Selectie

Creat de dragos2006, Octombrie 14, 2007, 03:32:27 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Cu voia dv scriu si eu o parere despre selectie.O stupina in care nu s-a facut selectie are 3 feluri de familii:
- fam balast
-fam. cu prod.medie
-fam. recordiste
Prin selectie cautam sa scapam de balast si sa crestem productia medie.Daca in literatura de specialitate sint trecute mai multe criterii,cred ca singurul criteriu
este productia de miere. Cresc regine de la familiile recordiste prin transvazare simpla.Prin selectie putem sa marim productia stupinei cu pina la 50%.Selectia trebuie facuta in fiecare an pentru a elimina fam. cu tendinta accentuata de roire si cele cu productie mica.

stefan1

Am postat pe alt forum ceva despre rasa caucaziana. Acolo autorul Patrick Vienne (francez), face selectia pe o insula, la 20 km de continent, numai la rasa caucaziana. Materialul este adus preponderent din Georgia. Analizele puritatii rasei le face intr-un institut specializat din Cehia.Abia dupa ce se confirma caracteristicile rasei se mai face o selectie dupa foarte multe criterii, pe care noi, muritorii de rand nu putem sa le urmarim in intregime.Enumar cateva mai interesante:durata de viata a albinei de toamna si de primavara/ durata de viata a trantorilor/ marimea ghemotoacelor de polen aduse/ timpul de zbor (la 1km de stup se prind albine care se intorc spre stup, se marcheaza, se noteaza timpul eliberarii si timpul cand ajunge in stup/ instinctul igienic, mai simplu decat il fac altii. Se inteapa 20 de celule de puiet capacit si se urmareste timpul pana cand puii morti sunt scosi/ Aptitudinea de a face curatenie in stup se face intr-un mod interesant:se amesteca miere cu bilute de polistiren si se urmareste cat de repede scot in afara stupului aceste bilutze.
  O si mai interesanta experienta este urmatoarea: se ataseaza pe spatele unui numar de albine bilute de polistiren. In stup, celelalte albine ajuta sa isi dea jos acele bilute din spate. Cel mai interesant este ca la acei stupi dispar paduchii! Presupunerea este ca desprinderea bilelor de polistiren de catre albine declanseaza la acestea instinctul de despaduchere. Experientza s-a repetat si al doilea an si cu aceleasi rezultate! Trebuie sa-i credem pe cuvant.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

maximus

nu pot sa-i cred pe cuvant din simplul motiv ca paduchii stau majoritatea intre sternitele abdominale,si un numar f.mic pe "spate".
  consider acest argument drept o prosteala pentru incepatori sau neinitiati,sau poate a fost spus cu scop distractiv de catre  francez pentru a condimenta putin expunerea.

bucovineanu

Sunt de acord cu toate criteriile enumerate de Stefan si cu toate celelalte criterii de selectie intilnite in carti. Este bine sa le cunoastem. Dar la o familie recordista multe din aceste criterii sunt indeplinite. O familie nu poate fi recordista daca are tendinta de roire, daca nu ierneaza in mod corespunzator, daca este bolnava, daca nu are zbor intens in timpul culesului, etc. Eu cresc regine de la familia care in cel putin doi ani consecutivi a dat cea mai mare productie de miere. Tin o evidentza precisa tuturor interventiilor pe care le fac in stupi.
   Cu stima

stefan1

Pt bucovineanu.,
Uite ca ajungem sa ne aprobam reciproc. Sunt perfect de acord cu ce ai zis. Pana la urma criteriul final de selectie trebuie sa fie productia finala de miere sau alte produse pe care le urmarim de la albine. Pot sa aiba trompa cat de scurta, aripile cat de mici, sa fie verzi sau roz-bombon, daca aduna cea mai multa miere merita promovate. De fapt toate calitatile unei matci si ale unei familii se cumuleaza in rezultatul muncii lor, mierea si celelalte produse pe care ni le dau. Mai sumt unele criterii restrictive cum ar fia agresivitatea, volumul de munca pe care il necesita pentru intretinere etc. O caracteristica f importanta este rezistentza la boli si asta necesita cativa ani de observatie.  Am avut si eu familii f bune, dar care dupa 2-3 ani au clacat fie la o iarna mai grea, fie dupa un mai mare cules de mana, fie inexplicabil. Nu vorbesc de a murii, ca nu prea am asemenea cazuri, ci de slabirea fata de alte familii. Evit sa fac inmultirea la familii care nu sunt constante in ani.
  Pt maximus:
Nu cred ca era o gluma. Nu-si avea locul, ca atunci toate celelalte afirmatii ale lui erau indoielnice. Se fac cercetari pentru albine mai rezistente la varroa. Am mai scris ca de la Sibiu a fost un stupar care se lauda ca are albine care se despaducheaza si a mers multi ani in Germania la un institut care il platea sa demonstreze ce sustine. A dus si f multe matci de la mine acolo.  Pe un forum nemtesc am gasit la cineva notat la avatar: nici un tratament antivarroa din 1996 (parca). Si eu, am mai scris, fac doar odata pe an tratament antivarroa.
  In cazul albinei caucaziene, ea a stat mai mult in prezenta parazitului varroa (originar din Asia) si poate chiar in preajma soiului Apis cerana (albina indiana) care convietuieste fara probleme cu acest parazit. Poate si caucaziana si-a dezvoltat un mic mod de aparare, desi nu am gasit remarci in acest sens.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

maximus

nu am negat ca nu ar exista aceasta capacitate de despaduchere la unele familii,care intr-adevar merita promovate.deci sant perfect de acord cu treaba asta.
     dar metoda in sine,cu bobitele de plistiren e la mintea cocosului.si am explicat de ce.numai bine

bee_lover

sunt unele albine la care in momentul in care se transforma din larva in pupa acarianul este prins sub invelisul care naparleste de pe larva in momentul in care devine o prepupa. am si un film pe undeva o sa o caut.

D006

din regine de acestea fac eu selectia

D006

anul asta imi schimb daca pot toate reginele
pina anul asta nu leam marcat iar acum in primavara le marchez pe toate ca sa stiu care sa le schimb
cum gasesc cite una ne marcata stiu ca sa schimbat singura

D006

marius, cum marchezi matca, o prinzi si pur si simplu aplici pe spate cu marcarul culoare ?
de ce o prinzi , de corp, de aripi ?..............

D006

nu ma florine
iau marcaru si o urmaresc si unde o vad ii dau cu el pa ia nici nu o prind