Sondaj
Întrebare:
Cat oua cel mai mult o regina carpatina intr-o zi ?
Opţiune 1: sub 2000 oua
Opţiune 2: intre 2000 si 2200
Opţiune 3: intre 2201 si 2400
Opţiune 4: intre 2401 si 2600
Opţiune 5: intre 2601 si 3000
Opţiune 6: peste 3000
Nu stiu ce sa mai cred , cartile spun un numar , stuparii alt numar , profesionistii alt numar . Vai cat credeti ?
In primul an sau in al doilea?
Un numar de ce?
Sincer nu stiu ce sa zic. Nu am stat niciodata sa numar. :smile:
Citat din: Obombo din Ianuarie 10, 2013, 10:08:33 PM
In primul an sau in al doilea?
cand pot ele cel mai mult .
Nu ca as avea vreo idee, vroiam doar sa subliniez faptul ca ponta maxima e in al doilea an de viata.
Cu cativa ani buni in urma as fi putut da un raspuns cat mai exact si cu sustinere ... la institut chiar s au facut astfel de cercetari ! ... Acum toti vor sa isi vanda marfa si toti spun ca ce au ei e cel mai bun !... carpatina este o rasa buna ... daca as spune un numar mi ar sari instantaneu stupari in cap sa ma contrazica sa spuna ca nu e asa ... eu iti raspund insa acum doar tie ... poate depasi 2000 si il depaseste ! ... dar nu cred ca la foarte multi apicultori depasesc si in nici un caz toate matcile ...
poate depasi 2000 dar nu cu mult . parerea mea .
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 11, 2013, 03:18:52 PM
poate depasi 2000 dar nu cu mult . parerea mea .
Sunt chestii care ne depasesc sau nu .In functie de clima,cules ,anotimp apare si valoarea matcii.Instict,acceleratie si franare sunt sintomele unei matci de calitate.
Deja se contureaza un raspuns , o regina oua in perioada de varf 2000 pana la maxim 2200 oua .
Asta inseamna ca in 21 de zile , teoretic , regina va depune 46000 oua !
O rama stas , Dadant , are 9000 de celule . Teoretic toata ponta unei regine incape in 5 rame ! dar pentru ca in cuib mai exista rezerve de miere si pastura e clar ca 9 -10 rame sunt suficiente in cuib .
Se naste o intrebare ! un profesor spune ca o familie ajunge la 15 rame cu puiet !!!! e posibil ??? In fapt ce inseamna rama cu puiet ? daca pe o rama se afla o palma cu puiet o putem considera "rama cu puiet " ?
Mare e gradina Domnului !
2000 de oua pe zi ca varf, este putin. Daca ar fi asa, nu ati mai avea lazile pline de albine, nici o data. Suprafata se poate determina exact cu rama etalon, in perioada de varf. Dar ponta matcii nu este constanta, ea variaza foarte mult, in functiile conditiile de zi cu zi, existente in stup. In perioada de varf unele matci poate ajunge la 3000 de oua pe zi, dar asta este un varf, nu o medie. Pentru a verifica ponta maxima, dupa mine, ar trebui facut urmatorul test : scuturate toate albinele, dintr-un stup puternic, chiar inainte salcam, intr-un stup gol, cu faguri construiti si magazie construita si numarate dupa 5 zile si dupa 10 zile oualele depuse. Apoi facuta media pe primele 5 zile si pe urmatoarele 5 zile. Atunci am vedea ce poate matca.
Toate studiile ICDA spun ca la carpatina ponta ajunge la 2000 oua;
Daca aduci alta cioara vopsita in Ro . chiar daca oua mai mult , sa zicem spre 3000 , baza melifera de la noi nu ofera culesuri de lunga durata care sa sustina asemenea ponta astfel incat daca nu se intervne cu sirop acea familie nu face productie si nu supravietuieste peste iarna . Sunt "profesionisti " care spun ca au albine "de carne" , pai eu ce fac dupa urma albinelor ? tocanitza sau miere ?
Eu nu urmaresc sa am in stupina matci care oua mai mult.
In primavara sa aiba o dezvoltare buna iar in lipsa de cules sa reduca ponta.Nu ma ajuta cu nimic o matca care oua 2500 oua in lipsa de cules,din contra e o pacoste.
E suficient sa-ti bage 1000 oua la zi in noiembrie si esti " rezolvat" peste iarna.
Daca intervii in familia de carne si ii ridici din ramele cu puiet o faci familie de productie ,familile de carne care sint aclimatizate in zona noastra nu ponteaza mult in lipsa de cules in plus o familie care raspunde bine la stimularea cu sirop e de dorit.
Nu cunosc rasele de albina dar stiu ca am doua soiuri ,una bruna care e de miere si baga bine la salcim si una cu inele galbene care populeaza masiv si baga bine la floarea-soarelui,albina cu inele galbene e mai pretentioasa la sezonul rece (iarna).
Plimbatul ramelor este eficienta la o stupina hobby . La nivel mare nu mai ai timp de poezie , lucrezi cu corpul de stup si cu selectie puternica pe materialul biologic. La o stupina mare existenta reginelor "de carne " este paguboasa . Eu unul prefer sa merg pe reginele "de miere" , care prezinta o serie intreaga de avantaje.
Foarte adevarat ce zici doctore, reginele de miere sunt de preferat in orice stupina. Pentru a vea acest lucru, selectia trebuie facuta permanent. In fiecare an trebuie inlaturate reginele cu instinct accentuat de roire si inlocuite cu regine crescute din familiile recordiste. Daca la un moment dat ne oprim n-am realizat mare lucru.
Pentru anul acesta am rame cu celule de trantore gata crescute care la maxim 10 martie le bag in cuib la ouat la cele mai bune familii astfel incat sa am din timp trantori de buna calitate . Cel putin prima sarja de regine se va imperechea cu acesti trantori si sigur rezultatul va fi pe masura.
Familiile mele de carne cele mai bune sint pe 32 de rame intregi (asta cind e vreme favorabila)asa ca sint ca populatie sub stupi lui Dan Margarit din Canada si daca stam putin si ne gindim el spunea ca merge pe familiile care nu se dezvolta prea mult.
Daca stupi care nu se dezvoltau mult avea 8 caturi cit putea sa aibe o familie care se dezvolta mult?
Trebuie sa fie un echilibru intre puterea familiei si cutie ,o familie care noi ii zicem de carne va da mai mult randament in MER sau cutii la care nr de rame nu este limitat.
Binenteles ca o astfel de familie nu va da bine intr-un orizontal de 16 rame.
Fiecare merge cum sa obisnuit important este sa fie productie.
Apropo 20 de rame ME pe care DM le avea in cuib echivalentul la cite rame intregi este ?
Nu am vazut 15 rame cu puiet la o familie niciodata insa am vazut 12 dar si cu ceva coronita de miere deasupra puietului (cam pina la 13%din rama)
In timpul marilor culesuri numarul de caturi NU este direct proportional cu cantitatea de albina cu cu CANTITATEA DE NECTAR cules zilnic ! :wink2: SMECHERIE !
Se vede destul de clar din filmulete albina care este in stupi,daca nu ai albina e nerentabil sa arunci caturi goale deasupra.
La prima vedere asa pare dar daca practici o apicultura intensiva sporul va fi de cel putin 50% fata de sistemul clasic. Crede-ma ca sistemul este verificat si functioneaza . Problema este ca trebuie sa ai undeva la 3-4 caturi pentru fiecare familie de albine .
Apicultura pe verticala este cu totul alta fata de orizontal . Orizontal se preteaza foarte bine la debutanti si la hobby iar verticalul la sistem intensiv.
Un lucru foarte bine punctat de domnul Dragos si in acelasi timp adevarat
In timpul marilor culesuri e nevoie ca albinele sa aiba spatiu suficient pentru a depozita nectarul. Aceasta din cauza ca nectarul are un mare continut de apa si e nevoie sa fie "imprastiat" pe un numar mai mare de rame decat mierea ce va rezulta dupa evaporarea apei din nectar. Daca in plin cules nu au spatiu suficient pentru depozitare, albinele vor umple doar ramele ce le au la dispozitie cu nectar si in final dupa prelucrare va rezulta o cantitate redusa de miere. Important e ca spatiul sa fie marit la momentul oportun.
Timpul marilor culesuri tine citeva zile la noi in tara daca baga 5 kg la zi nu regasesti nevoia celor 4 caturi ,ba rapita si salcimul iese din discutie datorita variatiilor de temperatura ,mai este si alt aspect ,se spune ca cu cit temperatura este mai mare in stup cu atit mierea sa matureaza mai repede ,daca am 5 albine pe rama adio miere maturata.
Sa revenim la matca ,la ce dezvoltare si populatie este considerata o familie "de carne"?
La un cules de 5 kg. pe zi la fiecare doua zile se baga un cat de 1/2 la stupul clasic pe 10 rame si 9 pe cat.
" de carne " este familia care nu produce miere marfa . :nod:
Nu cred ca ponta unei regine "de carne" depaseste cu mult pe cea a unei regine normale, in cazul in care o depaseste, e doar ca albinele acorda mai multa importanta cresteri puietului decat recoltari nectarului, cu riscul de a muri de foame in plin sezon. Albinele "de carne" au fost selectionate pentru produceraea de roiuri sau a laptisorului de matca, aceste din urma mai avand si alte caracteristici.
Albina de carne de la noi are radacini in rasa de albina Italiana,aceasta rasa se dezvolta mai exploziv primavara nu moare de foame in plin sezon si la o stupina de marime medie ajuta la formarea de roiuri si inmultire a efectivului (poti sa le bagi matca carpatina sau ce vrei tu).
Am spus efectul de familie care nu culege poate fi inlaturat ,de fapt ginditiva bine de ce anumite familii nu dau randament la un cules dar la altul dau sau invers se intimpla ca la salcim sa dea si la floare sa ramina in urma.
Totul e legat de factori si proverbul care spune"Dintr-un cal boieresc mai iese si unul tiganesc si din ala tiganesc mai iese si unul boieresc "e destul de valabil in apicultura .
In Romanica nu avem deocamdata rase de carne ci doar rase care nu sint exploatate corespunzator parametrilor rasei respective.
Multi schimba matca unui stup tirziu matca ponteaza bine umple stupul de albina (de doici) care nu ajunge la virsta culesului ,apicultorul rateaza culesul (desi albina are in stup) si spune ca stupul acela e de carne.
Citat din: marian sima din Ianuarie 19, 2013, 01:36:39 PM
...
Multi schimba matca unui stup tirziu matca ponteaza bine umple stupul de albina (de doici) care nu ajunge la virsta culesului ,apicultorul rateaza culesul (desi albina are in stup) si spune ca stupul acela e de carne.
:yes: :bravo: :yes:
Multi apicultori nu inteleg regula celor 40 de zile.Inainte de un cules albina culegatoare trebuie sa fie la stagiul de ou cu 40 de zile inainte.Ori daca azi avem eclozionate 3-4 rame de puiet ele nu devin culegatoare in cel mai rau caz forteaza intrarea in frigul roitului.doicile daca sunt majoritare si nu au suficient puiet de luat in crestere forteaza roitul.Ori intre a avea un stup puternic si un stup gata de declansarea roitului e experienta acumulata ca apicultor.
Citat din: marian sima din Ianuarie 18, 2013, 09:26:48 AM
Daca intervii in familia de carne si ii ridici din ramele cu puiet o faci familie de productie ,familile de carne care sint aclimatizate in zona noastra nu ponteaza mult in lipsa de cules in plus o familie care raspunde bine la stimularea cu sirop e de dorit.
Nu cunosc rasele de albina dar stiu ca am doua soiuri ,una bruna care e de miere si baga bine la salcim si una cu inele galbene care populeaza masiv si baga bine la floarea-soarelui,albina cu inele galbene e mai pretentioasa la sezonul rece (iarna).
Eu nu cred ca exista asa zise familii "de carne", eu zic ca exista doar familii care se dezvolta mai tarziu si nu prind culesul, cu toate ca au multa albina in stup, aceasta fiind tanara, care nu este culegatoare,pentru ca nu are varsta necesara, astfel stupul bubuie de albina, dar nu baga nimic pe rame.Asta este schepsisul, sa stimulezi familia sa aiba albina culegatoare exact in momentul culesului, ca daca este albina tanara, aia nu face treaba.
Apoi albinele tale cu inele galbene s-ar putea sa fie Liguistica, astea se dezvolta mai greu primavara la noi, de aceea baga bine doar la floarea soarelui.Numai bine.
Citat din: marian sima din Ianuarie 19, 2013, 01:36:39 PM
Albina de carne de la noi are radacini in rasa de albina Italiana,aceasta rasa se dezvolta mai exploziv primavara nu moare de foame in plin sezon ...
In Romanica nu avem deocamdata rase de carne...
A doua care ai spus-o :wink2:
Tu poti sa zici ca o familie care se dezvolta foarte bine e de carne, da' asta nu inseamna ca chiar e.
In restul lumii cand se vorbeste de albine "de carne" se vorbeste despre albine care au fost selectionate exclusiv pentru productia de puiet si care nu aduna miere nici daca te dai peste cap. Matca oua din lemn in lemn si din perete in perete iar coronitele de miere sunt inexistente pe ramele centrale si foarte reduse pe cele laterale, daca le pui cat peste gratia Hanemann nu stiu ce sa faca cu el, vezi albinele pe peretele stupului iar cat doar o mana de albine si daca vine o ploaie de cateva zile trebuie sa le dai sirop.
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 10, 2013, 08:39:53 PM
Nu stiu ce sa mai cred , cartile spun un numar , stuparii alt numar , profesionistii alt numar . Vai cat credeti ?
Iti zic eu,dar ai rabdare sa numar,in rest doar interpretari,multi considera ca ale lor sunt mai altfel decat ale noastre,matca are doar obiective,ca sa le atinga trebuie sa o ajutam si noi.Simplu si la obect.
Salutare la toata lumea , am vazut ca pe topic in principal se discuta despre matci dar cred ca o influenta destul de mare au si trintorii si de aceea am o intrebare :
inainte ca matca sa iasa la imperecheat in stupul respectiv bagati si trintori selectati din acelasi tip de familie ca si matca ,sau se merge pe principiul '' lasa ca gaseste trintori de la alti stupi '' .
Intreb acest lucru deoarece la noi in zona este o mare problema cu un soi de trintori care dupa imperecherea matcilor cu ei si dezvoltarea coloniei pina la un anumit punct matca ba scade ponta ori albinele lenevesc in plin sezon de cules .