• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mesaje Recente

Pagini1 2 3 ... 10
1
Mai mult ca sigur este cules de mana, mai ales ca este seceta. Am vazut pe loza( salcie ) plin de albine care culegeau mana.Si eu m-am mirat de mana in octombrie.
2
SITUAŢII ANORMALE / Re: matca zburatoare
Last post by stefan1 - Azi la 07:52:48 a.m.
O matca norocoasa!
Inainte de a face tratament am controlat un stup sa vad daca mai are puiet. Nu mai are si e mai bine populat decat media. Nu am cautatr matca. I-am facut tratament cu Varachet si l-am tinut 20 min inchis. Intre timp s-au adunat multe albine la urdinis, venite din camp. Unele erau si cazute in iarba in fata stupului. Cand i-am deschis urdinisul, nu stiu cum m-am uitat in iarba ca mi s-a parut ca vad o matca. Chiar era, o matca faina, chiar prea mare tinand cont ca nu mai este puiet in stup. Am luat-o pe un deget sa o pun pe urdinis, dar si-a luat zborul. Am urmarit-o vreo 3 metri dar am pierdut-o din vedere. Am inceput sa o caut pe jos, dar nu am gasit nimic. Ma temeam si sa nu intre in alt stup. Dupa vreo 10 minute de cautare m-am intors la stup. Erau intrat mai toate albinele care cat timp a fost inchis erau pe fata lazii sau chiar pe stupii vecini sau pe vegetatie. Am vazut insa doua albine prinse intr-o plasa de paianjen facuta intre stupul in cauza si cel vecin (distanta intre stupi este doar de 10-15 cm). Mare surpriza, ca una din presupusele albine era matca, cu doua picioare prinse in firele de paianjen. Probabil albina a simtit-o acolo si s-a prins si ea in plasa cand s-a apropiat. Am pus matca pe urdinis si imediat au venit cateva albine sa o ingrijeasca. Din pacate nu am putut sa ii eliberez picioarele si s-a tras in stup cu acele fire de paianjen dupa ea. Acum ma tem ca s-ar putea sa nu-si poata elibera picioarele, caz in care va muri!
  M-am gandit cum a putut sa ajunga matca jos, in fata stupului. Fie a cazut in timpul controlului, desi la-m facut cu grija, fie din cauza tratamentului a coborat langa urdinis si am tras-o cand am scos buretele cu care am inchis urdinisul (atunci au cazut unele albine de pe burete, dar nu stiu daca erau din cele venite din camp in timpul tratamentului sau erau si din stup. Sper sa se termine cu bine.
  Matca era de anul asta, dar data in iunie dintr-un mininucleu, deci ea nu cunostea locul, zborurile de imperechere facandu-se de pe alt amplasament. Poate faptul ca dupa cele douazeci de minute cat a stat inchis, la deschidere unele albine semnalizau cu glanda Nasonov ca au regasit intrarea in stup, a ajutat si matca sa revina la stup.
3
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by hur - Ieri la 11:16:46 p.m.
ce turte le dai ?
4
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: CE AI FACUT AZI IN STUPINA...
Last post by stefan1 - Octombrie 19, 2019, 09:34:05 a.m.
  Ma confrunt cu ceva ce nu am mai intalnit pana acum! In octombrie un cules sustinut, inexplicabil. A urcat cantarul 2,3kg si continua sa urce, desi in septembrie a sacazut 2,5 kg. Nu este miere din furtisag, pentru ca toate familiile zboara bine si la toate e miere proaspata, la unii cred ca mai multa ca la cel de pe cantar. Aduc si polen, predominant galben mai inchis. Unii au reinceput sa creasca puiet, dar nu prea multi.
  Niciodata nu am avut cules care sa urce cantarul in octombrie. Sa fie mana? De la ce? Am citit de o cicada care a venit si la noi in tara de cativa ani: Metcalfa pruinosa sau 'cicada melifera'. Aceasta e originara din America de Nord si Centrala si in Europa a aparut intai in Italia apoi s-a raspandit in Franta, Austria etc. La noi a aparut intai prin 2006/7 in Dobrogea. Sa nu ma repet, am scris aici despre ea:
 
  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1898.msg254677#msg254677

  In unele tari aceasta cicada prilejuieste culesuri de mana si aparitia pe piata a mierii de Metcalfa, cu caracteristici propri de care poate voi vorbi. Totusi aceste culesuri sunt in intervalul iulie-septembrie si nu in octombrie.

  Nu stiu daca situatia descrisa de mine se intampla si la alti stupari. Cine ma poate lumina care e explicatia acestui cules?
5
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Octombrie 18, 2019, 08:28:48 p.m.
Citat din: MirceaCalin din Octombrie 10, 2019, 11:16:05 p.m.Aş fi de părere că dacă o consumă, poate au nevoie; dacă nu le-ar trebui nu s-ar chinui cu turtele...

Cel de la care cumpar turtele are si albine (e apicultor). La fel si tatal lui. Cand au venit de la ultimul cules aveau familiile la fel numeric. El a dat 2 kg de turte pana acum - tatal lui nimic (a considerat ca nu trebuie). Familiile lui s-au redus de la 10 la 7-8 rame. Ale tatalui de la 10 la 5-6 rame. Eu am dat 330 g (adica o nimica toata). Intentionez sa mai dau. Nu se scurg nu sunt probleme - dispar imediat.
6
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by dan sebastian - Octombrie 17, 2019, 05:18:24 p.m.
Eu folosesc varianta cu rapita. Nu am deloc tei in zona. Vreo 3 ani am tot incercat la munte sa prind anul ala de poveste (o data la 7 ani cand da teiul) Nu s-a intamplat. De atunci plec la floarea soarelui. Totdeauna am facut miere la ea. In unii ani am salvat sezonul cu acest ultim cules.
La unii stupi nu imi lua mierea din ramele de langa diafragma. Daca am pus rama peste rame (cum am vazut prima data la Dl. Lelea Marin nu lasa nimic in rama.
7
POSTĂRI NON-APICOLE / Re: De prin net
Last post by pistol28 - Octombrie 15, 2019, 06:45:38 p.m.
8
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by serban - Octombrie 14, 2019, 06:34:21 p.m.
    La mine salcâmul chiar si teiul se suprapune cu un cules bun de polen de la fânețe si măceș . Mierea de salcâm nu e chiar incolora datorita polenului foarte colorat. Oricum,am citit pe undeva ca mierea de tei are mult polen, nu sunt documentat ca la carte. :)
9
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by stefan1 - Octombrie 14, 2019, 02:20:48 p.m.
Citat din: serban din Octombrie 12, 2019, 10:52:11 p.m.Turtele s-au scurs peste albine ,ca să nu mai vorbesc de uzură.
1. Eu le dau primăvara miere de tei care are conținut ridicat de polen.
2. Dacă nu ai polen toamna, cred că ar trebui ca la înflorirea pomilor când apare blocaj de păstură, să se ridice rame cu păstură și pusă la rezervă. Albinele vor mobiliza mai multă culegătoare de polen să acopere golul.

1. Mierea de tei nu are un continut prea ridicat de polen. Numarul total de granule de polen in 10 grame de miere este de 11.000 cu o variabilitate de +/- 5.600. Si acesta este mai putin de la tei si mai mult de la alte plante polenifere din acea perioada. Datele le am de la italieni si acolo polenul de castan dulce este predominant de multe ori si in mierea de tei. Salcamul are si mai putin polen in miere (8.500 granule in 10 g), dar totusi valoare apropiata de tei. Floarea-soarelui are 17.300 cu o variabilitate de +/- 10.200 (!) (dupa Ricciardelli, 1998). Mierea de castan dulce de care am vorbit are 280.000 +/-164.400 granule de polen in 10 g miere si peste 90% din acest polen provine din castan (nu din alte planter cu inflorire concomitanta). De asemenea mierea plantelor din genul Erica au mult polen. Nu vorbesc aici de iarba neagra (care e tot din acest gen) care se extrage cu acel sistem de ace care se introduc in celule si vibreaza sa fluidifice mierea. Acele ace disloca si eventuala pastura inmagazinata in fagur si in acest caz mierea poate contine peste un milion de granule de polen in 10 g de miere.
2. E f buna ideea de a face rezerve de faguri cu polen de la rapita sau salcie (si mierea de salcie are intre 20.000 si 90.000 de granule de polen in 10 g miere), dar pastrarea acestor faguri pana toamna este dificila, ca atrag puternic moliile, dar pentru perioade mai apropiate din vara, cand inca moliile nu sunt asa active, pentru roi sau perioade fara polen, aceste rezerve sunt foarte bune.
10
POZE ŞI VIDEO / Re: Filmulete Stupina Godinest...
Last post by dan sebastian - Octombrie 13, 2019, 07:17:37 p.m.
Primele 45 de caturi pt roinitele de 6 rame, vopsite și lăcuite. Erau bune in aceasta vara dar nu a fost timp. IMG_20191013_160401.jpg
Pagini1 2 3 ... 10