turta proteica

Creat de dragos2006, Februarie 06, 2008, 12:39:55 AM

« precedentul - următorul »

D006

Azi am efectuat experimentul "Gica Romanescu 1"  am invertit 5 kg. zahar Margaritar cu un litru de apa si 10 grame sare  de lamaie . Apoi dupa ce amestecul s-a racit am adaugai cam 120 ml. protofil reteta proprie si am turnat in tavite . Am obtinut un produs foarte bun foarte apropiat de mierea de albine si supertransparent. In poza e putin mai inchis la culoarea din cauza protofilului.

Bătrânul

Anul trecut am patit la fel . Vrind sa fac "CANDI"  inbunatatit am bagat ca desteptul de mine sare de lamiie .rezultatul nu sa intarit deci nu este bun de candi si nici sirop nu este. Este excelent pentru prins muste ca albina nu poate iesi din ea . Adauga apa si fa-l sirop :hi:

D006

Cata sare de lamaie ai pus la kg. de zahar ?

Bătrânul

Nu imi amintesc :sad: dar a fost translucid nici cal nici magar nici serbet nici sirop :rusine:

D006

Daca nu ai intrebat specialistii  :nono:   daca nu dozezi perfect sarea de lamaie rezulta exact ce spui , daca respectai reteta obtineai ce-ti doreai .

Bătrânul

Citat din: BatrinulCum este invertitul "metoda Romanescu"  ????
Ti-am mai pus intrebarea si :nono: nu ai raspuns :uimit:

D006

Sper sa-l cunosti pe nea Gica la Blaj . Omul este o enciclopedie ambulanta dar nu dispune de fonduri si motivatie pentru a aplica in practica cele inventate de dansul.
  Daca ai comanda de rame gata saptamana viitore cand vin la matale iti arat practic cum se inverteste.

Bătrânul

""""" Daca dau multe sfaturi creste productia de miere si scade pretul asa ca........... """ Aveti dreptate ait tu cit si cel care a postat propozitia de mai sus :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

D006

Pe piata mierii naturale este exact invers , cu cat creste productia cu atat pretul este mai mare.

Calin Bondaru

oare de ce culeg albinele toata vara miere si polen?:)
-ca sa mearga talharul de apicultor sa io fure!? :nebun:
hmmm...nu cred! :nono: 
oare chiar asa mananca albinele pe timpul iernii!-->vai ce scarbos! :nod:
nu mai bine le scoatem tot ce au ele acolo si le facem un gratar...sa se simta si saracele gazute bine dupa atata munca!
albinele o sa aiba grija de foc, iar trantorul cu matca...stim noi! :wink2:
FRATILOR lasand gluma deoparte, nu inteleg de ce tot se chinuie unii cu zahar, drajdie, lapte praf si alte prostii!!!!
daca ar vrea sa manance asa ceva probabil ar aduna pentru iarna, dar nu aduna...dc?inca nam aflat...!
singura concluzie pe care am deduso este acia ca unii apicultori doresc cantitati mari pentru vanzare...sa se faca buzunaru mare...iar albinele cu treaba lor!
nu stiu cat e kg de zahar dar stiu ca e mult mai putin decat cel de miere...
Dar nui asa...fiecare face cum il taie capu!asa gandesc eu si inca nu pot fi sigur ca e bine sau rau dar ma stradui sa aflu!
bye...bye :hi:

D006

Caline tu ai stupi sau vorbesti din carti ?
  vaca iti da lapte mult daca nu o hranesti cum trebuie ????

Calin Bondaru

am stupi...pot sa zic ca stiu destul de multe!
vaca are o poveste...si albinele au alta!

D006

Domnule Dragoş 2006, scuze pentru intervenţie dar o fac de dragul adevărului. Aţi afirmat din greşeală, scriind"Metoda Romanescu" că Gică, colegul meu de pe forumul Stupăritul a descoperit reţeta invertirii zahărului. Modest cum îl ştim, nu cred că Gică a afirmat aceasta. Cornel Bodea, profesorul meu de biochimie, o somitate în materie, a descris reacţia de hidrolizare a zahărului(zaharozei), în anul 1964, când Gică poate încă nici nu ştia să citească deci Gică nu avea cum să descopere invertirea zahărului. Are însă meritul de necontestat că a popularizat invertirea. Profesorul Bodea a scris că  zahărul poate fi invertit prin fierbere cu acizi slabi, prin folosirea enzimei  invertaza(zaharaza) sau prin fierbere îndelungată iar acizii tari nu sunt indicaţi pentru că atacă fructoza rezultată din invertirea zahărului. A se vedea"Tratat de biochimie vegetală, partea I fitochimie", tipărită de Editura Academiei R.S.R. în 1964, pagina 102. Dumneavoastră aţi pus prea mult acid citric(sare de lămâie). Eu invertesc zahărul pentru a obţine sirop punând la 200 mililitri(200 de grame) de apă 1 kg de zahăr iar când fierbe adaug doar 1 gram de sare de lămâie diluată în prealabil într-o lingură de apă, nu 2 grame! Vasul trebuie să fie cât mai mare pentru că invertirea face spumă multă şi poate da pe foc, aşa ca laptele deci trebuie supravegheat continuu. Reacţia de invertire este gata când dispare spuma de invertire care este densă şi apar bule mari, de fierbere, care lasă să se vadă siropul. Dacă atunci când temperatura scade sub 40 de grade(siropul fiind călduţ se adaugă cel puţin 150-200 grame de miere, enzima(invertaza) zaharaza conţinută de aceasta continuă scindarea cantităţii mici de zahăr rămas neinvertit. Siropul obţinut prin invertire are densitatea mierii deci se poate da în pungi de congelator la care se fac între 2 şi 12 perforări cu acul de cusut, în funcţie de rapiditatea cu care vrem să fie purtat. Nu mi-a curs niciodată peste rame şi nu uzează albinele, este ca şi mierea. Şi este mult mai ieftin decât substituenţii din comerţ. Se pot face cantităţi mari pentru că invertirea durează doar vre-o 10 minute şi vase mari se găsesc în comerţ. Ţinând seama că prin dizolvare dintr-un kg de zahăr rezultă aproximativ 0,6 litri se poate calcula densitatea sau conţinutul procentual în apă al siropului, la diferite diluări ale acestuia cu apă. Eu îl dau ca atare până când albinele încep să zboare normal la câmp, apoi pun 250 de grame de apă şi mai târziu chiar 300 de grame la kilogramul de zahăr. Siropul invertit arată ca mierea. Valer Bodea

D006

Punând la 200 grame apă 2 grame de sare de lămâie şi 2 kg de zahăr se obţin înlocuitori pentru plăcile candi sau pentru şerbet dar eu prefer siropul invertit pentru că pot pune şi miere în el şi poate fi dat şi iarna. Pun o poză cu siropul invertit dat în 12 februarie pentru că din motive obiective nu am putut completa rezervele în toamnă. Pungile nu trebuie să fie lipite, se scoate aerul, se pot lega şi nu curg. Valer Bodea

D006

Citat din: Calin Bondaruam stupi...pot sa zic ca stiu destul de multe!
vaca are o poveste...si albinele au alta!
Daca ati citi putina mitologie ati afla si legatura dintre cele doua specii . Unde mai pui ca apogeul familiiei de albine se declanseza in zodia taurului.
  Nu uita ca un stupar munceste un an de zile iar culesul de salcam dureaza intre 7 si 9 zile , daca familiile nu sunt la turatie maxima atunci ...  , daca tu mergi cu familiile in cules mare cu ramele goale , albinele pana vor baga miere marfa intai se vor dezvolta si astfel vei avea familii puternice dar fara miere marfa.