tratamente de primavara

Creat de incepator 2012, Aprilie 07, 2013, 10:16:19 PM

« precedentul - următorul »

incepator 2012

buna ziua ce am facut eu; in toamna am facut un tratament cu varachet forte si unul cu mavrirol  in primavara nu am facut nimic pana  puiet de trantori capacit am descapacit puiet sa vad daca am varoua in stupi si aveam mult foarte mult am facut un tratament seara  19-04-2013 cu varachet fortea doua zi am descapacit tot puietul de trantori la rand nimic nu am lasat si astazi 21-04-2013 dimineata am mai facut inca un tratament cu varachet forta cred ca poate sa mai fie in puietul de albine dar acolo nu am descapacit daca am procedat bine sau nu   asta am crezut ca e bine astept si parerile voastre multumesc :thanks:

stefan1

  In principiu ai facut bine. Totusi daca ai facut tratament in toamna, cum de ai acum asa  multi paduchi? Mai aveai puiet capacit cand ai facut tratamentul de toamna? Ar mai putea fi si varianta ca paduchii sa fi capatat rezistenta la Varachet. De fapt se semnaleaza asemenea situatii in unele locuri.
  Tratamentul cu Varachet se repeta inca de doua ori la intervale de 7 zile, in conditiile cand este puiet in stupi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

incepator 2012

da tratamentul l-am facut in luna august dupa aia am plecat din tara  si nu am mai avut cum sa-i fac   as fi facut pe la sfarsitul lui octombrie  cand nu mai avea puiet dar nu am fost in tara oricum multumesc pentru raspuns :thanks:

incepator 2012

mai am o intrebare am cateva rame cu miere la rezerva cam 15 si am gasit mucegai pe ele le tin intrun dulap vechi si e destul spatiu   ma gandeam sa ard o bagheta de sulf dar nu stiu daca e bine   ce sa fac??? astept opiniile voastre multumesc  :thanks:

stefanst

Buna seara! Am doua roiuri(albine pe 6 rame in fiecare) carora le dau hrana de stimulare - cam 2ooml apiinvert la 3 zile - si as vrea sa le fac tratament antivarroa cu acid formic. Citeam undeva ca se pun 2ml la rama dadant , insa , scria acolo ,  nu se fac tratamente in timpul hranirii si nu inteleg exact ce inseamna asta; trebuie sa intrerup cu desavarsire hranirea de stimulare , sau pot face tratamentul intr-una din zilele in care nu le dau de mancare?

Kiwi Bee

Si cum vrei sa aplici tratamentul? Sint mai multe motode. Fumul/gazul de AF penetreaza totul chiar si capacelele. Garantat moare si varroa din celula capacita.

Eu folosesc acele perinitze care sint in tavitzele cu carne la magazin. Ale mele absorb 40ml/buc. Am facut solutie de AF cu apa de mai putin de 50% concentratie si perinitzele au absorbit cit au putut(max 40ml) si la 1 cutie de 3/4Dadant am pus 2 peste rame iar la 2 cutii am pus 3. Urdinishul lam obturat lasind o intrare de 105mmx10mm. Tratamentul a durat 24 de ore dar din motive personale neorite sa prelungit la 36 de ore. Dupa ce am indepartat perinitzele am stimulat cu sirop. Primavara pot fi probleme cu tempertura de afara. Daca sint nopti reci atunci tratamentul nu are efect prea bun si trebuie repetat peste 2-3 spatamini(la mine nu a fost cazul).
Daca sint cuie si sirma prin stup care nu sint de INOX ele se vor corroda foarte tare.

stefanst

#36
Multumesc ptr raspuns! Mai am , totusi , o nelamurire: ieri am pus la un stup , pe doua absorbante , cate 8ml de acid (total 16ml ac. 60%) peste rame - am pus doar 16ml deoarece , desi stupul era pe 12 rame , aveam in el doar 6 rame. Am inchis diafragma cat mai ermetic cu putinta ptr ca vaporii sa nu treaca dincolo de ea , am pus o folie intre podisor si rame pe care  am lipit-o roata cu scoci , am lasat urdinisul deschis doar vreo 4cm , si am pus sub rame o coala alba. Acum o ora cand am deschis stupul sa scot absorbantele , nu am gasit nici macar un acarian pe coala. Oare am gresit cu ceva la tratament , sau pur si simplu nu erau in stup? Daca nu am gresit  tratamentul , mai are rost sa-l repet peste 4-7 zile , sau sa astept pana pe la sf lui sept si sa mai fac atunci?

Kiwi Bee

La familiile mai slabe ai dezavantajul ca nu ai un numar mare de albine care sa dea din aripi si sa circule fumul de AF prin stup. Eu unul totusi as fi pus tratamentul cit se pune la o cutie si fara diafragma. Folia o pun si eu pe toata suprafata cutiei peste rame(evident tratamentul/perinitzele merg sub folie).
La o cutie de Dadant 1/1 ai nevoie de mai mult AF. Eu am citit de 85ml la o cutie de Langstroth1/1 si 110ml pt 2 cutii. O cutie Langstroth1/1 este cca 1 cutie de Dadant 3/4 deci tie tiar fi tebuit cca 100ml la o cutie de Dadant1/1.

La acest tratament se valorifica instinctul albinei. Adica. Daca albina simte ceva in stup, ceva ce nui place, in cazul acesta fumul/gazul de AF, va incepe sa dea din aripi ca sa scoata fumul din stup exact asa ca si in cazul cind se evapora umidiatea din celulele cu miere. Albinele se pun pe pozitie si creaza un curent de aer care sa duca fumul de AF spre urdinish. Evident ca nu pot face un lucru perfect si au mult de lucru timp in care fumul de AF va circula peste tot prin stup, mai ales pt ca urdinishul este redus. La mine au fost suficient acele 24(defapt 36)de ore.

Daca reduci spatiul cu diafragma reduci si spatiul de deplasare pt regina iar intrun stup ai doar o singura regina pe care nu vrei so pierzi.

Stiu un apicultor aici in NZ (original din RO) care a folosit AF altfel. A facut niste chenare de lemn de cca 4 degete inaltime pus peste stup. In interiorul chenarului a pus peste rame o tavitza de 2-3 degete inaltime cu 2 perinitze si AF de cca 60% concentratie. A lasat tratamentul 2 sapt fara sa reduca urdinishul. La o saptamina a facut o vizita si unde trebuia a mai adaugat AF in tavitza. El zica ca a facut tratamentul prea tirziu si a avut pierderi mari de stupi. Hmm, ce sa zic, eu nu am incercat aceasta metoda si nu am avut pierderi din cauza lui varroa.