Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

De acum incepem sa avem grija de roi doarece trebuie ajutati cu puiet.
Am recoltat si primul polen , a  rezultat 140 gr. pe familie/zi.

sfantul spiridon

am o problema
matcile dispar fara a lasa puiet din care albinele sa traga botci
e nosema?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

Bătrânul

Citat din: sfantul spiridonam o problema
matcile dispar fara a lasa puiet din care albinele sa traga botci
e nosema?
Nu te supara pe "greii apiculturii" ! EI acum sint pina in briu bagati in stupi si centrifuga !!!! Sa vezi dupa 1 august vor aparea ca roiurile in iuniu :rotfl:   :razz:

D006

In anul 1909 , Zander a scris pentru prima data despre nosemoza , boala parazitara produsa de protozorul Nosema apis . Aceasta boala este prezenta destul de des la albine . In ultima vreme , multi cercetatori sunt de parere ca prezenta acestori spori este permanenta in corpul albinelor ,tot asa cum bacilul tuberculozei este prezent la oameni. Ei se activeaza si devin nocivi cand starea fiziologica a familiei si conditiile de mediu devin precare. Albinele lucratoare inghit acesti spori in timpul activitatii lor in stup.
   Temperatura optima pentru inmultirea sporilor de Nosema apis este de 30gr. C , iar pentru Nosema Carenae de peste 30gr. C . In abdomenenul albinelor, se pot inmulti cca. 30 - 50  milioane spori. La amandoua rasele , infectia avanseaza rapid , durata vietii albinelor scazand la jumatate. primavara , dezvoltarea albinelor este lenta , iar vara stupul se depopuleaza. Uneori tot vara , infectia inceteaZA spontan . Intrucat simtomele nosemozei nu sunt tipice si lipsite de dubii, diagnosticul exact nu poate fi obtinut decat dupa examinarea de laborator a albinelor moarte. pana in prezent pentru tratarea nosemozei a fost folosit un singur antibiotic eficace : FUMIDIL B , in stare sa opreasca proliferarea parazitului.
P.S. Ce varsta aveau matcile care au disparut ?

D006

Am asistat la inspectia albinelor de nosemoza cu Randy Oliver.
O mana de albine in alcool bagate in blender cu ceva apa distilata si apoi o picatura de solutie pe sticla de microscop.
Da, toate albinele au spori si cele ce supravietuiesc suporta modificari genetice care le ofera imunitate.
De aceea tratarea cu antibiotic doar intarzie dezastru in prisaca.
Solutia ideala este inmultirea din familiile de supravietuitori.

D006

Fratele meu familiile NU mor familiile in masa  ( tot supravietui toate) numai ca nu mai ai productie deoarece nu mai ai popor de albine !!!!  Daca vrei productii maxime trebuie sa reduci nosemoza la maxim , daca faci stuparie din placere poti sta linistit cu nosemoza in stupina.

D006

Nosemoza va fi in stupina indiferent de ce face stuparul.
Dar ce rezistenta au albinele la spori prezenti este partea critica.
Productia nu se face cu antibiotice.
Nu in lumea cinstita.
Productia de miere este un produs secundar al familiilor sanatoase.
Sanatatea si vitalitatea sa fie pe locul prim ca productia apare de la sine.
Parerea mea.

sfantul spiridon

Citat din: dragos2006In anul 1909 , Zander a scris pentru prima data despre nosemoza , boala parazitara produsa de protozorul Nosema apis . Aceasta boala este prezenta destul de des la albine . In ultima vreme , multi cercetatori sunt de parere ca prezenta acestori spori este permanenta in corpul albinelor ,tot asa cum bacilul tuberculozei este prezent la oameni. Ei se activeaza si devin nocivi cand starea fiziologica a familiei si conditiile de mediu devin precare. Albinele lucratoare inghit acesti spori in timpul activitatii lor in stup.
   Temperatura optima pentru inmultirea sporilor de Nosema apis este de 30gr. C , iar pentru Nosema Carenae de peste 30gr. C . In abdomenenul albinelor, se pot inmulti cca. 30 - 50  milioane spori. La amandoua rasele , infectia avanseaza rapid , durata vietii albinelor scazand la jumatate. primavara , dezvoltarea albinelor este lenta , iar vara stupul se depopuleaza. Uneori tot vara , infectia inceteaZA spontan . Intrucat simtomele nosemozei nu sunt tipice si lipsite de dubii, diagnosticul exact nu poate fi obtinut decat dupa examinarea de laborator a albinelor moarte. pana in prezent pentru tratarea nosemozei a fost folosit un singur antibiotic eficace : FUMIDIL B , in stare sa opreasca proliferarea parazitului.
P.S. Ce varsta aveau matcile care au disparut ?
pai intr-un stup reginele imi mor imediat dupa ce depun puiet...
am scos ramel, am schimbat lada...aceiasi socoteala
culmea este ca reginele dispar fara sa lase puiet deci, eu cred ca isi intrerup ponta cateva zile inainte de a disparea...
aceiasi chestiune mi s-a extins la un altul acum...maine o sa vad daca albinele au tras botca din puietul pe care l-am bagat acum cateva zile
la acest stup, regina era de anul trecut, la celalalt, dupa cum am zis, regine "noi"
alceva, stupii sunt foarte populati pentru ca de regula eu nu roiesc pana in tei
as vrea sa mai spun ceva, poate ca gresesc dar am observat si in acest an ca familiile agresive au strans mai multa miere si mai mult, dincolo de intepaturi nu le duc stresul bolilor...poate ca ma voi gandi de mai multe ori la aceasta chestiune
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

janese

Citat din: BatrinulSalut Valter ! Am populat nucleul de inperechere primit cadou de la tine. Parca spuneai sa nu aratam la nimeni si acuma il vad pe forum :rotfl:  :rotfl:  :hi:
asha ma!!! sa nu-l aratatzi la nimeni!!! ca voi descoperitzi mersu pe jos!!!!acu in 2010!!!!
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl: sa traieshti valtere!!!!si tu batrane sa traieshti!!!..nu te-ai prins ca e ,,chestie de marketing?" :hi:  :rotfl:  :rotfl: am scris si eu asha ca ma manca deshtele!!!!! :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

D006

Am început munca la polen , producția se anunță bună !

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/B9EmlruYYfM[/youtube]

Scuzați greșeala în exprimare!

D006

Conditiile sanitare pt recoltarea unui produs alimentar mi se par tare nepotrivite.
Aglomeratia de stupi pe aceasi locatie duce la mult stress si subnutritie si implicit la boli.
Randy Oliver si-a redus stupinele la 25 de famili exact pt acest motiv.
Altfel ne miram de ce se imbolnavesc.

D006

1)  nu manca polen romanesc  dar otraveste-te cu mancare americana,
2 )Momentan noi romanii nu ne vaitam de boli dar americanii se caca pe ei ca le dispar familiile , cica CCD  :rotfl:
3 ) Cand treci de 200 de familii nu mai trebuie sa-i dai exemplu pe altii  :nono:  poti vorbi din propria practica ,
4 ) Altfel ma mir cum obtin atata miere si atat polen pe aceiasi vatra  :hi:

D006

Citat din: janese
..nu te-ai prins ca e ,,chestie de marketing?" :hi:  :rotfl:  :rotfl:
Pai nu sti ca asa se pune painea pe masa?
Doar caramizile tale sunt cele mai bune.

janese

Citat din: AndreiRN
Citat din: janese
..nu te-ai prins ca e ,,chestie de marketing?" :hi:  :rotfl:  :rotfl:
Pai nu sti ca asa se pune painea pe masa?
Doar caramizile tale sunt cele mai bune.
tu ce vrei ma??? ca de multishor nu te mai luaseshi de mine!!!!!una doua...gata imi dai in cap!!! :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl: sa traieshti!!!(hai ca poate da dragosh cu ierbicid pe aici!) :hi:  :hi:  :hi:

D006

Pai de cine sa ma iau Don Janese ca doar tu esti cel mai frumusel pe aici.  :hi:  :hi:
Dincolo imi este teama ca ai puteri de moderator real.
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Zi si tu cata miere de salcam ai scos.
Acuma ai ocazia de lauda un pic.