• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mesaje Recente

Pagini1 2 3 ... 10
1

 Ma opresc doar la un punct al rezolutiei:

"18. În ceea ce privește albinele, insistă în special asupra rolului cercetării asupra cauzelor reducerii speranței de viață a albinelor regine, care este un fenomen îngrijorător;

  Eu am suspectat de mult ca una din cauzele reducerii performantelor apicole ar fi reducerea duratei de viata a albinelor. Cum pana pe la 20 de zile albinele lucreaza in stup si numai apoi devin culegatoare, nu este totuna daca ele traiesc 28 de zile sau 40. In primul caz durata de culegatoare ar fi de 8 zile, iar in al doilea de 20, deci de 2,5 ori mai mare si ar putea aduce de 2,5 ori mai multa miere in stup. Daca mai consideram ca din mierea adusa o parte se consuma de catea albine si puiet, inseamna ca mierea-marfa in al doilea caz ar fi chiar de 3-4 ori mai mare decat in primul. Si populatia stupului ar fi cu 43% mai mare in conditiile in care familiile ar avea aceeasi suprafata de puiet. Dan Margarit cred ca are asa familii si asa productii si pentru ca albinele lui traiesc mai mult (datorita tipurilor de cules si datorita lipsei tratamentelor fitosanitare agresive). Chiar si cu o zi daca albinele traiesc mai mult, asta se cunoaste in productie. La albine insa greu se poate face o monitorizare a duratei de viata. Dar pentru regine aceasta este mult mai facila. Daca s-a ajuns la concluzia ca durata de viata a reginelor (care nu vin direct in contact cu pesticidele ca si albinele) s-a redus simtitor, asta este un semnal foarte rau pentru viitorul apiculturii in general.
2
POZE ŞI VIDEO / Re: Poze stupina din BUCOVINA
Last post by stefan1 - Azi la 08:44:37 a.m.
  Inainte era un centru de cercetare a puritatii de rasa la albine in Cehoslovacia apoi Cehia (INSTITUTE OF RESEARCH FROM DOL/ CZECH REPUBLI). Am si scris despre francezi care au o statiune de inmultire a albinei caucaziene (pe o insula, l'île d'Yeu) si trimiteau pentru verificarea puritatii rasei, probe in Cehia. A-propos de culoare, si caucaziana are doua varietati: cea de munte sau 'albina gri' si cea de shes, mai galbena, dar tot caucaziana. Si inca un a-propos de impurificarea rasei: francezii dar si altii care doreau sa incerce aceasta rasa, importau masiv regine din Georgia. In ultima vreme insa, acolo nu se mai gaseste rasa caucaziana ci doar niste hibrizi jalnici, din cauza importurilor de alte rase facute de stuparii care visau productii mai mari. Asa ca o sursa frumoasa de bani pentru acea tara, din vanzarea reginelor autohtone, a fost compromisa din rapacitatea unora pe care nu-i interesa decat sa castige ei cateva kg de miere in plus, 2-3 ani cat traia matca importata.

  Repet inca o data: buckfastul este mult mai periculos decat rasele europene care sunt rase stabilizate. In sute sau mii de ani acele rase s-au format din supravietuirea si selectarea naturala a exemplarelor cele mai adaptate la clima si culesurile de la noi. Asa ca niste gene de la ligustica la carnica sau la albina neagra nu pot aduce mari prejudicii, caci toate au fost supravietuitoare in continentul nostru. Dar Buckfastul are o multitudine de rase din zone radical diferite de ale noastre. Genele'rele' sunt recesive si deci nu se manifesta in prima generatie, dar apoi in unii urmasi ele devin gene dominante si creeaza mari probleme. Te trezesti cu familii care nu mai stiu sa opreasca puietul pe iarna, sau care nu stiu sa formeze ghemul de iernare sau care nu au punga rectala destul de mare si fac diaree in stup in timpul iernii, sau care are o sensibilitate la o boala de puiet sau la nosemoza. E destul ca o sutime din albinele unui stup sa faca diaree pe faguri si iernarea familiei este compromisa; sau sa inceapa sa cresca doar 100 de celule de puiet in decembrie-ianuarie si familia trebuie sa consume mult mai mult si sa se uzeze ca sa tina temperatura necesara puietului. Sau doar cateva albine sensibile la nosemoza sau boli de puiet, care vor imprastia in stup, prin schimbul de hrana, sau prin hranirea puietului, boala. Noi vedem doar rezultatele finale: familiile se dezvolta mai slab, productiile sunt mai mici si nu stim care sunt cauzele primare ale acestei situatii. Pe forumurile de apicultura din Franta, Germania, Italia, s-a discutat destul de mult si se deplange disparitia raselor consacrate, acuzand buckfast-ul pentru aceasta, dar noi, care am fi putut invata din experienta lor, ne facem ca nu intelegem sau spunem ca noua nu ni se poate intampla.
3
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: John Spatari-tanar apicult...
Last post by NYK74 - Ieri la 08:12:27 p.m.
Aici acasã în România,la tata,stupii sînt în staționar într o zonã din care albina nu ajunge la culesul de floarea soarelui.
Din ce am observat eu discutînd cu apicultorii din zona mea se încadreazã sau spun cã au depopulãri masive de albinã în familii,peste normal fațã de anii trecuți cei ce fac pastoral la rapițã și floarea soarelui.
E clar cã în staționar nu scoți miere ca și în pastoral,dar la noi puținii stupi care îi avem se încadreazã în limite normale   
în ce privește mărimea familiilor.
5
Va invitam la ed. a VI-a a Targului Apicol Targu Mures care se va desfasura in perioada 22-23 Februarie 2020, in parcarea Kaufland din zona garii. Va asteptam cu drag!
6
PRODUSELE STUPULUI / Re: Mierea de salcam,cristaliz...
Last post by dinupaltinis - Ieri la 12:00:41 a.m.
Citat din: dinupaltinis din Decembrie 03, 2016, 11:17:11 p.m.Deschid acest topic pentru ca acum 3 ani am avut o discutie in contradictoriu cu o mare doamna de la Resita care pretinde ca cunoaste toate secretele mierii de albine,si a celei de salcam in special.Deci mai pe scurt ,eu am afirmat ca mierea de salcam cristalizeaza dupa 1 an,1an si jumatate de la recoltare,la care stimata doamna mi-a ripostat foarte sigura pe sine si fara drept de replica ca mierea de salcam nu cristalizeaza niciodata,never,never.
Vreau sa discutam despre mierea de salcam normala pe care o recoltam fiecare dintre noi la un masiv de salcam,cu un cules bun si timp la fel,nu despre amestecuri cu rapita sau pomi fructiferi.
Din ce am citit prin cartile de apicultura,mierea de salcam cristalizeaza dupa un timp mult mai lung 1-1,5 ani, decat alte sorturi de miere(cel putin de la noi din tara).
Cristalizeaza in cristale foarte fine avind un aspect untos,ceea ce o face sa fie foarte apreciata de cunoscatori.
Este indicat sa fie folosita ca maia in procesul de cristalizare dirijata a altor sorturi de mieri care au in mod natural o cristalizare neaspectuoasa cu cristale mari.
Din experienta mea am observat acelasi lucru,ca mierea de salcam cristalizeaza(cel putin la mine).
Am mai observat ca durata de timp mai lunga sau mai scurta pina la cristalizare depinde de mai multi factori dintre care unul foarte important este temperatura de pastrare.si iata cum am ajuns la concluzia asta:
Mierea de salcam din 2015 nu am vandut-o pina acum si o am ambalata o parte in galeti de plastic de 40 kg si e depozitata intr-o camera nelocuita cu o temperatura constanta unde nu coboara temperatura sub 10 grade,iar o parte in butoaie din astea metalice de miere de 200 de litri,si e depozitata intr-o magazie acoperita,si inchisa cu zid pe trei parti, deci practic in aer liber.
Si acuma e partea interesanta,si anume ca cea din butoaiele din magazie de cand a dat frigul s-a ingrosat,s-a tulburat si deja a inceput sa cristalizeze,pe cind cea din camera e limpede si curata parca am stors-o ieri.Nu este prima data cind îmi cristalizeaza mierea de salcam.
Mierea am extras-o undeva pe la inceputul lunii iunie 2015 capacita foarte bine,deci are 1 an si jumatate.
 Pentru a avea o calitate buna a mierii, plec la salcam cu 12 rame de puiet capacit in cuib la fiecare stup si cu magaziile uscate,tot ce e rama cu miere ramane acasa(la rapita nu merg).
Masivul de salcam unde fac pastoral este foarte mare si da sporuri zilnice mari la cantar,cand e timpul bun.
Din experienta dvs.din observatiile pe care le-ati facut vizavi de mierea de salcam,as vrea sa clarificam dilema asta.
Mierea de salcam cristalizeaza sau nu cristalizeaza niciodata?



Dragi colegi se implinesc 3 ani de cand am deschis subiectul acesta si cu ocazia asta vin sa va spun ce am mai observat in acest timp.Datele problemei sunt aceleasi,adica,mierea de salcam din 2015 nu am vandut-o inca si e depozitata la fel ca acum 3 ani.Cea pe care o am in galeti in camera cu temperatura constanta nu este cristalizata nici la ora actuala,doar in unele galeti a inceput sa sedimenteze pe la fund,deci incet- incet o sa cristalizeze si asta.Cea din butoaie din magazia in aer liber cristalizata, inclusiv cea din 2018 a inceput sa se tulbure.Tare as vrea ca stimata mare doamna de la Resita mare sef peste stupari sa intre aici(ca mai umbla pe forum din cand in cand)si sa ma contrazica din nou cum m-a contrazis in 2013 cu privire la cristalizarea mierii de salcam, dar nu cred ca are curaj.
7
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: John Spatari-tanar apicult...
Last post by JohnSpatari - Decembrie 03, 2019, 07:46:30 p.m.
Citat din: NYK74 din Decembrie 03, 2019, 01:06:24 a.m.Foarte interesant Ionică,mi ai dat o idee foarte bunã.Știu cã nu erai hotărît într un timp ce tip de ramã pentru magazii sã folosești,acum în filmuleț văd cã ai decis pînã la urmã.
Cum au intrat la iernare familiile tale de albine anul acesta?
Daca sincer nu prea is bucuros,sau slabit tare in toamna,roii de anul acesta parca is mai puternici,insa deja vedem la anul.
8
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: John Spatari-tanar apicult...
Last post by NYK74 - Decembrie 03, 2019, 01:06:24 a.m.
Foarte interesant Ionică,mi ai dat o idee foarte bunã.Știu cã nu erai hotărît într un timp ce tip de ramã pentru magazii sã folosești,acum în filmuleț văd cã ai decis pînã la urmã.
Cum au intrat la iernare familiile tale de albine anul acesta?
9
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: John Spatari-tanar apicult...
Last post by JohnSpatari - Decembrie 02, 2019, 01:02:24 a.m.
10
POZE ŞI VIDEO / Re: Poze stupina din BUCOVINA
Last post by bmdna - Decembrie 01, 2019, 11:06:22 a.m.
Planferile privind performantele slabe ale matcilor de carpatina din Ucraina au inceput inainte de conflictul din estul Ucrainei. Si acestea se fac la nivel de stupari, care sint mai greu de controlat ca importatorii de vin. Nici caile pe care se face importul nu sint aceleasi. Eu cred ca mai degraba totul este urmarea unui complex de factori, printre care ar fi: disparitia unor oameni valorosi, privatizarea domeniului care a dus la goana dupa profit, varroa care a adus boli noi, aparitia a tit felul de crescatori.

Cat priveste caracterele rasei, din ce am vazut, cel mai important este indicele cubital. Dar acesta se poate calcula doar cu ajutorul microscopului. Rasa asa cum au definit-o ei nu trebuie sa aiba niciun inel galben. Cu cat intr-o familie avem mai multe albine cu inele galbene, cu atat acea matca este msi departe de rasa pura. Acesta este si motivul pentru care ei au luat probe numai din familiile in care nu erau albine cu inele galbene. Rasa asa a fost definita la ei, fara inele galbene si nu cred ca putem face ceva in acest sens.

Nu stiu cat de bine a fost definita rasa de albine de la noi. Recunosc, nu am informatii. Ce stiu sigur e ca la rusi rasele au fost foarte bine definite cu mult timp inainte de ziua de azi. Cel putin una dintre ele nu se mai gaseste, disparand in ultimii ani. E posibil ca si carpatina lor sa fie pe cale de disparitie. In anii comunismului au fost tot felul de incercari de metisizare, de introducere a unei anumite rase in areale in care de multi ani stapana era alta. Au fost nascute mituri, unele preluate in literatura noastra (de exemplu cel al rasei caucaziene) care s-au dovedit ulterior neadevarate.

Personal eu nu am nimic cu inelele galbene. Ba chiar am costatat ca acestea variaza in culoare de la galben deschis si pana la roscat. Nu cred ca am o familie fara albine cu inele colorate. Le accept pe toate cum sint si le dau sansa la toate. Caracterele ce ma intereseaza sint productia de miere, predispozitia la roire, rezistenta la iernare, puterea familiei si la final agresivitatea peste care mai trec cu vederea.

 
Pagini1 2 3 ... 10