Producerea de miere marfa in cantitati foarte mari conform normelor U.E.

Creat de pharaonu75, Decembrie 08, 2012, 08:42:26 PM

« precedentul - următorul »

edy

Asa este si iata de ce metodele in apicultura moderna nu sunt universale,deci daca aceasta metoda este forte buna aici in Italia unde este o alta baza melifera poate in Romania nu este atat de eficace,oricum aceasta metoda consiste in formarea roiurilor pe 1-2 rame luate din fiecare familie de albine si intarirea lor pe parcursul sezonului apicol,deci fara a slabi prea mult familia de baza cu mai multe avantaje si deci aceasta metoda nu va influenta productia de miere-marfa.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Kiwi Bee

Deci zic eu asta ar fi metoda de management prin rotatie modificata pe gust Italian(adica unirea roiului nu se face in acelasi an deoarece iernile mai blinde din ITA ofera posibilitate pt dezvoltare-reginele poate oua tot timpul anului).

In zone mai reci cum stim cu multii la aceasta metoda "prin rotatie" se unifica roiul cu familia baza inainte de iernare ca sa fie sigur ca roiul supravietuieste. Intarirea roiului cu puiet de la familii de baza pina cind va fi unificarea nu este necesara astfel familiile de baza nu vor slabi deloc.

La mine in nordul NZ reginele mai slabe opresc ouatul 1,5 luni de zile pe timp de iarna dar am si regine care oua tot timpul(asta in cazul lui Lingustica-corcitura neozeelandeza). Carnica opreste garantat ouatul iar mai la sud toate rasele opresc ouatul.

Eu inca nu am incercat metoda prin rotatie dar poate in viitor fac un experiment.Eu nu am zone melifere foarte bune-pe zonele foarte bune este bataie mare.


edy

D.ul Kiwi,imi puteti spune putin despre apicultura din Noua Zeelanda,deci ce fel de apicultura se practica(mai mult pastoral sau stantial),ce fel de rase de albine se folosesc,marimea fermelor apicole,ce fel de medicamente se folosesc pentru combaterea locei americane si europene,a nosemei si a varooa destructor? va multumesc!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Dar dupa cum am vazut si din  experienta multor apicultori si a multor tari cu apicultura avansata productia de miere-marfa este foarte diferita de la an la an,metodele de a o produce sunt foarte diverse care mai eficiente decat altele,in functie si de posibilitatile noastre materiale si de timp,deci una dintre cele mai bune metode de a produce mai multa miere este si va ramane marirea efectivului de familii de albine din stupinele noastre-una este sa detinem doar 10 stupi si altceva daca pe aceeasi vatra peste cativa ani vom avea 40-50 de stupi(familii de albine)-dar de la 10 sa ajungem sa intretinem 50 de familii sunt alte cheltuieli ,alte griji si deci alte probleme pe care le vom intalni si deci afronta.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Insa marirea numarului familiilor de albine este "o moda" care a inceput de prin anii "50 in mai toate tarile ,multe tari si-au dublat ,chiar triplicat efectivul stupilor,altele l-au marit de multe ori dar prin anii "80 odata cu noul dusman Varooa destructor efectivul acestora a ajuns din nou cel de prin anii "50 si deci aproape in toate tarile lumii baza melifera nu a fost niciodata exploatata la maxim.
La noi in tara situatia apiculturii este una sa zicem destul de buna cu marele defect ca baza melifera continua sa se distruga an dupa an prin taieri masive de paduri,disparitia zonelor necultivate unde odata cresteau mii de flori atat de necesare activitatii albinelor in special in perioada de toamna,si deci intretinerea a unui numar mare de stupi pe aceeasi vatra este imposibil,fara a practica stuparitul pastoral-si atunci ce este de facut pentru a practica o apicultura rentabila si fara a te deplasa sau a parcurge sute de km in fiecare an???
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Sa presupunem ca eu personal sau un tanar apicultor roman care a luat niste bani de la fondul monetar european vrea sa-si infiinteze o stupina de medie-mare dimensiune la noi in tara,sa zicem cu un efectiv de 500-1000 de stupi ,sau  un investitor strain cu o mare experienta in apicultura care vrea sa investeasca in Romania-oare acea persoana va reusi acest plan al sau in conditiile de astazi ? va gasi acel teren fertil in care sa-si desfasoare activitatea sa sau isi va arunca banii pe fereastra? Vad multi tineri la noi care se apuca de apicultura -faccursuri,planuri de investitie,alergaturi pe la tot felul de comisii,sperante si vise frumoasedar din toti acestia cati reusesc?
As dori ca toti cei care au reusit sa explice si la cei care nu au reusit ,cum au facut ei-cred ca este o idee f.buna!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Eu sunt o persoana f.realista,nu-mi place sa visez cu ochii deschisi,si cand cineva spunea pa acest forum ca a trai doar exclusiv din apicultura este o minciuna intr-un fel are drepatate dar pana la un anumit punct.
Acest forum as vrea sa fie in special un instrument util pentru generatia ce va veni dupa  noi "mosnegii",as vrea sa fie un fel de Biblia al apiculturii de azi si de maine,nu doar o cale de a ne lua la intrecere care este mai tare ,jigni sau a face glume de prost gust,ci as vrea ca din noul an ce va veni sa devina un forum recunoascut la nivelul intregii tari ca fiind cel mai bun si cel mai SERIOS in domeniul apiculturii-si atunci el cu siguranta nu se va depopula sau stinge -si daca anumite subiecte de discutii se vor repeta la infinit asta dovedeste inca odata ca "ALBINELE NOASTRE DRAGI SUNT AZI SI MAINE ACELEASI-NOI OAMENII SUNTEM ACEIA CARE NE SCHIMBAM" by Edy
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy