Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

4unix

Buna, dar daca are mai putine rezerve, cand le bagi prima oara si cat? Daca le deranjezi o data pe luna si le dai o turta de 1-1.5kg le salvezi sau mai rau le faci?

Numai bine!

pharaonu75

Iarna trecuta, cat a fost ea de grea si de atipica, eu am bagat mancare la albine cam la 20 de zile (cand temperatura exterioara depasea 10-12 grade)!
Am bagat initial turte cu miere, iar spre primavara am bagat apifonda. Am facut asta pentru a fi sigur ca albinele au hrana suficienta, deoarece au fost zile foarte calde pana spre Craciun, iar albinele desfaceau frecvent ghemul si se imprastiau pe rame!
Nu intotdeauna consumau ceea ce le dadeam eu, au fost si situatii in care am gasit mancarea neatinsa desi trecusera aproape 3 saptamani!
In final am iesit cu bine din iarna, fara pierderi, ramele aveau inca miere capacita pe ele, iar pe albine nu cred ca le-au deranjat vizitele mele hibernale!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

4unix

Eu sunt la prima iernare si pentru ca nu vreau sa gresesc si sa evaluez gresit rezervele pentru iernare inclin sa folosesc aceiasi metoda si sa le dau turte periodic, in cantitatile descrise ca si consum lunar in cartile de specialitate si manuale. Multumesc pentru raspuns.
:hi:

mape 48-petru manea

pana la 1-10 februarie consumul este mai mic si deci hrana in stup este suficienta
incepand cu 15 feb.putem incepe hranirea cu apifonda si hrana proteica ,dar numai dupa un zbor intens de curatire
orice interventie in stup pana la data enuntata mai sus nu este binevenita pentru linistea albinelor atat de necesara

4unix

Da, am inteles ca cele mai dificile luni sunt Februarie si Martie, atunci apar pierderile de efective, dar am vazut totusi ca o parte din colegi opteaza pentru "o asigurare" incepand cu sfarsitul lui Decembrie sau imediat dupa sarbatorile de iarna Sf. Ion, Boboteaza... Vorbesc din auzite, repet ca sunt la prima iernare, va multumesc si daca mai sunt pareri sunt binevenite.


Numai bine! :hi:

mirea-daniell

CitatVinerea asta am efectuat si eu ultimul tratament cu varachet pe anul acesta, joi am strans familiile iar in cele in care stiam ca pe la sfarsitul lui septembrie mai era puiet le-am verificat: am gasit doar 1-2 celule capacite, cu albina gata sa iasa. Insa am observat ca au consumat destul de mult. Atentie cei care stiti ca aveti matci tinere sau care inca mai aveau oua ultima data cand le-ati verificat, uitati-va la rezerve saptamana viitoare cand mai prindeti vreme buna! 

Am umblat si eu in aceasta vinere in cativa stupi pe care ii am sub observatie. Intr-o familie in care am avut o mataca ce s-a imperechiat la sfrsitul lui septembrie am gasit 3 rame cu puiet de toate varstele unde surpriza a fost ca ponta incontinuare si ponta bine....miere pe aceste 3 rame cam de 2 degete asa ca m-am cam speriat. Problema majora este ca nu stiu ce sa fac sa ii intrerup ponta, rezerve de pastura nu mai are iar albina care va ecloziona din acesti faguri nu va avea cum sa isi mai faca corpul gras...deci nu este o albin calitativa pentru iernat. Rezerva de pastura nu am in schimb i-am bagat 1.5 kg miere de rapita pt ca stiu ca aceasta contine mult polen. As fi vrut sa ii refac impachetajul cu rame cu miere de la rezerva dar  cele 3 rame de puiet insumate faceau cam 10 dm patrati de puiet si nu am putut face nimic. Daca v-a mai ponta si in zilele urmatoare cred ca nu pot reface cuibul mai devreme de 20-25 noiembrie si cum va fi sigur frig cred ca asa v-a ramane pana ce imi v-a permite timpul. Probabil v-a trebui sa fiu atent si sa ii pun turtite  pentru a preveni pieirea acesteia de foame.

mirea-daniell

Matca din familia prezentata este o matca de schimbare linistita dintr-o familie care s-a hotarat cam tarziu cu schimbatul iar eu am riscat si am lasat-o, ponta acesteia a inceput cam la 3 saptamani de la eclozionare, l-a inceput am crezut ca v-a ponta trantori si am asteptat pana la capacire sa imi dau seama. Ponta a fost ceva gradual, la inceput a pontat putin cate putin iar acum nu se mai opreste. Inca ceva la controlul de vineri. Mai am sub observatie o familie caruia i-am dat o matca batrana ce fusese schimbata linistit si convietuia linistit cu fiica sa. L-a controlul din septembrie am gasit o familie fara matca si fiind destul de puternica nu m-a lasat inima sa o unific cu alta( nu mai aveam alte matci la rezerva) asa ca i-am dat-o pe "mamaia" pe care o aveam in plus. Asa ca mamaia s-a pus pe treaba cu ouatul si surpriza....botci de schimbare linistita...pe care le-am rupt de 3 ori pana spre 15 octombrie. Vineri am vazut ca mamaie se oprise din ouat si am vazut si cativa trantori in aceasta familie. Sper sa fiu atent in primavara si sa nu  o gasesc schimbata linistit pentru ca provine dintr-o linie selectionata fff importanta pentru stupina mea. Aceasta linie isi schimba linistit matca in al 3-lea an si convietuieste cu fiica dandu-mi familii fff puternice in toamna(faptul ca ponteaza 2 matci in acelasi stup). Ghemul de iernare al familiei din care provine mamaie este de 8 rame in acest moment si nu cred ca gresesc daca spun ca are cam 3 kg de albina.

dedu

Din micile mele cunostinte in ale apiculturii am facut urmatoarele observatii:
a).Albinele consuma miere in cantitati insemnate in octombrie si primavara(in zilele calduroase)!!!
b).In iernile friguroase,familiile care ierneaza in conditii optime au un consum redus cantitativ de miere!!!
c).Albinele consuma aproximativ 5 kg miere intre 15 octombrie-1 martie!!!
d).Cu cat familia este mai slaba cu atat cantitatea de miere consumata este mai mare si viceversa!!!
e).Nu stiam ca pagina Intretinerea Albinelor sa transformat in pagina de anunturi!!!
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

D006

   La mine in stupina in perioada 15 oct-15 dec se munceste mult la infrastructura . Sper ca la anul sa am ceva frumos in curte.

                                                 

pharaonu75

Mai Dragos, dar mie imi placea fostul tau gard de la stupina! Era... rustic! :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

alexutu

foarte frumoasa gradina . frumoasa zona
00007

teo

dupa urmarirea acestui filmulet ,putem trage o singura concluzie
caci sezonu apicol care tocmai a trecuta fost pentru tine unul de suces.  :bravo:

orbanstefan64


D006

  Adevarul e ca am avut un an apicol de exceptie astfel incat am reusit sa maresc mult baza materiala . Daca si la anul reusesc sa am acelas profit ca anul acesta cu siguranta voi reusi sa fac stupina sa arate ca un mic parc de odihna si "incarcare a bateriilor".
  La o stupina eficienta valoarea familiilor de albine reprezinta maxim 30% din valoarea totala a investitiei , restul 70% reprezinta bani investiti in utilitati care sa-ti faca viata mai frumoasa si mai usoara.

danut

Felicitari Dragos ptr. ceea ce faci,ai dreptate stupina trebuie sa fie locul unde venim cu drag si dupa o zi de munca ,sa poti avea posibilitatea sa te simti bine!Nimic nu imi poate inlocui placerea de a-mi bea cafeaua intre stupii pe care ii privesc cu drag in tot acest timp,asemeni pictorului care isi contempleaza opera dupa desavarsire,dandu-se cativa pasi inapoi si privind-o!.Face bine la suflet,alaturi de satisfactiile financiare care nici ele nu pot fi neglijate! Inca o data felicitari si iti doresc reusita deplina in proiectele pe care le derulezi! :hi: :hi: :bravo: