• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Decristalizare miere

Creat de MirceaCalin, Martie 03, 2020, 11:21:30 p.m.

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Zilele trecute am pus miere in cateva borcane.
Mierea este un amestec de tot ce s-a adunat dupa salcam (faneata, lucerna, floarea soarelui)
Am inceput decristalizarea si dupa trei zile de stat a borcanelor la temperatura constanta de 40 grade, mierea arata ca in poza.
Nu pricep de ce; astept sugestii !

NYK74

Nu este decristalizatã complet dupã cum se observã din fotog. atașatâ,unele cristale mai mari necesitã     o periodâ mai mare de timp pt. topire.
Eu am pus vara la soare în zilele cu caniculã borcane cu miere cristalizata poliflorã și     nu s au topit cristalele în aceiași timpi.De aceea cred cã( dacã nu se face amestecarea uniformã în recipient dupã extracție),mierea pusă în borcane are concentrații diferite,în funcție de plantele de unde a fost extras nectarul.
Iar nectarul din unele plante au o cristalizare mai scurtã sau lungã,cu cristale mai mari sau mai mici.

bucovineanu

Daca reglai termostatul intre 40 si 45 de grade, in max 30 de ore era decristaliizata complet.

MirceaCalin

Citat din: bucovineanu din Martie 04, 2020, 11:45:46 a.m.Daca reglai termostatul intre 40 si 45 de grade, in max 30 de ore era decristaliizata complet.
Din pacate n-am putut regla mai mult de 40 grade pentru ca incalzitorul e pentru acvarii si prospectul zice temp max 37 grade.
La o masurare cu un termometru digital temp e putin peste 40.
Acuma o sa merg inainte, sa vad cam cat timp va fi necesar pentru decristalizare completa.
 :thanks:

bucovineanu

Chiar daca se va decristaliza la 40 de grade, va recristaliza destul de repede.

stefan1

Agitarea, adica mestecarea mierii duce la dizolvarea mult mai rapida a cristalelor, la fel cum mestecarea zaharului in ceai sau cafea duce la dizolvarea lui mult mai rapida decat daca doar l-am lasa sa se topeasca singur.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Citat din: MirceaCalin din Martie 04, 2020, 04:53:41 p.m.Din pacate n-am putut regla mai mult de 40 grade pentru ca incalzitorul e pentru acvarii si prospectul zice temp max 37 grade.
La o masurare cu un termometru digital temp e putin peste 40.
Acuma o sa merg inainte, sa vad cam cat timp va fi necesar pentru decristalizare completa.
 :thanks:
[/quote
 Exista termostate cu plaje foarte mari de reglare. Unul e in jur de 50 de lei.

PricopArthur

Buna. Sincer, nu inteleg de ce vreti sa topiti mierea. Cristalizata este foarte buna. Isi pastreaza toate uleiurile volatile. Am fost la targ la Slobozia sa iau niste faguri si pentru ca trebuia sa merg la cineva, am cumparat un borcan cu miere. Era lichida, topita cu incalzitoare tipice pentru miere. Mierea avea gust de zahar ars.
Miere multă şi inimă curată!

NYK74

Citat din: PricopArthur din Martie 29, 2020, 12:49:41 a.m.Buna. Sincer, nu inteleg de ce vreti sa topiti mierea. Cristalizata este foarte buna. Isi pastreaza toate uleiurile volatile. Am fost la targ la Slobozia sa iau niste faguri si pentru ca trebuia sa merg la cineva, am cumparat un borcan cu miere. Era lichida, topita cu incalzitoare tipice pentru miere. Mierea avea gust de zahar ars.
Are gust de zahăr ars,da clientu,slab pregătit,( și dr ăștia nu se duce lipsã),vrea mierea așa, frumoasã,cînd o vede în vas,și lichidã să i încînte ochii.Dacã îi dai miere cristalizatã,aia e din zahãr.Așa că uneori mierea trebuie oferitã și dupã cît are clientu în " compiuter" nu mai mult cã se blocheazã și îi dã eroare cu semnul întrebării.

stefan1

 Daca nu se depasesc 60-70oC nu capata gust de caramele dar nici nu mai are toate enzimele. Dar se poate decristaliza si la 40oC, numai ca oamenii sunt grabiti si vor repede sa o decristalizeze.
  Din pacate asa-i. Multi clienti cred ca daca este 'zaharisita' inseamna ca este din zahar. De curand a venit cineva sa cumpere de la mine, ca a fost la altcineva si avea mierea zaharisita. Daca i-am spus ca aia nu inseamna neaparat ca este falsificata, l-am dazamagit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

La inceputuri si la mine era la fel. Mi-am invatat clientii ce inseamna mierea, si de vreo 10 ani o dau asa cum este.
Miere multă şi inimă curată!

MirceaCalin

Alte vremuri...
Pana si Costin umbla prin magazine si schimba borcanele care au inceput recristalizarea !
(Greu la deal cu boii slabi)

stefan1

  Adevarul e ca cu cat temperatura la care facem decristalizarea este mai mare, cu atat mierea se mentine mai mult timp necristalizata. Deci daca o topim doar la 40oC, recristalizarea reincepe destul de repede.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Topirea mierii la temperaturile minime de topire,recristalizează în timp scurt dar își păstreazâ calitățile mierea,dar dacã la topire este fiartã,calitatea ei dispare,și bucurã ochii "cumpărătorului" slab pregătit (de care spuneam mai sus),care o vede lichidâ.