Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Citat din: relutu din Ianuarie 06, 2014, 03:22:11 PM
...a fost 4 lei,acele turte putin mai lichide[/b],, a fost raspunsul angajatului.Cele de acum sunt de consitenta mai tare cu o formula imbunatatita si costa 5,5 lei...

Au gresit reteta (aia la care constituentii dau peste 100%  :D ). Era mai fluida pentru ca apa-i gratis... si, ca sa nu iasa in pierdere, au scos maclavaisul la vanzare...

TRAIASCA ZAHARUL!!! :yes:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kiwi Bee

Dragos, acum vrei sa spui ca stupul "top bar" din cele 2 filme nu are probleme de varroa? Adica nu are nevoie de tratamente contra varroa?


marian sima

Kiwi Bee acel stup are faguri claditi direct de albina asta inseamna celula de dimensiune normala,se cunoaste ca celula mica diminueaza dezvoltarea parazitilor .
Ce am mai observat,la o celula mai mare camasuiala puietului se aseaza pe pereti celulei si ramane acolo insa cand celula ajunge la 4,7 mm se intampla ceva cu acea camasuiala ca albina nu mai micsoreaza celula .
Daca acea camasuiala este data afara acest lucru este in beneficiul sanatati puietului.

Fundul plin si forma trapezoidala cu latura mare sus ne spune ca in acest stup aerul cald ramane inmagazinat in stup ,acest aer cald stim ca este  nefavorabil pentru varroua.

Eu spun ca acest stup  surclaseaza celelalte cutii bio,insa nu este economic e mai mult un stup pentru apicultorul care vrea o miere si un fagure cu miere pentru el.

RazvanTi

el nu spune nimic...
eventual si citez: "priveste dincolo de linia orizontului"  :lol:
deci fiecare vede ce vrea... ))/
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

D006

Avem la Botosani pe Adi Morgoci care in 2013 a trecut coloniile de albine pe faguri naturali . Pana acum nu a facut nici un tratament antivarooa mai ales ca trecerea s-a facut prin sistemului roiului la pachet astfel incat colonia a fost tranzvazata fara puiet .

https://www.youtube.com/watch?v=pQzKGs6O0l4

joohny

Va salut.Si cit timp o sa tina asa fara tratament?Sanatate.

D006

  teoria spune ca 3 ani nu ar fi probleme . Dar se are in vedere tratamentul cu acid oxalic.

marian sima

La acel stup orizontal trapezoidal familia de albine nu scapa de infestarea cu varroua insa va fi o infestare mult mai mica care nu va pune probleme familiei.

Kiwi Bee

Marian, intzeleg si cunosc lucrurile enumerate de tine dar tot nu tzine fara tratamente. Faptul ca se diminueaza populatzia de varroa nu inseamna ca nu mai facem tratamente deloc.

Dragos, daca tzelul nu este de a trece pe apicultura bio atunci orice stup merge bine cu acid oxalic si se poate obtzine si certificarea de BIO.

Eu unul planific sa trec pe tratamente care se accepta si in apicultura bio dar nu pt a deveni apicultor bio ci pt ca este de stiut ca printre altele la acid formic, acid oxalic, thymol nu se creaza rezistentza din partea acarianului varroa. Dar asta insemna ca tratamentele se fac in mod regulat si nu odata la 2-3 ani.
Mie imi plac experimentele tale si mai ales energia cu care te avintzi si incerci lucruri neexperimentate de tine anterior.

Referitor la combaterea eficienta al varroa cu tratamente minime sau mai deloc ar trebui lucrat "zilnic" cu stupii.
In ultima perioada mam intilnit cu doua lucruri interesante dar nu sint chestii de 100%.

1.Fundul de stup ecologic - necesita lucru mult iar versiunea mai eficienta necesita in plus si mai mult material de realizare
2.Rama de 31mm - am deschis un topic despre aceasta rama dar in primul rind din p.d.v. al reducerii puietului de trintori si cresterea populatziei -> de aici rezulta o productzie mai buna/mare.

Kiwi Bee

Citat din: marian sima din Ianuarie 08, 2014, 12:12:07 PM
La acel stup orizontal trapezoidal familia de albine nu scapa de infestarea cu varroua insa va fi o infestare mult mai mica care nu va pune probleme familiei.
Incet ajungem la stupi trapezoidali cu 2 matci.... caci ne trebuie si productzie.

marius_vfp

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 08, 2014, 10:51:14 AM
Avem la Botosani pe Adi Morgoci care in 2013 a trecut coloniile de albine pe faguri naturali . Pana acum nu a facut nici un tratament antivarooa mai ales ca trecerea s-a facut prin sistemului roiului la pachet astfel incat colonia a fost tranzvazata fara puiet .

https://www.youtube.com/watch?v=pQzKGs6O0l4
nu sunt deacord cu tot ce zice el in film mai ales faptul ca acele rame au fost construite de la ZERO in timp de 18 zile asa cum declara , daca ar fi fost construite in doar 18 zile nu ar fi maro camasuiala maro se stie cand apare pe faguri .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

marian sima

Am spus aia sant niste stupi pentru cine vrea sa manance un fagure cu miere mai ecologic .
Nu se preteaza la apicultura intensiva,ce te faci cand e cald si trebuie sa muti stupi?
Ce faci cu doua matci in stupul acela?

D006

La mine de cateva zile am ziua peste 10 gr. si soare cat cuprinde. Azi am bagat un control la viteza si am constatat urmatoarele . Puiet zero , consum de hrana normal . La stupii in pat rece au consumat treimea frontala iar ca cei in pat cald rama din fata este la jumatate . O colonie lovita crunt de nosemoza . Am pus rame cu miere in aer liber  astfel incat nu mai sunt grabit cu turta deoare in aceste zile le dau peste 100 kg. miere din aceste rame.  Maine incerc si un lighean cu lapte praf.

bio

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 08, 2014, 05:00:37 PM
. O colonie lovita crunt de nosemoza . ....

Dragosh, poate nu este nosemoza ..... poate familia respectiva a pierdut matca si albina agitata a consumat peste masura ..

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 08, 2014, 05:00:37 PM
. .  Maine incerc si un lighean cu lapte praf.

.....vezi sa nu uiti filmarea !!

Dragosh nu stiu cumsa-ti spun....... dar abia suntem in 10 ianuarie si s-ar putea sa fie cam din timp cu polenul.



D006

Iar o sa zici ca fac experimente  :)  .  Dupa unele studii recente se spune ca la iesirea din iarna sa ai deja albina schimbata dar trebuie sa tii cont ca la o regina sa-si tureze motoarele ii trebuie 21 zile . Daca bagam carbuni de acum pe la 1 februarie inseamna ca regina lucreaza din plin . Astfel incat la 1 martie deja sa avem albina tanara in cantitate mare. 
  studiem , studiem ....  nimeni nu este obligat sa faca dupa mine !   :zzz: