Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Furtisagul este o forma de selectie naturala , cine este puternic scapa , cine este slab dispare .
  Care dintre voi ati avut furtisag in stupina ? cum l-ati combatut ?

paul1

Dragoshelu' ... permite-mi sa te salut si aici, la tine acasa ! :hi: Sunt paul de pe Stuparitul ! :nod:
Legat de intrebarea ta cea in legatura cu furtisagul, parerea mea ... un rol deosebit in declansarea lui il constituie feromonul matcii, mai exact ... dilutia lui ! In subsidiar, rame de cuib neacoperite bine cu albina, urdinis prea larg ...
Strict legat de intrebarea ta ... cand am avut tentative de furtisag am schimbat regina stupului atacat (daca n-am avut regina de schimb am unificat cu un roi tarziu care avea regina tanara), strans bine cuibul, micsorat urdinisul si mai ales am administrat sirop in punga la toti stupii !Si ... s-a rezolvat !

Nedelcu Ionut

Anumiti apicultori,in decursul toamnei lui 2012 au intins pe faneata o folie si au facut un troc.... au turnat in el zeci de litrii de sirop de zahar, albinele l-au tras in stupi pe tot fara a avea furtisag,insa in primavara lui 2013 au suferit pierderi de 200 de familii. 
Hranirea cu sirop cred ca e necesara doar pentru stimulare,nu pentru consum. si daca hranirea la troc se face la 50-100 m de stupina nu se face niciun furtisag.
Primul semn de caracter este bunul simț!

D006

De cand au aparut substantele repelante nu am mai avut nici o problema . Problema este ca trebuie sa fii prezent non-stop in stupina si sa intervii imediat . Poti sa pui si o caldare cu sirop in stup , daca dai cu repelant nu se mai apropie nici o hoata de stup.

Sparlici

Spuneti-ne si nouă un repelant-două, vă rugăm
Du sublime au ridicule n`il y a qu`un pas.
(De la sublim la ridicol nu e decât un pas.)
Napoleon Bonaparte

D006

Le gasesti prin targurile apicole . Habar nu am ce denumire comerciala au .

elvis

Si cum anume se foloaesc aceste substante?
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

italianu

Citat din: Nedelcu Ionut din Februarie 22, 2014, 07:52:26 AM
Anumiti apicultori,in decursul toamnei lui 2012 au intins pe faneata o folie si au facut un troc.... au turnat in el zeci de litrii de sirop de zahar, albinele l-au tras in stupi pe tot fara a avea furtisag,insa in primavara lui 2013 au suferit pierderi de 200 de familii. 
Hranirea cu sirop cred ca e necesara doar pentru stimulare,nu pentru consum. si daca hranirea la troc se face la 50-100 m de stupina nu se face niciun furtisag.

Ionut, problema mortii celorr 200 de familii trebuie cautata in alta parte.
In primavara 2013 au murit multe familii,chiar din cele iernate pe miere.
Aici, sint apicultori cu mii de familii care ierneaza pe sirop ,si ca in 2013 nu au mai avut asa pierderi.
Chestia cu siropul care omoara albinele ,e doar o poveste pentru incepatori
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

Nedelcu Ionut

N-ai cum sa scoti in august toata mierea si sa le dai lor sirop de zahar,n-ai cum...... 

italianu

In septembrie ,prin 12-15 ,mi-am adus roii de la mana pe vatra de iernare,grei ,pregatiti de iernare.
Aici ,ioc cules . Au inceput sa manince si sa faca puiet.
Pina dupa mijlocul lui noiembrie m-am chinuit cu siropul ca sa le fac rezervele.

P.s. mai sint apicultori care scot toata mierea,sau aproape si dau sirop :nono:
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

Nedelcu Ionut

Sa ne bucuram ca mamele noastre nu au vandut laptele matren pentru cativa lei apoi ca noi sa crestem cu lapte praf.

mmacreanu

Citat din: dragos2006 din Februarie 22, 2014, 11:09:42 AM
Le gasesti prin targurile apicole . Habar nu am ce denumire comerciala au .

Daca ai avut asa ceva imposibil sa nu iti amintesti ceva detalii: cum se numea ... de ex! :)

Citat din: dragos2006 din Februarie 22, 2014, 09:20:06 AM
De cand au aparut substantele repelante nu am mai avut nici o problema . Problema este ca trebuie sa fii prezent non-stop in stupina si sa intervii imediat . Poti sa pui si o caldare cu sirop in stup , daca dai cu repelant nu se mai apropie nici o hoata de stup.

De aici intelegem ca ai folosit!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

PACO

si eu am avut ceva nemtesc acum 2 ani, chiar nu mi amintesc numele.Dar sunt destule gen "apigo" si care sunt folosite cu succes, sunt folositoare mai ales in timpul extractie pt. izgonirea albinelor din caturile cu miere.

jean_dobrita

bio

Citat din: Nedelcu Ionut din Februarie 22, 2014, 12:39:12 PM
Sa ne bucuram ca mamele noastre nu au vandut laptele matren pentru cativa lei apoi ca noi sa crestem cu lapte praf.

..si pina la citi ani spui ca crescut cu lapte matern ?.. :wink2: