Tratament antivarroa cu acid oxalic si glicerina alimentara

Creat de bucovineanu, Ianuarie 20, 2020, 05:15:31 p.m.

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Se spune ca acest tratament este bio si se poate aplica in sezonul activ, chiar si in timpul culesurilor. Are cineva experienta in legatura cu acest tratament in urma aplicarii? Daca da il rog sa ne impartaseasca si noua, cum se prepara amestecul si cum se aplica. Am inteles ca se folosesc prosoape de bucatarie  din hartie sau hartie din filtre auto.Daca s-a discutat in alt topic imi cer scuze.


Intrati pe scientificbeekeeping si cautati topicul Extended-release oxalic acid, pentru a intelege avantajele si problemele pe care le ridica acest tratament.
Am folosit ultimele 2 veri oxalic cu glicerina pe benzi din carton (putin mai gros decat cel de la cutiile de faguri). Materialul trebuie sa poata retine cat mai multa solutie si sa fie ros nici prea repede nici prea greu(aprox. 1 luna e ok). Poate intra Sebastian Ecobici si ne spune cum s.a comportat filtrul de aer. Johnny, da.ne modelul de servetel! Cum s.a comportat?
Un alt lucru... Acest tratament e mai usor de aplicat la stupii care au puietul in 2 corpuri - doar introduci materialul cu solutia intre corpurile cu puiet. Doar aruncat materialul cu oxalic peste ramele cu puiet nu e eficient. La cuibul pe un corp trebuie desfacute ramele si puse fasii de materiale cam pe toate intervalele, cum ai pune 7-8 benzi de mavrirol! Vedeti cum aseaza Matias Maggi acest tratament intre rame.
Tratamentul este f putin invaziv, insa rezultatul inca nu este predictibil. Deasemenea, este o f mare marja a cantitatii de oxalic pe care se incearca, vedeti experientele lui Randy Oliver, merita lectura!

Mai intai bun venit in randurile celor activi pe forum. Diferite retete recomanda intradevar amestecuri diferite de acid si glicerina. Am o reteta care recomanda acid si glicerina in parti egale, fara apa.
Randy Olivier recomanda 45grame la 400ml glicerina si 600ml apa. E o mare diferenta. Mai astept si alte pareri ale celor care au aplicat tratamentul.

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 21, 2020, 04:43:16 p.m.Mai intai bun venit in randurile celor activi pe forum. Diferite retete recomanda intradevar amestecuri diferite de acid si glicerina. Am o reteta care recomanda acid si glicerina in parti egale, fara apa.
Randy Olivier recomanda 45grame la 400ml glicerina si 600ml apa. E o mare diferenta. Mai astept si alte pareri ale celor care au aplicat tratamentul.

Multumesc!
Prezenta apei influenteaza cat de "unsuroasa" ramane solutia pe mterial. Dar depinde si de materialul pe care se aplica. Nu este f important acest aspect. Este mai mult o chestie de comoditate, de usurinta a manevrarii servetelelor/benzilor la aplicare.
Din ce a experimentat el, important este ca o cantitate cat mai mare de oxalic (care sa nu provoace reactii adverse) sa ramana o perioada de 1-2 cicluri de puiet in zona de tranzit a doicilor. Cred ca a inceput cu 8-12 g oxalic/familie dar a crescut doza la cateva zeci si spunea in ultimul articol ca asta ar fi directia...
Fac in inca o data apel la Sebastian sau la altii care au folosit ca suport filtrele auto, poate impartasesc din experienta lor. Stiu ca am vb la telefon cu Sebastian dar in acel moment el ori nu a urmarit/ori nu a stiut ca trebuie sa aibe in vedere ca materialul sa fie ros de albine in aprox. 1 luna si nu mi-a dat un raspuns exact. Asta am inteles eu ca este cheia aplicarii acestui tratament.
Cartonul ordinar de cutii pe care l-am folosit eu nu este bun pentru ca multe din benzile pe care le puneam intre rame se desfaceau in straturi subtiri si erau roase prea repede. Cele care raman intregi erau roase in cateva saptamani, erau ok. Poate ca aplicat intre corpuri la multietajati, o bucata de carton mai mare nu se mai dezintegreaza cum am patit eu la benzi si isi face treaba, de testat la vara.

Cred ca e foarte important si felul stuparitului. Eu am facut probe in stationar, 30 de familii, luna august, reteta 12 g ao, 10 ml apa si 13 ml glicerina. Imbibare in prosoape de hartie mai grosute. A ramas ceva solutie dupa ce s-au surs prosiapele. Rezultate bune, mai concludente la familiile cu doua corpuri, chiar daca unul singur era de puiet. Au cazut paraziti si chiar daca prosopul nu a fost ros. Au cazut paraziti si la cele pe un corp, la care le-am pus prosopul sus pe rame. La tratamentul facut in septembrie cu varachet au mai cazut foarte putini varroa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Citat din: bmdna din Ianuarie 21, 2020, 06:49:08 p.m.Cred ca e foarte important si felul stuparitului. Eu am facut probe in stationar, 30 de familii, luna august, reteta 12 g ao, 10 ml apa si 13 ml glicerina. Imbibare in prosoape de hartie mai grosute. A ramas ceva solutie dupa ce s-au surs prosiapele. Rezultate bune, mai concludente la familiile cu doua corpuri, chiar daca unul singur era de puiet. Au cazut paraziti si chiar daca prosopul nu a fost ros. Au cazut paraziti si la cele pe un corp, la care le-am pus prosopul sus pe rame. La tratamentul facut in septembrie cu varachet au mai cazut foarte putini varroa.
Cantitatile sunt pentru o familie sau pentru 30?

Am experimentat rețeta lui Randy ,sezonul trecut,aceea cu oxalic+ apã+ glicerină.
Am îmbibat șervețele de masã din alea pătrate,și am administrat cîte un șervețel și jumãtate de familie.
Am pus și la familii care aveau cat deasupra,și la cele fãrã.
Dupã modul în care am pus șervețelele am observat diferențe.

Scuze ca am fost neclar, reteta e pentru o familie. Cum spuneam, solutie a mai ramas, nu s-a imbibat toata, deci pe stup a fpst chiar mai putin.. La stupii pe 12 rame, 2 corpuri 1/1 am pus cate doua servetele.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Puneti ceva poze cu servetelele folosite la AO si glicerina, in 2021 sunt pregatit sa incerc acest tratament

Servetel de anul asta. Nu e de lauda...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Si o vedere mai de ansamblu.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!


Nu as avea incredere sa iau din cutie. Nici nu cred ca e bine sa stea mult dupa ce se prepara. Mai in scurt, cum zic moldovenii, sint home made, glicerina, apa si acid oxalic.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Ne ne intelgem. Ce fel de servetel sau material folosesti pentru impregnare?
Modelul de material. Am inteles ca trebuie ceva sevetele mai groase.

Am folosit acest tratament ca un tratament complementar, sa mai curat din infestatia varoua, de obicei dupa floarea soarelui. Nu pot cuantifica cantitatea de varoua cazuta insa s-a simtit o diferenta in bine la tratamentul cu varachet in toamna, unde au cazut mai putini. Va pun 2 linkuri cum am procedat.
Nu consider ca are peste 50% eficienta, deoarece tot au cazut destul de multi in toamna.
In fine, nimeni nu a reusit sa trateze 100% pt varoua.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.