• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mesaje Recente

Pagini 1 2 3 4 5 ... 10
21
ARBORI MELIFERI / Re: Arbore ornamental
Last post by MirceaCalin - Mai 14, 2020, 05:52:42 p.m.
Am mai făcut doua poze.
Pare a fi un arbore; florile nu mi s-au părut mirositoare...

PS:
Oare n-ar putea fi Tamarix tetrandra (Cătină roșie) ?
22
ARBORI MELIFERI / Re: Salcioara
Last post by stefan1 - Mai 14, 2020, 08:41:34 a.m.
Sa mai dam cateva amanunte.
  Este un arbust-arbore foarte rezistent la poluare si nepretentios fata de sol. Accepta soluri sarate sau poluate, rezistand unde nu rezista alte specii. Ca si catina, cu care se inrudeste, se poate folosi la stabilizarea solurilor erodate, a celor saraturate, a haldelor de steril sau a dunelor de nisip. De ex. se gaseste pe haldele de steril de la termocentrala Mintia-Deva. Rapele si malul apelor, in special daca sunt insorite, sunt locuri potrivite pentru instalare. Se poate inmulti prin seminte dar si prin butasi. Are, ca si salcamul si catina, proprietatea de a prelua azotul din aer si deci de imbunatatire a solului.
  Rezista bine la taieri si se poate folosi bine la garduri vii sau la perdele de protectie antivant. Ramurile tinere au spini.
  Deoarece se aseamana oarecum cu maslinul (inclusiv fructele necoapte) si pentru ca e originar din Asia Centrala, se mai numeste 'maslin rusesc'.
  Uneori este invaziva. Ba in unele state din SUA este socotita printre cele mai invazive specii si se lupta contra raspandirii ei, dar se spune ca odata instalata, greu se mai scapa de ea.
23
ARBORI MELIFERI / Salcioara
Last post by stefan1 - Mai 14, 2020, 08:20:21 a.m.
 Salcioara e o specie inrudita cu catina alba si, mai cu seama in sud, asigura un cules imediat dupa salcam.
 Despre ea s-a mai scris in mai multe locuri, de ex aici:

Citat din: stefan1 din Mai 30, 2017, 04:40:25 p.m.Este un arbust sau arbore numit popular salcie mirositoare, salcioara, chitica sau maslin salbatic.
  Numele stiintific este Elaeagnus angustifolia si e originara din Asia Centrala. Creste pana la 3-5-7 m, rar mai inalta, cu coroana densa dar neregulata. Prefera zonele mai umede, deci pe marginea la ape sau oricum nu locuri aride. Infloreste la sfarsit de mai si in iunie, cu acele flori galbene in interior si argintii in exterior, cu 4 petale. Florile sunt singulare sau in grupuri de 3-4, nu prea abundente, dar cu un miros puternic (in germana arborele se numeste si Paradiesbaum, adica 'copacul raiului'). Florile pot fi bisexuate (cu stamine si pistil) sau numai masculine, cu stamine. Fructele sunt de forma maslinelor, verzi cand sunt in crestere si rosiatice-maronii la maturitate. Au un sambure tare si o pulpa carnoasa-fainoasa, dulceaga. Sunt comestibile. In Asia se mananca si samanta din sambure, cu gust amintind de alune.
  Polenizarea florilor o fac albinele care o viziteaza bine. Mierea de salcioara este de culoare chihlimbarie si foarte parfumata.
  Specia e iubitoare de lumina si caldura, e cam sensibila la geruri, in special la frigurile tarzii. In zone mai reci rar face fructe. In pamant traieste in simbioza cu bacterii din genul Frankia care fixeaza azotul din aer.
 
  Genul Eleagnus cuprinde 45-90 de specii din diferite zone ale lumii. O specie asemanatoare dar de talie ceva mai mica este Elaeagnus commutata sau salcioara argintie, care e originara din America de Nord si este mai rezistenta la frig, intilnindu-se pana in Alaska. Ea infloreste mai devreme, dupa latitudine, din martie pana in mai.
24
ARBORI MELIFERI / Re: Castanul salbatic
Last post by stefan1 - Mai 12, 2020, 08:49:46 a.m.
  Exista un hibrid (Aesculus X carnea) al castanului salbatic cu o specie de castan american, care este clar toxica. Infloreste putin mai tarziu decat castanul salbatic si exista ca arbore ornamental si in Europa.
 
 Pentru oferta de nectar si polen sa mai citim odata #12 si #13 din acest topic, eventual si cu trimiterile de acolo la tabelele despre polen. Uita-te eventual la urdinise, daca vezi albine cu polen caramiziu (rosu-tigla), sa stii ca e de la castanul salbatic. Unde sunt castani, polenul de castan se regaseste in spectrul polinic al tuturor mierilor produse in aceasta perioada. Aceasta deoarece in procesul de dezumificare si conversie, albinele inghit si regurgiteaza repetat nectarul, si il transfera de la una la alta amestecandu-l cuce au in gusa. De asemenea albinele care viziteaza castanii se umplu de polen pe tot corpul, inclusiv cele care culeg doar nectar si apoi acest polen cade in stup in celulele de nectar inca necapacite. Si castanul dulce produce mult polen (galben) dar care are grauncioare foarte mici, in medie 14 microni diametru, printre cele mai mici grauncioare de polen din lumea vegetala.
25
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by stefan1 - Mai 12, 2020, 07:06:50 a.m.

 Am mai spus ca apicultura nu e matematica. O serie de factori concreti determina impreuna un comportament al albinelor, uneori iesit mai mult sau mai putin din tipare. Poate ai un cules care predispune la crestere de faguri. Data fiind prezenta acolo a puietului, poate au vrut sa creeze o protectie a acestuia, prin cresterea ramei de acoperire. Cred ca roiul a acceptat regina, dupa cum vad ca nu se inghesuiesc albine pe cusca si atunci activitatea in stup se mai normalizeaza.
  Am avut si eu de mai multe ori situatii greu de explicat. Ex am avut un roi natural pus pe faguri artificiali, care de seara pana dimineata a luat in crestere mai multi faguri si totusi a doua zi a fugit. Am avut si familie care a roit la 18 zile de la primul roi, desi normal la 16 zile trebuiau sa fie iesite toate matcile din botci.
26
ARBORI MELIFERI / Re: Castanul salbatic
Last post by PricopArthur - Mai 12, 2020, 01:51:42 a.m.
La mine sunt destul de multi castani salbateci. Nu am vazut niciodata sa fie cautati de albine. Te urmaresc cu interes in continuare si iti multumesc pentru cunostiintele pe care le impartasesti.
27
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Mai 11, 2020, 11:35:18 p.m.
Exceptie la exceptie. Matca este nefecundata, este in cutie - si totusi au crescut fagurele pe partea cu matca. Fata cealalta si urmatorii faguri FA nu au fost crescuti. Azi am eliberat-o.

E posibil sa fi facut asta pentru ca ultima rama crescuta avea puiet larvar? Paradoxal nu au crescut botci de data asta desi aveau de unde. Matca statea intre aceasta rame si o rama FA.
28
ARBORI MELIFERI / Re: Arbore ornamental
Last post by stefan1 - Mai 11, 2020, 10:51:05 a.m.
 Nu stu ce specie este. E arbore sau arbust? Miroase florile? Frumos sau urat? Imi pare o specie interesanta.
29
ARBORI MELIFERI / Re: Castanul salbatic
Last post by stefan1 - Mai 11, 2020, 09:52:28 a.m.
 Cred ca am scris ca in special otomanii hraneau caii si cu anumite cantitati de castane, zicand ca ii feresc de anumite boli si fac pielea lucioasa. De fapt se presupune ca ei au adus astfel castanul salbatic in Europa. In unele tari se si numeste 'castanul calului'. La om, consumul de castane salbatice produce greturi si voma. Animalele salbatice le consuma bucuros, avand un continut mare de amidon.
 Genetic este departat de castanul comestibil, facand parte din genuri complet diferite, avand alte perioade de inflorire, alta forma a frunzelor, alt continut al semintelor.

  Literatura de specialitate da castanul salbatic cam la fel de melifer ca cel cultivat (pana la 100 kg miere/ha) La cel comestibil se da 120, ca el poate da si mana. Ba unele clasificari da pentru castanul salbatic o oferta foarte buna de polen (notata cu 3 stele) pe cand la cel dulce doar o * pentru polen dar tot *** pentru nectar. Cu toate acestea, desi in multe tari (in special mediteraneene) se produce miere de castan dulce, nu am vazut la vanzare miere de castan salbatic. Am citit candva la danezi ca vorbeau de o toxicitate a nectarului de castan salbatic.
30
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by stefan1 - Mai 11, 2020, 09:27:32 a.m.
 Roii naturali cu regine nefecundate merg foarte bine si cresc si faguri, dar pentru ei trebuie sa te urci prin copaci! :sad:
 Cei artificiali facuti pe aceeasi vatra pierd culegatoarele si au astfel un puternic dezechilibru in populatie si lipsa de cules natural, care nu poate fi suplinit complet chiar daca le stimulezi.
 Daca au matca nefecundata libera si totusi trag botci, inca nu si-au pierdut complet planul de roire si in functie de marime, de conditii si de cules, poate sa roiasca sau sa se razgandeasca. Daca matca e in cusca, inainte de eliberare trebuie sa rupi toate botcile, altfel risti sa ti-o omoare. Ideal era sa fi fecundat matcile tinere in micronuclee si apoi sa faci cu ele roi, dar tot cu precautiuni daca sunt din familii cuplan de rire.
Pagini 1 2 3 4 5 ... 10