tratamente de primavara

Creat de incepator 2012, Aprilie 07, 2013, 10:16:19 PM

« precedentul - următorul »

Obombo

Fumidil B are ca principiu activ fumagilina, deci e valabil ce am  scris mai sus, elimina Nosema apis si favorizeaza Nosema cerane, oricum, nu vad de ce roiurile ar avea nevoie de tratamente cu antibiotice.
In ce priveste loca, este prezenta peste tot, dar este mult mai frecventa in zonele unde se folosesc antibiotice. Motivul mi se pare clar.

bucovineanu

Fumidil B am vazut de vanzare la un targ. Nu am folosit niciodata.

orfan.george

daca vrei sa creasca puterea familie trebuie sa faci stimulari cu sirop cu sau fara startovit/protofil. nu sa faci tratamente preventive cu antibiotice pt ca mai rau faci familiei, scade imunitatea.daca vrei sa le faci tratament fa le cu varachet daca nu prezinta alta semne de boala

die furrer

Tratament acuma
doar sirop cu protofil atita 3 ori 2 300ml
atita apoi dac vrei poti sa vrifici cum stai cu varoua
in rest mult mult mult polen din natura:)

aditza_71

I legatura cu tratamentul de primavara eu am facut deja primul tratament cu varachet, numai ca din cauza serviciului nu am putut sa-l fac  dimineata, ci l-am facut seara pe la  20.00. Multi dintre apicultori spun ca cel mai bine este sa-l faci  dimineata. Eu am citit pe prospectul de la varachet si scrie ca se face dimineata sau seara.Poate sa ma lamureasca cineva de ce spun apicultorii ca trebuie facut in special dimineata?

G. Iulian

Dimineața albina iese afară și se curăță de păduchi, eu așa am văzut după tratament.

albina harnik

Citat din: Gheorghevici I din Aprilie 17, 2013, 11:11:41 PM
Dimineața albina iese afară și se curăță de păduchi, eu așa am văzut după tratament.
Aveti dreptate........Asa stiam si eu  ,deoarece paduchii sunt ametiti iar ele in aer se scutura de ei :D :D :D :D

aditza_71

Da cred ca aveti dreptate seara daca fac se scutura in stup si raman acolo paduchii.

stefan1

Lucrurile sunt interpretabile. Daca se face dimineata, albinele pot iesi imediat si sa 'arunce' paduchii afara. Pe de alta parte faptul ca ies imediat din stup, indeparteaza paduchii de mediul cu medicamentul si acestia isi pot reveni. Tratamentu seara tine albinele si si paduchii mai mult in prezenta acaricidului. De fapt majoritatea paduchilor mor, deci nu au cum sa se mai urce pe albine. Pe de alta parte la stupii cu fund de sita (antivarroa) si paduchii ametiti pot cadea prin ochiurile plasei fara ca albinele sa mai trebuiasca sa iasa din stup. Eu, din comoditate, fac tratement aproape exclusiv spre seara.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

xvader

cred ca nu conteaza, ptr ca tratamentul cu varachet blocheaza functiile vitale ale varoozei (le cam omoara)=> parazitii cad de pe albnute si totul este ok...teoretic.
important este ca, cat mai multe albinute sa fie in stup in momentul efectuarii tratamentului, de aceea se recomanda a se efectua tratamentele inainte de a incepe zborul (dimineata), sau dupa ce inceteaza acesta (seara).
daca este corect efectuat , combinat cu niste mavrirol sau altceva, atunci rezulta fam de albine sanatoase si butoaie pline, daca nu... :yahoo_cry: :yahoo_cry: :yahoo_cry:
asta este

Kiwi Bee

Ei bine la mine este toamna.
Acum 2 sapt am facut tratamentul de toamna si am avut 2 observatii. Putine albine moarte duap tratament(primavara au fost mai multe) iar varroa a fost cam in egalitate la toate dar in numar mare. Noaptea inca nu am sub +12 grade asa ca mai astept 2-3 sapt pina sa le impachetez.

PS-sezonul acesta am folosit pt prima data acid formic(primavara si acum toamna).... si inca sint multumit. Tratamentul de toamna parca trebuia sa fie facut mai devreme.

aditza_71

Acum sunt mai linistit dupa cele ce mi-ati raspuns ,pentru in primavara asta ambele tratamente le-am facut seara si ma gandeam ca am gresit facand seara tratamentul.

xvader

tepes v

Citat din: Kiwi Bee din Aprilie 19, 2013, 01:12:05 AM
Ei bine la mine este toamna.
Acum 2 sapt am facut tratamentul de toamna si am avut 2 observatii. Putine albine moarte duap tratament(primavara au fost mai multe) iar varroa a fost cam in egalitate la toate dar in numar mare. Noaptea inca nu am sub +12 grade asa ca mai astept 2-3 sapt pina sa le impachetez.

PS-sezonul acesta am folosit pt prima data acid formic(primavara si acum toamna).... si inca sint multumit. Tratamentul de toamna parca trebuia sa fie facut mai devreme.
Ce metoda folositi  pentru tratamentul cu acid formic ?
giurgiu

Kiwi Bee

Acid formic 85% diluat cu apa 1/1 deci concentratia coboara sub 50% dar ar trebui sa fie 50% exact(mam luat dupa un site american).
Mixtura o am intro galeata in care am pus acele perinitze pe care le gasiti in tavitele de carne la raionul de macelarie. Perinitele mele absorb max 40ml lichid.
Am fund cu plasa deci .....:
-intorc fundul stupului cu intrarea spre spate(altfel sar creea o intrare falsa - vezi poza)
-folosesc podisoare cu intrare(105mm) asa ca pun acest podisor pestee fund cu fatza in sus
-pun stupul peste(1 cutie sau 2 dupa caz)
-peste rame pun acele perinitze(au niste gaurele marunte - deci cu gaurelele in jos). La 1 cutie(cca. 3/4Dadant) pun 2 perinitze iar la 2 cutii pun 3 perinitze
-acopar cu o folie
-pun capacul stupului
Deci am un urdinis redus cu fum de acid formic 50%( in cazul meu a iesit mai slab)
Tratamentul tine 24 de ore dar la mine din motive de timp liber a tinut 36 de ore