• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Egalizare familii

Creat de gabiiasi, Octombrie 21, 2018, 01:13:40 a.m.

« precedentul - următorul »

gabiiasi

Cum se procedează la egalizarea familiilor acum toamna. Am diferente de la 3-4 rame roii la 5-6 rame familiile. E bine de egalizat acum toamna familiile ori în primăvara ajutate cu rame cu puiet.romikele

Eu nu mai fac demult egalizare. Le sparg pe cele mai slabe si le intaresc pe cele bune, asa ies mai lesne din iarna si mai puternice. Daca e nevoie, fac ulterior inmultire.

gabiiasi

În situația mea ce recomandați.

stefan1

  Ca de fiecare data, recomand ca un stupar cu experienta sa iti vada stupina si sa te sfatuiasca in cunostinta de cauza. Daca ai unele familii cu populatie prea mica dar vrei sa nu le pierzi, atunci trebuie in toamna sa le intaresti, ca risti sa nu reziste pana primavara.
  Cum a spus si colegul, de multe ori este pagubos sa slabesti familiile bune ca sa ajuti niste familii slabe care nici asa nu esti sigur ca vor trece iarna. Repet, eu nu stiu ce putere au familiile tale si cat de mult tii sa iti pastrezi toate familiile si sa nu faci uniri. Daca tot e sa faci uniri, atunci este mai bine toamna, ca familiile mai puternice trec mai usor iarna si primavara au uzura scazuta si perspective de dezvoltare mult mai bune.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Avem un video foarte interesant aici pe forum dar nu stiu pe care topic.

Apicultor din Rusia care face unificari in iarna plina cind este frig. Daca tin bine minte cineva de pe forum comenta acel video si anume ca acea unificare este facuta si cu scopul schimbarii reginelor.

In video se vede:
Este iarna cu zapada si frig.
Apicultorul deschide stupii si le lasa citeva minute ca albinele sa se stringa bine pe rame.  Familiile sint pe trei rame.
Muta diafragma astfel facind loc pt alte rame.
Muta o familie(trei rame) deodata intrun alt stup. Doua familii mici una linga alta, neseparate de diafragma sau altceva.
Albinele nu se bat caci nu vor sa desfaca ghemul.
Apicultorul pune diafragma dupa ultima rama si inchide stupul.

Pina la primavara albinele "rezolva" regina batrina astfel colonia are si regina mai tinara care va fi reigna familiei pe acel sezon.

Crfed ca este important ca acele doua colonii sa fie de marime asemanatoare.

stefan1

  Uite aici doua clipuri care vorbesc si despre uniri. Imi place modul cum face acest baiat videoclipurile si vorba sfatoasa a moldovenilor. Bravo!

  https://www.youtube.com/watch?v=7V-RraakJAU

  https://www.youtube.com/watch?v=tpdDKCfnjBI
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)