Selectie

Creat de dragos2006, Octombrie 14, 2007, 03:32:27 PM

« precedentul - următorul »

D006

Dlor,
Dupa ce pe alt Forum am postat subiectul despre selectie: click aici pentru a vedea postul
am vazut un mic interes.De ce? Nu-mi vine sa cred ca nu faceti o selectie,cit de mica pe care s-o urmariti pe parcursul anilor.
Cu stima

D006

Dlor,
Chiar nu-mi vine sa cred ca nu face nimeni nici o selectie ci alege stupul de prasila dupa metoda Clyton legata cu ata.Macar asa sa schimbam impresii.
Cu stima

filip

Domnilor,eu nu fac o selectie ca la carte pentru ca nu sunt zilnic cu albinele.Am totusi o selectie:stupul ce pleaca mai devreme in cimp se duce la cules chiar pe timp neprielnic[ploaie marunta]curatenia,starea de agresivitate nu prea o iau in considerare daca are alte calitati,capacire uscata si nu in ultimul rind productivitate mai am in vedere reglarea ouatului in functie de cules.Cam astea sunt criteriile.Matcile le cresc in perioada salcimului sa vad pina in toamna ce caractere au.Practicind asta de ani de zile sa format o stupina performanta zic eu,dar este loc de mai bine.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

La mine albinaritul fiind o ocupatzie secundara,selectzia o fac dupa criteriile enumerate de dl Filip...si in situatzia mea ,presupun ca sunt multzi...daca ma gandesc putzin, am intrat in legatura directa cu maxim 10 stupari de ''ocazie''...fiecare avand in medie 10-15 familii...niciunul dintre acestia nu tzin o foaie de observatzie pt fiecare familie in parte, nu mai vorbesc de o evidentza a matcilor ca varsta...totul se face ca acum 30-50 de ani in urma...nu mai vorbesc dsp pregatirea familiilor pt culesul de baza sau procedee...totul este ''traditzional''.
  am avut productzii frumoase in ultimii trei ani, in ciuda unor perioade nefavorabile...mai mari cu cel putin 50% de cat a apicultorilor de prin apropiere...cand le'am vorbit dsp matci ajutatoare, unirea a doua familii mai slabe pt a forma una puternica, inlocuirea matcilor in familiile slabe din anul precedent...s'au uitat intrebator la mine si mi'au zis ca citesc prea mult...
  Deci, dl Drone, cine sa faca selectzie?...doar cei care se ocupa efectiv de apicultura...ceilaltzi am putea , intradevar, sa tzinem o observatzie stricta, avand si familii mai putzine si eventual sa achizitzionam matci selectzionate, pentru zona respectiva...parerea mea

D006

O selectie minima cred ca o realizez si eu...ma uit in primul rind la       
-productivitate-cind adun polenul sau extrag mierea ii notez pe cei care dau cantitati mult mai mare decit media
- intra bine in iarna si iese ok-familiile cele mai puternice
-dezvoltare ..traznet-are albina,deci aduna...
  Fac revizie la albine cu diferite ocazii..notez la fiecare familie cum sta: albine ,puiet,rezerve hrana..legat de polen ii tin minte pe cei care umplu colectorul..dupa o luna iar notez ce gasesc..si colaborate toate datele pe o perioada mai mare de timp imi dau citeva familii ...matcile din aceste familii le folosesc pt a insaminta rama de la trusa jenter..
Nu ma intereseaza cele care se gindescla craca-adica roitoarele decit daca au productie mare... mare de miere
Nu ma intereseaza culoarea matcii..
-

Gruies

Tare faina scula ceea nenea bio,aproposito cit dadusi pe ea.Legat de selectie,io sunt la inceput ,am albine abia de  6 ani asa ca :produc regine ptr uz propriu dupa metoda Miller din 1-2 stupi care bubuie de albine,au instinct puternic de curatire a celulelor(testez cu puiet de trintor decapacit) si astupului,puietul tre sa fie "oglinda",instinct puternic de acumulare polen+miere(neaparat amindoua ca traim vremuri grele),rezistenta la varooa si puiet varos,zbor pe timp mai putin favorabil ,agrsivitate cit mai redusa(sa-si vada linistite de lucru cind manipulez ramele) si daca stupul asta nu roieste dupa salcim 1 io ma declar multumit si in timp ce ele munceste  beu 1-2 beri la meciurile Romaniei de la Euro 2008 si zic sa le tina D-ZEU ca nu este ca albina.gruies

D006

Dle Gruies,
Ma bucur sa aud ca mai foloseste si altcineva metoda Miller.Socotesc ca daca ai nevoie de 10 regine la o data atunci metoda lui Miller e ideala si obtii regine prima.Am doua Jenter de f multa vreme. le folosesc rar.Sint ideale cind vrei sa obtii mai multe regine intr-o tura. Iarta-ma "rezistenta la varooa si puiet varos," cum stii ca e rezistent la varroa?
Cu stima

Gruies

Chestia e relativa cu varooa,ideea e sa nu-l gasesc plin de paduchi in con ditiile in care au tratamentele la zi,aia cu puiet varos ii exclud de la repro.Legat de cutiuta "muzicala"Jenter ma gindeam sa-mi cumpar si io una da daca nu produc regine de vinzare is multumit si cu ramele mele taiate.gruies

balasbebe

Interes exista, dar nu sunt posibilitati. Eu daca am aflat ca 80% din caracterele matcii sunt transmiose de trantori, ma multumesc si cu atat. Nici un crescator de matci serios, nu-mi poate certifica daca o matca este prolifica. Dupa ce se imperecheaza, oricat ar fi de dirijata, nu se va stii ce va iesi.
  Eu de regula, toamna, pot sa-mi fac o idee despre o matca, pe care am crescut-o. Dac vad ca este prolifica o retin, adica o dau l ao familie, la care trebuie sa schimb matca, daca nu, o sacrific. Nu o sa ma apuc sa o dau unui alt stupar, ca i-mi fac firma de ras. Mai bine ii dau unui stupar , pe gratis o matca de un an, care stiu ca mai merge, decat ceva ce nu stiu cum va fi. De regula o matca, este inca viabila, daca nu are aripile roase, are perisori pe corp, si nu este balerina. Pe rame trebuie sa fie vioaie, si albinele sa aiba intensa in preajma ei.

D006

Dlor,
Vedeti ca se poate vorbi si despre selecti,chiar daca multi nu o facem "by th book"(adicatelea dupa carte).
Dle Gruies,
"is multumit si cu ramele mele taiate" si eu. "Cutia muzicala Jenter" de care acum 8-9 ani multi credeu ca e cutie cu daruri de Craciun ptr copii rai si acum se dau "experti"(uitint ca mai exista cutii ca Ezi-Queen si altele) e ptr produs regine in nr mare.Oricum incet incet se revine la ceea ce se numeste"back to basis" (adicatelea "inapoi la origini,la inceputuri":wink:si sint o sumedenie de lucruri uitete de multa vreme care revin si isi arata importanta.
"aia cu puiet varos ii exclud de la repro" Sa nu rideti eu ma uit la aceia ff atent.Sint sigur ca nu ghiciti.Ce ziceti? Incercati?( Va rog sa ma credeti pe cuvint ca nu fac misto,nu mi-as permite)
Cu stima

D006

D-le Drone ,
Ma bucur ca putem vorbi si despre metoda jenter. Aveti perfecta dreptate nici metoda si nici cutia nu sunt noi, in 1986 un apicultor din Noua Zeelanda prezinta pentru prima data aceasta metoda pentru care primeste in 1987 medalia de aur a Apimondiei. In numarul din decembrie 1990 al Bee Culture magazine este publicat un amplu articol despre aceasta metoda. In 1992 este patentata metoda in Noua Zeelanda iesind pe piata cu un kit pentru cresterea matcilor si producerea laptisorului de matca sub denumirea de EZI-QUEENS. Licenta care a fost cumparata si de alti producatori de materiale apicole sau comercializate sub aceeasi titulatura.
Importanta este metoda in sine. Stiu ca ati obtinut matci cu ajutorul ei, de aceea relatarile dvs. sunt asteptate cu interes.
As vrea ca pe parcursul acestei ierni sa punem la punct , sub toate aspectele logistice si tehnologice, aceasta metoda a.i. la primavara multi dintre noi sa o si puna in practica.

Gruies

"aia cu puiet varos ii exclud de la repro" Sa nu rideti eu ma uit la aceia ff atent.Sint sigur ca nu ghiciti.
SA fie vorba de varianta "naturala"a faimosului test cu puiet ingetat??? cu stima gruies.

D006

Dle Gruies,
Da, ati fost pe aproape,dar ideea aceasta este.Povestea.Cind americanii au inceput sa studieze Loca Americana s-au indreptat sa selectioneze  albine care manifestau comportament igenic. Ptr aceasta au pus in "turtele" date albinelor puiet varos si au urmarit sa vada daca il inlatura din stup.Mai apoi lucrurile au evoluat si s-a trecut la celelalte metode de verificare a comportamentului igenic.Da, testu cu puietul inghetat este unul din ele.De aceea este interesant sa urmaresti cit de repede scot din celula cel puiet varos.Am una acum care m-a surprins cu inlatura puietul varos.
Cu stima

stefan1

Nu cred ca ideea de a selecta familiile care au puiet varos pentru matci este buna. Daca au puiet varos inseamna tocmai ca nu si-a facut la timp curatenia si a lasat sa se incuibeze boala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Dle stefan1,
Lasind la o parte faptul ca eu am o conceptie diferita in privinta selectiei am si conceptie diferita asupra bolii numita puiet varos(mult influentata de lecturile lucrarilor-sa nu credeti ca am citit o groaza ci doar doua comunicari- lui Marla Spivak).Ptr mine e clar ca in momentul in care e stresata,pe fondul acesta apare puietul varos,care asa cum apare,in momentul in care dispare cauza de stres dispare si puietul varos.Daca mer in weekend la albine,simbata cu un patrat decupat intr-un carton cu latura de 10/10 pus pe rama urmaresc cu ce viteza indeparteaza puietul varos din celula.Poate e gresit dar pina acum tot ce am selectionat n-a fost chiar rau.
Cu stima