Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

ciucur

Citat din: filip din Septembrie 14, 2016, 09:51:29 PM
https://filip41.sunphoto.ro/Regine_2016/107730423
O achizitie facuta anul acesta.Pareri?

Seamana foarte mult cu carnica din Slovenia ce o am eu.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

RazvanTi

Citat din: balasbebe din Septembrie 14, 2016, 10:17:49 PM
...
La o densitate mare de stupi nu se pate discuta de cules normal. Degeaba am eu doar 40 de stupi, ca vecinul are 180, si la 200 de metri mai gasesti o stupina.
Trebuiia facuta o lege buna, si pe urma sa se finanteze albinele. Noi suntem poate doar 5% care scriem aici pe forum.

adica ce sa inteleg din asta?!?!?!?
ca daca tu ai 50 de stupi eu ca vecin sa nu mai am voie sa am niciunul?!?!?!?
sau sa nu depasesc numarul tau de 50?!?!?!?
cum adica lege buna?!?!??!
fa-ma sa inteleg...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

stefan1

Sigur ca aici greu s-ar putea interveni. Dar inainte erau reglementari in acest sens, chiar daca zicem ca oamenii erau inapoiati. In Evul Mediu nu se permitea unui om sa aiba mai multi stupi decat un  numar corespunzator suprafetelor de teren pe care le detine. Aia isi dadeau seama ca daca se suprapopuleaza o zona, nimeni nu castiga.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

filip

Chestiunea cu familiile de albine e cam asa:
Eu si fratele meu avem mai multe vetre cu stupi,sunt pe raza aceluias sat dar astfel amplasati ca raza de cules sa nu se suprapuna decat foarte putin.
Cand am stabilit asta am luat in calcul toti stupii din sat.
De cand se practica stuparitul pastoral haotic te trezesti peste noapte cu 800 fam de albine aduse peste noapte pe baza unei informatii ca intr-o zi cantarul a aratat +3Kg.Dupa o asa invazie sporul la cantar a fost modest.
Sunt zone unde pana la o anumita incarcatura apicultura e rentabila cu productii bune,cand se depaseste incarcatura de stupi.apicultura nu mai e de productie si se practica o apicultura furajera bazata pe" sac".
Atunci eu intreb:
De ce acei apicultori care au mii de fam de albine trebuie ajutati ca altfel nu sunt rentabili si apicultorii cu stupi putini pe langa faptul ca sunt invadati  pentru acestia e gandit PNA-ul astfel incat sa nu primeasca nimic.
Ori sunt zone in care daca micii apicultori dispar dispare si polenizarea in zona.............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

Numărul mediu de stupi pe stupar in Canada este mai mic decât in România. Acolo toti primesc ajutor de la stat, fie ca au 2 stupi, fie ca au 1000.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

In canada si in alte tari stupii sunt pusi organizat, cel putin din cate stiu eu, poate ma insel.
La noi cand se aude +1kg peste noapte ai 5 mii de stupi langa tine, nimeni nu se intereseaza daca e sau nu adevarat, daca scriu pe net ca in satu X e cules toata lumea merge acolo si daca nu e nimic.

mape 48-petru manea

Cand densitatea de stupi pe o locatie este mare au castig de cauza stpii puternici

bmdna

Citat din: mape 48-petru manea din Septembrie 15, 2016, 04:29:38 PM
Cand densitatea de stupi pe o locatie este mare au castig de cauza stpii puternici
Dupa parerea mea aceasta afirmatie este foarte corecta. Pe asta ma bazez si eu. Pe o raza mai mica de 2 km mai sint cel putin 3 stupine dintre care una are cam in jur de 100 de stupi. Dupa parerea mea se poate face o lege buna pentru pastoral, care sa si fie respectata, dar la casa omului eu NU cred ca ar fi correct sa-i interzici sa tina ce numar de stupi vrea. De exemplu daca eu am 40 de stupi si rentabilitatea e undeva la 30, vecinul meu sa nu aiba voie sa se apuce de apicultura ca deja eu am deposit densitatea de stupi. In schimb, daca eu am 40 de stupi si vine unul si-si pune vagonul la gardul meu, la nici 100 de m de stupii mei, asta NU mai este correct. Legea trebuie sa reglementeze asezarea stupinelor mobile
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

balasbebe

Daca sunt banii tai poti sa pui cat te duce buzunarul. Nu m-am referit la curtea omului. Eu m-am referit la cei cu sute de stupi. Fac cate un proiect sa ciupeasca banii.
Eu asa am gandit ca ar fi normal. Cunosc un coleg care cu banii primiti a cumparat un teren sa nu deranjeze pe nimeni.
Poti sa ai familie adusa si din Canada. Cand sunt multi nu mai ai ce face.

tinumaftei

Citat din: RazvanTi din Septembrie 15, 2016, 09:05:18 AM
...
La o densitate mare de stupi nu se pate discuta de cules normal. Degeaba am eu doar 40 de stupi, ca vecinul are 180, si la 200 de metri mai gasesti o stupina.
Trebuiia facuta o lege buna, si pe urma sa se finanteze albinele. Noi suntem poate doar 5% care scriem aici pe forum.

fa-ma sa inteleg...

In tarile civilizate exista reglementari bine gandite. Daca vrei sa infiintezi o stupina trebuie mai intai sa ai unde. Nu poti aseza o stupina la mai putin de 4-10 km de o alta a unui alt apicultor!!
Cei care au gandit o astfel de reglementare nu au fost prosti.
Iti infiintezi o stupina intr-un catun in care nu este nici tipenie de albina si te trezesti peste noapte cu sute de familii la mai putin de o jumate de kilometru. Nu ma refer la un bazin melifer serios, ci la o zona cu cules de intretinere.
In fosta Germanie de Est sunt multi fosti apicultori care in timpul anilor 90 au renuntat la apicultura si care acum ar vrea sa se ocupe din nou dar nu mai sunt zone in care sa poata amplasa stupine!! (asta o stiu dintr-o discutie)

stefan1

Am mai scris ce am citit despre Israel. Acolo nu ai voie sa vii nici macar cu un stup daca nu dovedesti ca ai o zona de celes inca nerevendicata de stuparii existenti. Cu asa reglementari, daca imi amintesc bine  -ca materialul era cu multi ani in urma - Israelul care este aproape un pustiu, avea o medie anuala de cca 40kg miere/familie.
  Este o judecata gresita sa spunem ca daca avem familii puternice, supraaglomeratia nu mai este o problema. TOATE familiile din zona lucreaza cu un randament scazut in cazul suprapopularii, doar atat ca cele foarte populate vor avea si ceva sporuri la cantar, iar cele slabe nu isi vor putea aduna nici necesarul. Sa nu mai vorbesc de pericolul raspandirii varroozei si a bolilor in general.
De ce DM, care are familii asa de populate, nu tine toti stupii la un loc, daca tot nu conteaza marimea stupinelor?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Problema cu stupina este ca si cu masina. Vrei sa mergi la un magazin cu masina dar vrei sa parchezi daca se poate la usa magazinului.
Cand m iesit cu ordonanta voiam sa ma apuc de crescut albine. Nu m-am gandit unde o sa le pun. Credeam ca ma voi lipi de socru. El spunea ca nu este bine sa fie prea multe familii. Era doar ruda si trebuia sa ma lase, nu intelegeam prea multe. Daca pentru recolta este o problema, in privinta bolilor poate sa dauneze si mai grav. Eu in acest an voi plati scump din cauza aglomeratiei.

apivasmob

Citat din: RazvanTi din Septembrie 15, 2016, 09:05:18 AM
...

fa-ma sa inteleg...
Poti sa ai cat vrea muschii lu 'matale dar pe vetre diferite asta ne trebuie.
Sanatate tuturor apicultorilor

mape 48-petru manea

Este o judecata gresita sa spunem ca daca avem familii puternice, supraaglomeratia nu mai este o problema.

Nu am spus ca este bine sa fie locatii aglomerate---dar intr-o asemenea situatie este bine sa avem familii puternice

bmdna

Pana la urma este o problema de drept. Este evident ca supraaglomerarea duce in primul rand la proliferarea bolilor si apoi duce si la productii foarte mici. Daca s-ar dori o reglementare, ar trebui niste criterii dupa care sa se aloce suprafetele. Nu stiu, din deformatie profesionala eu cred ca ar trebui ca toti stuparii sa beneficieze de un mediu concurential si de un tratament egal. Cred ca e atat de complex, romanii sint atat de inventivi, incat orice lege ar fi, tot am avea suprapopulari si navaliri in pastoral.

Nici eu nu am spus ca daca am familii puternice supraaglomerarea nu este problema. Ce ar trebui sa fac? Cand ma napadesc stupii varsati si vagoanele care ajung pana la gardul meu, eu sa plec de acasa, in pastoral, in alte locuri? Ce solutie as avea? Singura solutie ca sa fac ceva miere este sa am familii puternice, care rezista mai bine si la boli.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!