• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mesaje Recente

Pagini1 2 3 ... 10
1
Din stupii mei am scos 8 kg miere de salcam / per stup (pe vreo 10 zile - ultimile 2 pierdere semnificativa ca incepusera ploile). Stupi usori ca un fulg comparativ cu tot ce era in jur. (eu recunosc cinstit ca nici un cat nu am avut plin - dar in jur stupii fruntasi din jur aveau 2-3 caturi pline spre final). Plus ca in afara de mine toti aveau cantar pe stupii medii.

Si eu am fost cu stupi mediocrii intr-un an mediu. A fost un an nici macar mediu din ce spuneau ei. In ultimii 10 ani de 2 ori au scos spre 2 tone de miere la salcam. Tot in ultimii 10 ani au fost si ani mai prosti decat asta.

De exemplu la rapita au avut saptamani bune cu aproape 1 t de miere saptamanal. Nu am absolut nici un motiv sa cred ca au exagerat cu ceva - tot ce spuneau batea cu cantarul si cu cat de grei erau stupii. (mai ales ca m-au invitat sa vin la extragere si eu nu am putut sa merg in ziua respectiva).

Eu am scos maxim 300 kg din stationar pe an. Dar pastoralul nu e stationar.
2
TRATAMENTE / Re: Oxi Strip - Benzi acid oxa...
Last post by stefan1 - Azi la 05:07:11 a.m.
  La mine, unde nu creste floarea-soarelui, acum este un gol de cules. Este un moment potrivit de a face un tratament antivarroa mai cu seama ca anul asta am gasit un numar ingrijorator de paduchi in puietul din fagurii crescatori.
  Am hotarat sa fac, pentru prima oara, tratament cu benzi cu acid oxalic. Am cumparat de la APIS-BLAJ benzi numite "OXY-Strip". Contin 37% acid oxalic si 63% glicerina vegetala. De fapt producatorul este Arkadiki Melissokomia, probabil o firma greceasca. Nu este o reclama, mai cu seama ca inca nu stiu daca sunt eficiente sau nu. De fapt deea am scris, poate alti colegi care au folosit aceste benzi si au tras niste concluzii ni le vor impartasi si noua.
  Deocamdata pot sa spun cateva lucruri:
 - se aplica usor
 - nu cred ca e poluant pentru stup
 - albinele il suporta bine, nu se agita ca la alte tratamente
 - zice ca acopere bine o perioada de 15-20 zile, cam cat dureaza un ciclu al paduchelui, stiind ca el se dezvolta pe puiet, care sta capacit 12-15 zile (de albine respectiv de trantori)

Observ doar la cateva familii ca scot la urdinis rosaturi din benzi. In cazul ca le roade ramane de vazut in ce ritm, adica sa nu le termine si sa le scoata in cateva zile din stup.
3
Citat din: MOTANUL din Ieri la 03:43:50 a.m.
Citat din: bucovineanu din Ieri la 12:04:49 a.m.Dar cata miere poate sa dea in plus un stup cu regina bk fata de un stup cu alta regina daca apicultorul obtine in plus 25.000 lei din vanzarea mierii?

25.000 e exagerat. Sa pun 40 kg pe luna x 6 luni =240 kg miere x 30 lei=7200 lei. Oricum acopera 200 de euro si ii mai raman bani.
40 de kg pe Luna sau pe Pamant?
4
Citat din: MOTANUL din Ieri la 03:43:50 a.m.
Citat din: bucovineanu din Ieri la 12:04:49 a.m.Dar cata miere poate sa dea in plus un stup cu regina bk fata de un stup cu alta regina daca apicultorul obtine in plus 25.000 lei din vanzarea mierii?

25.000 e exagerat. Sa pun 40 kg pe luna x 6 luni =240 kg miere x 30 lei=7200 lei. Oricum acopera 200 de euro si ii mai raman bani.
Si marmota învelea ciocolată... Mai taie din ele și mai ales din preț ca e de speriat!
5
  Cifrele cu productiile date sunt mult umflate. Diferentele de productie, daca sunt, sunt mult mai mici fata de rasa locala. Pe de alta parte trebuie sa socotim efectul final al actiunilor. Daca tie iti creste productia cu 20 % dar tuturor stuparilor din zona, in anii urmatori le scade productia prin poluarea rasei avute, daca noii metisi vor fi sensibili la diferite boli sau nu vor rezista la iernare, per total ne da cu minus. Vorbesc din ce am citit pe forumuri din diferite tari, care au folosit acest hibrid cu mult inaintea noastra. Toti regreta pierderea PENTRU TOTDEAUNA a raselor locale, clasice.
  Nici monopolul nu este bun. Carpatina nu au inventat-o ICDA si s-a format in sute de ani dupa ce numai albinele cele mai bine adaptate conditiilor de la noi au supravietuit conditiilor de clima si cules. Acuma selectia naturala nu se mai face ca inainte. Acum omul intervine cu fel de fel de stimulente si se dazvolta rase care se bazeaza mai mult pe ce primesc din sac decat pe ce aduna din flori si nici nu mai sunt capabile sa traiasca fara acest ajutor. Daca ar fi vorba doar despre ajutor in situatii de criza nu ar fi nimic, dar aici sunt exagerari mari. Eu cred ca ne-am ingrozi daca am calcula cantitatea totala de suplimente date albinelor de catre stupari. Sigur ca nu doar romanii fac asta, ba in alte tari se face si mai mult. Totusi ne indepartam tot mai mult de ceea ce inseamna natural.
 
6
SITUAŢII ANORMALE / Re: Pot decide albinele sexul ...
Last post by stefan1 - Ieri la 07:52:14 a.m.
Citat din: MOTANUL din Iulie 13, 2020, 06:09:40 p.m.1. Nu am ce contraargumente sa aduc - sunt corecte observatiile. Cred ca totusi exceptiile care se intampla intr-un stup bezmetic nu ar trebui discutate aici. Ca suntem intr-o situatie anormala si albinele se comporta in disperare de cauza diferit.
2. Din nou - o matca cu probleme anatomice, functionale chiar boala - poate sa depune oua nefecundate in celulele de lucratoare. Am avut si eu. Nu incerc sa combat ideea. Se intampla.
3. Poate in loc de 7 milioane de spermatozoizi care ar trebui sa ii ajunga toata viata o fi avut doar 1 milion. Si dupa 6 luni sau 1 an incepe sa dea rateuri. Mai spunea doctorul de la institut ca sunt boli care blocheaza orificiul prin care ajung spermatozoizii din spermateca la ovul. Am avut si matca care a ouat foarte bine si apoi nu a mai ouat deloc (adica nici ou de trantor nici de lucratoare - respectiv oua fecundate sau nu). Ceva a blocat complet ovulele in ea.

1. Am spus ca daca dam un fagur cu oua sau puiet ouat de matcile false unei familii perfect normale, aceasta va creste acel puiet, deci nu se verifica intotdeauna faptul ca albinele corecteaza erorile facute de matca. E adevarat ca daca sunt doua sau mai multe oua intr-o celula, albinele elimina pe cele in plus, dar nici asta intotdeauna. Chiar acum am un roi bezmeticit care totusi creste cateva botci trase dintr-un fagur cu oua date de la alta familie. Dar matcile false au continuat sa oua in acest fagur si creste si puiet de trantori, care deja a ajuns la varsta de capacire (maine ar trebui sa eclozeze cel putin o matca din acel fagur). Dar mi-a atras atentia un fel de botca aproape sferica. Am stricat-o si de fapt nu era o botca ci o celula in care albinele au ouat 4 oua pe care doicele le-au crescut pe toate. Acum erau 4 larve care au ajuns la stadiu de capacire si au fost toate 4 capacite intr-o sfera in afara celulei. Niciodata nu am mai vazut asa ceva!
  Aici ar fi loc de o discutie ampla, pe un subiect pe care inca nu l-am intalnit lecturile mele: oare in stup sunt niste decizii luate de 'o elita' si restul sunt executanti? Ma gandesc de ex la cazul familiei finisoare. Ea ingrijeste un numar de botci desi regina lui este in perfecta stare si nici nu doreste sa roiasca. Este suficient sa fie inceputa cresterea acestor botci si albinele le ingrijesc pana la maturare. Decizia de suprimare in acest caz o poate lua doar regina, de aceea ea e impiedicata sa ajunga la botci.
2. Si aici exemplul a fost dat pentru a arata ca albinele nu corecteaza totdeauna 'greselile' matcii. Totusi sunt situatii cand albinele intervin, cum ar fi cazul prezentat cu trantorii diploizi sau cazuri cand oua din faguri de trantori sau chiar de albine sunt mancate de albine, deci nu mai sunt luate in crestere fie din lipsa de cules, fie din lipsa unei populatii suficiente, fie din cauza vremii. Si cazul presupus de mine cand albinele ar interveni sa faciliteze fecundarea unui ou din puietul de trantori, ar fi tot un caz de interventie a albinelor peste 'vointa' matcii.
3. Sunt boli genitale ale matcilor de care s-a mai vorbit
7
Citat din: gheghe din Iulie 13, 2020, 11:28:19 p.m.Dar ce intelegere aveti fata de lege? Ce intelegere aveti fata de cei care lupta cu degradarea calitatii rasei locale si implicit cu pirderile suferite de ei?Rasa asta este a naturii in care ne-am nascut si traim.Are specificul ei.Las-o asa.     

Nu prea am intelegere fata de monopol. Pentru ca exact cei care se bat pentru a impune acest monopol nu o fac pentru albina carpatina - o fac pentru profit si interese economice evidente. Ma refer la ICDA.

Au impus un singur medicament decontat la PNA pentru nosema / Protofil. Nu am nimic cu el, dar nici macar nu trateaza nosema. Cititi prospectul si o sa intelegeti ce spun. Daca doriti dezvolt.

Tot ICDA a impus niste teste la miere pe care sa nu le pot face doar ei. (extrem de scumpe 415 lei). In disperare de cauza cam toti apicultorii din tara au trimis mierea la ei. Inmultiti 100 de euro cu niste mii de apicultori si vedeti ce iese.
Adica doar din analizele astea o sa scoata jumatate de milion de euro - poate si mai bine. Apicultorii ies in pierdere-ei se imbogatesc substantial. Nu stiu suma finala - dar se va publica de catre APIA.

Sa pastreze rasa locala, sa o selectioneze, sa faca ce vor cu ea. Dar cu monopolul nu sunt de acord si nici sa fie singura matca pe care sa o poti comercializa in Romania (ca de ani de zile asta vor). Stiu discursul , l-am ascultat - nu sunt de acord cu acest monopol. Sa se duca in varf de munte sau pe o insula si sa tina rasa locala pura. Nu sa o bage pe gat la toti apicultorii ca au ei un interes economic.

Eu nu mai am stupi in jur (au fost niste stupi in jur - fie au murit de boli fie au fost luati definitiv). Nimeni nu ma tine sa am doar carpatine in stupina. Dar nici sa fiu obligat-fortat sa fac asta nu consider ca e normal. In ultimii 2 ani am avut doar carpatine. Anul asta am luat 1 matca BK. De fapt am avut doua dar una a avut opozitie din partea albinelor de la ICDA  :anger: Au tras botci si au continuat rasa pura. :bee:
8
Citat din: bucovineanu din Ieri la 12:04:49 a.m.Dar cata miere poate sa dea in plus un stup cu regina bk fata de un stup cu alta regina daca apicultorul obtine in plus 25.000 lei din vanzarea mierii?

25.000 e exagerat. Sa pun 40 kg pe luna x 6 luni =240 kg miere x 30 lei=7200 lei. Oricum acopera 200 de euro si ii mai raman bani.
9
Am fost si eu anul asta prima oara in pastoral. Un pastoral ineficient, neeconomic - cu 2 familii.
Dar am stat langa apicultori care fac asta de ani de zile si au camioane cu peste 50 de familii.
Aveau familii care faceau 10 kg pe saptamana si familii care faceau 20 kg pe saptamana.

Daca toate familiile ar fi cules 10 ar extrage 500 kg. Daca toate ar fi cules 20 ar extrage 1 tona/saptamana. Inmultiti cu 4 saptamani pe luna si cu mai multe luni si o sa vedeti ce diferente in bani se strang. 500 kgx30 de lei inseamna 15.000 lei pierduti sau castigati intr-o saptamana.

La apicultorii foarte buni (care au matci selectionate, fac singuri transvazare, etc) bk nu culegea dublu. Culegea pe acolo (poate o idee mai bine). La apicultorii mediocrii sau slabi bk mergea la dublu - poate chiar mai bine. Probabil si cu niste matci bune carpatine rezultatele sunt similare (nu fac apologia BK). Nu asta era discutia - discutia era ca o matca atent selectionata e mai buna decat una neselectionata.
10
Citat din: MOTANUL din Iulie 13, 2020, 06:26:09 p.m.Adica ii convine sa dea 200 de euro pe o matca daca 2 sezoane are 25.000 lei in plus scosi din miere pe stupul respectiv.


Dar cata miere poate sa dea in plus un stup cu regina bk fata de un stup cu alta regina daca apicultorul obtine in plus 25.000 lei din vanzarea mierii?
Pagini1 2 3 ... 10