Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

istodorescu vasile

in zona mea in satul vecin, pina la ora actuala mortalitate peste 80 la% din efective. culmea , mereu aceiasi, care an de an  au probleme,iar an de an fac inmultire fara numar, hrana  deficitara   administrata haotic , care daca deschizi vreo discutie pe plan apicol, ei le stiu pe toate.chiar astazi am fost la unul dintre ei sa ma uit daca se mai poate salva ceva,unde din 60 de familii mai sunt in viata 18, care dupa parerea mea vor pieri pina la sfirsitul iernii,indiferent de interventiile facute acum. albine uzate, hrana de proasta calitate, si insuficienta, diaree masiva.

nicomico

Citat din: istodorescu vasile din Ianuarie 30, 2015, 07:21:39 PM
in zona mea in satul vecin, pina la ora actuala mortalitate peste 80 la% din efective. culmea , mereu aceiasi, care an de an  au probleme,iar an de an fac inmultire fara numar, hrana  deficitara   administrata haotic , care daca deschizi vreo discutie pe plan apicol, ei le stiu pe toate.chiar astazi am fost la unul dintre ei sa ma uit daca se mai poate salva ceva,unde din 60 de familii mai sunt in viata 18, care dupa parerea mea vor pieri pina la sfirsitul iernii,indiferent de interventiile facute acum. albine uzate, hrana de proasta calitate, si insuficienta, diaree masiva.

Realitatea este ca multi fac apicultura din dorinta de a castiga.Problema este ca toti cei din jur sufera mai mult sau mai putin.

bogdan moldovean

salve faratilor .Ce parere dati pt 770 g albina moarta la 60 familii la prima curatare din intrarea in iarna Este multa albina moarta sau sunt in carti?

un OM

Cum ai determinat cantitatea de albina moarta? Daca este asa stai foarte bine!

istodorescu vasile

Citat din: bogdan moldovean din Ianuarie 30, 2015, 07:50:32 PM
salve faratilor .Ce parere dati pt 770 g albina moarta la 60 familii la prima curatare din intrarea in iarna Este multa albina moarta sau sunt in carti?
depinde in ce zona sunteti, insa aproape in toata tara albinele au zburat pina recent, si si-au facut curatenie singure curatind fundurile de albine moarte.  de acum incolo mortalitatea se va intensifica, albinele batrine , epuizate fiind odata cu trecera timpului tot mai multe.

bogdan moldovean

zona moldovei iasi albinele nu au iesit decat pe pe 23-24 decembrie atat ...de atunci ioc

oroles

Citat din: bogdan moldovean din Ianuarie 30, 2015, 08:31:12 PM
zona moldovei iasi albinele nu au iesit decat pe pe 23-24 decembrie atat ...de atunci ioc
Si la mine la fel. Nu au mai iesit din 24 decembrie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Ignatov Andrei

Citat din: oroles din Ianuarie 30, 2015, 08:56:24 PM
Citat din: bogdan moldovean din Ianuarie 30, 2015, 08:31:12 PM
Si la mine la fel. Nu au mai iesit din 24 decembrie.

N-ar trebui sa va faceti probleme !
Cand trec 4-5 luni fara zbor... da, dar dupa 37 de zile...?!?  :surprised:

bogdan moldovean

si cu cantitatea de albina moarta pana acum 770g de la 63 familii cum este mortalitate ridicata sau scazutta?

Ignatov Andrei

Citat din: bogdan moldovean din Ianuarie 30, 2015, 09:37:33 PM
si cu cantitatea de albina moarta pana acum 770g de la 63 familii cum este mortalitate ridicata sau scazutta?

Mai Bogdane... m-ai dat gata !!!

Pai asta inseamna 120 de albine moarte/familia de albine, adica 12 grame...
Din 1,5 kg sa pierzi 12 grame... e grav tare... =)) =))

Stai linistit !!!

PACO

Cata rabdare sa cantaresti albinele moarte, sincer nu m-am gandit niciodata sa fac asa ceva.

bucovineanu

Citat din: bogdan moldovean din Ianuarie 30, 2015, 09:37:33 PM
Atata timp cat albinele au avut zbor de curatare, acestea au facut curatenie in stupi si nu e concludenta cantitatea de albine moarte care au ramas in stupi.
In aceasta iarna, dupa cum a fost vremea pana acum, nu exista motive sa avem pierderi de familii.
Cei care au pierdut familii nu sunt apicultori ci detinatori de lazi pentu albine.

paul1

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 30, 2015, 11:05:11 PM

Cei care au pierdut familii nu sunt apicultori ci detinatori de lazi pentu albine.
Nea Vasile sa nu uitam totusi de infestarea mare cu varooa din sezonul apicol trecut ! Si pentru un stupar cu experienta tinerea varooa sub control poate fi o problema, cu atat mai mult pentru un incepator ...
LE ... momentan n-am pierdut nici o unitate biologica bagata in iarna !  :smile: Banuiesc lipsa reginei la o familie ! :yahoo_cry:

bismark

Selectia se mai face si natural sau si cu ajutorul apicultorului.Daca ai avut un an roitor si unele familii nu s-au refacut cu albina tinara pina in toamna poti avea surpriza sa vezi ca ai ramas peste iarna cu o mina de albine.Asa s-a intimplat la mine,la  pregatirea pentru iarna aveam 3-4 intervale cu albina dar probabil ca a fost batrina si a murit pina la venirea frigului pe unde a zburat.La controlul, ca sa vad de ce au murit am gasit citeva sute de albine moarte si ramele cu miere compacte.Chiar daca le-as fi unificat tot le pierdeam noroc ca am de unde sa mai si pierd.Asa ca in concluzie daca poti face o aproximatie a albinei de iernare ca virsta mai poti ceva salva prin unificare sau intarire a altor familii.Cu respect ^:)^ 
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

D006

Citat din: oroles din Ianuarie 30, 2015, 01:19:01 PM
Cantitatea de glucoza este de 37%, deci nu foarte exagerata de vreme ce in miere si poate gasi in proportie de 31%. Chiar si asa poate duce la cristalizarea in rame a turtei.
Precum  foarte multi apicultori nu ai observat un detaliu important la respectiva turta , continutul de maltoza si maltotrioza ! Zaharuri care NU sunt digerate de albina , dupa ce ca nu hranesc albina mai umplu si tubul digestiv . Ca vara iei țeapa cu zeama dulce de maltora , treaca meraga ca albinele zboara zilnic , dar iarna ???  sa mai spun ca maltoza este 50 bani kg. ?