• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Stimulare roi

Creat de Mihai Nicusor, Mai 20, 2018, 05:09:03 p.m.

« precedentul - următorul »

Mihai Nicusor

Buna ziua, vreau sa divizez 2 familii si sa formez roi cu matci imperecheate . Am cateva rame cu miere zaharisita ,as putea stimula acesti roi ? Cum ? Mai administrez si altceva ?
Divizarea vreau s-o fac impartind egal ramele   intre stupul cu matca si cel fara urmand ca urdinisurile celor doua sa fie deo parte si de alta a locului unde a fost stupul divizat pt a imparti albina culegatoare. Urmand ca pe seara sa introduc matca in roiul format in cusca.
Multumesc !
Ps. Va sunt recunoscator pt ceva sfaturi.

Closcutz

Ideea ta nu este rea. Se pot forma roiuri asa. Pentru stimulare ramele cu miere cristalizata sunt excelente; totusi trebuie sa fii prudent ca sa nu se produca furtisag. Dupa ce formezi roii cum ai spus si dai matcile imperecheate in custi trebuie sa verifici vreo 3-4 zile sa nu cumva sa-si traga botci de salvare roii... acele botci trebuie distruse pt ca in caz contrar risti sa nu-ti accepte reginele din custi! Cand ai vazut ca nu mai trag botci poti rupe sigillile de plastic ale custilor ca albinele sa roada fondantul si sa elibereze reginele!

Mihai Nicusor

Multumesc! Astept da primesc matcile si ma apuc de treaba.

bucovineanu

Este mai bine sa lasi stupul cu regina batrana la locul lui si sa faci roiul cu regina tanara intr-un stup care se afla pe alta pozitie. In roi pui una doua rame cu puiet capacit cu tot cu albine, o rama cu miere si o rama goala in care ai turnat un pahar cu apa. Mai scuturi albinele de pe 2-4 rame cu puiet larvar, avand grija ca regina batrana sa ramana in stupul vechi. Peste cateva ore pui cutia cu regina noua intre rame. Albinele culegatoare se vor intoarce in familia de baza si in roi vor ramane numai albinele tinere care vor accepta regina noua fara probleme. Dupa 48 de ore se verifica daca nu au aparut botci  si daca exista se distrug si se rupe usita cutiei de transport. Dupa ce regina este eliberata si incepe sa ponteze, roiul va fi ajutat in continuare cu rame cu puiert capacit.
Daca se imparte asa cum ai zis, se vor  imparti si albinele  batrane si exista pericolul sa nu fie acceptata noua regina.

Mihai Nicusor

Mai 20, 2018, 10:50:14 p.m. #4 Last Edit: Mai 20, 2018, 11:01:08 p.m. by Mihai Nicusor
Ok ,multumesc, asa o sa procedez!
   Pentru stimulare in afara de rama cu miere cristalizata dupa diafragma mai dau ceva sirop in hranitor?
   Noua cutie afost folosita un an . O voi dezinfecta cu flacara . Alte tratamente? Eventual din cele care se vand la liber .

Closcutz

Cutia mai bine o speli cu soda caustica dizolvata in apa fiarta. Nu imi place cum se fac cutiile date cu flacara. Albina batrana (culegatoare) este de preferat sa nu faca parte din roiul cu regina in cusca. Rama cu miere cristalizata poti sa o asezi ca rama marginasa langa puiet...nu dupa diafragma. Ai primit multe sfaturi bune!

bmdna

Pot sa spun si eu din experienta mea. Daca familia este destul de puternica (peste 8 rame cu puiet) eu as proceda astfel;
- as gasi matca si as lua o rama cu puiet capacit impreuna cu aceasta. As face asta dimineata
- as lua stupul din care am scos matca si l-as muta in alta locatie. Pe seara as pune in el cusca cu matca.
- in locul in care a fost stupul initial as pune un alt stup in centrul caruia as pune rama cu puiet capacit, 8 faguri artificiali si o rama claditoare.

Daca operatiunea se efectueaza cand exista cules si urmeaza o perioada calda, fara ploi, nu este nevoie de nicio stimulare de niciun fel la niciuna din cele doua entitati. Roiul format cu matca batrana va construi complet cuibul cu faguri noi si va ierna excelent. Daca nu se pune si o rama claditoare, albinele vor strica o parte din rame si vor construi celule de trantori. Daca exista rama claditoare, toate ramele vor fi construite frumos.

Sigur, cum spuneam, trebuie indeplinite niste conditii: familie puternica, cules, vreme buna. Daca una din aceste conditii nu este indeplinita, modul asta de lucru nu va functiona.

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

PricopArthur

Sunt atatea metode,... o matca fecundata este acceptata bine intr-un stup in care e numai albina doica.
Lasi pe vechea locatie matca batrana cu albina zburatoare si fagurii necesari, din restul faci roiuri cu matci fecundate. Pt siguranta le pui in colivii si schimbi mirosul
Miere multă şi inimă curată!

Mihai Nicusor

Vineri pe la 18 am format roii . Astazi duminica tot pe la 18 am verificat de botci si unul singur incepuse sa traga una si am rupt-o in schimb am gasit oua in picioare in celule. De unde ?

stefan1

  Daca ai luat o regina cu fagurii cu care ai format roiul? Rar am mai intalnit oua nefertile. Stiu, mai la inceputuri, ca am vazut un astfel de ou intr-o botca si voiam sa ii urmaresc evolutia. Dar si la controalele urmatoare oul era tot acolo, in aceeasi pozitie. A sta asa mai multe saptamani, pana ce albinele l-au eliminat. Aici insa am intelest ca este vorba de mai multe oua.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Mihai Nicusor

Regina a ramas in familia de baza insa pe langa oua am vazut vreo doua larve moarte in celula . Sa fie albina putina si sa fi ramas puiet neacoperit?

Closcutz

Este foarte probabil sa-ti fi ramas puiet neacoperit si inseamna ca nu ai procedat corect cand ai format roiul...  ai pus prea multe rame cu puiet sau rame cu suprafete mari de puiet, cu albina tanara cam putina....iar albina culegatoare s-a dus in stupul mama si asa s-a ajuns sa raceasca larve si oua.....