turta proteica

Creat de dragos2006, Februarie 06, 2008, 12:39:55 AM

« precedentul - următorul »

Simi

Si la Sibiu (26 km spre Avrig) ieri a fost cea mai calda zi din acest an 11,5 grade C (la umbra). A fost primul zbor serios de curatenie di acest an dar surpriza...
Viaţa ne-a fost dată fără să o cerem
şi o vom pierde fără să fim întrebaţi.

Simi

inca una erau foarte grabite nu au stat la sedinta foto :rotfl:
Viaţa ne-a fost dată fără să o cerem
şi o vom pierde fără să fim întrebaţi.

Simi

decat asta
Viaţa ne-a fost dată fără să o cerem
şi o vom pierde fără să fim întrebaţi.

D006

ieri ,iernare  buna

D006

alt  stup

D006

alta

D006

Un roi

bucovineanu

S-a discutat mult despre folosirea turtelor in hrana albinelor. Si eu mi-am spus parerea dar o mai fac inca odata. Eu consider ca administrarea de turte de orice fel este o cheltuiala inutila. Sa ma explic: Se stie ca albinele consuma hrana sub forma lichida.Daca au rezerve de hrana suficiente pe rame vor consuma din acestea. Daca le dam turte ele vor cara si depozita ceea ce le-am dat si mai tarziu vor elimina aceste substante. Se stie ca ele elimina chiar si mierea care cristalizeaza in faguri. Daca albinele nu au suficiente rezerve de miere si polen, prin administrarea de turte nu vom reusi sa le fortam dezvoltarea, ci putem sa le mai tinem o perioada scurta in viata. Stiu ca multi nu o sa fie de acord cu cele spuse de mine. Ii rog sa vina cu argumente solide, nu ca sunt recomandate de anumiti comercianti sau de anumite carti.

D006

trebuie mai intai sa clasificam turtele :
1 turte energetie
2 turte proteice
3 turte energo-proteice .
Fiecare are mai multe subdiviziuni .
Eu folosesc turta proteica pentru stimulare si nu stiu cum 250 de grame de turta poate scurta viata la toate albinele ?

D006

Pentru stimulare de primavara cea mai eficace este faguricu miere si pastura.Prin aceasta stimulare nu se uzeaza albinele,au sansa de supravietuire pana la aparitia a doua generatie.La ultima extractie de miere la inceputul lui august las min.12kg de miere,si urmaresc sa aiba un cules de 200gr/zi.In acest fel la sfarsitul septembriei ajunge aproape de 20kg miere si pastura,din care 4 rame ramini pt.primavara pt.stimulare.Iarna nu stuparesc,in prisaca umblu in varful picoarelor

bucovineanu

Citat din: dragos2006trebuie mai intai sa clasificam turtele :
1 turte energetie
2 turte proteice
3 turte energo-proteice .
Fiecare are mai multe subdiviziuni .
Eu folosesc turta proteica pentru stimulare si nu stiu cum 250 de grame de turta poate scurta viata la toate albinele ?
Nu am afirmat nicaieri ca administrarea turtelor ar scurta viata albinelor. Am spus ca desi ele cara pe rame ce punem noi in punga, pana la urma vor elimina din stup aproape intrega cantitate din ceea ce le-am dat.

bucovineanu

Citat din: szlörincPentru stimulare de primavara cea mai eficace este faguricu miere si pastura.Prin aceasta stimulare nu se uzeaza albinele,au sansa de supravietuire pana la aparitia a doua generatie.La ultima extractie de miere la inceputul lui august las min.12kg de miere,si urmaresc sa aiba un cules de 200gr/zi.In acest fel la sfarsitul septembriei ajunge aproape de 20kg miere si pastura,din care 4 rame ramini pt.primavara pt.stimulare.Iarna nu stuparesc,in prisaca umblu in varful picoarelor
Sunt intrutotul de acord cu cele afirmate mai sus. Cu cat le vom deranja mai putin in timpul iernii, cu atat vor ierna mai bine.

stefan1

Citat din: szlörincIarna nu stuparesc,in prisaca umblu in varful picoarelor
Asta e de tinut minte. Fac la fel dar n-am stiut sa spun asa frumos.
Cum poti sa omori cu turte un stup? Eu zic ca se poate. Fie grabeste cresterea de puiet anormal, consuma si acumuleaza reziduuri excesiv si nu le pot elimina daca sund lungi perioade de frig, fie puietul inceput cu turta trebuie sa continue sa-l creasca si cand turta s-a gatat sau nu mai are acces la ea si-si consuma corpul gras, fie la un ger puternic nu mai poate acoperi tot puietul si raceste. Poate in zonele mai calde din tara este altfel.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Adrian Roman

De obicei nu dau turte, dar, toamna lui 2008 a fost f. lunga, cu zbor pana la inceput de dec. Nu mai era nimic de cules in natura, asa ca au consumat din hrana lasata sensibil mai mult decat ca ar fi stat in ghem. Am folosit reteta urmatoare, bine cunoscuta de altfel: 8 kg zahar pudra, 2,5 kg miere salcam, 0,5 kg polen, 350 ml protofil, zeama de la 2 cepe mari. Din adaos de zahar se regleaza consistenta. A fost nevoie de turte, complectare de hrana, ca erau sus albinele. La noi a venit iarna, cu zapada de 10 cm si vant, vreme de facut rame. Spor la treburi, domnilor !

D006

Nu-mi place sa citez dar pe stuparitul am gasit urmatoarea reteta postata de aciduzu :
   
Ca sa revenim la subiect iti propun urmatoarea reteta de stimulare (turta proteica) pe care nu am incercat-o dar o voi prepara in aceasta primavara :
   - Sunt necesare urmatoarele ingrediente :
        - 25 kg zahar pudra;
        - 5 kg miere;
        - 500 grame drojdie uscata (10 pachete);
        - zeama de la 8 lamai sau 8 fiole mari de Vitamina C;
        - 1 lingurita sare de bucatarie;
        - 30 pastile Vitamina B complex (diolvate in apa in prealabil);
        - 20 pastile Izoniazida nicotinica (hidrazida), dizolvate in apa in prealabil (le gasesti la spitalele TBC sau farmaciile de pe langa aceste spitale);
        - 5 fiole mari Vitamina B2;
        - 5 fiole mari Vitamina B6;
        - 1 fiola mare Vitamina B12;
        - 8 fiole mari Pantotenat de calciu;
   - Intr-un vas se pun 5 kg zahar pudra peste care se toarna celelalte componente din reteta.Intr-un vas emailat de capacitate mare cu apa clocotita se pune drojdia si se amesteca continuu cu o lopatica de lemn, amestecand si dupa ce vasul se ia de pe foc (vasul trebuie sa fie mai mare pentru ca la fierbere drojdia se umfla). Dupa racire se pune drojdia in amestec si se omogenizeaza  compozitia pana la dizolvarea zaharului.Se adauga treptat restul de 20 kg zahar, amestecand continuu.
   Pasta se prepara cu 2-3 saptamani inainte de zborul masiv de curatire si se administreaza numai dupa efectuarea acestuia.
   Trebuie sa-ti mai spun ca reteta nu-mi apartine ci am luat-o din cartea ,, APICULTURA'', pag. 193, in care autorii (Stefan Lazar si O.C. Vornicu) il citeaza pe Vartolomei ca fiind cel care a inventat-o si experimentat-o.
   Toate bune si frumoase dar nici autorul postarii nici cititorii nu au observat ca in aceasta turta se pune un produs extrem de periculos INTERZIS in miere :  IZONIAZIDA  - pericol mare , este hai sa-i  spunem tot antibiotic .
Explicatie :
Citat din Memomed
Preparate pentru tratamentul tuberculozei
HIDRAZIDE
  Isoniazida
Fdin . Bactericid . Activa NUMAI  pe bacilul Koch . Rezistenta apare relativ usor..
Ind. Antituberculos major in dfiverse forme
................................
Exista vreo explicatie logica sa dam un antituberculos la albine ?
  DE CE SA POLUAM MIEREA DACA NU ESTE NECESAR !