prolificitatea reginelor carpatine

Creat de D006, Ianuarie 10, 2013, 08:39:53 PM

« precedentul - următorul »

D006

Nu stiu ce sa mai cred , cartile spun un numar , stuparii alt numar , profesionistii alt numar . Vai cat credeti ?

Obombo


roi_ag


bucovineanu

Sincer nu stiu ce sa zic. Nu am stat niciodata sa numar.  :smile:

D006


Obombo

Nu ca as avea vreo idee, vroiam doar sa subliniez faptul ca ponta maxima e in al doilea an de viata.

sorin

#6
Cu cativa ani buni in urma as fi putut da un raspuns cat mai exact si cu sustinere ... la institut chiar s au facut astfel de cercetari ! ...  Acum toti vor sa isi vanda marfa si toti spun ca ce au ei e cel mai bun !... carpatina este o rasa buna ... daca as spune un numar mi ar sari instantaneu stupari in cap sa ma contrazica sa spuna ca nu e asa ... eu iti raspund insa acum doar tie ... poate depasi 2000 si il depaseste !  ... dar nu cred ca la foarte multi apicultori depasesc si in nici un caz toate matcile ...

D006

poate depasi 2000 dar nu cu mult . parerea mea .

abeja

#8
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 11, 2013, 03:18:52 PM
poate depasi 2000 dar nu cu mult . parerea mea .

Sunt  chestii  care  ne  depasesc sau  nu .In  functie  de  clima,cules ,anotimp apare  si  valoarea  matcii.Instict,acceleratie si  franare  sunt sintomele unei  matci de  calitate.

D006

  Deja se contureaza un raspuns , o regina oua in perioada de varf  2000 pana la maxim 2200 oua .
  Asta inseamna ca in 21 de zile , teoretic , regina va depune 46000 oua !
  O rama stas , Dadant , are 9000 de celule . Teoretic toata ponta unei regine incape in 5 rame ! dar pentru ca in cuib mai exista rezerve de miere si pastura e clar ca 9 -10 rame sunt suficiente in cuib .

  Se naste o intrebare !  un profesor spune ca o familie ajunge la 15 rame cu puiet !!!!  e posibil ???  In fapt ce inseamna rama cu puiet ? daca pe o rama se afla o palma cu puiet o putem considera "rama cu puiet " ?

   Mare e gradina Domnului !

jenica67

    2000 de oua pe zi ca varf, este putin. Daca ar fi asa, nu ati mai avea lazile pline de albine, nici o data. Suprafata se poate determina exact cu rama etalon, in perioada de varf. Dar ponta matcii nu este constanta, ea variaza foarte mult, in functiile conditiile de zi cu zi, existente in stup. In perioada de varf unele matci poate ajunge la 3000 de oua pe zi, dar asta este un varf, nu o medie. Pentru a verifica ponta maxima, dupa mine, ar trebui facut urmatorul test : scuturate toate albinele, dintr-un stup puternic, chiar inainte salcam, intr-un stup gol, cu faguri construiti si magazie construita si numarate dupa 5 zile si dupa 10 zile oualele depuse. Apoi facuta media pe primele 5 zile si pe urmatoarele 5 zile. Atunci am vedea ce poate matca.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

D006

  Toate studiile ICDA  spun ca la carpatina ponta ajunge la 2000 oua;
  Daca aduci alta cioara vopsita in Ro . chiar daca oua mai mult , sa zicem spre 3000 , baza melifera de la noi nu ofera culesuri de lunga durata care sa sustina asemenea ponta astfel incat daca nu se intervne cu sirop acea familie nu face productie si nu supravietuieste peste iarna .  Sunt  "profesionisti " care spun ca au albine "de carne" , pai eu ce fac dupa urma albinelor ? tocanitza sau miere ?

filip

Eu nu urmaresc sa am in stupina matci care oua mai mult.
In primavara sa aiba o dezvoltare buna iar in lipsa de cules sa reduca ponta.Nu ma ajuta cu nimic o matca care oua 2500 oua in lipsa de cules,din contra e o pacoste.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

  E suficient sa-ti bage 1000 oua la zi in noiembrie si esti " rezolvat" peste iarna.

marian sima

Daca intervii in familia de carne si ii ridici din ramele cu puiet o faci familie de productie ,familile de carne care sint aclimatizate in zona noastra nu ponteaza mult in lipsa de cules in plus o familie care raspunde bine la stimularea cu sirop e de dorit.
Nu cunosc rasele de albina dar stiu ca am doua soiuri ,una bruna care e de miere si baga bine la salcim si una cu inele galbene care populeaza masiv si baga bine la floarea-soarelui,albina cu inele galbene e mai pretentioasa la sezonul rece (iarna).