara va fi ocupat de al bine numai corpul 2, care va fi completat cu rame si apoi inversarea corpurilor.
Da, se merge de obicei pe 3 corpuri. Cuibul poate fi pe 1 sau 2 corpuri folosnd gratia Haneman.
in mod normal,mai ales la me pe 10 rame nu exista familii care sa ocupe complet 2 corpuri in toamna.apoi, daca ramane prea multa miere in corpul 1 si matca incepe sa oua jos la inceputul lui ianauarie, familia nu mai apuca februarie.tinand cont ca primele luni de iarna consumul nu depaseste 7-800 gr pe luna,trebuie calculat in asa fel incat in ianuarie sa urce in corpul 2.si musai stranse bine,eu de ex nu iernez familie pe mai mult de 6 rame/corp oricat ar fi de puternica

PricopArthur

Citat din: maximuscne are ME pe 10 rame inverseaza ca nu are ce face.dar pe 8 rame nu inversam ca nu e nevoie.
Va rog detaliati.
Miere multă şi inimă curată!

maximus

nu vreau sa fiu rautacios,dar am mai detaliat acest lucru si in alte topicuri pe acest forum.lbi inre nu construieste mai mult de 8 faguratica ca
     in esenta e vorba de faptul ca respecta standardul unui roi salbatic care nu construieste mai mult de 8 faguri,iar matca tre schimbata la maxim 2 ani.in acest fel urca si coboara singura in catul 1 si 2 fara sa mai fie nevoie sa inversam.
   pe 8 rame avem 2 laterale cu provizii si 6 de puiet* 2 inseamna 12 rame ME de puiet adica 9 dadant arhisuficient.
     o matca buna si selectioanata are in cele 2 corpuri de 8 rame spatiul ei pentru cuib,rar urca in corp 3 cate o palma.la mine un singur stup a avut pe o rama nu o palma,o juma de palma de puiet.
  in rest,catul 3,4,5 miere marfa.doar miere si atat.

filip

Nu vreau sa fiu rau.
Am incercat si eu multe variante,m-am oprit la DADANT 1/1 in cuib cu magazii 3/4
Cuibul il am pe 10 rame si unele exceptii 16 rame cu mag 3/4 tot de 16.
Acum o sa vin cu argumente,o miere de calitate se scoate din rame in care nu a fost puiet ,ori a fost putin.
In ramele de miere marfa matca nu are ce cauta.
De aceia folosesc gratiile Hanneman.
E o parere dupa ani de studii.
Prin rotirea corpurilor aceasta nu se poate realiza,ajungand rame cu polen si rame cu reziduri{CAMASA INTERIOARA } din celula de unde eclozioneaza albina in ramele de miere marfa. :hi:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

PricopArthur

Va multumesc ca nu sunteti rautaciosi.
Eu folosesc vertical cu rame 3/4, si in catul 3 nu ajunge sa urce. La un cules puternic umplu si catul 2. Nu pun alte caturi, ca de obicei transfer mierea in butoaie.
Fac inversarea intre primele 2 corpuri cand matca coboara in corpul inferior dupa ce l-a umplut cu puiet pe cel de sus. Asa o pun sus, si oua f bine.
Miere multă şi inimă curată!

maximus

daca tot veni vorba de miere marfa,in ME/10 albina depoziteaza masiv in catul 1 si 2 haotic,ceea ce obliga stuparul sa extraga din aceste rame in care au crescut generatii intregi de puiet.
   in ME/8 acest lucru nu se intampla ,pentru ca pe rame e ori puiet ori miere,cu coroanele aferente.din catul 3 fara haneman e numai miere.

PricopArthur

In ME 8 ai spus ca au 2 rame magazie, si 6 puiet. Acest lucru se intampla pe 2 caturi?
Miere multă şi inimă curată!

D006

De o saptamana citesc cu atentie ce se scrie aici si cred ca ma faceti sa revin la ME.  :wink2:
  Cu ani in urma aveam si familii in ME dar am avut mortalitate in iarna deoarece intre cele doua corpuri a fost distanta prea mare si cuibul nu a putut sa se mute iarna din corpul de jos in corpul de sus si astfel am gasit familie moarta cu catul de sus plin cu miere . Atunci am trecut numai pe Dadant cu caturi ori de ME ori de 1/2. La mine este mult mai usor sa iernez pe dadant.
  Dar dupa ce am citit mai sus cred ca ME pe 8 este un tip de stup excelent deoarece se muleaza bine pe tendinta albinei de verticalizare. Doua corpuri adica 16 rame ME reprezinte 10 rame Dadant plus 1 ME . pe cele doua corpuri obligatoriu gratie hanemam iar apoi vine al treilea corp care ca volum este asemanator cu un cat de 10 rame de 1/2 , daca culesul este puternic si nu avem timp de extras vine si al patrule corp.
  In concluzie maine ma duc sa cumpar scandura si la iarna sa construiesc primele cutii .
  Intrebare : sa fac cu fund detasabil ?

bucovineanu

Pentru a beneficia de toate avantajele stupului ME, e bine sa fie cu fund detasabil. Corpurile trebuie sa fie construite in asa fel incat distanta intre ramele din  2 corpuri sa fie 8 mm.

antiopa din ardeal

Citat din: maximusnu vreau sa fiu rautacios,dar am mai detaliat acest lucru si in alte topicuri pe acest forum.lbi inre nu construieste mai mult de 8 faguratica ca
     in esenta e vorba de faptul ca respecta standardul unui roi salbatic care nu construieste mai mult de 8 faguri,iar matca tre schimbata la maxim 2 ani.in acest fel urca si coboara singura in catul 1 si 2 fara sa mai fie nevoie sa inversam.
   pe 8 rame avem 2 laterale cu provizii si 6 de puiet* 2 inseamna 12 rame ME de puiet adica 9 dadant arhisuficient.
     o matca buna si selectioanata are in cele 2 corpuri de 8 rame spatiul ei pentru cuib,rar urca in corp 3 cate o palma.la mine un singur stup a avut pe o rama nu o palma,o juma de palma de puiet.
  in rest,catul 3,4,5 miere marfa.doar miere si atat.
Si eu sunt interesat de acest subiect si am ceva intrebari. Dar ca sa nu plictisesc cu intrebari care au mai fost puse daca nu va suparati puteti sa precizati in ce topicuri ati mai detaliat?

antiopa din ardeal

Stupii mei nu sunt ME, sunt verticali cu 9 rame 1/1,au fundul detasabil si pot sa pun si 3 corpuri unul peste altul, dar nu prea a fost cazul. Sunt foarte multumit de productia de miere fata de stupul orizontal dar ma descurc foarte greu cu familiile care intra in frigurile roitului. La stupii ME cum procedati cu familiile care vor sa roiasca?

bucovineanu

Daca atunci cand intra in friguri familia este pe 2 corpuri, dupa distrugerea botcilor pun intre corpul 1 si corpul 2 inca un corp care are rame cladite dar goale intercalat cu rame cu faguri artificiali. Vazandu-se impartite in doua albinele se concentreaza asupra ramelor din acest ultim corp si vor cauta sa repare golul. Incep sa construiasca fagurii artificiali desi sunt in friguri si de cele mai multe ori familia se redreseaza. Metoda nu da rezultate daca nu exista deloc cules de nectar in natura.

antiopa din ardeal

Eu in general o patesc inainte sau in timpul culesului de salcam cand in stupi densitatea de albine este foarte mare si volumul de munca si ritmul acesteia la fel. Pentru ca nu folosesc gratie Hanemann botci sunt peste tot adica in ambele corpuri si pierd mult timp cu ruperea botcilor mai ales ca stupul trebuie sa-l mai si fac in doua. Oare mai exista si alta varianta?