Mesaje Recente

1
RASE ȘI HIBRIZI / Re: Albina carpatina ucrainean...
Last post by NYK74 - August 07, 2022, 03:31:21 p.m.
Ce sa mai întîmplat cu cercetarea domnului Viktor Papp,de la ultimul videoclip, de mai sus, mai știe cineva ?
2
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Iulie 30, 2022, 03:49:12 p.m.
Anul asta am vrut sa schimb substanta activa - sunt deja vreo 6 ani de cand dau aceeasi substanta activa.
Am mers pe Varostop Bugaresc (flumetrin) + acid oxalic.

Spre deosebire de alti ani nu am avut inima sa pun suberul sa numar parazitii cazuti (la temperaturi intre 33 si 39 de grade la umbra am zis ca le las deschise sa poata ventila pe canicula). Eu am majoritatea stupilor in soare - deci mai pun vreo 4 grade peste temperatura la umbra). Din nefericire cam asta este situatia in Iulie in Bucuresti (canicula este regula).

Am vrut sa pun mai devreme tocmai pentru a forma albinele pentru iernare fara paraziti pe ele. Teoretic le las pana spre sfarsit de August. La al doilea tratament in mod sigur o sa si numar parazitii sa vad cum se prezinta.
3
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MirceaCalin - Iulie 28, 2022, 04:40:16 p.m.
Ce benzi ai pus ? Parcă sunt cam late ca să fie Varostop ?
Eu am pus câte două Ecopol rusești
4
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Iulie 27, 2022, 05:57:11 p.m.
azi 38 de grade in Bucuresti (resimtit 40 la umbra). Nu pot sa spun ca este o surpriza. In ultimii ani ori la sfarsitul lui iulie ori incepand cu August seceta si caldura uscau cam tot in jur.
S-au uscat scaietii si anul asta in premiera s-a uscat si ambrozia (am o poza cu o planta care nu e uscata complet - dar erau multe in jur uscate complet). In anii trecuti ambrozia rezista la canicula si lipsa de apa. Anul asta nu...
Rezista ca si flora spontana doar sipica (dar din lipsa de apa nu prea e vizitata de albine - aproape deloc nu am vazut albine la cules pe ea).
Albinele sunt pe singura planta irigata - lophantus. Dar la peste 35 de grade dispar albinele si Xylocopa latipes (Xylocopa latipes).
Singurii care vin la cules si intre 35-40 de grade sunt bondarii (Bumble bee).

Polen am vazut doar in ziua urmatoare dupa ce a plouat in cursul unei nopti. In rest turta proteica - dar chiar si asa ponta s-a redus dramatic (e si canicula si lipsa de cules polen).
Cu mierea ma descurc ca am pastrat rame cu miere (cam stiu din anii trecuti ca de acum pana in septembrie foarte putine familii reusesc un cules de intretinere - restul trebuie ajutate).
5
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Iulie 18, 2022, 08:50:10 p.m.
Am cumparat turta proteica. O consuma foarte rapid. (nici in primavara nu o consumau atat de repede). Am verificat si matcile au marit ponta imediat.

In ritmul asta ar trebui 1 kg pe saptamana conform calculelor. Cele 70 de kg vor disparea urgent.

6
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Iulie 11, 2022, 04:11:29 p.m.
Referitor la matci - transvazare.
Am pus o prima serie de larve  de 1-2 zile si la 10 zile am mai pus o serie pe aceeasi rama portbotci in aceeasi familie. (am pus bigudiuri la primele sa le deosebesc usor)
Ieri au iesit matcile din prima serie si le-au lasat sa moara in bigudiuri (de ieri pana azi probabil nu le-au hranit).
Am gasit o matca trasa din larva de 1 zi care in loc sa iasă ieri a eclozionat azi. Am pus-o in cutie cu insotitoare si am scos botcile in curs de capacire ca sa nu mai fie miros de alta matca (seria 2 ca sa zic asa).
1. Am procedat bine? Cat sa las matca in cutia pana sa o eliberez? (cat le ia sa se obisnuiasca cu mirosul ei)?
Teoretic in familie mai este doar regina eclozionata azi si pusa in cutie de protectie cu albine insotitoare.
2. E normal cand ai matci in diverse stadii sa lase sa moara de foame primele matci eclozionate? In mod natural primele matci eclozionate sunt bine primite si hranite de albine (de regula le tin pana mai ies si urmatoarele). Eu vorbesc de botcile trase de albine cand vor sa roiasca si sunt in diverse stadii de dezvoltare. Nu am observat pana acum ca le omoara sau nu le hranesc.
7
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Iulie 11, 2022, 03:40:00 p.m.
CitatSi eu mă gândesc la turtă proteică...și la sirop pentru roii din oraș.
Eu am trecut de stadiul de gandire o sa cumpar vreo 70 kg de turta proteica.

CitatCred ca o solutie ar fi reducerea numarului de familii pe vatra. Eu anul asta am inceput sezonul cu 16 familii si am facut productie mai mare decat in oricare din anii trecuti cand am avut 30-40 de familii.
Am dat din ei in primavara si acum s-au facut la loc. Poate vand mai multi in primavara urmatoare sa raman si eu la un 20-30 familii.

CitatDe polen nu iti faci grija. Atata timp cat au hrana energetica se descurca ele de proteina.

O fi la tine in zona. E de 1 saptamana nu am mai vazut polen nici macar la roii cu matca abia fecundata (e singura data cand idiferent de puterea si starea familiei nu am vazut polen nicaieri - pe mai multe zile).
Zbor au undeva la 5% din ce au in cules normal (nu bun sau foarte bun).
Ce era previzibil s-a intamplat - stupi pe 10 rame au maxim 3 rame ouate; deci vor intra in declin accelerat daca nu intervin).

Majoritatea au miere-nectar - polen zero barat. Daca sunt uscati scaietii si ciulinii - ce sa mai zic de flori.

Am zis sa pun turta la cei cu matca proaspat imperecheata sa aiba cu ce sa hraneasca puietul. Am scos pungile si mai erau cateva fărâme de turta proteica pe la colturi sau zone greu accesibile. Au lins pungile respective pana le-au facut luna (curate bec). Asta primavara aveam o galeata de ambalaje cu resturi de turta proteica si nici nu se uitau la ele. Daca turta proteica era in stup o consumau (dar mai lent ca acum) - daca era pe afara nici nu se uitau la ea.
Acum am vazut albinele bătând viespile car veneau la turta proteica (de frimiturile din imagine zic) pana le alungau.  :uimit:


8
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by dan sebastian - Iulie 11, 2022, 12:00:56 p.m.
Anul trecut am realizat ca pot iesi pe plus (in cazul in care nu imi calculez munca) daca stau cu stupii pe stationar si am un singur cules, cel de salcam, in felul urmator:
1-2 kg de salcam il vand si de banii respectivi cumpar f40 si zahar. Anul trecut era usor 1.9 lei kg de f40 adus acasa si 2 lei, zaharul. Intre timp a crescut la 3.2 -3.5 kg de f40 si zaharul in jur de 3 lei.
Inca e o solutie valabila. Hranite bine in iulie august nici macar nu au nevoie de stimulare in primavara.
Anul acesta m-au rasplatit cu o medeie de 15 kg cei de pe vatra si spre 20 cei din pastoral.
De polen nu iti faci grija. Atata timp cat au hrana energetica se descurca ele de proteina.
9
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by bmdna - Iulie 09, 2022, 04:23:14 p.m.
Citat din: MirceaCalin din Iulie 09, 2022, 03:40:35 p.m.Reducerea numărului de familii (sau creșterea) trebuie corelat cu baza meliferă, evident.
Dar în cazul secetei din acest an nu prea sunt soluții, din păcate...

Pai colegul se plange de mai multi ani de lipsa polenului si disparitia terenurilor pe care cresc plante melifere din jurul stupinei. Acesta era contextul in care am facut observatia. Cat despre seceta, intr-adevar nu este solutie la indemana...
10
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MirceaCalin - Iulie 09, 2022, 03:40:35 p.m.
Reducerea numărului de familii (sau creșterea) trebuie corelat cu baza meliferă, evident.
Dar în cazul secetei din acest an nu prea sunt soluții, din păcate...