Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Inca un citat din domnul LS5 :
Mda. Intamplator eu fac apicultura fara sa-l fi citit pe Malaiu.
Desi, mi-au trecut pe sub ochi pasaje bune din cartea asta a lui. Da, cu trebusoara asta, nu ma simt in acord.
Daca vremea cere hibernare, pai hibernare sa fie.
lucky5strike


  Domnule intai va dau o definitie din DEX :
HIBERNÁRE, hibernări, s. f. Acțiunea de a hiberna și rezultatul ei; stare de amorțeală, de viață latentă (asemănătoare cu somnul), în care petrec unele animale iarna, când metabolismul este încetinit și temperatura corpului scăzută; hibernație. ◊ Hibernare artificială = hibernoterapie. – V. hiberna.

Domnule profesionist cand intr-o colonie de albine regina a inceput ponta si temperatura a crescut ( chiar daca este ianuarie) unde mai vededi dumneavoastra hibernare ???????

PS. Domnule LS5  spuneti mai intai ca nu l-ati citit pe Malaiu apoi ziceti ca v-au trecut pe sub ochi pasaje bune din respectiva carte . Sa inteleg ca dv. cand deschideti o carte de apicultura va uitati la ea ca matza in calendar ?

mape 48-petru manea

Pai cine se naste invatat ,nu mai trebuie sa citeasca nimic  ))/

joohny

Va salut.Poate d-ul L5S s-a referit la starea de narcoza a ghemului si in acest caz are dreptate d-le Dragos.Sanatate.

D006

  Cand la nivelul podisorului ai 30 gr. C + sigur nu mai ai nici o stare de "narcoza" .
  Oricum este cel putin extravagant sa vorbesti de narcoza la albine pe timp de iarna .
  Totusi sa avem responsabilitatea termenilor folositi !
NARCÓZĂ, narcoze, s. f. Stare caracterizată prin pierderea cunoștinței, relaxare musculară, diminuarea sensibilității și a reflexelor, provocată ARTIFICIAL prin acțiunea substanțelor narcotice asupra centrilor nervoși, în special în intervențiile chirurgicale. – Din fr. narcose, germ. Narkose.
Sursa: DEX '98

jenica67

       Malaiu mai spune undeva in carte, ca matca, nu trece brusc la un flux de mare ouare. Adica oua cateva oua pe zi si ritmul creste foarte lent. Prin aceste stimulari facute devreme, face ca matca, sa intre mai repede in ritmul de ouare, fapt ce duce mai rapid si la schimbarea generatiilor. Dar masurile lui Malaiu, sunt numai pentru stupi puternici.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

joohny

Va salut.D-le Dragos ,noi discutam despre albine nu despre medicina.Si cind am spus despre narcoza nu am spus-o don burta ,ci Hristea la cap.iernarea albinelor.Sanatate.

D006

  Ca vorbim de albine sau de medicina , in limba romana "narcoza " tot definitia de mai  sus o are !   Daca sunteti amabil ne puteti spune cartea si pagina in care Hristea foloseste acest termen ?

  Revenind la regine , se stie ca doamna respectiva are nevoie de 21 zile pentru a intra intr-un regim normal de depunere a pontei . daca o regina porneste treaba la 15 ian. abia la 6 feb. intra intr-un anumit ritm . dar chesia asta conteaza mai mult vara in lipsurile de cules.

jenica67

       Eu zic ca conteaza si in primavara. Daca stupul este tare cum este precizat si matca este deja in regim de ouare, la aparitia polenului si a conditiilor favarabile, schimbarea generatiilor se petrece intr-un timp mai scurt, familia nu mai are caderea de populatie si intra direct pe un ritm ascendent de marire a populatiei. Stupul ajunge puternic inca la pomii fructiferi si poate deja valorifica acest cules.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

D006

Teoretic asa este , practic daca nu umbli la alimentatie nu vei obtine performanta. Sa-ti dau un  exemplu : teoretic eu pot concura cu Usain Bolt la cursa de 100 metri , practic nu are rost deoarece avem moduri de viata total diferite. Totusi amandoi suntem oameni , traim , mancam , ne reproducem ....
  Revenind la albine , daca nu au proteina din belsug la dispozitie in perioada iarna -primavara nu va fi nici o explozie . Asta deoarece albina batrana se uzeaza prematur la cresterea puietului iar albina tanara are viata scurta deoarece nu are proteina suficienta la dispozitie. Chestia cu pastura in rame primavara e mai mult legenda in ziua de azi .

joohny

Va salut.D-le Dragos,cartea se numeste ,,Stuparitul nou de Hristea ed. a-2-a din 1979 pag.278(jos),cap. iernarea coloniilor.Puteti sa cititi si la pag.28o(jos) ceva interesant.Sanatate.

D006

  Cred ca este interesant sa dezvoltam putin subiectul despre hranirile de stimulare .
  Eu unul cred ca sintagma "hranire de stimulare " este putin cam trasa de par in lumea albinelor. Regina independent de vointa apicultorului isi reia ponta atunci cand ii dicteaza mostenirea ei genetica si conditiile climatice .  In fapt apicultorul intervine cu hrana doar pentru a mentine starea de normalitate in colonie . Multi apicultori insa uita ca principala hrana pentru albine este proteina si nu glucidele . Multi vorbesc de corpul gras al albinei care ingrijeste noua generatie de albina . Dar va-ti gandit ce mananca aceasta noua generatie cand iese din celula ?
  In fapt orice colonie supravietuieste peste iarna daca are miere in rame dar una este sa treci linia de sosire ca Usain Bolt si alta ca Gheorghe .
  Daca va intereseaza subiectul despre hrana albinelor putem intra in amanunte interesante.

APISBAD

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 22, 2014, 06:32:00 PM

  Revenind la albine , daca nu au proteina din belsug la dispozitie in perioada iarna -primavara nu va fi nici o explozie . Asta deoarece albina batrana se uzeaza prematur la cresterea puietului iar albina tanara are viata scurta deoarece nu are proteina suficienta la dispozitie. Chestia cu pastura in rame primavara e mai mult legenda in ziua de azi .
Am vazut cu toti si stim dar,nu vrem sa recunoastem ca explozia in fam. de alb. se produce atunci cand pe portile Regatului intra primele ghemotoace de polen ,de la alun ,corn ,anine ,vioele si ghioceii !!...atunci se formeaza primele coronite deasupra puietului !!...atunci fam. accelareaza dezvoltarea !!... ori ce tentativa de hranire cu proteina in aceasta perioada este ecxact un f..c in fata p....

bucovineanu

De aceeasi parere sunt si eu. Despre hrana proteica artificiala administrata albinelor mi-am spus parerea in mai multe randuri si nu vreau sa ma repet inca odata. Nimic nu se compara cu nectarul si polenul adus din natura. Discutia despre ce trebuie facut pentru a avea familii puternice in primavara a mai fost pe forum. Mai repet inca odata ce am mai spus: DEGEABA INCERCAM SA "UMLFAM" FAMILIILE IN LUNILE DE IARNA CU DIFERITE ARTIFICII, DACA ELE AU INTRAT LA IERNARE PE 3-4 RAME. Daca au intrat pe 3-4 rame, de obicei vor iesi pe 2 sau 3.

D006

Eu traiesc intr-o zona in care agrigultura se industrializeaza pe zi ce trece iar colac peste pupaza numarul oilor a crescut enor ,m asa ca unde a mai ramas o sursa cat de cat de polen este pasunata . Cu 3 ghoicei si doua viorele nu ingrasi albina...
  Stiintific este demonstrat ca orice organism viu extrage dintr-o sursa de hrana tot ce poate fi folositor pentru propriul organism . Aminoacidul este acelasi indiferent ca provine din polen sau din drojdia de bere . In schimb apicultorul trebuie sa fie foarte atent ca atunci cand hraneste albina pe langa substantele bune sa nu administreze si substante care nu fac bine respectivului organism.

bucovineanu

E intradevar o problema daca in zona nu sunt surse naturale de polen. Dar suntem abia la mijlocul iernii. Nu e prea devreme pentru a le administra albinelor proteine acum?