prolificitatea reginelor carpatine

Creat de D006, Ianuarie 10, 2013, 08:39:53 PM

« precedentul - următorul »

D006

  Plimbatul ramelor este eficienta la o stupina hobby . La nivel mare nu mai ai timp de poezie , lucrezi cu corpul de stup si cu selectie puternica pe materialul biologic.  La o stupina mare existenta reginelor "de carne " este paguboasa . Eu unul prefer sa merg pe reginele "de miere" , care prezinta o serie intreaga de avantaje.

bucovineanu

Foarte adevarat ce zici doctore, reginele de miere sunt de preferat in orice stupina. Pentru a vea acest lucru, selectia trebuie facuta permanent. In fiecare an trebuie inlaturate reginele cu instinct accentuat de roire si inlocuite cu regine crescute din familiile recordiste. Daca la un moment dat ne oprim n-am realizat mare lucru.

D006

  Pentru anul acesta am rame cu celule de trantore gata crescute care la maxim 10 martie le bag in cuib la ouat la cele mai bune familii astfel incat sa am din timp trantori de buna calitate . Cel putin prima sarja de regine se va imperechea cu acesti trantori si sigur rezultatul va fi pe masura.

marian sima

Familiile mele de carne cele mai bune sint  pe 32 de rame intregi (asta cind e vreme favorabila)asa ca sint ca populatie sub stupi lui Dan Margarit din Canada si daca stam putin si ne gindim el spunea ca merge pe familiile care nu se dezvolta prea mult.
Daca stupi care nu se dezvoltau mult avea 8 caturi cit putea sa aibe o familie care se dezvolta mult?
Trebuie sa fie un echilibru intre puterea familiei si cutie ,o familie care noi ii zicem de carne va da mai mult randament in MER sau cutii la care nr de rame nu este limitat.
Binenteles ca o astfel de familie nu va da bine intr-un orizontal de 16 rame.
Fiecare merge cum sa obisnuit important este sa fie productie.
Apropo 20 de rame ME pe care DM le avea in cuib echivalentul la cite rame intregi este ?
Nu am vazut 15 rame cu puiet la o familie niciodata insa am vazut 12 dar si cu ceva coronita de miere deasupra puietului (cam pina la 13%din rama)

D006

  In timpul marilor culesuri numarul de caturi NU este direct proportional cu cantitatea de albina cu cu CANTITATEA DE NECTAR cules zilnic !  :wink2:  SMECHERIE !

marian sima

Se vede destul de clar din filmulete albina care este in stupi,daca nu ai albina e nerentabil sa arunci caturi goale deasupra.

D006

   La prima vedere asa pare dar daca practici o apicultura intensiva sporul va fi de cel putin 50% fata de sistemul clasic. Crede-ma ca sistemul este verificat si functioneaza . Problema este ca trebuie sa ai undeva la 3-4 caturi pentru fiecare familie de albine .
  Apicultura pe verticala este cu totul alta fata de orizontal . Orizontal se preteaza foarte bine la debutanti si la hobby iar verticalul la sistem intensiv.

dan motu

Un lucru foarte bine punctat de domnul Dragos si in acelasi timp adevarat

bucovineanu

In timpul marilor culesuri e nevoie ca albinele sa aiba spatiu suficient pentru a depozita nectarul. Aceasta din cauza ca nectarul are un mare continut de apa si e nevoie sa fie "imprastiat" pe un numar mai mare de rame decat mierea ce va rezulta dupa evaporarea apei din nectar. Daca in plin cules nu au spatiu suficient pentru depozitare, albinele vor umple doar ramele ce le au la dispozitie cu nectar si in final dupa prelucrare va rezulta o cantitate redusa de miere. Important e ca spatiul sa fie marit la momentul oportun.

marian sima

Timpul marilor culesuri tine citeva zile la noi in tara daca baga 5 kg la zi nu regasesti nevoia celor 4 caturi ,ba rapita si salcimul iese din discutie datorita variatiilor de temperatura ,mai este si alt aspect ,se spune ca cu cit temperatura este mai mare in stup cu atit mierea sa matureaza mai repede ,daca am 5 albine pe rama adio miere maturata.

Sa revenim la matca ,la ce dezvoltare si populatie este considerata o familie "de carne"?


D006

 La un cules de 5 kg. pe zi la fiecare doua zile se baga un cat de 1/2 la stupul clasic pe 10 rame si 9 pe cat.
   " de carne " este familia care nu produce miere marfa .  :nod:

Obombo

Nu cred ca ponta unei regine "de carne" depaseste cu mult pe cea a unei regine normale, in cazul in care o depaseste, e doar ca albinele acorda mai multa importanta cresteri puietului decat recoltari nectarului, cu riscul de a muri de foame in plin sezon. Albinele "de carne" au fost selectionate pentru produceraea de roiuri sau a laptisorului de matca, aceste din urma mai avand si alte caracteristici.

marian sima

Albina de carne de la noi are radacini in rasa de albina Italiana,aceasta rasa se dezvolta mai exploziv primavara nu moare de foame in plin sezon si la o stupina de marime medie ajuta la formarea de roiuri si inmultire a efectivului (poti sa le bagi matca carpatina sau ce vrei tu).
Am spus efectul de familie care nu culege poate fi inlaturat ,de fapt ginditiva bine de ce anumite familii  nu dau randament la un cules  dar la altul dau sau invers se intimpla ca la salcim sa dea si la floare sa ramina in urma.
Totul e legat de factori si proverbul care spune"Dintr-un cal boieresc mai iese si unul tiganesc si din ala tiganesc mai iese si unul boieresc "e destul de valabil in apicultura .

In Romanica nu avem deocamdata rase de carne ci doar rase care nu sint exploatate corespunzator parametrilor rasei respective.
Multi schimba matca unui stup tirziu matca ponteaza bine umple stupul de albina (de doici) care nu ajunge la virsta culesului ,apicultorul rateaza culesul (desi albina are in stup) si spune ca stupul acela e de carne.



pharaonu75

Citat din: marian sima din Ianuarie 19, 2013, 01:36:39 PM
...
Multi schimba matca unui stup tirziu matca ponteaza bine umple stupul de albina (de doici) care nu ajunge la virsta culesului ,apicultorul rateaza culesul (desi albina are in stup) si spune ca stupul acela e de carne.

:yes: :bravo: :yes:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

filip

Multi apicultori nu inteleg regula celor 40 de zile.Inainte de un cules albina culegatoare trebuie sa fie la stagiul de ou cu 40 de zile inainte.Ori daca azi avem eclozionate 3-4 rame de puiet ele nu devin culegatoare in cel mai rau caz forteaza intrarea in frigul roitului.doicile daca  sunt majoritare si nu au suficient puiet de luat in crestere forteaza roitul.Ori intre a avea un stup puternic si un stup gata de declansarea roitului e experienta acumulata ca apicultor.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)