Intretinerea albinelor in stupi vertcali.

Creat de bucovineanu, Septembrie 26, 2009, 01:29:00 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Important este momentul cand se pune al doilea corp. Daca se pune abia cand primul este plin, deja este prea tarziu. Odata cu inflorirea pomilor fructiferi trebuie dati faguri artificiali pentru ca albinele sa aiba de munca. Foarte importanta este selectia, prin care eliminam reginele cu instinct accentuat de roire si crestem reginele de la familii anecbalice.

antiopa din ardeal

Va multumesc pentru rabdare. Abia acum am observat ca ati mai explicat o data in acest topic.

andrei_salaj

d-le antiopa...si eu vreau sa trec pe acest tip de stup...
daca aveti ceva "chichite de impartasit"   va astept cu inima si mintea deschisa..
numai bine!
PS:  o sa fac neaparat un apilift manual.

milu56

Citat din: antiopa din ardealEu in general o patesc inainte sau in timpul culesului de salcam cand in stupi densitatea de albine este foarte mare si volumul de munca si ritmul acesteia la fel. Pentru ca nu folosesc gratie Hanemann botci sunt peste tot adica in ambele corpuri si pierd mult timp cu ruperea botcilor mai ales ca stupul trebuie sa-l mai si fac in doua. Oare mai exista si alta varianta?
In acest caz poti face matci in aprilie,si avand matci tinere in aprilie poti sa mergi cu matca tanara la salcam,sa sti ca asa no sa mai ai probleme.

Calin Catalin

In prezent eu lucrez cu vertical 10 rame intregi, cu magazin tot de rama intreaga. Odata cu cresterea numarului de stupi, au inceput sa ma cam rupa de spate. De altfel nu sunt multumit nici de cuibul de 10 rame, care este prea mic.
Voi face caturi de 1/2 si vreau sa fac cuibul pe 10 rame intregi si inca 10 de jumatate, apoi haneman, apoi magazine de 1/2. Astfel cred ca voi avea mai mult spatiu pentru puiet si voi interveni mai rar in cuib, iar magazinele vor fi mai usoare. Mai lucreaza cineva in felul acesta? Ce parere aveti? Sau ceva sfaturi, va rog.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

bmdna

Si eu lucrez cu stupi verticali, 10 rame 1/1, drept cat folosesc tot corp normal 1/1. Cuibul pe 10 rame este prea mic si la mine, de asta eu expandez cuibul mereu si in corpul de sus. Intre cele doua corpuri am gratie haneman, astfel stiu ca matca e mereu jos iar sus am mereu rame cu puiet capacit, fara oua sau larve tinere. Mai am si trei stupi pe 12 rame cu corp normal de 12 rame 1/1. Cand lucrez la astia trebuie sa fac incalzire ca sa pot ridica corpul cu 12 rame pline, dar inca ma mai tin balamalele. Metoda de management pe care o folosesc este deprinsa de la un stupar rus. Dezavantajul ei este ca nu pot obtine miere dintr-o singura floare dar asta nu ma deranjeaza eu nefacand pastoral. Fac doua extractii. Una la sfarsit de mai-inceput de iunie si inca una la final de floarea soarelui. Avantajul cel mai mare este ca am doar rame 1/1, un singur tip de rame. Folosesc rama claditoare facuta dintr-o rama 1/1 care la cam 1/3 de leatul de sus are batut un leat care imparte rama in 2. Partea ingusta de sus primeste un fagure artificial si este umpluta cu miere de albine iar partea de jos este goala si va ficrescuta cu celule de trantor. partea de jos o recoltez si pun rama la loc. faptul ca are coronita de miere in partea de sus, face ca albinele sa creasca repede o noua generatie de puiet de trantor.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

PricopArthur

Andrei, lucrul pe me e simplu.  Eu iernez pe 2 corpuri, in fiecare 4-6 rame, jos ramele aproape goale, sus pline ochi cu miere si macar 1-3 rame pastura si miere. In primavara albinele sunt in cat. Le stimulez cu un cules de intretinere la corn, salcie, livada,  sirop si hrana proteica daca e nevoie si pana sa inceapa rapita ar trebui sa ajunga in 10 rame, cand fac prima inversare (matca la acel moment incepe timid sa oua in catul de jos). Deja apar trantorii.
Tot acum, peste stup, pun un cat izolat de cel de jos cu o plasa de tantari (din plastic) , in acest cat fac un roi dintr-o rama cu mancare, una cu puiet, una goala, si mai scutur numai albina de pe o rama cu puiet larvar. Ii dau o botca din cresterea de matci facuta anterior, sau din alta parte. Deasemeni, ii pun dupa diafragma roiului un granitor cu apa.
Dupa ce se fecundeaza matca noua, indepartez matca din fam de baza si cu un ziar unesc cele 2 entitati.
Mai departe, e simplu.
Miere multă şi inimă curată!

gore

Un mesaj pentru Calin, am avut si eu la stupii de 10 rame, cat de 1/2, nu m-a multumit. Tocmai pentru ca se umplea corpul de albine si nu aveam cum sa le extind, asa ca am trecut toti stupii pe cat de 1/1, adica la cei care erau de 1/2 am unit caturile si la ceilalti am facut stupii direct ci cat de 1/1. Acum sunt multumit, pot face rotirea ramelor, dar atunci cand rama a8-a este cu puiet, pun claditoarea, apoi ultima rama, si in functie de familie adaug catul. Cand am in corpul de jos 9 rame cu puiet, atunci ridic 2 rame cu puiet capacit sus, (sau le dau altor familii mai slabute, pentru echilibru) si bag 2 rame la cladit sau cladite dar goale. Extrag mierea numai din cat, are loc suficient. Atasez poze.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

gore

Revin si explic: intre cele doua corpuri se vede un cat mic de 7cm, maro. Acela este pentru impachetare, are salteluta de cartoane cu paturica, iar cand e nevoie pun turtele, astfel catul de sus se aseaza perfect pe corpul de jos, fara ca ramele existente in cat sa fie ridicate din cauza materialelor.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

Calin Catalin

 Multumesc pentru raspuns. Asa fac si eu acum.  As vrea sa nu mai umblu in cuib sa ridic rame, ci sa umblu doar la cei la care observ probleme. Am inceput sa folosesc tot mai mult matci tinere din familii care au schimbat linistit si in ultimii 3 ani am avut foarte putini care au intrat in friguri, facand eu roi artificiali ca sa previn aceasta. Totusi, la floare eu opresc multa miere in ramele din cat si le tin pe stupi pana toamna cand strang cuibul pentru iernat. Astfel imi e greu sa ridic toate caturile pentru un control de puiet si sunt grei si la transport in pastoral. Deocamdata nu am posibilitatea sa lucrez paletizat si mecanizat. Daca voi reusi vreodata sa ajung acolo, m-ar incanta multietajatul
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/