Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

In Australia colegii nostri incep sa puna cat peste cat .

http://www.youtube.com/watch?v=g9MyZOOPk4M

Kiwi Bee

Deja sa si stors miere in noiembrie si decembrie. Australienii incep mai repede si termina mai tirziu decit noi in NZ. Chiar daca ei stau in sudul AUS unde clima este asemanatoare cu cea a noastra in nord NZ ei se pot deplasa spre centrul AUS unde mai tot timpul este cald si uscat(mai ploaie si pe acolo).
Si aici in NZ cei mari si bine organizati sau dus in nord deja in primavara ca sa prinda prima tura de manuka si treptat coboara spre sud mergind dupa manuka. Trebuie sa fi foarte bine organizat + sa ai bani la spate caci sa ajuns la o bataie mare pt locuri. Si eu prezic ca acesta inca nu a atins cel mai drastic punct.

Imaginativa ca in RO aveti doar paduri private de salcim sau care apartin de departamentul conservarii al naturiisi nu este loc de parcare linga padure. Toate teritoriile fie paduri fie pasuni sau etc sint inconjurate de gard de sirma fie ele private sau guvernamentale. Nu poti parca cu albine pe marginea soselii caci prezinti pericol circulatiei publice.
Trebuie sa te intelegi cu proprietarul padurii care ati va pretinde niste mii de euro in schimb si totodata nu va lasa pe altul sa vina cu albine pe pamintul/padurea lui. Darrrrr daca altul se intelege cu un fermier la 100-500m distanta(de partea cealalta a soselii) si asi pune acolo stupi atunci vor incepe problemele.
Unii apicultori(astia sint mari de tot) au ajuns sa aiba padurile lor de manuka. De altfel nu existau pina nu demult paduri numai si numai de manuka. Nici acum nu exista cu exceptia a citorva private si micutze. Chiar am auzit de unii ca ar dori sa se introduca niste legi/reguli ca altii sa nu poata sasi puna stupi la "X" km de padurile lor private de manuka caci ei vor fi pagubiti daca si altii aduc stupi in zona(chiar daca nu le pun pe pamintul lor). Ei numesc acest lucru "furt de nectar" iar prin lege furtul este furt si se pedepseste ca atare. Majoritatea nu credem ca se va face orice in acest sens. Daca nu stii ca albina culege pe o raza de 2-3km atunci nu te apuca de apicultura. Sau cumparati o mie de hectare de teren si plantezi un hectar de manuka la mijloc. Eiiiii asa deja nu le convine. Ei au bani sa cumpere teren, ei au bani sa investeasca si ei au drepturi. Asta asa a fost in totdeauna in NZ. Cel cu bani are drepturi iar restul are dreptul sa fac ceea ce zice cel cu bani.

D006

Azi a sosit primul polen pe 2016 . Din curiozitate in decembrie am aplicat o anumita turta cu plante la o colonie si azi nebuna căra polen ca la balamuc. Coincidenta ?

Eugen B

La tine in zona a fost cald in ultima vreme si probabil ai papadie sau ceva care e inflorit.
La mine in zona si daca vor nu au de unde sa aduca polen.
Poate ar trebuie sa spuna fiecare parerea, eu nu cred ca e bine si normal sa aduca polen in dec-ianuarie

D006

Probabil aduce de la alun . Oricum in februarie cand va permite vremea voi deschide colonia respectiva si o voi filma.

pharaonu75

Citat din: Dragos G. din Ianuarie 11, 2016, 05:20:57 PM
... in decembrie am aplicat o anumita turta cu plante la o colonie ...

Dă-ne repede rețeta, până nu o uiti! :P
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Nu mai pierd timpul cu facutul turtelor , le cumpar de-a gata.

Eugen B

la mine alunul nu da polen. A fost tot rece.
Domnu Dragos ai renuntat la rasa locala, la turte proprii, sa imi spui si mie rasa, o fi carnica sau care?
Tot ce faci tu acasa e mult mai bun si sanatos.
dulcofruct e turta?
Eu ma chinui sa fac aproate tot personal si sper sa fie bine.

D006

Am ajuns la varsta la care orice zi de viata valoreaza emorm asa ca nu imi permit luxul sa pierd timp pe malaxat turte sau alte activitati inutile in fapt. Orice se cumpara pe lumea asta in afara de sanatate.
  Firma Dulcofruct produce si mai multe tipuri de turte.  La capitolul regine am o rasa speciala unica in lume , apis melifera corcitus romanicus.  Parerea mea sincera ca treaba asta cu rasele de albine este doar o chestie comerciala . Pentru mine exista doar regine corect facute si restul.

trantore

Citat din: Dragos G. din Ianuarie 11, 2016, 10:06:21 PM
  Am ajuns la varsta la care orice zi de viata valoreaza emorm asa ca nu imi permit luxul sa pierd timp pe malaxat turte sau alte activitati inutile in fapt. Orice se cumpara pe lumea asta in afara de sanatate.
  Firma Dulcofruct produce si mai multe tipuri de turte.  La capitolul regine am o rasa speciala unica in lume , apis melifera corcitus romanicus.  Parerea mea sincera ca treaba asta cu rasele de albine este doar o chestie comerciala . Pentru mine exista doar regine corect facute si restul.
bine ai zis de regine, am fost in vizita la o stupina, si din ce am priceput eu, facea matci pentru vanzare din rame cu puiet, botci de salvare, lua matca si ii baga o rama cu puiet capacit sa nu slabeasca familia prea tare pana cand isi face matca..... intrun stup avea o matca scurta de tot cat o albina pe care a omorat-o

Kiwi Bee

Dragos daca ai ceva riu,pariu in apropiere este posibil sa ai si ceva salcie in zona. Avind in vedere ce temperaturi ati avut pina acuma nu este exclus ca salcia sa dea ceva polen la ora asta.
Azi-maine nici turte nu mai trebuie sa dai caci albinele vor gasi in natura ce le trebuie. Cu clima asta ciudata.... toti avem nevoie de adaptari.

bio

Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 11, 2016, 10:55:12 PM
Dragos daca ai ceva riu,pariu in apropiere este posibil sa ai si ceva salcie in zona. Avind in vedere ce temperaturi ati avut pina acuma nu este exclus ca salcia sa dea ceva polen la ora asta.
Azi-maine nici turte nu mai trebuie sa dai caci albinele vor gasi in natura ce le trebuie. Cu clima asta ciudata.... toti avem nevoie de adaptari.

Sal Kiwi....
... nu cred ca salcia sa infloreasca mai curind de 25 martie chiar dupa 1 aprilie anul acesta .

Nu mai stiu care mi-a spus ca Pastele ar fi anul acesta de 1 mai... si cind Pastele vine tirziu si primavara se lasa asteptata .

Kiwi Bee

Asa o fi Bio.
Eu printre altele ami aduc aminte precum Calmus Danile scria acum o luna ca are puiet nou si asta datorita faptului ca avea niste temperaturi mai ridicate decit "in mod normal". Daca temperaturile erau optime deja in Decembrie pt cresterea puietului in stupi atunci mie mia fost cumva logic ca si pt plante acele temperaturi ar fi adus schimbari.
Oricum sa fie voi stiti mai bine decit mine, voi sinteti acolo in acel mediu si practicati apucultura in conditiile respective.

trantore

Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 11, 2016, 11:44:23 PM
Asa o fi Bio.
Eu printre altele ami aduc aminte precum Calmus Danile scria acum o luna ca are puiet nou si asta datorita faptului ca avea niste temperaturi mai ridicate decit "in mod normal". Daca temperaturile erau optime deja in Decembrie pt cresterea puietului in stupi atunci mie mia fost cumva logic ca si pt plante acele temperaturi ar fi adus schimbari.
Oricum sa fie voi stiti mai bine decit mine, voi sinteti acolo in acel mediu si practicati apucultura in conditiile respective.
eu in decembrie am avut rapita inflorita si  acum am......
....https://www.youtube.com/watch?v=JzznKdInFpo

bio

Citat din: D006 din Ianuarie 11, 2016, 10:06:21 PM
  Firma Dulcofruct produce si mai multe tipuri de turte.  ...

.... =))..Dragosh te asigur eu ca pentru malaxat cantitati mari de pasta exista malaxoare care i-ti fac munca usoara si placuta ... si daca un apicultor nu ar folosii malaxor putina transpiratie sigur nu-i va face rau si nu-i va periclita sanatatea .

.... aaa.. recitind si ultima propozitie am inteles. Doreai sa ne spui, dar nu stiai cum, ca firma Dulcofruct-- Cirast__ ar produce ceva turte care le-ar bucura pe albine.
Ani de zile nu prea m-am dat in vint dupa produsele acestei firme.... dar acum aceasta firma are ceva ani de experienta si cred ca face produse bune .