• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Izolare si ventilatie iarna

Creat de Marius Vamesu, Ianuarie 18, 2018, 09:06:33 p.m.

« precedentul - următorul »

Marius Vamesu

Buna seara si ma iertati ca deschid un subiect care pentru cei mai multi este o banalitate, pentru mine este inca cea mai dificila parte.
Am incercat mai multe variante, stupii cu fund antivarroa si tablite culisante transpira cel mai rau si automat fac mucegai, vreau sa le fac si lor funduri fixe, gresesc ? Eu nu merg in pastoral, am testat si un stup facut din dulap uscat de 42 mm, e greu dar nu am nevoie sa il deplasez si imi pare ca stau cel mai bine albinele in el si face mai putin condens, dar tot face, are fundul plin si i-am lasat urdinisul de 7 cm la 5 rame pline de albina, sau putin condens e normal si nu se poate fara ? Am pus toate cuiburile intre saltelute de papura, spre apus imi pare mie ca stau mai bine, e ok ? Iar spatiul gol de la rasarit, de unde bate vantul, nu am adapost

Marius Vamesu

Nu a intrat tot mesajul, e limitat spatiul cred, ziceam ca spatiul gol l-am umplut cu ziare si ca podisorul e plin din pal de 12 peste care am pus saltea de pasla si apoi in capac e polistiren de 3 care sta lipit de salteluta, nu am aerisiri nici in capac nici in corp, ce imi recomandati va rog ?

dorindafi

Mariuse , pune si matale o poza doua pe sticla sa vedem si noi cum stau treburile
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

serban

Pe unde să iasă aerul încărcat cu vapori de apă dacă nu ai aerisire în podișor și în capac? Trebuie să se formeze un curent ușor de aer viciat care să părăsească stupul.

Marius Vamesu

Neata, multumesc pentru raspunsuri, poze imi e mai greu sa pun acum si nu cred ca sunt relevante. Auzisem ca e suficient spatiul perimetral dintre podisor si corp, nu pica fest, dar am sa pun o plasa in podisor de acum incolo, (peste ea pot fi si ziare sau numai textile ca sa circule aerul ?) si ca sa aiba eficienta si aerisirile din capac trebuie ca sa fie un spatiu de aer intre polistirenul din capac si paturica ? Aceasta cum o realizez ?
Deci urdinisul mare nu e suficient pentru ventilatie, am urdinisurile pe 2 cm inaltime. Multumesc.

dorindafi

asa am eu
stup cu fund plin
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Marius Vamesu


Marius Vamesu

Folia de plastic vine peste ? Parca se vede putin mucegai alb pe rame ? Sau e in limite normale putina umezeala ?

dorindafi

Citat din: Marius Vamesu din Ianuarie 19, 2018, 10:47:24 p.m.
Si nu mananca din paturica ?

=))  nu ca leam taiat dintii
folia de nailon o folosesc toamna si primavara
in anotimpul cind e frig ziua si noaptea nu ca face condens
partea alburie este capaceala fagurilor
la o familie cu 7 intervale de albina nu se vorbeste despre condens   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Marius Vamesu

Mulțumesc. Explicația ar fi că o familie puternica are forță să ventileze chiar şi numai prin urdiniş?

bucovineanu

Albinele nu trebuie infofolite excesiv. O familie de albine la care s-au facut corect tratamentele si e sanatoasa la intrarea in iarna si care are hrana de calitate va trece iarna fara sa aiba nevoie de prea mare izolatie. O izolare excesiva face sa apara prea mult condens, albinele devin nelinistite, consuma mai mult si au mai putine sanse sa ajunga in primavara decat albinele dintr-o familie care a fost protejata moderat.

Marius Vamesu

Multumesc pentru raspuns, doua saltelute de papura stanga dreapta si ziare in spatiul gol unde ramane inseamna izolare excesiva ? Sau nu ar mai trebui si polistirenul din capac ? Am incercat fara polistiren dar transpira mult mai rau caci aerul respirat condenseaza pe podisorul rece. Si totusi, ventilatia nu imi este clar cum se realizeaza fara a face curent. Mi-a zis Serban de aerisire in podisor, peste care vine paturica si trece aeul prin ea ? Si ramane spatiu intre paturica si polistiren ?

tassevasi

      Poti sa  rezolvi si astfel  situatia ;  pune 3 ziare  direct pe rame ,apoi  un sac de iuta ori de  rafie (nu dublu ) , peste el pui  salteluta textila mai  groasa .  Elimina  podisorul din OSB care nu lasa sa  treaca  condensul  fiind  o aglomerare  de  fibre  lemnoase  puse intr-un  liant  sintetic   si  din capac poliestirenul ce tine  condensul in interior.
    Eu cred  ca acum saltelutele  tale din  papura  sunt  pline  de condens  si ar trebui  uscate , poti sa le inlocuesti cu diafragme din poliestiren  ca nu absoarbe condensul.
   

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

roi_ag