• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Colectare polen

Creat de gabiiasi, Septembrie 05, 2018, 11:55:25 a.m.

« precedentul - următorul »

gabiiasi

As dori anul viitor sa colecteze polen pentru prima oară și aș dori niste sfaturi. La cat timp pot să îl colectez (având stupii la tara la 36 km ), ce fel de colectoare recomandați, cat timp se  țin colectoarele etc. Modelul de stup pe care îl folosesc este dadant pe 10 rame.

un OM

Pt colectarea polenului te apuci doar daca il ridici zilnic, uneori in timpul zilei il iei, pericol de ploaie, sau doar umiditatea peste noapte il depreciaza. Sau ai relatii bune cu rude vecini.

gabiiasi

Având în vedere că am socrii care stau aproape de stupina cum ar trebui sa procedez cu polenul recoltat zilnic. Adică să zicem că îl recoltează zilnic și eu pot ajunge doar in weekend.

un OM

Polenul poate fi pastrat prin recoltare zilnica, sau inaintea unei ploi, apoi sortat grosier de impuritati si pus in congelator. Se mai poate conditiona prin uscare, dar aici sunt diferite procedee mai simple, dar cu rezultate mai proaste, sau...etc

gabiiasi

Ce metoda de sortare a impuritatilor folosiți.

un OM

Am incercat un singur an sa colectez mai serios, am renuntat, nu am o zona prea bogata. Sortarea grosiera se face la mana, sita anivaroua folosita pe post de ciur.

gabiiasi