Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Florin D.

Citat din: PACO din Februarie 20, 2014, 06:19:53 PMMaiestre, unde ai auzit tu de furtisag in februarie ?
Maestre PACO, furtisagul nu tine cont de data din calendar. Daca temperatura permite, albina cauta. Si daca a gasit punctul slab, gata necazul. Vorbesc de un caz vazut recent. 10 nimiciti din 37...colonii foarte slabe si cu foamea in gusa-victime sigure.


stefan1

Citat din: PACO din Februarie 20, 2014, 11:06:46 PM
cu privire la furtisag, ori stupii atacati nu mai aveau populatie ori albinele voastre au o tendinta foarte mare spre furtisag.Si, chiar daca rade mos edy, exista o predispozitie genetica spre furtisag, mai mare sau mai mica, la anumite rase.
   Am multi prieteni care ierneaza cate 200 -300 de familii la un loc dar niciodata nu au avut furtisag atat de timpuriu in conditiile climatice din Romaniei.

  Tendinta de furtisag e chiar mai mare acum decat mai tarziu, din cauza lipsei unui cules cat de cat mai serios in natura. La mine, care nu am stimulat cu nimic albinele vad incercari la multi stupi si chiar albine intepate, fara a fi fost un factor de atatare. Ma gandesc ca pot sa fie si albine ratacite si paza isi face datoria, dar vad cateva albine care sigur 'testeaza' vigilenta paznicelor.
  La Dragos nu cred ca este pericol de furtisag. Familiile au fiecare in cuiburi turte, mai pot sa care la liber din fagurii pusi afara si nu mai au chef sa se lupte cu paznicele. Sunt stupari cu foarte multi stupi si cu foarte multe bidoane cu 'apipixuri' care si toamna, cand tendinta de furtisag e f mare, hranesc la liber albinele, dar cu cantitati asa de mari incat nu mai au de ce sa umble hoatele la alte familii.
  Primavara devreme, faptul ca orele de zbor sunt putine, ca vin zile reci fara zbor care ar opri si un furtisag incipient, permitand familiilor atacate sa-si reorganuzeze paza, face sa nu avem decat in cazuri rare furtisaguri masive. Familiile foarte slabe sau cu probleme cu matcile, sunt totusi vulnerabile.
  Sigur ca sunt rase mai predispuse la furtisag, una ar fi chiar albina italiana, a lui Edy.    :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PACO

eu nu stiu  cum aveti voi organizati  stupii dar ca si Dragos, in aceasta perioada din an, fac ce vreau in stupina fara sa am niciun furtisag.

D006

Stefan a punctat cel mai bine situatia , daca familiile au hrana indestulatoare nu le intereseaza furtisagul . Acesta apare acolo unde mare parte din efectiv unde este  reprezentat de pisoi ( colonii slabe) plus infometati.
  In februarie nu poate apare furtisagul deoarece perioade de zbor este de 2 - 3 ore si unde mai pui că nu se intămla zilnic.

Alta smecherie , am hranit la troaca si toamna fara sa am furtisag. Secretul , simplu, sirop facut astfel : la un litru de apa doar 250 gr. zahar.  Se obtine o stimulare maxima cu o cantitate minima de zahar si fara ... furtisag.

D006

Citat din: Aurelian A. din Februarie 20, 2014, 10:56:08 PM
dragos,imi spui te rog ce lapte praf folosesti tu?...numele lui..mersi fain

  Lapte am cumparat de la targul de la Campina , nu scria nimic pe el decat ca are grasime putina si proteina multa.

Florin D.

Citat din: dragos2006 din Februarie 21, 2014, 08:15:25 AM
Stefan a punctat cel mai bine situatia , daca familiile au hrana indestulatoare nu le intereseaza furtisagul . Acesta apare acolo unde mare parte din efectiv unde este  reprezentat de pisoi ( colonii slabe) plus infometati.
  In februarie nu poate apare furtisagul deoarece perioade de zbor este de 2 - 3 ore si unde mai pui că nu se intămla zilnic.
Dragos, nu-mi permit sa te contrazic fiindca eu am invatat ceva de la tine si nu invers.
Dar sa nu generalizam.
Un novice va copia ce faci fara sa-si puna prea multe intrebari. Si sunt sanse mari s-o incaseze serios.
Te referi la familiile din stupina ta, care stii exact ce hram poarta si cum stau cu populatia si rezervele.
Pe langa tine nu ai stupina altuia...ca nu le mai stimulai la troc. Nu poti sa stii ce are stupina vecina in cutii.
Spui de februarie cu 2-3 ore de zbor...am vazut concret acum cateva zile o stupina sub asediu. Cand ochiul vede, nu mai ai dubii.
Spor la treaba si sa ne revedem sanatosi!

D006

Mai are și vecina stupi dar nu e problemă deoarece face niste plăcinte extraordinar de bune !

PS. O regula pentru furtisag , daca o pățești - paraseste imediat respectiva vatra !

Florin D.

O face placinte bune dar sa-i hranesti 100 de familii pentru niste placinte... :)
Dragos, eu spuneam ca nu stii ce poate avea vecinul in cutii. Sunt convins ca vecina ta beneficiaza de indrumarile tale, deci stii ce-i acolo.

Am intervenit pe pagina ta pentru ca mi s-a parut a fi privita putin in joaca chestiunea furtisagului. Si stiu din vazute ca unii trateaza furtisagul cu lejeritate...pana se ard.
Poate parea o joaca dar un furtisag dezlantuit te poate lasa cu lazile goale. Au scris apicultori cu greutate despre asta. Daca de boli poti scapa, furtisagul iti rade tot...rapid.

Banuiesc ca, atunci cand faci hraniri in exterior, stupii sunt tinuti sub observatie.

nicomico

Dragos spui ca daca o patesti trebuie sa parasesti vatra,dar daca o pateste vecina ce face? Asa scapi usor de concurenta in zona.Mi-ar place sa fi vecinul meu sa vezi ca se poate intampla si alt fel.

D006

Furtisagul este o forma de selectie naturala , cine este puternic scapa , cine este slab dispare .
  Care dintre voi ati avut furtisag in stupina ? cum l-ati combatut ?

paul1

Dragoshelu' ... permite-mi sa te salut si aici, la tine acasa ! :hi: Sunt paul de pe Stuparitul ! :nod:
Legat de intrebarea ta cea in legatura cu furtisagul, parerea mea ... un rol deosebit in declansarea lui il constituie feromonul matcii, mai exact ... dilutia lui ! In subsidiar, rame de cuib neacoperite bine cu albina, urdinis prea larg ...
Strict legat de intrebarea ta ... cand am avut tentative de furtisag am schimbat regina stupului atacat (daca n-am avut regina de schimb am unificat cu un roi tarziu care avea regina tanara), strans bine cuibul, micsorat urdinisul si mai ales am administrat sirop in punga la toti stupii !Si ... s-a rezolvat !

Nedelcu Ionut

Anumiti apicultori,in decursul toamnei lui 2012 au intins pe faneata o folie si au facut un troc.... au turnat in el zeci de litrii de sirop de zahar, albinele l-au tras in stupi pe tot fara a avea furtisag,insa in primavara lui 2013 au suferit pierderi de 200 de familii. 
Hranirea cu sirop cred ca e necesara doar pentru stimulare,nu pentru consum. si daca hranirea la troc se face la 50-100 m de stupina nu se face niciun furtisag.
Primul semn de caracter este bunul simț!

D006

De cand au aparut substantele repelante nu am mai avut nici o problema . Problema este ca trebuie sa fii prezent non-stop in stupina si sa intervii imediat . Poti sa pui si o caldare cu sirop in stup , daca dai cu repelant nu se mai apropie nici o hoata de stup.

Sparlici

Spuneti-ne si nouă un repelant-două, vă rugăm
Du sublime au ridicule n`il y a qu`un pas.
(De la sublim la ridicol nu e decât un pas.)
Napoleon Bonaparte

D006

Le gasesti prin targurile apicole . Habar nu am ce denumire comerciala au .