Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

balasbebe

Azi am facut o vizita la stupi. Am ridicat la fiecare capacul, si m-am uitat fara sa ridic podisorul la pozitia ghemului. La mine este practicata o fanta prin care vad, fara sa fie deranjate albinele. De asemenea am verificat pozitia ghemului prin rumegusul(capacele), lasat de albine. La fundul stupului am acel suber care permite sa-l scot afara si sa vizualizez. Cateva au pornit cu ghemul din spate, poate matca este necorespunzatoare, multe au fost cu ghemul in fata, la unele erau jos in fata. Consumul a fost destul de redus pana acuma. Totusi la unele le-am pus in cap si ceva pungi cu apiinvert facut pe soba, in special la cele cu ghemul deslanat(afanat). Cam repede, dar mai bine sa raman cu albine putine, decat deloc.

marius_vfp

domnule ioan ati pus boala pe mine ?

normal ca am fost si azi printre ei  :smile:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

ioanardelean55

:
   
   pot sa ma numar prin cei care nu ridica capacul la stup decat daca e musai nevoie , ( :thanks: =)) =)) =))

nicomico

Ca tot vorbim de experiente si dragoste pt albine am sa va povestesc ce mi sa intamplat pe la inceputurile mele in apicultura.Tarziu in toamna am gasit un roisor(un pumn de albine) intr-o teava la servici.Cum nu mai era forma de unificare am decis sa-i fac un mic stup (20 x20x20 cm).Am facut trei rame mici in care am pus fagurasi gasiti in teava.Deasupra am pus o sita si peste o bucata de material textil.Rezerve de miere nu prea a avut asa ca din cand in cand ii puneam cu siringa putin sirop."Cutiuta "cu albine am pus-o in camera unde dormeam ,deci la o temperatura de peste 15 grade C.Stupisorul sa depopulat bine pana in primavara,dar a supravietuit inclus matca.La un control am mai gasit matca frumoasa cu vreo 20 albine.Matca avea pe ea trei paduchi de varoa asa ca am decis sa o eliberez in gradina fara sa o omor impreuna cu insotitorele.Va dati seama ca in cateva secunde s-au inprastiat .Dupa un timp mi-am dat seama ca am facut o prosti pt ca puteam sa o tratez si sa o folosesc.Nu va povestesc ca vreo trei ani numai albine mi se parea ca aud cum am trait impreuna cu ele in aceiasi camera.Va spun sincer nu as mai face experienta.....aviz amatorilor de experiente  :nono:

marius_vfp

domnule ioan  respectele mele , ideea era ca am am fost printre ei nu si prin ei , adica am curatzat ceva albine moarte de pe la  urdinise si cam atat , astept o zi cu soare sa vad frumusetile cum zboara , in rest toate cele bune la toti .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

happy

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 01, 2013, 09:41:19 PM
  Fratilor eu sunt bolnav dupa albine , in fiecare an pe aceasta data  incep sa visez ca muncesc la albine . Aducand acesti stupi acasa imi alin dorul de albine .
Multumim Dragos pt. film!Foarte educativ.De exemplu am aflat ca peste 2-3 saptamani incepe ponta la anumite matci si automat consumul de miere va creste.La mine sa stii ca pe primul loc se situeaza dragostea de plante si pe locul 2 sunt albinele!Daca te uiti pe albumul meu iti vei da seama de asta!Eu sunt vegetarian!!!  :rotfl: :rotfl: :hi:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

nicomico

Dragos am vazut ca iernezi nucleele in interior de ce nu folosesti plasa la urdinis?

melu

Sunt incepator ,din ce am citit pe forum ,am inteles cand ajunge ghemul de albine pe letul superior al ramei, fam. de albine nu mai are hrana.
Iar daca este foarte frig nu se deplaseaza lateral sau pe alta rama,si din frica sa nu mora de foame,am cuparat "APIMEL" este bun?
Si le-am pus acum osaptamina ,mentionez ca am doua famili si le iernez intr-o incapere abia construita fara nici o sursa de caldura ,dar prin fata stupului am gasit cateva albine moarte.

D006

Apropo de pozitionarea cuibului de iernare , acum ma refer doar la  stupii in pat rece .
   Se intalnesc 4 situatii la ora actuala:
1) cuib in fata pana la speteaza superioara a ramei,
  2) cuib in spate pana la speteaza sup. a ramei
   3) cuib situat central in partea de jos , mai are cam 5 cm pana la speteaza superioara
4) cuib situat central dar cu albina pana in podisor .

  Toate aceste situatii le gasesc acum la mine in stupina si fac precizarea ca familiile au suficienta hrana incat nu este necesara interventia cu serbet.
  Dupa multe observatii si discutii cu mai multi stupari am ajuns la doua concluzii :
  1) pozitionarea tine mult de ecotipul reginei ( in fapt cat de corcita sau pura este)
  2)  tipul de impachetare al cuibului .


  Voi ce parere aveti ?


PS. apimelul este foarte bun.

gheghe

      Dupa parerea mea pozitia ghemului este determinata in mare parte de pozitia ultimei rame cu puiet.De cele mai multe ori pozitia ultimei rame cu puiet nu are o pozitie naturala deoarece apicultorul o pozitioneaza dupa cum crede el de cuvinta.Daca intr-un final rama in care a fost puiet este scoasa -fiind timpul inaintat spre iarna - ghemul ramane tot in zona.

mosunick

Buna seara!
Poate cineva sa imi spuna daca zumzetul mai tare (constant), cu usoara amplificare la bataie pe stup ori prezenta deasupra ramelor a crescaturilor ce ceara denota startul pontei? Cred ca am citit pe undeva asta dar nu sunt sigur...
Multumesc!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

relutu

Si la mine sunt toate exemplele relatate e dvs,de ce nu stiu.

Obombo

Pe unde a fost toamna lunga si calduroasa albinele au crescut puiet pana tarziu, deci nu-i exclus ca mierea din ramele centrale sa fie cam pe gata la familiile care au fost mai active.

happy

Ai pus pctul pe I.Eu sunt in sud si albinele au avut puiet pana tarziu in noiembrie.Eu le cam vad pe albine ca sunt sus la aproape toti stupii(20buc) si cred ca asta este motivul,au terminat mierea de pe ramele centrale.Le-am pus turte,preventiv.Inteleg ca ghemul nu se deplaseaza lateral spre ramele cu miere,in cazul asta acestea trebuiesc scoase (cand vremea permite >10grade)si puse deasupra ghemului peste rame?
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Kiwi Bee

Eu cred ca este mai rapid introducerea unei turte. Ridici podisorul si pui o turta peste cuib. Eu acopar cutia cu o folie si apoi pun podisorul(folia o am asa din toamna). Daca albinele au acces la alte rame cu miere vor consuma mai putin din turta iar daca le este singura speranta atunci o vor consuma total.