Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Nu vreau sa ma bag in discutii despre marii procesatori. Am vandut mai bine de 1/2 tona de salcam la un mic procesator si asta a fost singura mea relatie cu ei. Recunosc ca am dat-o la cel mai mic pret practicat la salcam la vremea respectiva, mai ales ca salcamul meu nu era chiar cristal, alb ci batea spre galbui (Si ma bucur ca am dat-o deoarece apoi a scazut pretul si s-a blocat piata din cauza surplusului). Atunci cand am dat-o am judecat asa: Eu nu traiesc din asta si decat sa astept mai tarziu un pret mai mare i-am dat drumul fara nicio parere de rau. Fiind cel mai mic pret multi "procesatori" s-au intrebat daca sunt prost sau e ceva in neregula cu mierea? Cea mai mare dificultate a fost sa ii conving ca e miere de salcam. In consecinta, punandu-ne si in locul procesatorului, va spun sincer ca si lui ii este frica de "stupari". Singura mea pretentie a fost sa imi dea banii pe loc.  Eu am inteles ca si el trebuie sa faca profit si i-am lasat la un pret acceptabil. Niciun procesator nu vrea sa cumpere sirop de zahar la pret de miere ci sirop de zahar la pret de sirop de zahar. Procesatorul va sti intotdeauna ce cumpara pentru ca altfel risca sa isi piarda afacerea. El nu castiga din calitate ci din cantitate.

Hai sa vedem ce am sesizat eu la miere si la stupari:
1. Fiecare stupar are o strategie care implica raspunsurile: "La ce pret sa dau?", "Cand e mai bun pretul?", "Cu cat da celalalt?"
In functie de ce raspunsuri gaseste, isi creeaza o "reteta proprie" si intotdeauna (sau aproape intotdeauna) va vinde mierea la fel.
2. Pretul mierii creste in functie de Legea cererii si a ofertei. Cand de exemplu pe piata exista un produs din abundenta iar cererea se mentine constanta, pretul va fi mai mic. Atunci cand produsul este limitat ca si cantitate, si cererea exista, atunci pretul produsului va creste. Eu vreau sa bagati bine la cap: Asta e o lege a economiei si cu greu poate fi manipulata piata de cineva, fie ei si mari procesatori. Degeaba se intalneste X cu Y si spun ca nu vor mai da 18 ron pe salcam ci vor da maxim 13, pentru ca nu se poate. Si de ce nu se poate...
3. Ca in orice proces de productie, si la miere avem input-uri. Adica avem cheltuieli, bani pe care ii bagam pentru a face profit. Ori, niciun stupar nu isi poate permite sa vanda miere mai ieftin decat o produce. In cazul de fata avem o variabila care poate influenta pretul la miere: chinezul. Daca chinezul produce mai ieftin, te obliga sa o faci si tu sau sa iti inchizi afacerea. Un pret mai mic la miere se poate face prin costuri mai reduse la productie. Romanii sunt isteti si s-au sesizat ca e ceva in neregula cu chinezul. Daca China produce anual X t de miere si tu ii ceri anul urmator X+X, chinezul iti va oferi acea cantitate solicitata, poatea la un pret mai mic. De ce? Pentru ca el vizeaza obtinerea a aceluiasi profit, dar de data asta nu mai face acelasi profit decat din rulaj. Asa ca va lasa mai ieftin si va vinde mai mult. Ia sa ne mai punem ceva intrebari despre mierea chinezeasca: Are chinezul o productivitate mai mare decat romanul? Are chinezul tehnologie mai buna astfel incat sa scada costurile de productie? Eu ma indoiesc! E clar atunci ca s-a lucrat undeva. Si cel mai simplu este de lucrat la continut.

Ce imi place la voi... Ati inteles ca cea mai buna metoda de a-ti vinde un produs la un pret mai mare atunci cand exista o piata in care "gherila" chinezeasca ataca cu preturi mici e BRANDUIREA. Ca sa intelegeti ce e branduirea, va spun ca si la miere e ca la haine. In Mall se vinde la Zara o pereche de pantaloni cu 700 Ron si in piete cu 70 de lei. Aceeasi cantitate de material s-a pus la ambele produse. Acelasi numar de oameni (aproximativ) a lucrat la ambele. Pretul corect pentru produsul Zara este de 70 de ron, ca si la cel din piata. Sunt oameni care stiu asta si dau totusi 700 de ron cand ar fi putut da 70. De ce? Pentru ca ei cunosc brandul Zara si stiu ca niciodata nu le-a incalcat asteptarile. Nu s-au trezit niciodata cu prohapul desfacut din cauza ca s-a stricat fermoarul atunci cand au purtat Zara. Practic asta inseamna BRANDUL - sa creezi intotdeauna aceleasi asteptari. Credeti ca neamtul nu stie ce cumpara de la chinez? Eu cred ca  stie si se teme. Bagati-va bine in cap si pe cei care sustin procesatorii! Sa nu ne mai spuna nimeni ca "Nu va pot cumpara mierea la pretul dorit de voi deoarece chinezul da mai ieftin si neamtul nu ne mai cumpara marfa." Procesatorul, in cazul de fata plaseaza riscul lui apicultorului, lucru care nu e corect. Nu uitati ca Germania nu e singura piata europeana. Va zic sigur ca stiu din unele surse ca nordicii (norvegienii, suedezii) sunt interesati de mierea romaneasca. M-am bucurat enorm cand am vazut saptamana trecuta pe grupul de pe Facebook un borcan de miere bio din Germania pe care scria la sursa "Rumanien". Daca neamtul va sti ca de la roman a luat intotdeauna miere naturala sau bio se va c**a pe mierea chinezului. Faceti toti asa si va fi bine! Lasati procesatorii in pace! Va spun sincer ca cei mai c****i la cur ca isi vor pierde afacerea sunt procesatorii. Si la ei e tot la fel ca la noi. Ori se adapteaza, ori ies de pe piata. Adaptare inseamna acum sa cumpere mai ieftin de la chinez sau sa propuna un pret mai mic apicultorilor. Daca nu va tine niciuna din aceasta, va garantez ca vor iesi de pe piata. Daca cumpara de la chinez, nu vor putea sa invadeze Germania cu acea miere pentru ca neamtul nu e prost sa ia de la un intermediar roman. Deoarece ia o cantitate foarte mare, va negocia direct cu chinezul. Si uite asa procesatorul roman invadeaza piata noastra  cu miere din China la 9.99, in speranta ca si apicultorul roman va vinde mierea lui. Nu are de ce sa va fie frica! Primii care risca sa dispara din aceasta afacere sunt procesatorii, nu stuparii.

In afara de BRANDUIRE (crearea acelorasi asteptari clientilor) va mai ramane sa EDUCATI CLIENTUL. Un client educat e un client castigat pentru apicultor.

Hai ca devin si eu un Dan Puric al apiculturii si nu imi place!

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

claudiu_tgv

Foarte frumos spus, domnule Oroles. Unde nu putem concura cu un colos precum China, putem sa-i batem la calitate. Si as mai completa si eu, micii producatori, care nu dau la procesatori mierea, cum sunt si eu, sa fie atenti la fiecare borcan pe care il vand. Daca isi respecta clientii, se vor respecta pe ei insisi, in primul rand. Banii se cheltuie repede, dar onoarea, odata patata, cu greu se mai castiga.

oroles

Stati linistiti! Fiecare marfa are pretul ei!

ionel07196555

Citat din: D006 din Februarie 17, 2016, 09:59:19 PM
.
PS. Un procesator roman trimite saptamanal un TIR cu miere ambalata la kaufland , din fiecare sortiment se recolteaza o proba . Asa ca treaba cu proba de miere folosita ani de zile cade . Fiecare lant de marketuri are propriul serviciu de control al calitatii si nu se lasa ei inselati asa usor.  O fi miere din China in borcanele lor dar este miere. App de curand am vazut miere din Grecia in rafturi .
1 tir pe luna poate
Mire din ce tara o fi dar nu e ce scrie pe eticheta garantat.

D006

Un TIR pe saptamana dragul meu , nu am gresit .Scrie pe eticheta ce miere este.

D006

Dragii mei se pare ca a sosit vremea sa-mi iau o pauza pe termen nedefinit de pe acest forum . A fost o onoare pentru mine ca m-ati bagat in seama si am purtat atatea dialoguri frumoase timp de aproape 10 ani.

tinumaftei

maximotgv

Ok, probabil ca ai motive. Eu iti multumesc pentru tot ce ai aratat pana acum. Te voi urmari in continuare pe canalul de youtube!

romikele

Are motive, unul din ele fiind sabotarea seminarului cu ocazia targului apicol.
Motive si orgolii care l-au determinat sa sune invitatii sa nu mai participe la eveniment.  :rusine:

viorel55

Ce aveti mai ,ce  va apucat ??
Vinerea trecuta ati fost la Campina impreuna si acum  va...dati la gioale ??
         ( !!!!!!!!)

romikele

Asociatiile care organizeaza evenimentul au relatii de colaborare civilizate.
Din materialele pe care mi le-au trimis organizatorii nu reiese ca o alta asociatie s-a oferit si a fost acceptata in organizare.
Participarea nu inseamna doar scoaterea pieptului in fata, ci mult mai mult, mai ales implicare materiala.

Astea sunt informatiile din surse pe care le-am primit, restul nu ma intereseaza.

vladluca

Au fost îndepărtați Daniel Calmus,Bio,Dragoș(apicultori mai buni sau mai răi)-rămân aplaudacii.Incet incet se alege praful de acest forum...

dan sebastian

Dar de ce?
Unde este democratia care caracteriza acest forum?
Ne-am schimbat noi ??? sau altii ???
???
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

oroles

Recomand aplicatia busuioc 3000 pentru scoaterea dracilor de pe acest site.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.conceptapps.busuiocapp

MARIUS_bc

Citat din: oroles din Martie 03, 2016, 06:43:34 PM
Recomand aplicatia busuioc 3000 pentru scoaterea dracilor de pe acest site.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.conceptapps.busuiocapp
Nu mai folosesti protofil-ul?  : noproblem:
O dam pe busuioc?  :bravo: E de baut....in sirop? Sau de stropit BONDARII? :D