• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Hranire Roiuri

Creat de Lukyan, Iunie 06, 2018, 04:29:45 p.m.

« precedentul - următorul »

Lukyan

  Anul asta am continuat cu extinderea si implicit cu formarea de noi roiuri , metoda care o folosesc este cea clasica sa zic asa , doua rame miere zaharisita , o rama puiet capacit si una cu oua de o zi , le administrez la 3-4 zile sirop cu  ceai si protofil .
  Stiu ca bn ar fi fost sa am regine inperecheate dar inca nu stiu sa le fac singur iar de dat bani pe ele mai greu .
  Intrebarea mea este daca inafara de sirop , avand in vedere faptul ca si anul asta este secetos , se mai pot administra si alte feluri de hrana ?
  Sunt de parere ca omul trebuie sa intervina cat mai putin si doar cand se impune .
  Spor si sanatate sa aveti!
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

gore

In primul rand fa un tratament antivarooa. Apoi hraneste cu ce vrei, bun este siropul dar mai buna este mierea, polenul e important pentru cresterea puietului. Trebuie sa se dezvolte bine pana in toamna, adica sa ajunga pe 10 rame din care 7 cu puiet capacit.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

vdingo11

Citat din: Lukyan din Iunie 06, 2018, 04:29:45 p.m.
le administrez la 3-4 zile sirop cu  ceai si protofil .
 

Imi poti spune te rog din ce faci ceaiul, ce proportie de zahar pui?
Protifilul il pui tot in sirop? Il cumperi? In ce cantitate il pui?

Lukyan

 Scz vdingo  de intarziere pt. raspuns , reteta de sirop invertit nu este alta decat cea de sirop 1/1 care am luato dupa regretatul Gica Romanescu si o respect intocmai dar in loc de apa pun ceai din mai multe plante (sunatoare, menta, flori de salcam , tei, menta ,coada soricelului ,urzica , plante culese de mine , daca ai sa cauti reteta de zahar invertit  vei vedea ca este necesara o solutie de sare de lamaie  dizolvata , protofilul m-il fac singur dupa retata lui Dragos Gavrila sau el a postato pe net si il pun 17ml. /l sirop si 34ml/kg. de turta.
  Folosesc primavara dupa ce se incalzeste ,  in luna august , si la stimulare roiurilor , anul asta am folosit si la punga si la borcan sunt variante mai bune decat la hranitor.
   Dar acestea mi se par lucruri suplimentare cu siropul de zahar si dauanatoare sau mai bn zis de forta majora , anul asta a prins ursul la miere si este mult mai buna miere lor , mai ales pt. roiuri.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

vdingo11

Citat din: Lukyan din Septembrie 25, 2018, 10:48:02 p.m.
dar in loc de apa pun ceai din mai multe plante

MUltumesc.
Nu este nici o problema, legat de raspuns
Le-am dat si eu de 2 ori sirop 2:1 clasic si o data invertit tot dupa reteta Gica Romanescu.
Reteta clasica este cu apa. Tu cum ai folosit cu ceai?
Faci ceaiul inainte, il strecori si apoi pui din nou la fiert si pui zahar si racesti tot cu ceai?
Este bine daca se fierbe ceaiul atat de mult?
Eu am facut ceaiul, l-am strecurat si racit. Apoi am pus apa la fiert, am adaugat zahar iar racirea la final am facut-o cu ceai.
O sa caut si eu reteta de protofil a lui Dragos Gavrila.
Multumesc.

Lukyan

  Eu fac ceaiul , infuzie cand fierbe apa pun plantele si acopar cu un capac, il las la racorit si ma apuc de sirop pun apa 2l  si solutia de sare de lamaie 200 ml. (dizolv 100gr sare de lamaie intrun bidon de 2l apa si il folosesc la mai multe ture de sirop) , cand fierbe apa pun zaharul  10 kg , il las sa   fiarba cand se retrage spuma mai dau un clocot si opresc si adaug ceiul strecurat cca 8 l . folosesc un vas de 25 l . il pun in bidoane de 5l si pun in fiecare bidon cate 85-90ml protofil.
  Asta este pt putini stupi cei care au multi banuiesc ca fac in cazane mult mai mari.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

vdingo11

Septembrie 27, 2018, 11:34:40 a.m. #6 Last Edit: Septembrie 27, 2018, 11:57:39 a.m. by vdingo11
Exact asa am facut si eu. Siropul preparat il pastrezi in magazie/beci? Cat timp se poate folosi?
M-am uitat si pe retata lui Dragos Gavrila de protofil. Vreau sa va intreb dintr-o sticla de alcool de 80% cat protofil se obtine dupa diluare la 40%. 2 l? ca sa vad daca se justifdica financiar sa il faci sau sa il cumperi daca doar alcoolul de 80% este 90-100RON

Multumesc.

Lukyan

  Eu la 2.5 litri de alcool de 70 grade dupa diluare cu apa distilata  pina 40 grade am obtinut cca 6,5 litri de protofil , anul acesta marind putin nr. de stupi am facut din 5 litri de alcool de 70 grade voi vedea peste 10 zile cat obtin ca debia l-am pus marti .
Pentru mine este avantajos ca imi fac eu alcool din vin distilat de doua ori si plantele majoritatea le culeg eu , deasemeni cand fac alcoolul fac si 20-30 litri apa distilata si in comert ultima data am vazut protofil cu 55 ron.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

vdingo11

Multumesc.
Cum pastrezi siropul?

Lukyan

La mine siropul nu sta decat 2-3 zile , fac cat sa dau de doua ori la 2-3 zile , cel care ramane il pun in bidoane de 5 litri la beci  nu fac mult sa nu intre in fermentatie.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!