ce spuneti dragi apicultori,o fii cules la salcam?
Am fost la stupi de 1 Mai si m-am uitat de muguri florali la salcim , jos linga apa a inghetat iar de o saptamina bruma in fiecare noapte.Sperante ar mai fi ramine sa ne ajute vremea.
eu am fost ieri si ma-m uitat la florile de salcam,parese ca va fi ceva cules,acum depinde si de vreme
In zona Olteniei nu a mers salcimul1 si nici poliflora.
V-a fii problema pentru la iarna :sad:
Anul 2007 la Vaslui a fost un an extrem de bun la salcam dar apoi extrem de prost la culesurile care au urmat.Ce am luat pe subventie am dat pe zahar.Noroc ca a ploat dupa o peroada foarte mare de seceta ca altfel erau probleme si cu pastura.
in balta ialomitei a fost totul bun cam pina pe 10 iunie apoi nimic.....floarea soarelui daca a fost 8 -10 kg pe familie...noroc cu ceva ploi in ultimul timp pt polen ..totusi in ultima luna cintarul a fost usor pe plus...intr-o luna a urcat 3-4 kg
In Dobrogea vremea e capricioasa. La Hateg salcamul a mers bine. Inainte am tras de doua ori de la rapita. La floare am manjit centrifuga.
Dragi colegi,lamuritima si pe bine am discutat cu un apicultor profesionist dar foarte secretos.Umbla prin tara si lua probe cu un burghiu din tulpina teilor spunind ca el va sti daca merita sa duca stupii intr-o zona sau alta.Eu fac stuparit stationar dar se stie ca teiul nu da nectar in toti anii.Anul asta teiul la mine in zona a avut flori,miroseau de inebunea albinele dar nectar nu a avut.
In ABC-ul apicol al lui Hristea, si probabil nu numai acolo se spune despre analiza amidonului din trunchiul teiului. De regula, se face mai spre primavara. Cu cat teiul are mai mult amidon, cu atat cantitatea de nectar va fi mai mare. Acum depinde si ce se va intampla in momentul infloririi.
Dar amidonul este legat de cantitatea de precipitatii.
http://happyhour.protv.ro/video-reteta-naturista-urmata-de-monica-tatoiu/39150
Azi am vandut ultimul kg de miere.
Pacat ca nu mai am inca o tona!
Cat dai pe o tona de miere ?
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 18, 2010, 06:49:55 PM
Cat dai pe o tona de miere ?
Eticheta cu numele meu va fi pusa doar pe miere produsa de stupii mei. :hi:
Citat din: filip din Noiembrie 18, 2010, 06:45:31 PM
Azi am vandut ultimul kg de miere.
Pacat ca nu mai am inca o tona!
Ar fi frumos sa-ti trimet cateva butoaie de 200 cu miere de portocal de aici.
V-am spus ca am intalnit un chinez care trimete miere Californiana in China si face un profit frumos.
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 18, 2010, 06:49:55 PM
Cat dai pe o tona de miere ?
Si din ce e facuta acea miere? :hi:
Citat din: filip din Noiembrie 18, 2010, 06:52:06 PM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 18, 2010, 06:49:55 PM
Cat dai pe o tona de miere ?
Eticheta cu numele meu va fi pusa doar pe miere produsa de stupii mei. :hi:
Totul tine de obtiunea personala , important este sa nu dai in sindromul "capra vecinului ".
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 18, 2010, 09:02:13 PM
Citat din: filip din Noiembrie 18, 2010, 06:52:06 PM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 18, 2010, 06:49:55 PM
Cat dai pe o tona de miere ?
Eticheta cu numele meu va fi pusa doar pe miere produsa de stupii mei. :hi:
Totul tine de obtiunea personala , important este sa nu dai in sindromul "capra vecinului ".
Dragos,timp de 10 ani am format o clientela.
Acei oameni au incredere in mine si produsele care le vand.
Nu pot sa le insel asteptarile.
Jos palaria.
Adica tu ai cea mai buna miere si alta ca a ta nu exista !
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara vrea ca frunza ELENEI UDREA sa fie pe produsele agricole inclusiv miere.
Eu cred ca-i o tampenie,tricolorul era suficient.
Eu cred ca este o idee buna! Frunza aia, ne convine sau nu, este brandul nostru de tara! Daca ea se afla pe orice produs de provenienta romaneasca, atunci va fi asociat cu Romania in subconstientul strainilor!
Rau nu poate sa faca, asa ca de ce nu?
La cat de apreciata este mierea noastra peste hotare, sunt sigur ca ne va ridica rating-ul de tara! :nod: :nod:
Cred ca mai buna era Udrea ca brend avand o tinuta provocatoare.
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 19, 2010, 10:07:30 PM
Adica tu ai cea mai buna miere si alta ca a ta nu exista !
Filip cred ca a vrut sa spuna asta:
Filip nu va pune eticheta lui Filip pe alta miere decat cea produsa in stupina lui Filip...
Filip nu va vinde clientilor lui Filip decat miere produsa in stupina lui Filip! :nod: :nod:
Ar fi ca si cum firma Mercedes ar vinde masini BMW! (nu am spus masini Dacia, asa ca nu te supara pe mine) :rotfl: :rotfl:
Citat din: filip din Noiembrie 20, 2010, 05:00:02 PM
Cred ca mai buna era Udrea ca brend avand o tinuta provocatoare.
Ar fi trebuit sa promoveze Romania mai intai pe la mine... MUUUULT SI BINE! :nod::rotfl: :rotfl:
Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 20, 2010, 05:00:23 PM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 19, 2010, 10:07:30 PM
Adica tu ai cea mai buna miere si alta ca a ta nu exista !
Filip cred ca a vrut sa spuna asta:
Filip nu va pune eticheta lui Filip pe alta miere decat cea produsa in stupina lui Filip...
Si Filip nu va vinde clientilor lui Filip decat miere produsa in stupina lui Filip!
:nod: :nod:
Ar fi ca si cum firma Mercedes ar vinde masini BMW! (nu am spus masini Dacia, asa ca nu te supara pe mine) :rotfl: :rotfl:
Cand vand mierea ma uit in ochii clientului asigurandul ca-i 100%naturala produsa la mine in stupina.
Clientul il pacalesti o singura data
Un client multumit mai aduce 10 :)
Iar un client pacalit mai spune la 20. :sad:
Cam asta spuneam si eu, dar printre randuri! :nod: :nod:
Clientela e pe primul loc,apoi procesatorii.
Cine se bazeaza doar pe procesatori engros-isti ajunge sa stea la mana lor.
Iar ei vor profita ca sa iti ia mierea pe nimic...
Apropo, mierea de mana este superioara calitativ celei poliflore, insa cati procesatori o platesc mai bine decat pe cea poliflora?
Aproape niciunul!!!
Asta intentionam sa demonstrez! :nod: :nod:
Mierea de mana este considerata miere de calitate superioara la fel ca si cea de salcam. Este foarte apreciata in Germania.
Dar procesatorii romani a cumpara la pret de poliflora!
Nu mi se pare fair-play! Iar daca nu ai o clientela fidela si multumita, asa cum are Filip, ramai doar la mana procesatorilor care uite cum te trateaza!
eu inteleg mai greu ce va trebe mercedes bmw miere brand sau udrea? :rotfl: :rotfl:
Toate! mercedes cu udrea in el, bmw cu udrea, udrea cu miere, iar udrea si... mai lasa-l incolo de brand!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ai grija ca poate citeste sotia. :nono:
Eu zic ca daca tot se pune o frunza in loc de o floare pe borcanul cu miere, macar sa se puna pe ea si cateva omizi si atunci este miere de mana. :rotfl:
Domnilor, asocierea Udrea si frunza e colosala ! Mai ales toamna cand pica frunza.... :rotfl: :rotfl:
Vise domnilor, vise.
:rotfl:
http://www.google.com/images?hl=en&q=udrea&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=KHnoTLSXK5KKhQeJkIW4DA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCsQsAQwAA
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 19, 2010, 10:07:30 PM
Adica tu ai cea mai buna miere si alta ca a ta nu exista !
O afirmatie din partea unui apicultor .
Lectia nr 1 a unui comis-voiajor
Oameni te cumpara pe tine nu produsul tau
Lectia nr2
Produsul ce-l vinzi trebuie sa fie la nivelul asteptari clientului
Lectia nr 3
Produsul trebuie prezentat in relatia vanzator- cumparator,daca esti convingator ai reusit.
Clientul doreste marfa 365 zile pe an , tu daca de acum inainte timp de jumatate de an iti vei refuza clientii multi se vor reorienta catre alti stupari ca doar nu vor astepta sa extragi tu miere in 2011.
Cunosc oameni inteligenti care toata productia proprie o vinde imediat la procesator . Iar in restul anului vinde mierea altora cu un adaos comercial bunisor.
Romania NU produce miere de mana !!!! deoarece in asa zisa miere de mana romaneasca se gaseste polen . Conform normelor in vigoare mierea de mana are continut de polen 0(zero) %.
Dragos,eu sunt producator nu samsar.
Miere de MANA am si eu dar la interval de cativa ani.
Cand am vand cand nu asta e.
Cum apare prima miere din 2011 am deja comenzile facute.
Asta e optica mea de a-mi vinde produsele.
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 07:05:07 PM
1. Clientul doreste marfa 365 zile pe an , tu daca de acum inainte timp de jumatate de an iti vei refuza clientii multi se vor reorienta catre alti stupari ca doar nu vor astepta sa extragi tu miere in 2011.
2. Cunosc oameni inteligenti care toata productia proprie o vinde imediat la procesator . Iar in restul anului vinde mierea altora cu un adaos comercial bunisor.
1. Clientii fideli stiu asta si nu cumpara o jumate de kg ci vin cu borcanul cel mare la umplut cu miere de calitate.
2. Aia sunt negustori cu caracter dubios daca spun ca vand mierea lor.
Citat din: filip din Noiembrie 21, 2010, 06:51:59 PM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 19, 2010, 10:07:30 PM
Adica tu ai cea mai buna miere si alta ca a ta nu exista !
O afirmatie din partea unui apicultor .
Lectia nr 1 a unui comis-voiajor
Oameni te cumpara pe tine nu produsul tau
Lectia nr2
Produsul ce-l vinzi trebuie sa fie la nivelul asteptari clientului
Lectia nr 3
Produsul trebuie prezentat in relatia vanzator- cumparator,daca esti convingator ai reusit.
Cand nu postezi esti acuzat de secretomanie
Cand postezi din experienta esti acuzat de tehnici invechite
Exista si alfel de baieti destepti,dar daca eu sunt prost si nu vreau sa intru in gasca lor,e vre-o problema?
Eu produs si vand,daca anul asta a fost un an apicol dificil pentru mine,asta e.........merg mai departe.
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
De aceea este un punct in viata cand nu mai dai mare atenti la opiniile si vorbele celor din jur.
Faci precum este caracterul personal si lasi pe alti sa faca cum doresc ei.
Mult prea des intalnesc oameni maturi care isi schimba comportarea ca sa ma multumeasca pe mine sau pe alti din jur si apoi tot ei se plang.
Oricand cumpar un borcan de miere de la Filip. :hi:
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
Si asta va duce la eliminarea procesatorilor din zona fiecaruia de actiune.
Aici lumea prefera mierea mea decat cea din magazin.
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
Am avut 500 kg de miere de tei de anul trecut,dar sa vandut.
Am avut lasata 100kg de salcam pentru primavara,nu am folosit-o la albine.In vara am vandut-o cu 25 lei /kg la un patron.
Ce am vrut sa spun ,e urmatorul lucru:
Ne plangem ca nu avem vanzare,dar noi suntem seriosi?
Nu e suficient sa ai miere buna,trebuie discutat cu clientul.Uneori trebuie sa ascultam.
Doctorul cel mai bun asculta,apoi spune ce trebuie sa faci.
10 ani am umblat cu borcane cu miere in geanta la munca,acum culeg roadele.
Da, acuma am eu magazin apicol in birou. :rotfl:
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
Asta este o mare bazaconie cu termenul de garantie nelimiat ... :uimit: Se stie prea bine ca in timp in miere creste HMF-ul care este TOXIC pentru om ! Mierea mai veche de un an este adevarat ca nu te omoara dar nici bine nu-ti face !
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 10:57:56 PM
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
Asta este o mare bazaconie cu termenul de garantie nelimiat ... :uimit: Se stie prea bine ca in timp in miere creste HMF-ul care este TOXIC pentru om ! Mierea mai veche de un an este adevarat ca nu te omoara dar nici bine nu-ti face !
Cu astfel de postari ti-ai distrus credibilitatea.
Cu astfel de postari te-ai dat alaturi de procesatori.
Si ca ai o portita sa-ti sprijini argumentele poate ne spui si noua ce rau iti face mierea de un an.
Tu chiar nu sti ca 90% din miere de pe rafturi are mai mult de un an?
Intreaba-l pe Dobrescu.
ORDIN nr.122/298 din 2001
al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii şi familiei pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, prezentarea, compoziţia, calitatea şi etichetarea mierii
CAPITOLUL IV
Condiţii privind compoziţia şi calitatea
Art. 7. - (1) Mierea nu trebuie să conţină corpuri organice sau neorganice străine de compoziţia sa, cum ar fi: mucegaiul, insectele, fragmentele de insecte, puieţi sau impurităţi, când mierea este comercializată ca atare sau utilizată în alt produs pentru consumul uman.
(2) Mierea are următoarele caracteristici:
a) nu are gusturi sau mirosuri străine;
b) nu este începută fermentaţia sau fierberea;
c) nu este încălzită atât de mult încât enzimele sale naturale să fie distruse sau inactivate;
d) nu are o aciditate modificată artificial.
(3) Mierea nu trebuie să conţină substanţe peste limitele prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru a nu periclita sănătatea umană.
(4) Conţinutul aparent de zahăr calculat ca zahăr invertit este:
a) la mierea de flori - minimum 65%;
b) la mierea de mană şi la amestecurile din miere de flori şi miere de mană - minimum 60%.
(5) Conţinutul de umiditate este:
a) în general - maximum 21%;
b) la mierea de Calluna vulgaris şi la mierea de trifoi - maximum 23%.
(6) Conţinutul aparent de zaharoză este:
a) în general - maximum 5%;
b) la mierea de mană şi la amestecurile din miere de mană şi miere de flori, miere de salcâm, de levănţică şi de Banksia menziesii - maximum 10%.
(7) Conţinutul de substanţe insolubile în apă este:
a) în general - maximum 0,1%;
b) la mierea presată - maximum 0,5%.
(8) Conţinutul de minerale (cenuşă) este:
a) în general - maximum 0,6%;
b) la mierea de mană şi amestecurile din miere de mană şi miere de flori - maximum 1%.
(9) Aciditatea - maximum 40 - miliechivalenţi - acid per 1.000 g.
(10) Activitatea diastazică şi conţinutul de hidroximetilfurfurol (HMF) determinat după procesare şi amestecare sunt:
a) activitatea diastazică (Scara Schade) este în general de minimum 8 şi de minimum 3 la mierea cu conţinut scăzut de enzime naturale, de exemplu de chitru, şi cu conţinut de HMF ce nu depăşeşte 15 mg/kg;
b) conţinutul de HMF - maximum - 40 mg/kg.
Art. 8. - Metodele de prelevare a probelor şi de analiză necesare pentru verificarea compoziţiei şi caracteristicilor mierii sunt conforme cu STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de analiză".
Interesanta comunicarea d-le Dragos;multumim pentru lamuriri.
Nici chiar asa. Adevarul e undeva la mijloc. Daca nu are alte adaosuri, a fost extrasa bine maturata, a fost depozitata corespunzator si nu a fost incalzita este buna de consum cativa ani. Din ultima postare nu rezulta nicidecum ca mierea care e mai veche de un an e toxica.
Dar unde scrie ca dupa un an e daunatoare?
Oricum acea ordonanta e blanda cu procesatori acolo.
Aici esti obligat sa scri pe borcan ORICE ai amestecat in mierea naturala.
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 11:15:32 PM
Daca nu are alte adaosuri, a fost extrasa bine maturata, a fost depozitata corespunzator si nu a fost incalzita este buna de consum cativa ani.
Mierea gasita in Piramidele din Egipt era inca comestibila.
5000 de ani. :hi:
Pentru a fi obiectivi daca mai aveti miere mai veche de un an duceti o proba la laborator si cereti un HMF . Vedeti rezultatul si atunci putem comenta.
O a doua chestiune , se stie ca mierea cristalizeaza , cum vinteti mierea mai veche de un an ?
Pentru cine nu stie HMF-ul este un produs cancerigen care apare in miere ori prin incalzirea ei excesive ori prin invechirea ei .
Sa mai spunem ca dupa lege a spune ca mierea are termen de valabilitate nelimitat este o incalcare flagranta a legii .
Cand vindeti miere mai veche de un an , informati clientul asupra acestui fapt ?
Oare miere obtinuta din apiinvert o fi mai putin toxica?
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 11:29:19 PM
Oare miere obtinuta din apiinvert o fi mai putin toxica?
Teoretic este mai putin toxica decat o miere veche , practic sunt niste semne de intrebare deoarece nemnii au inceput sa faca analiza la amidonul din miere.
HMF este un produs de descompunere a zahărului format în miere în timpul procesării termice şi depozitării. Testarea HMF este foarte importantă pentru stabilirea autenticităţii mierii. La depozitare, conţinutul de HMF creşte cu 2-3 mg/kg pe an, în funcţie de valoarea pH-ului şi de temperatura de depozitare. Cantitatea de HMF din miere este de aceea un indicator al prospeţimii şi al procesării termice efectuate pe miere şi poate da o indicaţie asupra perioadei de depozitare. Unele federaţii ale crescătorilor de albine din Europa, printre care Germania, Belgia, sau Italia, comercializează o parte din miere ca ,,miere de calitate" cu o cantitate maximă de 15 mg HMF pe kg. EU solicită un maxim de 40 mg/kg pentru mierea produsă în condiţii europene şi 80 mg/g pentru mierea cu originea declarată în regiuni cu climat tropical.
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan1
Apicultor
Mesaj Privat
Din: Sibiu
Inregistrat: 08-10-2007
Postari: 1330
Se discuta destul de mult despre acest produs care apare in miere si ii scade calitatea, incat peste anumite limite mierea se considera improprie consumului uman.
HMF (hidrometilfurfurolul) este o aldehida care rezulta din descompunerea termica a zaharurilor si carbohidratilor. Desi despre el se discuta aproape exclusiv in legatura cu mierea, HMF se poate gasi in multe alte alimente prelucrate termic, cum ar fi laptele, sucurile de fructe, bauturi alcoolice etc. Mai recent s-a demonstrat ca se gaseste si in tigari.
HMF a fost descoperit de un chimist francez in 1912, cand studia reactiile neenzimatice ale glucozei si lizinei.
HMF in miere este un indicator al vechimii mierii. Daca mierea este incalzita, un mic procent in special din fructoza se transforma in HMF, reactie favorizata de aciditatea mierii. La mierea proaspata, procentul de HMF este mic, dar in timpul pastrarii, acest procent creste continuu. La aciditate normala si temperaturi de pastrare mai scazute, acest procent creste cu 2-3 mg/kg*an. Pastrata insa la 21 grade, procentul de HMF creste cu 20 mg/kg*an.
In UE limita admisa de HMF in miere este de 40 mg/kg. In unele tari aceasta valoare admisa este mai mica (in Germania de ex. limita este de 15 mg/kg pentru "Echter Deutscher Honig"
Din 2009 procentul de HMF din miere se poate masura mult mai usor si rapid cu un reflectometru specializat (masoara unghiul de refractie intr-o solutie de 1/4 miere dizolvata in apa distilata).
Toxicitatea HMF
Aici exista inca discutii. Americanii socoteau intr-un rand HMF ca fiind foarte toxic atat pentru om cat si pentru albine. Aceasta insa mai mult prin analogie cu 5-sulfoximetilfurfurol, dovedit mutagen si cancerigen. Cercetarile substantelor cancerigene nu au dovedit pentru HMF nici un astfel de efect. Eroarea in ceea ce priveste presupusa toxicitate a HMF unii o explica prin posbilele confuzii facute de cercetatorii mai vechi, din cauza esantioanelor impure. Doar de cativa ani s-a reusit obtinerea de HMF mai pur (pana la 99%). S-a dovedit astfel ca de fapt HMF este un praf alb si nu galben cum se credea pana de curand.
In aprilie 2009 s-a raportat obtinerea de HMF direct din celuloza, utilzand catalizatori pe baza de cupru si crom (cloruri). Curios, prin anumite reactii se poate obtine din HMF un biocombustibil lichid superior etanolului. De asemenea se poate produce din el un acid care sa inlocuiasca acidul folosit de obicei la producerea maselor plastice.
Ca parere personala, s-a exagerat toxicitatea acestui produs gasit si in miere si este gresita parerea ca mierea mai veche de 3-4 ani nu ar mai fi comestibila din cauza procentului crescut de HMF. Pe de alta parte trebuie sa avem grija cu prelucrarea termica a mierii, care pe langa faptul ca distruge enzimele si aminoacizii din ea, mareste considerabil procentul de HMF. Dar si la acest capitol cred ca occidentalii stau mai rau, ca ei prelucreaza si termic mierea inainte de ambalare. Pe mine m-a frapat gustul de caramel care se simte in multe sorturi de miere dei Vest, ori acest gust am citit la francezi ca ar fi in legatura cu acest HMF (era vorba de un sort de hidromel facut prin prelucrare termica).
O postare a colegului Stefan de acum 3 ani. Inclin sa cred ca era destul de bine documentat.
Articolul sigur nu este de acum 3 ani deoarece in el daca citeati se face referire la aprilie 2009 !!!!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Dumneavoastra ati consuma o miere cu HMF-ul peste valorile admise ?????
Greseala mea. Din fuga am confundat data inscrierii pe forum cu data postarii.
Eu zic sa nu mai zapacim oamenii spunandu-le ca mierea e toxica.
Pe langa cantitatile de substante cancerigene pe care le contin celelalte alimente pe care le consumam in ultimii ani, respectiv E -urile,, HMF e minor. Rezulta din articol ca nici nu a fost demonstrat ca ar fi cancerigen.
Nici eu nici Bucovineanu nici alt apicultor sau procesator , nici macar Papa de la Roma nu putem stabili calitatea unui lot de miere , doar laboratoarele autorizate pot da acest verdict. Noi producatorii putem folosi orice metode de lucru si orice fel de stupi , daca laboratorul din Bremen spune ca mierea este OK atunci nu mai incap comentarii . Dar asta nu inseamna ca la umbra unor loturi cu miere buna piata sa fie invadata cu miere de proasta calitate si sa nu se spuna nimic numai de dragul de a nu speria consumatorul...
In curand ANPC va declansa la nivel national o actiune de control a miereii comercializata in piete , targuri , magazine , en-gross , etc. , VA FI JALE MARE !!! deja neoficial au fost trimise la Bremen borcane cu miere ce se vand pe rafturile din Romania si rezultatele sunt ingrijoratoare . Am gustat si eu dintr-un astfel de borcan in care eu am zis ca este o miere de salcam buna mai ales ca era si deschis la culoare ... cand am vazut si buletinul de analiza jale , 46% zahar !!!! , NO COMENT .
acum ctiva ani am sistat la o discutie purtata de citiva din mai marii stuparitului si spunea ca la un depozit undeva este miere romaneasca depozitata de 2 -3 ani care asteapta miere din alte tari binenteles de calitate slaba iar acesta fiind amestecata pt a obtine o miere de caliatate mai buna..............................
pina la urma ii toxica sau nu :uimit: :uimit:
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 11:49:12 PM
Dumneavoastra ati consuma o miere cu HMF-ul peste valorile admise ?????
Cu siguranta.
Cateodata vb de parca ai fi angajatul procesatorilor si acuma incerci sa convingi pe toti sa-si duca butoaiele la ei cat mai repede.
Cum se face ca pe ale tale le-a refuzat si acuma incerci sa le vinzi pe aici?
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 10:57:56 PM
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2010, 09:01:49 PM
Pentru a nu ramane in pana si sa nu putem servi clientii, e bine ca in anii cu productie buna sa stocam mai multa miere decat putem vinde direct intr-un an. Doar se stie camierea are termen de garantie nelimitat.
Se stie prea bine ca in timp in miere creste HMF-ul care este TOXIC pentru om ! Mierea mai veche de un an este adevarat ca nu te omoara dar nici bine nu-ti face !
Tu chiar ai mers la scoala?
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6S-4CHRHBH-1&_user=10&_coverDate=03%2F31%2F2005&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1550322579&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=c0406f9b6d6cb7ac72ce048161cc98bf&searchtype=a
O dulceata sau un magiun are de zeci de ori mai mult HMF iar o bomboana de sute de ori.
Si sa nu imi spui tu ca nu manaci bomboane sau dulceata ca nu te cred.
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 11:49:12 PM
Articolul sigur nu este de acum 3 ani deoarece in el daca citeati se face referire la aprilie 2009 !!!!!!
Postarea este din 22 septembrie 2009!
Bucovineanu probabil a vazut data inregistrarii lui Stefan1 (08.10.2007) si a crezut ca este data postarii! :hi:
Am avut un unchi care a murit,matusa zicea:
Mierea e VALUTA FORTE si a tinut-o in bidoane de aluminiu inchise ermetic.
Intr-un an slab ca productie a venit un procesator si a luat-o toata.Capacele bidoanelor le-am deschis cu ciocanul.
Sa fim seriosi,a incalzi in parametri optimi o miere o singura data inainte de a o vinde e OK
A incalzi o miere care trebuie sa stea pe raft un an fara sa cristalizeze nu-i OK
Restul e gargara
In anii cand productia este mica procesatorii cumpara orice miere, nu conteaza cati ani are, nici antibiotice nu ies la analize si platesc un pret foarte bun. Exemplu anul acesta. Cand productia este buna incep problemele pentru apicultori: mierea are prea multa apa, are antibiotice, are HMF prea mare ba ca a fost invadata piata cu miere din China sau Argentina. Totul numai pentru a micsora pretul.
Daca anul trecut se plangeau ca platesc prea mult si au platit sub 10 lei pe mierea de salcam, cum de nu ies in pierdere anul acesta cand pentru mierea de salcam au ajuns sa plateasca 16 lei\kg?
Eu ma intreb daca nu cumva HMF-ul asta nu este cumva o gaselnita a procesatorilor, pentru a determina producatorii sa le vanda mierea imediat, in cantitati mari si la preturi mici... ca doar se inghesuie toti sa vanda de frica HMF si procesatorul poate vraji linistit apicultorul "iti dau x lei /kg...daca nu iti convine poti pleca, nu vezi cati asteapta sa imi dea mierea? Si in plus iti creste si nivelul de HMF din ea, asa ca mai bine vinde-mi-o la pretul stabilit de mine decat sa nu o mai poti vinde altadata!"
Asa cum s-a mai aratat si mai inainte, HMF apare in toate alimentele care contin zaharuri si care sunt prelucrate termic: bomboane, gemuri, bauturi, placinte, prajituri!
Nu am auzit pe imeni sa spuna ARUNCATI TOATE ACESTE PRODUSE IMEDIAT DUPA CE LE-ATI SCOS DIN CUPTOR, PENTRU CA AU UN NIVEL DE HMF CRESCUT!
Oare bunica mea de 88 de ani, despre care stiu ca manca sanatos in tineretea ei, auzise de HMF in gemurile si placintele pe care le facea? :uimit: :uimit:
Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 22, 2010, 12:03:05 PM
Eu ma intreb daca nu cumva HMF-ul asta nu este cumva o gaselnita a procesatorilor, pentru a determina producatorii sa le vanda mierea imediat, in cantitati mari si la preturi mici... ca doar se inghesuie toti sa vanda de frica HMF si procesatorul poate vraji linistit apicultorul "iti dau x lei /kg...daca nu iti convine poti pleca, nu vezi cati asteapta sa imi dea mierea? Si in plus iti creste si nivelul de HMF din ea, asa ca mai bine vinde-mi-o la pretul stabilit de mine decat sa nu o mai poti vinde altadata!"
Offff, si tu.
L-ai deconspirat acuma. :nono:
Nu este vorba de deconspirare... eu doar emiteam o ipoteza care mi se pare credibila!
Dragos este producator nu procesator...
Si dupa cum spune chiar el, vinde mierea tot la procesator, asa ca nu vad de ce le-ar face jocul!
Ar vrea el sa faca saltul la procesator ca de producator real nu prea este.
El plateste un apicultor sa-i ingrijeasca stupii si deci e un mic comerciant acuma.
Banuiala mea este ca un procesator vb prin gura lui Dragos cateodata.
mai andrei mai la si de la tine putin nu mai fi asa rau :rusine:
Primul pas spre vindecare este adevarul.
si cum spune ungurul gothe la noi mori cu adevarul in brate :wink:
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 07:05:07 PM
Romania NU produce miere de mana !!!! deoarece in asa zisa miere de mana romaneasca se gaseste polen . Conform normelor in vigoare mierea de mana are continut de polen 0(zero) %.
Norma inpusa de procesator? :nod:
Tocmai cu ajutorul polenului din mierea de mana se stie din ce zona geografica provine si unde mai pui ca Argentina exporta miere de mana cu 5% polen .
Intrebare pt moderatori..: vreau sa deschid si io o mica discutie despre modul de desfacere la diferitele produse oferite de stup.. in primul rand mierea. unde anume sa deschid dezbaterea.. la ce sectiune ar fi indicata acest gen de discutie?? :hi:
Aici la PRODUSELE STUPULUI!
Deschide-ti un topic separat!
ok multam
Citat din: abeja din Decembrie 11, 2010, 07:28:09 PM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 21, 2010, 07:05:07 PM
Romania NU produce miere de mana !!!! deoarece in asa zisa miere de mana romaneasca se gaseste polen . Conform normelor in vigoare mierea de mana are continut de polen 0(zero) %.
Norma inpusa de procesator? :nod:
Tocmai cu ajutorul polenului din mierea de mana se stie din ce zona geografica provine si unde mai pui ca Argentina exporta miere de mana cu 5% polen .
Cred ca 5% polen in miere e mult prea mult. In mierea florala obisnuita eu stiu ca polenul este cam 0,5%. Pe de alta parte, unele culesuri de mana, de ex de tei, coincide cu inflorirea teiului, deci este posibil ca pe frunzele de unde albinele iau mana, sa fie si polen scuturat din flori.
Nu stiu exact si dau niste exemple :mierea de portocal produsa in Spania este " acceptata" cu spectrul polenic de5 % pt ca varietatea de portocali cultivata aici este sterila,fara polen.
-mierea de lamaie un minim de 15%
-miere eucalipt75% polen.
-in mierea de mana produsa intr-o zona cu padure de castan se accepta un 20% polen de castan ,iar o miere considerata de castan are specrul polenic de 70 %
Pt a pune denumirea miere de mana nu se bazeaza in spectrul polenic care este doar orientativ si se bazeaza mai mult pe conductivitatea electrica,glucoza inferioara fata de alte tipuri de miere,maltoza mai mare ,culoare,gust etc..
Polenul anemofil(purtat de vant) se lipeste cu usurinta de substanta dulce(mana) asa ca .....nu cred ca trebuie sa fie zero.
Citat din: abeja din Decembrie 12, 2010, 01:13:34 PM
Nu stiu exact si dau niste exemple :mierea de portocal produsa in Spania este " acceptata" cu spectrul polenic de5 % pt ca varietatea de portocali cultivata aici este sterila,fara polen.
-mierea de lamaie un minim de 15%
-miere eucalipt75% polen.
-in mierea de mana produsa intr-o zona cu padure de castan se accepta un 20% polen de castan ,iar o miere considerata de castan are specrul polenic de 70 %
Pt a pune denumirea miere de mana nu se bazeaza in spectrul polenic care este doar orientativ si se bazeaza mai mult pe conductivitatea electrica,glucoza inferioara fata de alte tipuri de miere,maltoza mai mare ,culoare,gust etc..
Polenul anemofil(purtat de vant) se lipeste cu usurinta de substanta dulce(mana) asa ca .....nu cred ca trebuie sa fie zero.
75% , 70% inseamna polen cu miere si nu miere cu polen.
Eu inteleg ca prin continutul de polen in miere se refera la componentele microscopice ale mierii.In aceste componente se gasesc si granulele de polen (de la100 la 5000 pe g de miere).
Spectrul polinic cred ca inseamna altceva. Adica 70% polen de castan inseamna ca din tot polenul din acea miere, 70% este de castan. Asta se traduce ca mierea nu este 100% dintr-o singura floare. Ca sa se vada in ce proportie respectiva miere este culeasa din planta respectiva, se determina ce procent din polenul din miere este din acea planta. Probabil se pot face diferite corelatii, dintre procenajul de polen si cel de miere, specifice pentru fiecare specie. De ex se stie ca mierea de salcam contine putin polen, dar cea de rapita sau de salcie contine mult mai mult. Deci daca spectrul polinic este 30/70% intre rapita si polen, nu aceiasi proportie in total miere o are mierea culeasa din salcam si cea din rapita.
Procente de 20- 30 % polen este imposibil sa existe in orice sort de miere naturala.
Citat din: stefan1 din Decembrie 13, 2010, 12:38:43 AM
Spectrul polinic cred ca inseamna altceva. Adica 70% polen de castan inseamna ca din tot polenul din acea miere, 70% este de castan. Asta se traduce ca mierea nu este 100% dintr-o singura floare. Ca sa se vada in ce proportie respectiva miere este culeasa din planta respectiva, se determina ce procent din polenul din miere este din acea planta. Probabil se pot face diferite corelatii, dintre procenajul de polen si cel de miere, specifice pentru fiecare specie. De ex se stie ca mierea de salcam contine putin polen, dar cea de rapita sau de salcie contine mult mai mult. Deci daca spectrul polinic este 30/70% intre rapita si polen, nu aceiasi proportie in total miere o are mierea culeasa din salcam si cea din rapita.
Procente de 20- 30 % polen este imposibil sa existe in orice sort de miere naturala.
Multumesc pentru explicatii.
Citat din: stefan1 din Decembrie 13, 2010, 12:38:43 AM
Spectrul polinic cred ca inseamna altceva. Adica 70% polen de castan inseamna ca din tot polenul din acea miere, 70% este de castan. Asta se traduce ca mierea nu este 100% dintr-o singura floare. Ca sa se vada in ce proportie respectiva miere este culeasa din planta respectiva, se determina ce procent din polenul din miere este din acea planta. Probabil se pot face diferite corelatii, dintre procenajul de polen si cel de miere, specifice pentru fiecare specie. De ex se stie ca mierea de salcam contine putin polen, dar cea de rapita sau de salcie contine mult mai mult. Deci daca spectrul polinic este 30/70% intre rapita si polen, nu aceiasi proportie in total miere o are mierea culeasa din salcam si cea din rapita.
Procente de 20- 30 % polen este imposibil sa existe in orice sort de miere naturala.
Pai si eu ce am scris mai sus cu referire la componentele microscopice .Acestea contin granule de polen cuprinse intre 100 si 5000pe g de miere.Asta se refera la specrul polenic si cand zic ca mierea are un 70% sau 5% polen se deduce ca 70% din granulele de polen gasite apartin in unanimitate castanului.Scuze daca nu m-am facut inteles si poate trebuia sa specific ca ma refer la spectrul polenic .
Ce vreti sa ziceti ,cu procentul 20-30%polen nu exista in nici un sort de miere naturala?
POTE
EXAMINAREA SI ANALIZA MIERII
Examinarea si analiza mierii se face pentru aprecierea calitatii si puritatii ei, pentru stabilirea starii de degradare sau alterare si pentru depistarea falsificarilor. În aceasta pagina va vom prezenta metodele care se folosesc,cat si normele interne si externe care certifica ca produsul este de calitate.
Examenul organoleptic
Examenul organoleptic se refera la culoarea, mirosul, gustul, consistenta si puritatea mierii.
- Culoarea: se apreciaza prin examen vizual la lumina zilei pe o cantitate de 10-15 g de miere, introdusa intr-o eprubeta cu diametrul interior de 10 mm. Se poate determina culoarea si cu melascopul, aparat ce stabileste nuantele mierii. Rezultatele examinarii se exprima in urmatorii termeni: incolora, galbena-deschis, aurie, portocalie, verzuie, roscata, bruna, inchisa.
- Mirosul si gustul: se apreciaza prin mirosire si degustare. In acest caz se indica denumirea plantei dominante si provenienta, precum si eventualele particularitati gustative: acrisor, amarui, astringent, etc. Mirosul, gustul se exprima in placut, dulce, caracteristic mierii de albine, slab aromat, etc.
- Consistenta: se apreciaza dupa modul de scurgere a mierii de pe o lopatica de lemn. Ea poate fi uniforma, fluida, vascoasa, cu diferite aspecte de cristalizare. La mierea cristalizata se indica si particularitatile structurale inainte de fluidizare ca:untoasa, cristalizata fin, cristalizata nisipos, cristalizata grosolan.
- Puritatea: se apreciaza prin examinarea probei de miere care a servit la stabilirea culorii, la lumina directa a zilei si se identifica fragmente de cadavre de albine, de ceruri, etc. Examenul microscopic consta in examinarea sedimentului depus intr-o solutie de miere in apa. Pentru acest scop se omogenizeaza 10 g miere in 20 ml apa distilata.
Dupa omogenizare se toarna in fiole si se centrifugheaza timp de 4 minute, cu 2500 turatii pe minut. Se decanteaza 2/3 din continutul fiecarei fiole, iar restul se amesteca, se omogenizeaza. Se aduna intr-o singura fiola, care se centrifugheaza din nou, in aceleasi conditii. Lichidul clar se decanteaza, iar sedimentul se intinde pe 2 lame, in cate doua fractiuni pe fiecare.
Peste acestea se picura o solutie calda de glicerina-gelatina 1:1, iar deasupra se aplica o lamela. Fixarea se face tinand preparatul in pozitie orizontala la temperatura de 42 grade timp de 20 minute. Examinarea se face la un microscop care mareste de aproximativ 350 de ori, stabilindu-se proveniente graunciorilor de polen, precum si a celorlalte componente din preparat.
Analize fizice si chimice de laborator
Inainte de analiza, proba de miere se omogenizeaza prin agitare cu o bagheta de sticla sau cu o lingura, iar mierea cristalizata se incalzeste in prealabil la aproximativ 45 grade C dupa care se amesteca, ca si mierea fluida.
- Determinarea continutului in apa: se face cu refractometrul. Pe prisma inferioara a refractometrului, se aplica o picatura din proba de miere si imediat se inchide camera. Cu ajutorul oglinzii se orienteaza un fascicul de lumina prin deplasarea cremalierei pana in momentul in care partea intunecoasa a campului vizual ajunge in centrul unde se intersecteaza liniile vizuale. In acest moment, indicele de refractie se citeste pe scala.In functie de acest indice, cu ajutorul tabelelor care insotesc refractometrul se stabileste procentul de substanta uscata, respectiv continutul mierii in apa. La unele refractometre se poate citi direct, pe scala, procentul de apa. La mierea de albine, umiditatea este admisa pana la 20%.
- Greutatea specifica a mierii: se poate determina la nivelul stupinelor astfel: intr-un vas de sticla se cantareste exact 1 kg de apa, dupa ce in prealabil i s-a luat tara si se noteaza nivelul apei. Apoi, vasul se desarta, se usuca si se umple cu miere pana la semn, dupa care se cantareste. Diferenta dintre greutatea vasului cu miere si tara acestuia reprezinta tocmai greutatea specifica a mierii.
- Determinarea cenusei: Se face prin calcinarea unei probe de 10 g miere, intr-un creuzet. Mai intai se evapora pe o baie de apa, se carbonizeaza la o flacara slaba si apoi se calcineaza. Se raceste in exicator si se intareste treptat, până se ajunge la masa constantă.
- Determinarea aciditatii: ajuta la aprecierea gradului de prospetime a mierii. Aciditatea mierii se exprima in grade de aciditate, adica numarul de centimetri cubi de NaOH n/10 necesari sa neutralizeze aciditatea din 10 g de miere.
- Determinarea zaharului invertit (reactia Elser): Glucoza si fructoza in stare libera au capacitatea de a reduce sulfatul de cupru in mediul alcalin si cald,pe care-l transforma in oxid cupros.Cantitatea de oxid cupros ce se formeaza in conditii de lucru specifice, este proportionala cu concentratia celor doua zaharuri reducatoare din solutia de cercetat.
- Determinarea zaharozei (metoda Elser): Se determina zaharul direct reducator inainte si dupa invertire (hidroliza acida), iar prin diferenta se calculeaza zaharoza.
- Determinarea indicelui diastazic: In mierea naturala de albine exista mai multe enzime. Amilaza este enzima cu cea mai mare rezistenta la tratarea termica, aceasta fiind ultima care se distruge. Pe baza acestei insusiri, amilaza poate fi folosita ca test general de apreciere (indice enzimatic, sau diastazic) a calitatii mierii naturale. Mierea naturala supusa unui tratament termic brutal va avea indicele diastazic cu valori reduse sau chiar zero. Acelasi lucru se constata si la mierea falsificata. La baza determinarii indicelui diastazic sta determinarea activitatii amilazei. Indicele diastazic se defineste ca numarul de ml dintr-o solutie de amidon 1% care a fost transformat in dextrina in timp de o ora, la temperatura de 45 grade C si pH optim, de catre amilaza continuta de 1g miere.
Sursa : Revista "Romania apicola" nr.11/1998- autor : Liviu Alexandru Marghitas
Publicat de utek la 11:18 AM
Postare mai nouă Postare mai veche
http://www.supermarktcheck.de/product/9828-langnese-flotte-biene-wildblueten-honig (http://www.supermarktcheck.de/product/9828-langnese-flotte-biene-wildblueten-honig)
C!a sa vezi
http://www.supermarktcheck.de/lebensmittel/honig/cat_id:107 (http://www.supermarktcheck.de/lebensmittel/honig/cat_id:107)
Citat din: stupar din Aprilie 15, 2012, 06:54:45 PM
http://www.supermarktcheck.de/lebensmittel/honig/cat_id:107 (http://www.supermarktcheck.de/lebensmittel/honig/cat_id:107)
salcam 100gr=3,99 eu
La pretul de achizitii cat va platit la 100gr?
Pentru ce muncit dragi apicultori?
Nu va faceti vise la preturi prea mari : uitati aici oferta din magazinele Aldi care sunt in toata Germania :
http://www.aldi-sued.de/de/html/product_range/2744_5619.htm (http://www.aldi-sued.de/de/html/product_range/2744_5619.htm)
Provenienta nu srie,glucoza din Turcia,sau posirca din China credet ca nu ajunge in Germania?
Miere de calitate are preti in Germania.Mare gresala facem ca exportam in butoaie.In borcane cu eticheta stuparului din Romania,cu banda sigil ari avea alt preti.Meritele noastre se pierde in butoi,daca nu ne trezim meritam soarta.
asa este ai perfecta dreptate catiodata daca nu mai mereu o eticheta frumoasa face mai multi bani decat marfa in sine