• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mesaje Recente

Pagini1 2 3 ... 10
1
Din octombrie in martie au timp majoritatea.
Eu azi noapte, desi a fost 15 august si sf Maria am adus ultimul transport acasa. Altii abea pleaca in delta Dunarii. Urmeaza sa trag ultima miere pe anul acesta doar 22 caturi. Apoi organizare iernare si tratamente.
Nu trebuie neglijata concurenta facebookului care a lichidat toate forumurile. Diferentele insa sunt mari.
Pe facebook e valabil un subiect o zi sau 2. Apoi dispare. Daca vrei sa il cauti nu ai nici o sansa sa-l regaseti. Pe forum informatia ramane si e usor de gasit si accesat.
Numarul mare de participanti pe facebook face diferenta
Pe un forum e mai dificil. Trebuie sa faca cont, sa tina minte parola. Apoi trebuie sa dibuiasca cum il foloseste. Recunosc sa si in clipa de fata mai discut cu colegii cand am probleme cu anumite postari. Gandeste-te doar la limitarea cand atasezi poze. Daca nu dai resize nu reusesti sa le pui. Unii renunta si aleg varianta mai facila a fb. Avantajul pe forum e ca suntem mai putini si am inceput sa ne cunoastem, sa legam prietenii. Eu unul prefer inca forumul. Pe fb simt ca doar pierd timp. Aici mi se pare ca-l castig. Poate o noua varianta mai interactiva, cu iconite gen like cand iti place o postare sau dislaike ar mai revigora treburile. Multora le place ce citesc dar nu au de comentat la subiectul respectiv si nu pot sa-si exprime parerea.
2
BOLI ŞI DĂUNĂTORI / Re: Cum ne aparam de prigorii
Last post by serban - August 15, 2019, 07:00:17 p.m.
       Un stol de prigorii a început să-mi atace stupina. Am încercat cu petarde și cu o bufniță împăiată agățată de un par,dar nici nu le pasă. știe cineva o metodă eficientă de îndepărtare/combatere ?
3
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: tassevasi
Last post by tassevasi - August 15, 2019, 05:18:01 p.m.
Nu am facut o proba numai cu faguri din rame si apoi sa vad cit e pe fagure , am amestecat cu totul si cu capaceala si alti  faguri.
 Numai bine
4
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: tassevasi
Last post by bucovineanu - August 15, 2019, 03:41:54 p.m.
Este interesant dispozitivul. Cate grame de ceara se obtin dintr-o rama 1/1?
5
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: tassevasi
Last post by tassevasi - August 15, 2019, 03:04:27 a.m.
Multumesc Dane! Nu e  greu de facut , cautati o butelie de aer , cu cit are diametrum mai mare(450mm) cu atit mai bine, se tae fundurile semirotunde si se sudeaza unul din tabla  striata la partea  de jos,se da o gaura de 32mm la partea  de jos lipita de fund,se completeaza cu un stut si robinet.
  Acum in interior se pune pe  verticala din 4-5 cm cite un profil  rectangular de  10x20,10x30 mm dar sa fie  gaurit cu spiral  de 4-5 ct mai des, ca ceara de sus sa coboare prin teava la robinet  atunci cind e deschis.
  Deasemeni in interior se pune un disc din tabla sub care se sudeaza distantiere 4 picioruse ,sa stea la 3-4cm de fund in care se pune  apa 5-6l.
  Pe acest disc  se sudeaza alte  profile sa nu stea sacul etans pe disc.
 Se pune un sac in care se aseaza fagurii si bostina , peste sac se pune un capac mai gros si greu  asta gaurit , cu o bucsa la jumatate in care va patrunde axul cu filet gros  ce va fi prins de partea superioara a bazinumui cu ajutorul unor urechi in care se vor introduce cue de sustinere.
   Eu am ales sa  pun si un arzator la butelie pt incalzire rapida ,poate nu am atita  ceara sa topesc  separat si apoi sa o presez .
   Tot secretul e sa fie  gaurita  teava rectangulara sa coboare  ceara la fundul bazinului .La acest lucru  m-am gindit  dupa  ce l-am realizat fara acest profil gaurit , vroiam sa pun pe exterior o teava sa coboare ceara inainte  de robinet .
   Daca se exexuta corect se obtin rezultate surprinzatoare .
  Numai  bine si  spor la treaba .
 
6
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: stupina mea
Last post by bucovineanu - August 14, 2019, 09:57:55 p.m.
La transport fagurii s-au rupt deoarece nu erau deloc ridigizati si nu erau armati si in plus erau incarcati cu miere.
7
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: stupina mea
Last post by serban - August 14, 2019, 05:59:46 p.m.
     Aseară am desfăcut butoiașul și bine am făcut. Fagurii erau prăbușiți,multă albină moartă,puiet deloc. Cred că nu are regină și azi i-am dat una de la rezervă. Albină era multă,6-7 rame și vreo 10 kg de faguri cu miere și păstură.
8
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: tassevasi
Last post by dan sebastian - August 14, 2019, 03:47:53 p.m.
Ar fi bine sa explicati un pic detaliile legate de presare si constructie.
9
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: stupina mea
Last post by NYK74 - August 14, 2019, 01:23:48 p.m.
Nu ar fi rãu sã îl lași așa,altfel devine mai complicatã travazarea ,implicînd unele pierderi.Îi mai dai o gaurã deasupra pentru pus eventual un hrãnitor,fãcute tratamentele.Un acoperiș deasupra,lucru de care știm cã ești meșter,și mai ai un stup rustic în stupină.Succes.
10
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: stupina mea
Last post by Closcutz - August 14, 2019, 06:14:34 a.m.
Eu personal as incerca să-l iernez așa. Dar să-l tratezi temeinic contra varroa și să te asiguri că are rezerve suficiente de hrana. Sau alta varianta daca vrei sa muti familia într-un stup de producție să-l tratezi contra varroa, pregătești vreo 4 rame cu miere minim 70% și căpăcite și vreo 2rame cu păstură, iar când nu mai are puiet (final de octombrie sau noiembrie) îl muti in stupul in care așezi ramele cu miere și păstură.
Pagini1 2 3 ... 10