Stupina mea din poliuretan.

Creat de crombra, Aprilie 11, 2008, 03:48:12 PM

« precedentul - următorul »

crombra

In ziua de 9 ianuarie 2010 am fost la stupina sa vad care este starea familiilor de albine. In urma vizitei s-a nascut acest filmulet:
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/pTaddEF3QDw[/youtube]
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

As fi dorit sa filmez si ce am gasit in stupii cu activitate slaba dar din pacate s-a terminat bateria de la camera foto.
Desi nu am gasit lucruri prea bune am sa fiu obiectiv si am sa prezint corect si clar situatia, ca sa fie ca invatatura si sa nu faca si altii acelasi experiment(partial esuat).
Sa incep:
Va spuneam acum catva timp ca am iernat un stup in iarna 2008/2009  fara sa umblu la el din luna august 2008 . Primavara stupul era bine merci si dezvoltat foarte bine.
In aceasta iarna am extins experimentul la stupii care nu aveau hrana suficienta in cuib(cuibul este la toti cu rama 1/1) in sensul ca am adaugat un magazin cu rama 3/4 cu cate 6-7 rame de miere capacita(in total cam 12-14 kg de miere pe stup.  In cuib am lasat acelasi numar de rame ca in etaj (6 sau 7 rame).
Acum impart stupii in doua categorii \:
1. Stupii mai puternici. Nu au avut probleme. la acestia ghemul s-a stabilizat intre corpuri(60% jos si 40% sus). Mortalitatea albinelor normala (unul din stupi a fost fotografiat si prezentat mai inainte).
2. Stupi mai slabi. Prima constatare a fost ca era albina moarta mai mult decat normal. Nu am gasit urme de condens. Nu am gasit urme de soareci. Toata albina era in etaj si familia relativ slaba numeric pentru spatiul alocat.
Am procedat la(fiind cald si timpul mi-a permis) eliminarea corpului de jos(1/1) si am pus corpul de magazin (cu tot cu albine) direct pe soclul antivarroa.
Am redus numarul de rame cu 2 (una de la o margine si alta de la cealalta margine) pastrand structura ghemului nealterata.
Am scuturat putinele albine ramase in cuibul 1/1.
Am inchis stupul.
Acum stupii slabi vor continua iernarea intr-un singur corp 3/4. Voi urmari special starea familiilor slabe. Cu ramele scoase(pline cu miere) voi interveni la stupii care consuma mai mult.
Din 20 iernati, 9 au fost cu probleme.
Concluzia mea:
Se pot ierna stupi 1/1 cu magazin deasupra doar daca sunt suficienti de puternici si cu multa albina tanara la sfarsitul toamnei.
Astept comentariile voastre.

D006

D-le  Crombra ,dupa  cum  vad  asezarea  stupilor  in  linie as  banui  ca  cei  mai  slabi  stupi  ar  fi pe  margine.Va  rog o  specificare a  pozitiei stupilor  respectivi si  ma  refer  la  cei  slabuti.

crombra

Citat din: abejaD-le  Crombra ,dupa  cum  vad  asezarea  stupilor  in  linie as  banui  ca  cei  mai  slabi  stupi  ar  fi pe  margine.Va  rog o  specificare a  pozitiei stupilor  respectivi si  ma  refer  la  cei  slabuti.
Incepand de la stupul cu care am inceput filmarea(considerat nr. 1) in ordine stupii slabi sunt: 7,8,9,14,21,22,24,25,26. Am uitat sa specific in postarea anterioara ca 24,25,26 au fost roi,dar cam slab dezvoltati.

D006

Citat din: crombraAs fi dorit sa filmez si ce am gasit in stupii cu activitate slaba dar din pacate s-a terminat bateria de la camera foto.
Desi nu am gasit lucruri prea bune am sa fiu obiectiv si am sa prezint corect si clar situatia, ca sa fie ca invatatura si sa nu faca si altii acelasi experiment(partial esuat).
Sa incep:
Va spuneam acum catva timp ca am iernat un stup in iarna 2008/2009  fara sa umblu la el din luna august 2008 . Primavara stupul era bine merci si dezvoltat foarte bine.
In aceasta iarna am extins experimentul la stupii care nu aveau hrana suficienta in cuib(cuibul este la toti cu rama 1/1) in sensul ca am adaugat un magazin cu rama 3/4 cu cate 6-7 rame de miere capacita(in total cam 12-14 kg de miere pe stup.  In cuib am lasat acelasi numar de rame ca in etaj (6 sau 7 rame).
Acum impart stupii in doua categorii \:
1. Stupii mai puternici. Nu au avut probleme. la acestia ghemul s-a stabilizat intre corpuri(60% jos si 40% sus). Mortalitatea albinelor normala (unul din stupi a fost fotografiat si prezentat mai inainte).
2. Stupi mai slabi. Prima constatare a fost ca era albina moarta mai mult decat normal. Nu am gasit urme de condens. Nu am gasit urme de soareci. Toata albina era in etaj si familia relativ slaba numeric pentru spatiul alocat.
Am procedat la(fiind cald si timpul mi-a permis) eliminarea corpului de jos(1/1) si am pus corpul de magazin (cu tot cu albine) direct pe soclul antivarroa.
Am redus numarul de rame cu 2 (una de la o margine si alta de la cealalta margine) pastrand structura ghemului nealterata.
Am scuturat putinele albine ramase in cuibul 1/1.
Am inchis stupul.
Acum stupii slabi vor continua iernarea intr-un singur corp 3/4. Voi urmari special starea familiilor slabe. Cu ramele scoase(pline cu miere) voi interveni la stupii care consuma mai mult.
Din 20 iernati, 9 au fost cu probleme.
Concluzia mea:
Se pot ierna stupi 1/1 cu magazin deasupra doar daca sunt suficienti de puternici si cu multa albina tanara la sfarsitul toamnei.
Astept comentariile voastre.
se pot ierna si mai slabi cu metoda asta.
chestia e sa se restranga la maxim.MAXIM.sa dea pe dinafara albina.

crombra

Braila, 6 martie,2010.
Iarna si-a aratat ultimii colti.
Azi noape la ora 01. 00 afara era cam asa:

crombra

Si azi este soare si se topeste zapada.

orbanstefan64

no mincat lupu iarna. la noi ii la fel dar nu prea e insorit iar temp e 0 C

D006

Pt domnul Combra,
Va rog frumos, imi puteti trimite si mie planurile topitorului solar? Nu m-a pot abtine sa nu remarc faptul ca este foarte bine gandit. Sunt incepator dar as dori ca atunci cand voi prinde un sfarsit de saptamana liber sa imi construiesc si eu unul. Va multumesc mult si mult spor la treaba... aveti stofa de "nascocitor". Numai bine!
P.S. adresa de mail este E-mail

crombra

Au plecat astazi catre tine. Spor la treaba si multumesc pentru apreciere.

wanna

Mai intai: multumiri pentru postarile de la toate sectiunile acestui forum (cred ca va citesc de mai bine de 2 ani de zile) si felicitari pentru realizarile din toate domeniile!!
2. va rog sa-mi trimiteti si mie pdf-ul cu topitorul  ...
De doar 1 saptamana !! cei 3 stupi de poliuretan 1/1+1/1 (pe care i-am cumparat inca din februarie) sunt si plini cu albine :smile: .... iar ieri am capatat si prima intepatura.  Sper ca sa pot sa-mi construiesc si eu unul, topitor adica  ... si sa depasesc cu succes faza de inceput;
3. exista pe undeva, in afara forumului, cunoasteti unde as putea citi mai multe despre tehnologia 1/1 +1/1 ? Eu nu am gasit decat intr-o carte veche vreo jumatate de pagina; 
4. nu ati scris ... sau nu am gasit eu, rezultatul experimentului in care NU ati utilizat diafragma in stup. Va rog sa ne spuneti pe scurt care sunt observatiile sau indica adresa unde sunt postate rezultatele;
Multumesc si cu bine!

crombra

Citat din: romikele
Citat din: crombraAu plecat astazi catre tine. Spor la treaba si multumesc pentru apreciere.
Am stat la cotitură, am crezut că le-ați trimis via Rm. Sărat... dar au avut alt traseu :D
Se poate un bis la romikele@gmail.com?
Mulțumesc anticipat! :hi:

Pai, parca pot sa te refuz. :nono:    Trebuie sa te ai pe bune cu moderatorii.  :nod:  ;)
Lasand gluma la o parte , uitata-te in casuta de email si da-mi de veste daca au ajuns. Tocmai le-am trimis.

crombra

Citat din: wannaMai intai: multumiri pentru postarile de la toate sectiunile acestui forum (cred ca va citesc de mai bine de 2 ani de zile) si felicitari pentru realizarile din toate domeniile!!
2. va rog sa-mi trimiteti si mie pdf-ul cu topitorul  ...
De doar 1 saptamana !! cei 3 stupi de poliuretan 1/1+1/1 (pe care i-am cumparat inca din februarie) sunt si plini cu albine :smile: .... iar ieri am capatat si prima intepatura.  Sper ca sa pot sa-mi construiesc si eu unul, topitor adica  ... si sa depasesc cu succes faza de inceput;
3. exista pe undeva, in afara forumului, cunoasteti unde as putea citi mai multe despre tehnologia 1/1 +1/1 ? Eu nu am gasit decat intr-o carte veche vreo jumatate de pagina; 
4. nu ati scris ... sau nu am gasit eu, rezultatul experimentului in care NU ati utilizat diafragma in stup. Va rog sa ne spuneti pe scurt care sunt observatiile sau indica adresa unde sunt postate rezultatele;
Multumesc si cu bine!
Bun venit pe forum(ca user inregistrat). S-o luam punctual.
1. In primul rand multumesc pentru aprecieri. Am cautat sa fiu foarte concis in tot ce am postat in speranta ca informatia va ajunge acolo unde trebuie.
2. Am nevoie de o adresa de email valida (trimiteti pe privat)
3. Va las pe privat un numar de telefon fix sau mai bine lasati-mi mie nr. dumneavoastra de fix si va sun eu.
4. Da, intr-adevar nu am scris rezultatul experimentului(de altfel am facut atatea experimente ca nici nu mai stiu la care am am raspuns si la care nu.
E bine ca mi-ati amintit. Eu din totdeauna am reglat dezvoltarea familiei cu ajutorul diafragmei. M-a mancat undeva sa fac experimentul acesta(practic toata treaba a fost deteminata de faptul ca nu am avut diafragme pentru stupii noi). Concluzia:
familia se dezvolta si fara diafragma, dar ea te ajuta cand descapacesti ramele cu miere in primavara si le pui dupa diafragma. Si controlezi mult mai bine puterea familiei.
Sa auzim numai de bine.

Adrian Roman

Daca tot esti in saptamana "cadourilor", mai faci unul? Trimit adresa de mail pe PM. Multumesc mult, iti doresc toate cele bune. Cu prietenie, Adrian R :hi:

crombra

A plecat spre tine. Uita-te si vezi ce ti-a adus Iepurasul. :wink:  :hi: